Suklaapossu

Suolaiset piirakat kinkku-aura-ananas- ja tonnikalatäytteillä

Suolaiset piirakat ovat hyviä, mutta ainakin meillä niitä tulee tehtyä yleensä vain juhliin, vaikka ne sopisivat hienosti syötäväksi muulloinkin. Piirakasta saa vaikkapa oivan lounaan tai päivällisen pienellä salaattilisällä. Tuolla ajatuksella leivoin meille Helatorstain kunniaksi päivälliseksi kinkku- ja tonnikalapiirakat. Molempien piirakoiden kuvat vilahtivatkin jo instagramissa. Sain miltei samantein kuvan julkaisemisen jälkeen pyynnön laittaa ohjeen, blogiin, joten tässä tulee 🙂

Tein ananasta ja aurajuustoa sisältävän kinkkupiirakan suorakaiteen muotoiseen vuokaan. Tonnikalaversio päätyi pyöreään vuokaan.

 

 

Piirakoiden pohjataikinan käytin samaa kuin Tosi maukkaassa kasvispiirakassa. Pohja on kivasti erilainen, sillä siihen tulee perunamuusijauhetta, joka antaa makua sekä pehmoisempaa rakennetta. Lisäksi pohja on tosi helppo tehdä eli aineet-vain-sekaisin -tyyliin.

Pistin viime vuonna ruohosipulin siemenet maahan. Nyt ruohosipuli oli kovassa kasvuvauhdissa ja kävin hakemassa muutaman tupsun mausteeksi tonnikalapiirakkaan. Myös persiljat rehottivat niin komean näköisinä, että osa oli pakko napsia kinkkupiirakkaan.

Koska juustot tuovat piirakoihin rutkasti makua ja tekevät koostumuksesta mehevämmän, saivat piirakat juustolisän tälläkin kertaa. Ihan ei tosin mennyt putkeen makumaailman suhteen, silläepähuomiossa ostoskoriin tarttuikin mietoa motsarellaa voimakkaamman makuisen juuston sijasta. No mutta toisesta piirakasta tuli vain hieman miedomman makuinen mitä suunnittelin.

 

 

Tein tonnikalapiirakasta (tai ainakin kuvittelin tekeväni) lapsiystävällisemmän jättämällä pois sipulin ja valkosipulin. Lopulta kävikin niin, että kunnon mausteet sisältävä kinkkuversio olikin enempi lasten mieleen ja esikoinenkin kehui sitä mielin määrin. Tuohon tonnikalaversioon kannattaa siis mielestäni laittaa enempi maustetta, ja merkkasinkin mauste-ehdotukset sulkeisiin. Myös motsarella-juustoraasteen sijasta voisi laittaa joukkoon jotain voimakkaamman makuista. Niin ja kannattaa ihmeessä vilkaista myös vanhat ohjeet eli ensimmäinen tonnikalapiirakkani ja mielettömän hyvä tonnikalapiirakka, joka saa reilusti makua maustetusta tuorejuustosta. Nuo olivat muistikuvaani perustuen tätä tonnikalaversiota parempia, tai ainakin maukkaampia 😉

Selkeesti lempparipiirakka näistä kahdesta oli siis kaikkien mielestä tuo kinkkuversio. Peruspiirakka, mutta niiiin hyvää! 🙂

 

Suolaiset piirakat kinkku-aura-ananas- ja tonnikalatäytteillä

2 piirakkaa, 24 pyöreään tai 35 x 11 cm vuokaan

Pohja:

2 dl perunamuusijauhetta

4 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

200 g leivinmargariinia huoneenlämpöisenä

2 dl jääkylmää vettä Tonnikalatäyte:

2 prk tonnikalan paloja öljyssä

1.5 dl maitoa

2 munaa

n. 25 g parmesaanijuustoraastetta

n. 70 g motsarella-juustoraastetta

ruohosipulisilppua

(punasipulia hienonnettuna tai 1-2 valkosipulin kynttä murskattuna tai paprikaa pieneksi pilkottuna)

Kinkkutäyte:

n. 150 g hyvää savukinkkua

n. 75 g auramurua

pari rengasta ananasta paloina

1 muna

1.25 dl ranskankermaa

2 dl ruokakermaa

1 tl valkosipulimurskaa

persiljaa Ohje:

Aloita pohjataikinan teolla. Sekoita muusijauhe, vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Nypi huoneenlämpöinen, kuutioitu rasva joukkoon. Lisää kylmä vesi ja sekoita vain sen verran, että jauhot juuri ja juuri sekoittuvat joukkoon. Jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse taikinan pala jauhoja apuna käyttäen ohueksi levyksi. Nosta levy piirakkavuoan päälle ja painele kevyesti pohjalle ja reunoille.

Tee samoin toisella taikinan palalle. Nosta vuoat jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Tee kinkkupiirakan täyte sekoittamalla muna, ranskankerma, ruokakerma ja valkosipulimurska keskenään. Levitä piirakkapohjan päälle pienemmäksi pilkottu savukinkku, ripottele päälle auramurua ja ananaspaloja. Kaada liemi päälle. Paista 200 asteessa n. 30-35 minuuttia, kunnes piirakka saa väriä pintaansa.Aloita tonnikalapiirakan tekeminen sekoittamalla maito ja munat keskenään. Levitä tonnikalat piirakan pohjan päälle ja kaada päälle maito-munaseos. Ripottele päälle ruohosipulin silppua (ja mahdolliset muut mausteet). Sekoittele kevyesti vaikkapa veitsen kärjellä, jotta munamaito sekoittaa enemmän tonnikalan joukkoon (voit toki myös sekoittaa tonnikalan ja munamaitoseoksen keskenään jo ennen vuokaan kaatamista). Lisää lopuksi juustoraaste. Paista 200 asteessa n. 25-30 minuuttia, kunnes piirakka saa väriä pintaansa.

Vinkki:

* Jos pohjataikinaa jää yli, voit tehdä siitä reiskantapaisen letun. Kaulitse ylijäänyt taikina ohuehkoksi, töki haarukalla sieltä täältä ja paista 200 kiertoilmalla (tai 225 asteessa) n. 5-8 minuuttia, kunnes pinta saa hiukan väriä. Levitä pintaan voita tai maustettua tuorejuustoa ja nauti. Meillä tämä oli tyttöjen herkkua (omasta mielestäni ehkä lopputulos oli hiukan liian jauhoinen, mutta ei pahanmakuinen kuitenkaan).

 

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suolaiset piirakat kinkku-aura-ananas- ja tonnikalatäytteillä

Taru

Nyt on kyllä ihan älyttömän hyvännäköisiä piirakoita! Ja ihanan kuuloisia täytteitä! Mä kokeilin kans ekaa kertaa parsapiirakkaan sellaista perunamuusijauhe-pohjaa ja tykkäsin tosi paljon. Saa mukavaa vaihtelua piiraiden pohjiin 🙂

Suklaapossu

Kiitos Taru 🙂 Kinkku-auratäyte ei ole kyllä koskaan pettänyt, aina vain maistuu, niin tälläkin kertaa, nams! 🙂 Parsatäyte on varmaan myös tosi hyvä tällaiselle perunamuusijauhe-pohjalle, mmmm! Käytin ennen melkein jokaisen piirakkaan rahkavoitaikinaa, mutta tästä taisikin nyt tulla toinen lempipohjani suolaisiin piirakoihin 🙂 Vehnäjauhojen tilalla voisi varmaan käyttää jotain muita jauhoja, niin saisi sitäkin kautta lisää vaihtelua. Hyvä että vaihtoehtoja löytyy enemmänkin 🙂

Anonyymi

Näyttääpäs herkullisilta ja todella kauniita kuvia olet ottanut! 🙂 Mietin, että onko siis nuo pohjan ainesten määrät nyt kahteen piirakkaan, eli jos haluan tehdä vain yhden pyöreän piirakan niin pohjan ainekset tulisi puolittaa?

Suklaapossu

Kiitos 🙂 Tällä kertaa kuvat jotenkin onnistuivat normaalia paremmin 🙂

Kyllä, juuri noin. Pohjan ainekset riittää kahteen piirakkaan eli puolittamalla annoksen saat yhteen piirakkaan sopivan pohjan 🙂

Tietoa kaipaava

Hei

Minun pitäisi tehdä jokin munaton piirakka.
Saisiko kinkkutäytettä tehtyä munattomana?

Suklaapossu

Hei ”Tietoa kaipaava”. Pahoittelen, että vastaamisessa kesti näin kauaan. Toivottavasti vastaus ei tule liian myöhään. Olen tehnyt muutamia kertoja kasvispiirakkaa munattomana, ja uskoisin, että samaa keinoa voisi käyttää myös kinkkuversioon. Esim. tämä https://kotiliesi.fi/suklaapossu/alyttoman-hyva-kasvisjuustopiirakka-munaton/ piirakka voisi toimia munattoman kinkkupiirakan pohjana. Korvaa vain kasvikset kinkulla tai vaihtoehtoisesti lisää kinkkua piirakkaan kasvisten lisäksi 🙂 Miltä tämä kuullostaisi?

Kirppu

Miten piirakat saa pois vuokasta ehjänä? Piirakat ovat kauniita kun ne ovat tarjolla ilman vuokaa 🙂

Suklaapossu

Hei Kirppu 🙂 Helpoiten piirakat saa pois vuoista kun käyttää irtopohjaisia piirakkavuokia. ”Tavallisesta” eli ei-irtopohjavuoasta poistaminen saattaa olla hieman hankalampaa. Jos vuoan sisäpuolen voitelee hyvin ja laittaa vuoan pohjalle pohjan kokoisen palan leivinpaperia, saattaa piirakan saada aika nätisti irti silloinkin 🙂

Vastaa käyttäjälle AnonyymiPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *