Suklaapossu

Suussasulava tiramisujuustokakku uunissa

Tiramisujuustokakku
© Irina Lisinen

Vähän aikaa sitten tekemäni New York cheesecake oli niin mahtavan makuista, että mieleni teki samantien tehdä toinenkin uunissa paistettava juustokakku. Suunnittelin tekeväni tuon juustokakun isänpäiväksi ja tätä myöten myös kakun makumaailma oli samantein selvä. Mein perheen iskä nimittäin on tiramisufani. Mutta eipä ole mein perheen ainut tiramisun rakastaja, sillä pakko myöntää, ettei tuo herkku jää itseltänikään syömättä. Varsinkin, jos se on pehmoinen ja suussasulava, kuten maailman paras tiramisu. Sellainen tuli tästäkin kakusta. Siis niin hyvää herkkua, että vaikea löytää sanojakaan. Tai sen osaan sanoa, että kakun täyte oli silkkisen sileää ja täyteläistä eli täydellistä ja maultaan jännällä tavalla miedosti kinuskinen ja ah, niin hyvä.

Kakun pohjalla oli kerros tiramisukeksejä eli Savoiardi-keksejä, jotka oli maustettu pinnalta kahvi-amarettoseoksella ja jotka olivat pehmenneet kosteiksi täytemassan alla. Tätä kakkua haluan tehdä vielä uudestaankin. Ja taatusti teenkin, nam! Voisin jopa sanoa, että tämä on täydellinen juustokakku. Täydelliseksi luokittelu on aina hieman uhkarohkeaa, sillä makuja on tunnetusti monia, mutta sanonpa sen silti. Mielestäni tämä oli täydellinen, kaikessa pehmeydessään ja herkullisuudessaan.

Suussasulava tiramisu

Tämä lopullinen juustokakkuohje itseasiassa taisi olla neljäs yritelmäni uunissa paistettavaksi tiramisujuustokakuksi. Ensimmäinen, tuo isänpäiväksi ajateltu, ja kummipoikamme synttäreillä korkattu kakku oli ihan ok. Siinä oli pohja tehty samaan tyyliin kuin Kahviliköörisessä juustokakussa, mutta joukossa oli myös espressopikakahvijauhetta. Pohjan maku oli kuitenkin hieman liian voimakas miedon makuisen täytteen alla. Lisäksi täyte vaati oman säätämisensä ja vihdoin, parin uuden koeversion jälkeen sain aikaiseksi tämän kakun. Ja tätä en enää haluakaan muokkailla. En ainakaan vielä, ennen kuin keksit jotain valittamisen aihetta. Ja se jos mikä on minulla harvinaista, sillä yleensä jokaisessa leivonnaisessa on jotain, mitä haluan muokata. Mutta nyt tosiaan ei. Niin hyvää oli.

Liivatteeton juustokakku

Mielestäni tämän tyyppisiin juustokakkuihin paras tuorejuusto on Philadelphia. Se antaa omanlaisen makunsa ja se on juuri se, mitä tämä kakut vaatii. Toki tuorejuustona voi halutessaan käyttää jotain muutakin tuorejuustoa, mutta samalla kannattaa muistaa se, että maku muuttuu hieman. Vaikka tuskin tätä kakkua kuitenkaan pilattuakaan saa, vaikka käyttäisi jonkun muun merkkistä tuorejuustoa..

Tiramisu kakku

Tällaiset uunissa paistetut juustokakut on muuten siitäkin ihania, että ne ovat liivatteettomia. Ja älyttömän helppoja tehdä. Taas ihmettelen, miksei tällaisia tule tehtyä useammin, sillä nämä ovat herkullisuuden niin nopeita tehdä. Aineet vain sekoitetaan keskenään, kaadetaan vuokaan ja kakku laitetaan uuniin. Tai no joo, kyllähän sinne täytteen alle pohjakin tulee. Tässä kakussa pohja syntyy helposti tiramisukekseistä, joita saa valmiina kaupasta ja jotka vain kastetaan täytteeseen tulevaan liemeen. Helppoa, eikö.

Kuten paljastin jo New York- cheesecaken ja kahviliköörisen juustokakun postauksessa, niin tällaisten uunissa paistettavan kakun suussasulavan koostumuksen salaisuus piilee paistotavassa. Tätäkin kakku paistetaan samalla tavalla eli pitkään ja miedossa lämmössä. Lämpötilaa muutetaan pariin otteeseen ja siinä se. Kakun lopullinen hyytyminen tapahtuu jääkaapissa.

Juustokakun pala

 

Kakku on ihana tarjottava sekä arkeen että juhlaan. Se sopii mahtavasti vaikkapa huomiseen itsenäisyyspäivään. Kun kakun tekee heti tänään, niin se ehtii vetäytyä huomiseksi juuri täydelliseksi. Jos kakku jää nyt jostain syystä tekemättä, niin aina löytyy uusia tilaisuuksia, vaikkapa lähestyvänä Jouluna. Tai sitten uudeksi vuodeksi. Tai ensi vuonna vaikka muuten vaan 🙂

Suussasulava tiramisujuustokakku uunissa

n. 20 cm vuokaan

Pohja:

10 kpl tiramisukeksejä

Täyte:

600 g Philadelphia-tuorejuustoa

1.75 dl sokeria

250 g mascarponea

1 rkl maissitärkkelystä

3 munaa

Lisäksi täytteeseen ja kostutukseen:

1.5 dl + 2 tl espressojauhetta (TAI 1.5 dl todella vahvaa kahvia)

1.5 rkl amarettoa

1.5 rkl sokeria

Koristelu:

tummaa, hyvää kaakaojauhetta

Ohje:

Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.

Sekoita kahvi, amaretto ja sokeria keskenään sekaisin ja jätä odottamaan sivuun. Sokeri liukenee pikkuhiljaa liemeen, kun sekoittelet seosta aina välillä.  Voitele tai sprayaa vuokaspraylla irtopohjavuoan reunat kevyesti rasvalla.

Kostuta keksit dippaamalla ne sokeroidulta puolelta kahvi-amarettoseokseen n. 1 sekunnin ajan. Keksien ei kuulu kastua tässä vaiheessa läpimäriksi vaan saada vain makua pintaan. Keksit kostuvat läpimäriksi täytteen alla. Lado kastetut keksit vuoan pohjalle vieri viereen.

Tee täyte. Sekoita tuorejuusto, sokeri ja mascarpone kunnolla sekaisin, kunnes seos on notkeaa. Lisää jauhot hyvin sekoittaen sekä myös munat yksitellen juustomassan joukkoon käännellen. Lisää 5 rkl kahvi-amarettoseoksesta täytteen joukkoon hyvin sekoittaen. Älä kuitenkaan vatkaa liikaa, jotta täytteeseen ei tule liikaa ilmakuplia.

Kaada täyte vuokaan tiramisukekseistä tehdyn pohjan päälle.

Kopsauta vuokaa pari kertaa pöydän pintaa vasten, niin pinta tasoittuu ja ilmakuplat rikkoontuvat.

Laita uunipelti uunin alatasolle tai leivinpaperi alatasolla olevan ritilän päälle, sillä kakku saattaa kypsyessään valuttaa lientä uunin pohjalle. Laita vuoka uuniin yhtä tai kahta tasoa ylemmäs. Paista ensin 200 asteessa 12 minuuttia. Laske lämpötila 90 asteeseen ja jatka paistamista 30-35 min.. Kakku höllyy tässä vaiheessa vielä reippaasti. Laita uuni pois päältä ja vuoka uuniin vielä 2 tunniksi. Kakun keskusta tutisee vielä hieman, mutta kiinteytyy vielä jäähtyessään. Ota vuoka pois uunista ja vedä varovasti terävällä veitsellä juustokakku irti reunoista. Anna jäähtyä kokonaan. Laita jääkaappiin vähintään yön yli.

Koristele tiramisujuustokakku vielä tummalla, hyvällä kaakaojauheella siivilöimällä sitä kakun pinnalle.

Vinkki:

* Kuten aina, täytettä kannattaa tekovaiheessa maistella, jotta siitä saa omaan makuun sopivan ja myös siksi, että käytetyissä aineissa saattaa joskus olla eroja. Esim. itse käytin tässä liemenä espressopikajauheesta tehtyä ”kahvia”, mutta suodatinkahvi saattaa olla maultaa joko karvaampaa tai miedompaa, jolloin sokerin määrää voi joutua säätämään jompaan kumpaan suunta.

Paras juustokakku uunissa
Paras kakku
© Irina Lisinen
Tiramisujuustokakku uunissa
© Irina Lisinen

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suussasulava tiramisujuustokakku uunissa

S

Tämä on varmasti hyvää.

Liikaa sokeria ja rasvaa kaihtaville voin kuitenkin hyvällä mielin kertoa sen, että mm. hedelmäsoseista, jogurteista ja rahkoista saa valmistettua monin tavoin ihania sekä kylmiä että lämpimiä juustokakun tyyppisiä leivonnaisia. Pohjankin voi tehdä erilaisista täysjyväviljoista, joihin halutessaan mukaan mausteeksi ripaus kuivattua marjaa tms.

Suklaapossu

Rahkoista, marjoista ym. saa tosiaan tehtyä myös hyviä juustokakkutyyppisia tarjottavia. Tämä tiramisukakku on aika tuhti ja täyteläinen, ja sitä riittää pienempiki pala. Onneksi, jos ja kun herkuttelu ei ole jokapäiväistä, uskaltanee tällaisestakin maistaa pienen palan hyvällä omallatunnolla 🙂

Kaura

Nam! Ihanan täyteläisen näköistä, Tiramisu makuna :p

Suklaapossu

Kiitos Kaura 🙂 Ihanaa herkkua olikin, tuhtia, mutta niin hyvää 😛

Taru / Taikakakut

Ihana kakku ja varmasti mahdottoman herkullinen! ??

Suklaapossu

Kiitos Taru <3 Herkkua oli 😛

Leipuri

Hei!
Kuuluuko keksit kastaa kauttaaltaan vai vain toinen puoli sekunniksi kahvi-amarettoseokseen?

Suklaapossu

Hei Leipuri! (Vastausta editoitu virheellisen vastauksen takia 31.3.2021:) Riittää, että keksit dippaa vain sokeroidulta puolelta. Toki siitäkään ei ole haittaa, jos toinenkin puoli uppoaa nesteeseen, kunhan dippaaminen on tarpeeksi lyhyt, eikä keksit kostu liikaa vielä tässä vaiheessa.

marde

Voisikohan tästä soveltaa erimakuisen laittamalla vaikka sitruunatuorejuustoa ja pohjaan dominoita? Haluaisin pääsiäispöytään tehdä tällä ohjeella kun tuo koostumus on niin ihana

Suklaapossu

Hei marde! Kiva, että olet tykännyt tästä 🙂

Tätä voi hyvin soveltaa eri makuisiksi 🙂 Vilkaisepas ihmeessä myös New York -cheesecake ohje (https://kotiliesi.fi/suklaapossu/new-york-cheesecake-ja-mansikkamelba/), joka on myös samantyyppinen kuin tämä, mutta digestivepohjalla. Dominot toimivat pohjassa myös hyvin ja niitä käytettäessä pohjaan tulevan rasvan määrää voi vähentää hieman.

Pikkujoululeipuri

Hei!

Mikähän ihme minulla menee vikaan, kun nyt jo toisessa leivontayrityksessä keksit nousevat massan päälle vuoassa 😖 Ja vaikka kuinka varoen yritin sekoittaa ainekset keskenään niin silti täytemassasta tuli melko löysää 😞 Ekalla kerralla meni suoraa viemäriin. Nyt on vielä uunissa, kun päätin katsoa mitä tuosta kummajaisesta tulee 😅

Irina Lisinen

Hei Pikkujoululeipuri! Kuulostaa siltä, että täyte on ollut liian löysää, jolloin keksit pääsevät nousemaan massan päälle. Mutta mikäköhän siinä mahtoi mennä vikaan… Hmm. Ainakin tuorejuuston rasvaprosentilla voi olla vaikutusta eli tähän kannattaa käyttää täysrasvaista versiota. Löystyikö täytemassa jo ennen munien lisäämistä vai missä vaiheessa? Jos massa löystyy jo siinä vaiheessa, kun tuorejuusto, mascarpone ja sokerit on sekoitettu keskenään, voisi seosta vatkata (sähkövatkaimella) kunnolla, sillä tällöin niiden pitäisi ”vaahtoutuessaan” pakseta hieman.

Pikkujoululeipuri

Tulee vähän viiveellä tämä vastaus. Massa nimen omaan löystyi kananmunien lisäyksen jälkeen. Ja tuorejuustona käytin täysirasvaista Philadelphiaa, jonka olen todennut parhaaksi leivonnassa 😊 Paistoin kakun tuolloin ja huolimatta kakun vähän eriskummallisesta ulkonäöstä (keksejä vähän siellä täällä 😅), maku oli silti oikein hyvä ja vieraatkin tykkäsivät.

Irina Lisinen

Moikka Pikkujoululeipuri 🙂 Jännä juttu, mutta ilmeisesti tekotavassa on ollut jokin erilaisuus. Tai hmm. Nyt juolahti vielä mieleen sellainen, että erilaiset mascarponet käyttäytyivät joskus eritavalla. Ainakin juuri Tiramisua tehdessä. Erilaisuus nousee esille juuri siinä vaiheessa, kun mascarponen sekoittaa munien kanssa yhteen. Jonkun merkkiset (en muista merkkiä) voivat löystyä paljonkin, kun taas toiset (en muista taaskaan merkkiä) pysyvät kiinteämpinä.

Eli olisikohan syynä sitten kuitenkin mascarponessa… Tätä pitää joskus testailla vielä paremmin. Sitten kun ehtii 🙂

Kotileipuri

Minulla kävi tuo täysin sama, että keksit nousivat pintaan. Ajattelin sen johtuvan siitä, että käytin gluteenittomia keksejä, mutta täyte oli toki myös aika löysä.
Noh, uunissa on nyt joka tapauksessa, katsotaan mitä tulee.

Annika

Irrotitko vuoan irtoreunat kokonaan pois kun laitoit jääkaappiin vielä hyytymään yön yli? Vai annoitko olla vielä vuoassa, mutta vain veitsellä ”leikkautit” irti vuoasta?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *