Sveitsiläinen marenki ja marengit ilman uunia

Uunittomat marengit kuivuvat huoneenlämmössä

Oon tosi innoissani kirjoittaessa tätä postausta sveitsiläisestä marengista. Se on meinaan tosi ihana marenki, jonka avulla voidaan tehdä mm. uunittomia marenkeja tai vaikka kaunis pursotettu/levitetty pinta kakkuun tai piirakkaan.

Sveitsiläinen marenki on nimestä huolimatta tosi helppo tehdä ja lopputuloksena on ihanan pehmoinen, pilvenpehmoinen ja silkinsileä marenkivaahto. Kun marenkivaahdon pursottelee leivinpaperin päälle pienemmiksi kasoiksi ja jättää huoneenlämpöön, ne kovettuvat aivan itsekseen koviksi, mutta silti rapeiksi ja suussasulaviksi marengeiksi jopa vuorokaudessa.

Suussasulava marenki

Sveitsiläinen marenki on minusta ihan paras marenki sen suussasulavuuden ja koostumuksen takia. Myös siitä tehdyt kovat marengit ovat tsiljoona kertaa parempia tavallisiin marenkeihin verrattuna, sillä koostumus on samaan aikaan sekä rapea että kuitenkin tosi suussasulava eli ei niin murustava ja kova kuin tavismarengit. En pahemmin välitä kovista, rapeita perusmarengeista, mutta nämä ovat ihania! Samasta marenkimassasta pystyy tekemään myös mm. uunittomia marenkitikkareita, jolloin ei tarvitse pelätä, että tikkarin tikku mahdollisesti kärsisi uunin lämmöstä.

Helpot marengit ilman uunia

Uunittomien marenkien synty oli vähän kuin sattumaa. Tein nimittäin alkuvuodesta työpaikalleni kaksi kakkua, joihin tuli päälle sveitsiläinen marenki. Marengista jäi hieman yli ja pursottelin loput marenkimassasta leivinpaperin päälle pieniksi kasoiksi. Jätin marengit huoneenlämpöön odottamaan parempaa tilaisuutta niiden jatkokäsittelyyn. Vuorokauden kuluttua marengit olivat kuitenkin kovettuneet.

Marengit sveitsiläisesta marengista

Sveitsiläinen marenki on siis marenki, jossa valkuaiset ja sokeri vatkataan kuuman vesihauteen päällä, kunnes marenkimassan lämpötila nousee n. 60 asteeseen. Lämpötilaa ei kuitenkaan tarvitse mitata, vaan oikean lämpötilan huomaa koostumuksesta. Valkuaisvaahto muuttuu sitkeäksi ja selvästi paksuksi siinä vaiheessa, kun se on valmista. Jos haluaa varmistaa oikean lämpötilan, voi marengista ottaa lusikan nokkaan pienen nokareen ja maistaa sitä/ottaa sitä sormien väliin. Jos joukossa tuntuu vielä sokerihippuja, marenki ei ole vielä valmis. Jos marenki sen sijaan sileää eikä sokeri rahise siinä yhtään, sen voi ottaa pois kattilan päältä. Vielä muutaman minuutin vatkaus, jotta marenki jäähtyy, ja se on valmis. Marenkia voi halutessaan värjätä tai maustaa erilaisilla makuaineilla.

Sveitsiläinen marenki

Aineet:

5 valkuaista

3.25 dl sokeria

(väriaineita)

Ohje:

Erottele keltuaiset valkuaisista. Ole tarkka, ettei valkuaisten joukkoon joudu yhtään keltuaista, sillä tällöin valkuaiset eivät vatkaannu. Laita valkuiset metalliseen kulhoon. Nosta kulho vettä sisältävän kattilan päälle ja nosta kattila hellalle. Tarkista, ettei vesi yletä metallikulhon pohjaan. Mittaa valkuaisten joukkoon sokeri ja laita levy päälle. Vatkaa valkuaisia+sokeria samalla kun kattilassa oleva vesi kiehuu. Vatkaa niin kauan, että sokeri on kokonaan sulanut ja marenki tullut paksuksi ja hieman sitkeäksi.

Sveitsiläinen marenki on paksua marenkia

Nosta kulho pois kattilan päältä ja jäähdytä vatkaamalla seosta vielä muutama minuutti. Kylmä vesihaude nopeuttaa jäähtymistä. Kun marenki on jäähtynyt, on marenki käyttövalmis.

Maailman paras marenki on valmis kun se on sitkeää

Helpot marengit ilman uunia

Jäähtyneestä marenkimassasta voi tehdä uunittomia marenkeja. Pienet marenkit kuivuvat huoneenlämmössä, leivinpaperin päällä noin vuorokaudessa ja hieman isommilla kestää pari vuorokautta. Marengeista tulee rapeita, mutta ei niin kovia, kuin perusmarengista tehtyinä.

Jos haluat värjätä marengit, käytä siihen mieluusti pasta- tai progel-värejä, joissa on reilusti pigmenttiä jo pienessä määrässä. Itse käytin värjäämisessä turkoosia pastaväriä sekä pinkkiä progelväriä.

Marenkien värjääminen

Kaksi- tai useampiväristä pursotusta varten lusikoi värjätyt marenkimassat pursotuspussin sisäpuolelle reunoille niin, että yksi väri on yhdellä reunalla ja toinen toiselle. Ja se mahdollinen kolmas kolmannella jne.

Värjätyt marengit pursotuspussissa

Pursottele leivinpaperin päälle haluamasi muotoisia marenkeja. Jos haluat tehdä marenkitikkareita, pursota

Marengin pursottaminen onnistuu helposti tyllalla

Jätä kuivumaan huoneenlämpöön. Kuivumisaika on koosta riippuen n. 1-2 vuorokautta. Marengit säilyvät ilmatiiviissä rasiassa.

 

Kakun kuorruttaminen sveitsiläisellä marengilla

Levitä jäähtynyt marenkimassa kakun päälle joko lusikalla rennosti tasoittaen tai vaikka pursottamalla se kauniisti ruusukkeiksi kakun pinnalle. Kakkuun tulee vielä kauniimpi pinta, jos näytät sille vähän tohotinta. Varo kuitenkin pitämästä tohotinta liian lähellä kakkua tai liian kauan siinä, jotta se ei kärvähdä liikaa (kuten allekirjoittaneelle kävi).

Tohottimella kaunis pinta marenkiin

Vinkki:

* Marenki sopii mainiosti myös lemon key-piirakan tai muun kirpeän sitruspiirakan päälle.

Marenkitikkarit valmistuvat ilman uunia

Kommentit (4)

Kiitos, hyvä resepti. Olen tehnyt näitä, helppoja. Ei tarvita lämpömittaria. Pursotusjälki on tosi jämäkkää. Lisää makua antamaan voi laittaa vaikka sitruuna-aromia. Itse olen laittanut kiertoilma-uuniin, 80 astetta n. tunniksi. Ja jätin vielä jälkilämpöön tunniksi. Ulkopuoli rapea, sisältä pehmeä/sitkeä. Ensimmäisen kerran jälkeen totesin, että näitä pitää olla aina varastossa.

Heippa Saga! 🙂 Tämä on kyllä ihana ohje, vaikka itse sanonkin 🙂 Helppoja tehdä, ja koostumus aivan eri luokkaa kuin normimarengeissa. Ja sekin kiva, ettei tarvitse heilua mittarin kanssa. Makua pystyy tosiaan säätämään erilaisilla aromeilla, tai vaikka rouhitulla turkinpippurilla. Ihania pikkumakeita pahimpaan makeannälkään 🙂

Ihana ohje, mahdoinkohan kypsentää kuitenkin liian kuuman veden yllä marenkiani, koska metallikulhon pohjaan oli tarttunut kypsynyttä valkuaista. Lisäksi marenki tuli 60 asteiseksi jo noin 5 minuutin vatkaamisen jälkeen.

Moikka kotikokki80 🙂 Itselläni vesi kiehuu aina kunnolla, joten veden lämpötilasta sen ei pitäisi olla kiinni. Paljonko sinulla oli vettä kattilassa? Jos vettä on paljon, se voi kiehuessaan ottaa kulhon pohjaan kiinni, jolloin kulhon lämpötila nousee liian kovaksi ja polttaa valkuaiset kiinni. Voisiko syy olla siinä? Mulla on myös joskus lämpötila noussut nopeammin, yleensä silloin, jos vatkaustahti on ollut hieman leppoisampi 🙂

Kommentoi juttua: Sveitsiläinen marenki ja marengit ilman uunia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Tämän kesän viimeisin, muttei vähäisin raparperileivonnainen taisi olla tässä. Tämä superhelppo, muhkea ja mehevä vadelma-raparperipiirakka valmistuu yhdessä kulhossa ja saa päälle ihanan makuparin, vadelma+raparperi. Vein yhden pellillisen töihin ja toisen valmistin kotiin valmiiksi työaamuna ennen töihin lähtöä. Ja ei, en ole aamuvirkku jokabaina heiluu aamuisin pystyssä. Tämä vain valmistuu niin nopeasti, ettei aamutoimista lähtenyt kuin muutama minuutti pois. Varsinkin, kun ne jauhot ja sokerit olivat valmiina pöydällä odottamassa. Superhelppo ja herkullista. Toimii myös muista marjoista! Kurkkaa ohje blogista

https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-meheva-vadelma-raparperipiirakka/

#helppojanopea
#kesä
#raparperi
#vadelma
#piirakka
#leivontablogi
#suklaapossu
#kotiliesi
#kotiliesiblogit
#rhubarb
#rasberry
#pie
#easyandyummy
#yummy
  • Tytöt 6v ja 9v leipoivat kahdestaan äitienpäivälahjaksi ihanan mutakakun kaakaokermalla ja tuoreilla mansikoilla. Kakku tehtiin sydämen malliseen vuokaan ja mansikoiden päällä oli vielä suklaa, jossa ♥️ Aivan ihanat lapset ja todella ihana kakku 💕 Katso helppo ohje blogista ja leivo vaikka Juhannukseksi.

https://kotiliesi.fi/suklaapossu/mutakakku-kaakaokermalla-ja-mansikoilla/

#mutakakku
#kaakaokerma
#mansikat
#kesä
#äitienpäivä
#lastenleipoma
#suklaapossu
#kotiliesi
#kotiliesiblogit
#chocolate
#mudcake
#strawberry
  • Laitoin vähän aikaa sitten tekemääni raparperihilloketta lasiin vuorotellen vaniljamoussen kanssa ja kylläpä tuli hyvää! Samalla myös helppotekoista ja nopeaa. Koska hilloke löytyi jo valmiina ei juustokakkumaisen vaniljamoussen tekemiseen hujahtanut kuin pieni hetki. Tästä muuten tykkäsi myös syöjä, joka ei normaalisti raparperista välitä, jeei! Kurkkaa ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-raparperi-vaniljajuustokakku-lasissa/⠀
⠀
#raparperi⠀
#vaniljamousse⠀
#helppojanopea⠀
#kesä⠀
#jälkiruoka⠀
#suklaapossu⠀
#kotiliesiblogit⠀
#kotiliesi
  • Näistä uunissa valmistuvista Tex mex-lihapiirakoista tuli tosi hyviä! Miedosti tuliset (tai lisächilillä kunnolla tuliset) lihikset sopivat niin arkeen kuin juhlaan. Meillä näitä tarjotaan tulevissa juhlissa ja oikein jo odotan, montako piirakkaa juhlista jää töihin lounaaksi 😋 Kurkkaa ohje blogista⠀
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tex-mex-lihapiirakat-uunissa/⠀
⠀
#lihikset⠀
#lihapiirakat⠀
#lihapiirakatuunissa⠀
#texmex⠀
#suklaapossu⠀
#kotiliesi⠀
#kotiliesiblogit⠀
#suolainenleivonnainen⠀
#arkiruoka
  • Ihana kesä on saapunut ja helteetkin hemmottelevat. Pätkisjäätelö on ihana, helppo herkku näihin helteisiin ja se valmistuu näppärästi ilman jäätelökonetta. Aineet vain sekaisin, massa pakkaseen muutamaksi tunniksi ja eikun herkuttelemaan! Katso ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/patkis-jaatelo-ilman-jaatelokonetta/

#pätkis
#jäätelö
#jäätelöilmankonetta
#jäätelökesä
#helpotjanopeat
#suklaapossu
#kotiliesiblogit 
#kotiliesi
#kesä2019
#chocolate
#icecream
  • Kakkupuuhissa 😋 Ihania nämä marmorikoristellut kakut 😍

Kurkkaa ohje tähän herkulliseen ja näyttävään kakkuun vanhasta blogijutusta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suklaakakku-appelsiinitaytteella-ja-marmoroidulla-mirror-glazella/

#suklaa
#suklaakakku 
#mirrorglaze 
#marmorointi
#appelsiinimousse 
#mielettömänmeheväsuklaakakkupohja 
#yojuhlat
#suklaapossu
#kotiliesiblogit 
#kotiliesi
  • Kesän ensimmäinen raparperiherkku, raparperihilloke, tuli tehtyä muutama päivä sitten. Tämä sopii ihanasti niin moneen herkkuun, niin kakkuihin, piirakoihin kuin muihinkin jälkiruokiin. Itselläni pyörii jo muutamakin erilainen ajatus mielessä tämän suhteen. Mihin kaikkeen sinä laittaisit raparperihilloketta? ⠀
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-nopea-raparperihilloke/⠀
⠀
#raparperi⠀
#hilloke⠀
#kesä⠀
#suklaapossu⠀
#kotiliesi⠀
#kotiliesiblogit
#rhubarb
#summer
#foodphotography

suklaapossu

X