Suklaapossu

Sveitsiläinen marenki ja marengit ilman uunia

Uunittomat marengit kuivuvat huoneenlämmössä

Oon tosi innoissani kirjoittaessa tätä postausta sveitsiläisestä marengista. Se on meinaan tosi ihana marenki, jonka avulla voidaan tehdä mm. uunittomia marenkeja tai vaikka kaunis pursotettu/levitetty pinta kakkuun tai piirakkaan.

Sveitsiläinen marenki on nimestä huolimatta tosi helppo tehdä ja lopputuloksena on ihanan pehmoinen, pilvenpehmoinen ja silkinsileä marenkivaahto. Kun marenkivaahdon pursottelee leivinpaperin päälle pienemmiksi kasoiksi ja jättää huoneenlämpöön, ne kovettuvat aivan itsekseen koviksi, mutta silti rapeiksi ja suussasulaviksi marengeiksi jopa vuorokaudessa.

Suussasulava marenki

Sveitsiläinen marenki on minusta ihan paras marenki sen suussasulavuuden ja koostumuksen takia. Myös siitä tehdyt kovat marengit ovat tsiljoona kertaa parempia tavallisiin marenkeihin verrattuna, sillä koostumus on samaan aikaan sekä rapea että kuitenkin tosi suussasulava eli ei niin murustava ja kova kuin tavismarengit. En pahemmin välitä kovista, rapeita perusmarengeista, mutta nämä ovat ihania! Samasta marenkimassasta pystyy tekemään myös mm. uunittomia marenkitikkareita, jolloin ei tarvitse pelätä, että tikkarin tikku mahdollisesti kärsisi uunin lämmöstä.

Helpot marengit ilman uunia

Uunittomien marenkien synty oli vähän kuin sattumaa. Tein nimittäin alkuvuodesta työpaikalleni kaksi kakkua, joihin tuli päälle sveitsiläinen marenki. Marengista jäi hieman yli ja pursottelin loput marenkimassasta leivinpaperin päälle pieniksi kasoiksi. Jätin marengit huoneenlämpöön odottamaan parempaa tilaisuutta niiden jatkokäsittelyyn. Vuorokauden kuluttua marengit olivat kuitenkin kovettuneet.

Marengit sveitsiläisesta marengista

Sveitsiläinen marenki on siis marenki, jossa valkuaiset ja sokeri vatkataan kuuman vesihauteen päällä, kunnes marenkimassan lämpötila nousee n. 60 asteeseen. Lämpötilaa ei kuitenkaan tarvitse mitata, vaan oikean lämpötilan huomaa koostumuksesta. Valkuaisvaahto muuttuu sitkeäksi ja selvästi paksuksi siinä vaiheessa, kun se on valmista. Jos haluaa varmistaa oikean lämpötilan, voi marengista ottaa lusikan nokkaan pienen nokareen ja maistaa sitä/ottaa sitä sormien väliin. Jos joukossa tuntuu vielä sokerihippuja, marenki ei ole vielä valmis. Jos marenki sen sijaan sileää eikä sokeri rahise siinä yhtään, sen voi ottaa pois kattilan päältä. Vielä muutaman minuutin vatkaus, jotta marenki jäähtyy, ja se on valmis. Marenkia voi halutessaan värjätä tai maustaa erilaisilla makuaineilla.

Sveitsiläinen marenki

Aineet:

5 valkuaista

3.25 dl sokeria

(väriaineita)

Ohje:

Erottele keltuaiset valkuaisista. Ole tarkka, ettei valkuaisten joukkoon joudu yhtään keltuaista, sillä tällöin valkuaiset eivät vatkaannu. Laita valkuiset metalliseen kulhoon. Nosta kulho vettä sisältävän kattilan päälle ja nosta kattila hellalle. Tarkista, ettei vesi yletä metallikulhon pohjaan. Mittaa valkuaisten joukkoon sokeri ja laita levy päälle. Vatkaa valkuaisia+sokeria samalla kun kattilassa oleva vesi kiehuu. Vatkaa niin kauan, että sokeri on kokonaan sulanut ja marenki tullut paksuksi ja hieman sitkeäksi.

Sveitsiläinen marenki on paksua marenkia

Nosta kulho pois kattilan päältä ja jäähdytä vatkaamalla seosta vielä muutama minuutti. Kylmä vesihaude nopeuttaa jäähtymistä. Kun marenki on jäähtynyt, on marenki käyttövalmis.

Maailman paras marenki on valmis kun se on sitkeää

Helpot marengit ilman uunia

Jäähtyneestä marenkimassasta voi tehdä uunittomia marenkeja. Pienet marenkit kuivuvat huoneenlämmössä, leivinpaperin päällä noin vuorokaudessa ja hieman isommilla kestää pari vuorokautta. Marengeista tulee rapeita, mutta ei niin kovia, kuin perusmarengista tehtyinä.

Jos haluat värjätä marengit, käytä siihen mieluusti pasta- tai progel-värejä, joissa on reilusti pigmenttiä jo pienessä määrässä. Itse käytin värjäämisessä turkoosia pastaväriä sekä pinkkiä progelväriä.

Marenkien värjääminen

Kaksi- tai useampiväristä pursotusta varten lusikoi värjätyt marenkimassat pursotuspussin sisäpuolelle reunoille niin, että yksi väri on yhdellä reunalla ja toinen toiselle. Ja se mahdollinen kolmas väri kolmannella reunalle jne.

Värjätyt marengit pursotuspussissa

Pursottele leivinpaperin päälle haluamasi muotoisia marenkeja. Jos haluat tehdä marenkitikkareita, pursota pieni nokare marenkia leivinpaperin päälle, laita tikkaritikku leivinpaperin päälle niin, että tikun toinen pää uppoaa pursotettuun marenkiin ja pursota päälle lisää marenkia haluamallasi tyllalla.

Marengin pursottaminen onnistuu helposti tyllalla

Jätä kuivumaan huoneenlämpöön. Kuivumisaika on koosta riippuen n. 1-2 vuorokautta. Marengit säilyvät ilmatiiviissä rasiassa.

 

Kakun kuorruttaminen sveitsiläisellä marengilla

Levitä jäähtynyt marenkimassa kakun päälle joko lusikalla rennosti tasoittaen tai vaikka pursottamalla se kauniisti ruusukkeiksi kakun pinnalle. Kakkuun tulee vielä kauniimpi pinta, jos näytät sille vähän tohotinta. Varo kuitenkin pitämästä tohotinta liian lähellä kakkua tai liian kauan siinä, jotta se ei kärvähdä liikaa (kuten allekirjoittaneelle kävi).

Tohottimella kaunis pinta marenkiin

Vinkki:

* Marenki sopii mainiosti myös lemon key-piirakan tai muun kirpeän sitruspiirakan päälle.

Marenkitikkarit valmistuvat ilman uunia

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sveitsiläinen marenki ja marengit ilman uunia

Saga

Kiitos, hyvä resepti. Olen tehnyt näitä, helppoja. Ei tarvita lämpömittaria. Pursotusjälki on tosi jämäkkää. Lisää makua antamaan voi laittaa vaikka sitruuna-aromia. Itse olen laittanut kiertoilma-uuniin, 80 astetta n. tunniksi. Ja jätin vielä jälkilämpöön tunniksi. Ulkopuoli rapea, sisältä pehmeä/sitkeä. Ensimmäisen kerran jälkeen totesin, että näitä pitää olla aina varastossa.

Suklaapossu

Heippa Saga! 🙂 Tämä on kyllä ihana ohje, vaikka itse sanonkin 🙂 Helppoja tehdä, ja koostumus aivan eri luokkaa kuin normimarengeissa. Ja sekin kiva, ettei tarvitse heilua mittarin kanssa. Makua pystyy tosiaan säätämään erilaisilla aromeilla, tai vaikka rouhitulla turkinpippurilla. Ihania pikkumakeita pahimpaan makeannälkään 🙂

kotikokki80

Ihana ohje, mahdoinkohan kypsentää kuitenkin liian kuuman veden yllä marenkiani, koska metallikulhon pohjaan oli tarttunut kypsynyttä valkuaista. Lisäksi marenki tuli 60 asteiseksi jo noin 5 minuutin vatkaamisen jälkeen.

Suklaapossu

Moikka kotikokki80 🙂 Itselläni vesi kiehuu aina kunnolla, joten veden lämpötilasta sen ei pitäisi olla kiinni. Paljonko sinulla oli vettä kattilassa? Jos vettä on paljon, se voi kiehuessaan ottaa kulhon pohjaan kiinni, jolloin kulhon lämpötila nousee liian kovaksi ja polttaa valkuaiset kiinni. Voisiko syy olla siinä? Mulla on myös joskus lämpötila noussut nopeammin, yleensä silloin, jos vatkaustahti on ollut hieman leppoisampi 🙂

Mirja

Hei! Jos käyttää kaupan valmista valkuaismassaa, niin montako purkkia tarvitaan 120 marengin valmistamiseen? Yhdessä purkissa on 15 valkuaista. Meillä on tammikuussa tyttären häät, joihin hän haluaa marenkeja. Ajattelen, että ei taida olla järkevää käyttää kokomunia, koska keltuaisia jäisi niin paljon. Terv. Mirja

Suklaapossu

Moikka Mirja 🙂 Yhdestä annoksesta saatujen marenkien määrä riippuu todella paljon siitä, kuinka isoja marengeista tehdään. Pienempiä marenkeja saa yhdestä annoksesta jopa useita kymmeniä. Jos marengit eivät ole huippusuuria, 15 valkuaista riittää hienosti 120 marengin tekemiseen. Mietin vain sitä, että usein sanotaan, että tuoreet munat olisivat sveitsiläisen marengin tekoon parhaita. En ole itse testannut purkkivalkuaisia, joten en tiedä, vaikuttaako se oikeasti lopputulokseen vai ei. Marengit voi kuitenkin tehdä hyvissä ajoin valmiiksi (säilyvät todella pitkään hyvinä ilmatiiviissä rasiassa), joten jos vain on mahdollista, kannattaisi marenkien tekemistä ehkä testailla noista purkkivalkuaisista jo ennen h-hetkeä.

Kaisa

Osaatko sanoa mistä voisi johtua, kun marengit jää tahmeaksi ja ei kuivu kunnolla? Massa vaikutti todella hyvältä, ja en keksi mistä tämä voisi johtua.

Suklaapossu

Heippa Kaisa! Liian kostea ilman saattaa tehdä sen, etteivät marengit kuivu kunnolla. Jos marengit ovat useammankin päivän jälkeen vielä kosteita, kannattaa ne laittaa uuniin alhaiselle 90 asteen lämmölle tunniksi (jos sellainen mahdollisuus on).

Johanna

Hei! Voiko täytekakun laittaa jääkaappiin, kun marengin on laittanut kakkuun. Muistelen, että normimarenkeja ei suositella säilyttää jääkaapissa.. mutta tämä lienee eri asia. Kiitos jo etukäteen vastauksesta 🙂

Suklaapossu

Hei Johanna! 🙂 Tällä kuorrutetun kakun voi (ja kannattaakin) laittaa jääkaappiin. Kovat, kuivat marengit tosiaan eivät tykkää jääkaapista, sillä kostuvat ja pehmenevät helposti siellä ollessaan, mutta kakun päällä eri juttu 🙂

Annukka

Onko tämä ohje nyt sveitsiläinen vai italialainen marenki? Mulla alkaa käsitteet mennä sekaisin, kun etsin ensin netistä juuri tämänkaltaista, vesihauteessa tehtävää marenkikuorrutusta. Tuli vastaan nimellä italialainen. Onneksi osuin tänne, sama kai tuo millä nimellä sitä täällä kutsutaan 😉 Kiitos ohjeesta.

Suklaapossu

Hei Annukka! Tämä on sveitsiläinen marenki (aika hassua, että tuli vastaan italialaisen nimellä). Sveitsiläisessä marengissa valkuaiset ja sokeri vaahdotetaan vesihauteessa, kun taas italialaisessa versiossa kuumennetaan erillinen sokeriliemi tiettyyn lämpötilaan ja lisätään tämän jälkeen vaahdotettujen valkuaisten joukkoon. Tämä sveitsiläinen on musta tosi kiva, kun ei tarvitse heilua lämpömittarin ja kuuman sokeriliemen kanssa 🙂

Annukka

Kiitos selvennyksestä, tämä nettimaailma on niin ihmeellinen ja laaja.
Pieni tarina vielä: tutustuin tähän marenkiin edesmenneen isotätini kakuissa. Ohje hautautui tädin mukana. Silloin tällöin vuosien varrella olemme muistelleet paitsi tätiä, myös hänen mainioita kakkujaan. Nyt siis testataan kultaako aika muistot vai tuleeko ohjeellasi yhtä hyvää tai jopa parempaa 🙂

Suklaapossu

Toivottavasti tämä marenki täyttää odotukset ja toiveet edes osittain 🙂

Sanna

Hei, tein marenkeja mielestäni onnistuneesti, massa oli sileää ja sitkeää. Nyt odottavat kuivumista. Pohdin vain, että mistä tiedän, että marenkimassa oli tarpeeksi pitkään vesihauteen päällä, kertooko tuo koostumus tosiaan sen kun käytössä ei ollut lämpömittaria? Ja toisaalta, jos ei olisi ollut niin säilyvyyskö on heikko, vaikuttaako se muuhun? Kiitos ohjeestasi ja vastauksestasi. 😊

Suklaapossu

Hei Sanna! Viestisi oli jostain syystä humpsahtanut roskaviestien puolelle, ja huomasin sen sieltä vasta äsken…

Yleensä sanotaan, että kun sokeri ei krahise kulhossa, on sitä lämmitetty tarpeeksi. Olen jutellut tästä lyhyesti myös Koko Suomi Leipoo -tuomarin Mikan kanssa (ohjelman koekuvauksissani ollessani) jokunen vuosi sitten ja muistaakseni oltiin samaa mieltä tuosta edellisestä lauseesta 🙂 Olen myös testaillut lämpötilaa/koostumusta/sokerin olemassa oloa jokusen kerran ja huomannut, että lämpötila on aika tarkkaan 60 astetta, kun kaikki merkit on kohdillaan. Toisaalta, jossain ohjeissa on tainnut näkyä pajlon pienempiä lämpötiloja ja toisissa taas paljon suurempia, joten kovin tarkkaa se ei taida olla…

Hmm. Uskoisin, että lämpötilalla on vaikutusta eniten marengin koostumukseen. Mitä lämpimämmäksi marenkivaahdon saa, sitä kuivempaa siitä tulee. Ja päinvastoin, jos vaahto jää ”alilämpöiseksi”, marenkimassa jää liian märäksi, eivätkä marengit välttämättä kuivu huoneenlämmössä kovin nopeasti, vaan vaativat uunissa käymistä. Liian viileäksi jäänyt marenki ei myöskään välttämättä pysy kakun päällä niin kauniina, kuin tarpeeksi lämpimäksi haudutettu. Tämä on vain omiin kokemuksiini pohjautuvaa arvailua 🙂

Sanna

Hei!

Kauan nämä ovat syömäkelpoisia?

Suklaapossu

Hei Sanna! Jos näitä säilytetään kuivassa paikassa (ja ilmatiiviisti), niin säilynevät syömäkelpoisina ainakin muutaman viikon.

Santsi

Hei, Haluaisin tehdä mustia ja valkoisia tai mustavalkoisia marenkeja, mutta olisi mukavaa, jos ne maistuisivat vaikka sitruunalle ja salmiakille/lakritsille. Miten maustaminen onnistuisi?

Suklaapossu

Hei Santsi! Hmmm. En ole tehnyt tuollaisia marenkeja, joten tämä on vain arvuuttelua, mutta onnistuisikohan sitruunan makuiseksi maustaminen hienoksi raastetulla sitruunan kuoriraasteella ja laktritsin makuiseksi maustaminen lakritsijauheella. Googlettamalla saattaisi löytyä valmiita toimivia ohjeita 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *