
Syksyn herkullisin texmex-piirakka
Herkullisen mausteinen texmex -piirakka syntyy näppärästi texmex -mausteilla sekä Kikkoman Ponzu chilillä maustetusta täytteestä ja tortilloista.

Texmex-henkiset ruoat sopivat loistavasti syksyyn, mutta ne maistuvat ihanilta myös muulloin. Mein perheessä texmex-tyyppinen maustaminen on tuttua enimmäkseen tortillojen jauhelihatäytteestä, josta ovat päässeet oman perheen lisäksi nauttimaan myös esikoistyttären kaverit hyvällä menestyksellä. Tällä kertaa halusin kokeilla miten miltei samoista syntyisi suolainen piirakka. Ja kyllä vaan, tätä texmex-piirakkaa oli hauska tehdä ja maullisesti tästä tuli niiiin hyvää!
Yleensä olen jättänyt tortilloista chilin pois, sillä mein toinen tytöistä ei voi sietää tulisuutta. Otinkin pienen riskin, sillä päätin korvata täytteen suolan miltei kokonaan Kikkoman Chili Ponzulla, joka on periaatteessa soijakastikkeen ja chilin yhdistelmä. Ponzu Chili tuo täytteen joukkoon umamimaista suolaisuutta ja pienen hennon chilisyyden. Chili ei kuitenkaan polttele suuta liikaa.
Piirakka oli kaikin puolin menestys. Kaikki piirakkaa maistaneet kehuivat sitä ja pian siitä ei ollut jäljellä muruakaan. Myös tulisuutta karttava tytär santsasi tätä enemmän kuin mielellään. Aina siihen asti, kunnes alkoi tuntea lievää poltetta ja kaivoi esille maitolasillisen…
Piirakka oli hauskuuden lisäksi helppo tehdä. Piirakasta löytyy kerroksittain texmex-tyyliin maustettua jauhelihaa, maissia, tomaattia ja juustoraastetta sekä tortillapohjia, Käytin täytekerrosten erottamiseen valmiita tortillapohjia, mutta tortillat voi halutessaan tehdä myös itse.
Lempimausteillamme sekä Kikkoman Ponzu Chilillä maustettu jauhelihatäyte maissin ja tomaattien kanssa pysyy kasassa tortillalevyjen välissä juustoraasteen avulla. Vielä kun piirakan kokoaa irtopohjavuokaan, voi täytteet ujuttaa reunoille asti ilman pelkoa siitä, että täytteet holahtavat välistä pois paistamisen aikana.
Sen pidemmittä puheitta, tässä tulee ohje syksyn herkullisimpaan texmex-piirakkaan.
Syksyn herkullisin texmex-piirakka
Pohja:
4 kpl valmista halkaisijaltaan noin 20-22 cm tortillapohjaa
Täyte:
700 g jauhelihaa
1 rkl sipulijauhetta (tai 1 keskikokoinen sipuli)
1 tl valkosipulimurskaa (tai 2 valkosipulin kynttä hienonnettuna)
2 tl juustokuminaa eli jeeraa
2 tl jauhettuja korianterin siemeniä
2 tl savupaprikajauhetta
3-4 rkl Kikkoman chili Ponzua
muutama rouhaisu mustapippuria
ripaus (maun mukaan) suolaa
Lisäksi:
reilu 200 g cheddar juustoraastetta
1.5 dl maissia (esimerkiksi purkista)
2 tomaattia
Ohje:
Paista jauhelihaa kovalla lämmöllä, jotta saat väriä pintaan. Kun jauheliha on melkein kypsää, lisää mausteet eli sipulijauhe, valkosipulimurska, juustokumina, jauhetut korianterin siemenet sekä savupaprikajauhe. Paista jauheliha kypsäksi ja mausta se Kikkoman Chili Ponzulla, mustapippurilla ja tarvittaessa ripauksella suolaa. Jauhelihan kannattaa tässä vaiheessa olla riittävän mausteinen, sillä tortillat, maissit ja tomaatti laimentavat suolaisuutta. Anna jauhelihan jäähtyä hetki ennen piirakan kokoamista.
Laita uuni lämpeämään 180 asteeseen. Pilko tomaatit noin 1 cm kokoisiksi paloiksi.
Voitele halkaisijaltaan noin 20 cm kokoisen (tai tortillan kokoisen, jos tortilla jonkun muun kokoinen) irtopohjavuoan sisäpuoli. Laita vuoan pohjalle yksi tortilla. Levitä pinnalle tasaiseksi kerrokseksi noin kolmannes jauhelihaseoksesta. Ripottele päälle puoli desiä maissia ja pari lusikallista tomaattia.
Ripottele päälle neljännes juustoraasteesta.
Lisää päälle toinen tortilla ja lisää puolet jäljellä olevasta jauhelihasta, maissia ja tomaattia sekä kolmannes jäljellä olevasta juustoraasteesta. Toista vielä kerran kolmannen tortillan kanssa ja loppujen täytteiden kanssa (jätä päälle vielä juustoraastetta). Nosta päällimmäiseksi viimeinen tortilla ja ripottele päälle loput juustoraasteesta.
Paista piirakkaa 180 asteessa keskitasolla noin 20 minuuttia tai kunnes pinnalla oleva juusto on sulanut ja saanut aavistuksen väriä. Anna piirakan jäähtyä muutama minuutti ennen kuin poistat sen vuoasta. Ja muuta kuin nauttimaan!
Vinkit:
* Piirakka on parhaimmillaan lämpimänä nautittuna.
* Kikkomanin soijakastikkeet ovat kotiutuneet meille kunnolla kinuskikastikkeen testaamisen jälkeen. Voisinkin sanoa soijakastikkeen olevan nykyään yksi vakiomausteistamme. Kikkomanin tuoteperhe sisältää paljon muitakin tuotteita tavallisen soijakastikkeen ja tämän Ponzu Chilin lisäksi. Yksi niistä on tulinen Kikkoman Kimchi Chilikastike, jota lorautin testimielessä pienen määrän Texmex -piirakkani päälle tuomaan lisätulisuutta. Jos pienenä määränä se toi mukaan lisäpotkua, joten…
…jos olet tulisemman texmex -piirakan ystävä, kokeile korvata osa Kikkoman Chili Ponzusta Kikkoman Kimchillä!

Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Syksyn herkullisin texmex-piirakka