Tähtipulla, nyhtöpulla… / munaton taikina

Sydän-korvapuustien postauksessa mainitsin leiponeeni samaan aikaan myös toisenlaista pullaa ja tässä tulee vihdoinkin sen ohje. Tämä tähtipulla, vai millä nimellä tätä kutsuisikaan, on ihanan mehevää, miedon mustikkaista, aavistuksen sitruunaista ja niin hyvää, että sitä on vaikea olla ottamatta toistakin palaa. Pulla ei myöskään ole lainkaan liian makea. Muodoltaan tällainen tähtipulla mielestäni tosi kivasti erilainen, ja pystyn kuvittelemaan, että tämä näyttäisi myös juhlapöydässä hyvältä.

Pienet Herkkusuut-blogin Maiju teki pari vuotta sitten tämänkaltaisia tähtikuvioisia nyhtöpullia. Siitä asti tuollaisten tekeminen on ollut mielessä. Teen pullaa todella harvoin, mutta sain alkuvuodesta pullaninnostuksen, ja näitä pullia syntyikin paljon erilaisia. Sydänkorvapuustien ja tämän tähtipullan lisäksi pöytään päätyi myös jättimäinen laskiaispulla, nams!

Myös tämän taikinan taas vakityyliini käyttäen yleiskoneen vatkainosaa, kun sillä taikina syntyy vähän kuin itsestään ihan vain parissa minuutissa. Joukkoon lurautin juoksevaa rasvaa, joka teki taikinasta entistäkin pehmeämpiä. Ja olihan se helpompaa ja nopeampaa heittää joukkoon rasvaa suoraan pullosta, kuin sulattaa erikseen rasva mikrossa.

Tein taikinaa sen verran, että sain tehtyä yhden tähtipullan ja puolikkaasta taikinasta lapset muotoilivat omia pulliaan. Neljävuotias päätti tehdä littania pullia, jotka hän voiteli pinnalta voilla ja ripotteli päälle sokeria. Kylläpäs tuli hyviä, aivan kuin kristallipullia eli pullista parhaimpia pullia. Ekaluokkalainen sen sijaan teki elämänsä ensimmäiset korvapuustit, ja jopa ilman äidin avustusta. Ja voi että kun äiti oli ylpeä. Niistähän tuli täydellisen näköisiä! Ja makukin oli mitä mainioin. Laitoin tyttöjen pullat pienelle lautaselle, eikä mennyt kuin hetki, kun lautanen oli tyhjentynyt. Ihana leivontahetki tyttöjen kanssa, alusta loppuun asti. Nuorempikin malttoi tällä kertaa tehdä pullat uuniin asti 🙂 Alla seitsenvuotiaan taidon näyte. Taka-alalla ja vasemmassa laidassa näkyy nuoremman muotoilemat ”kristallipullat” 🙂
Tässäpä tulee tähtipullan ohje 🙂

Nyhtö/tähtipulla
Kaksi n. 23 cm nyhtöpullaa

Pullataikina:
2.5 dl maitoa

1/2 pkt (25 g) tuorehiivaa
1 dl sokeria
0.75 rkl kardemummaa
0.5 rkl vaniljasokeria
1 tl suolaa
n. 6 dl vehnäjauhoja
0.5 dl juoksevaa margariinia
Täyte yhteen nyhtöpullaan:
100 g sitruunatuorejuustoa
1 dl mustikoita

Päälle:
munaa
raesokeria
Ohje:
 Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murustele joukkoon huoneenlämpöinen hiiva. Sekoita joukkoon myös kardemumma, sokeri ja suola. Mittaa puolet jauhoista maitoon ja sekoita sähkövatkaimella tai yleiskoneen vatkainosalla täysillä sekaisin n. 10 sekunnin ajan. Lisää melkein kaikki vehnäjauhot pikkuhiljaa lisää samaan aikaan vatkaten, kunnes taikina kiinteytyy. Tässä vaiheessa taikina on pehmeän ja hieman sitkoisen tuntuinen. Mittaa joukkoon rasva ja sekoittele se käsin joukkoon. 
Jos taikina tarttuu kovin käsiin, lisää hieman jauhoja ja kääntele/vaivaa taikinaa vielä käsin. Jos vaivaaminen ei tunnu kivalta (niinkuin musta), ota taikinamöykky jauhotetulle alustalle ja kääntele sitä kaksinkerroin, litistä, käännä kaksin kerroin, litistä jne. Lisää hieman jauhoja tarvittaessa, mutta pidä jauhojen määrä maltillisena. Taikinapallo kiinteytyy ja sitkon määrä lisääntyy melko nopeasti kääntelytaktiikalla. Laita taikinamöykky takaisin taikinakulhoon, laita päälle liina ja laita kulho lämpimään paikkaan nousemaan. Nosta taikina kaksinkertaiseksi. 

Ota taikinasta puolet pöydälle ja jätä loput kulhoon. Jaa pöydälle otettu taikina kolmeen osaan. Pyörittele jokainen osa palloksi.

ja kaulitse jokainen pallo ohuehkoksi, n. 20 cm halkaisijaltaan olevaksi levyksi. 

Levitä yhden levyn pinnalle ohut kerros tuorejuustoa. 

Ripottele pinnalle puolet mustikoista. 
Levitä myös toisen levyn pinnalle ohut kerros tuorejuustoa ja nosta levy mustikoiden päälle. Ripottele myös tuon levyn pinnalle mustikoita. 

Nosta päälle vielä kolmas levy. Laita keskelle pieni muki tms. osoittamaan keskusta ja ohjaamaan leikkausta. 

Leikkaa 12 sektoriin (jaa ensin puoliksi, sen jälkeen puoliksi ja kukin neljännes 3 osaan) niin, että aloitat leikkaamisen mukin reunasta. Keskusta jää siis ehjäksi. 

Ota kiinni kahdesta vierekkäisestä leikatusta suikaleesta ja kierrä vastakkaisiin suuntiin noin kolme kierrosta. 

Nipistä päät yhteen. Toista, kunnes olet käynyt läpi kaikki sektorit.

Anna kohota n.20-30 minuuttia lämpimässä paikassa. Voitele munalla ja ripottele pinnalle raesokeria.

Paista hieman keskitasoa alemmalla tasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia. 

Vinkki:
* Jos haluat kokonaan munattoman pullan, voitele se esim. sokerivedellä tai maidolla.


Instagram

  • Herkullista Juhannusta! Kuvassa helppo, nopea ja herkullinen mansikkakääretorttukakku (oon niin ihastunut niihin). Ne valmistuvat miltei yhtä nopeasti kuin tavallinen kääretorttukin ja sisällä odottaa pystyraitainen yllätys. Mein 9v tyttö sai tällaisen synttärikakukseen ja herkkua oli! Ohje kakkuun löytyy blogin puolelta
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-herkullinen-mansikka-kaaretorttukakku/
#kääretorttukakku #kääretorttu #kakku #mansikkakakku #mansikka #raparperi #cake #strawberry #rhubarb #curd #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Olin nimennyt tämän raparperipiirakan aiemmin blogissani maailman parhaaksi raparperipiirakaksi jokunen vuosi sitten ja pitihän sen niminen piirakka leipasta uudestaankin. Pitikö tämän helpon ja nopean piirakan nimi paikkansa? Se selviää blogin puolelta, josta löytyy myös piirakan ohje https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-raparperipiirakka-maailman-parasko/
#raparperi #raparperipiirakka #helppojanopea #suklaapossu #rhubarb #pie #yummy
  • Testailin alkukesästä maidotonta marjamoussea kakun väliin ja voi jehna kun siitä tuli hyvää! Tämä vadelmaa ja mansikka sisältävä mousse oli niin herkkua, etten kakkua syödessä edes muistanut siinä olevan mitään erilaista. Nams! Ohje tähän marjamousseen löytyy blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/maidoton-marjamousse-tayte-kakkuun/
#marjamousse #mansikka #vadelma #kakuntäyte #suklaapossu #maidoton #nomilk #strawberry #rasberry #cakefilling #yummy
  • Kolmesta pienestä mustikkapiirakasta syntyy helposti pikainen kakku. Piirakoihin voi hukata myös muitakin pakkasen kätköistä löytyviä marjoja ☺️ Ohje kakkuun blogissa 
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/sitruunainen-mustikkapiirakka-kakku/
#suklaapossu #mustikkapiirakka #kakku #cake #blueberry #pie #cake #kotiliesiblogit
  • Oletko jo osallistunut blogissani olevaan arvontaan, jossa voi voittaa kaksi lippua Taste of Helsinki -tapahtumaan parin viikon päästä? Jollet ole, niin kipin kapin osallistumaan, sillä osallistumisaika päättyy jo huomenna! Ohjeet osallistumiseen löytyy tämän postauksen loppupuolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/vinkit-taydellisen-juustokakun-paistamiseen/ Onnea arvontaan jo etukäteen! Pst! Olen myös itse paikalla tuossa tapahtumassa kokkaamassa huippukokin kanssa toista bloggaaja+huippukokki-paria vastaan. Huih, jänskättää jo ihan älysti, mutta hitsit kun on ihana päästä mukaan! #suklaapossu #arvonta #tasteofhelsinki
  • Tarhatädeille lähti tällä kertaa kiitoksena kuluneesta vuodesta suht perinteinen, mutta herkullinen raparperipiirakka. #suklaapossu #munaton #maidoton #raparperipiirakka #rhubarb #pie
  • Näitä Cookie popseja tarjoiltiin tänään väitönswn jälkeisessä juhlassa. Ihana kiiltävä kulta teki lime-popseista erityisen juhlavia. Maistuivat myös tosi hyviltä, raikkailta 😘 #väitös #pikkumakeat #suklaapossu #cookiepops

suklaapossu

Keskustelu

Voi, uunituore pulla on kyllä niiiiin hyvää! Nam! Ja tuo mustikkapulla on varmasti ollut täydellistä. Ihastuin silloin itse kovasti siihen mustikkapullaan, mutta tuo sinun helpompi ja sitruunainen täyte kuulostaa myös todella hyvältä. Voih, nyt alkoi tehdä mieli pullaa 😛

Niin on! Ja tämä versio maistui ihanalta seuraavanakin päivänä, pysyi tosi hyvin mehevänä. Sitruuna maistui tässä melko miedosti ja mietinkin, että täytteen joukkoon voisi vaikka raastaa hieman sitruunankuorta tuomaan lisämakua. Mutta ihanaa oli nytkin, nami nami!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.