Tähtipulla, nyhtöpulla… / munaton taikina

Sydän-korvapuustien postauksessa mainitsin leiponeeni samaan aikaan myös toisenlaista pullaa ja tässä tulee vihdoinkin sen ohje. Tämä tähtipulla, vai millä nimellä tätä kutsuisikaan, on ihanan mehevää, miedon mustikkaista, aavistuksen sitruunaista ja niin hyvää, että sitä on vaikea olla ottamatta toistakin palaa. Pulla ei myöskään ole lainkaan liian makea. Muodoltaan tällainen tähtipulla mielestäni tosi kivasti erilainen, ja pystyn kuvittelemaan, että tämä näyttäisi myös juhlapöydässä hyvältä.

Pienet Herkkusuut-blogin Maiju teki pari vuotta sitten tämänkaltaisia tähtikuvioisia nyhtöpullia. Siitä asti tuollaisten tekeminen on ollut mielessä. Teen pullaa todella harvoin, mutta sain alkuvuodesta pullaninnostuksen, ja näitä pullia syntyikin paljon erilaisia. Sydänkorvapuustien ja tämän tähtipullan lisäksi pöytään päätyi myös jättimäinen laskiaispulla, nams!

Myös tämän taikinan taas vakityyliini käyttäen yleiskoneen vatkainosaa, kun sillä taikina syntyy vähän kuin itsestään ihan vain parissa minuutissa. Joukkoon lurautin juoksevaa rasvaa, joka teki taikinasta entistäkin pehmeämpiä. Ja olihan se helpompaa ja nopeampaa heittää joukkoon rasvaa suoraan pullosta, kuin sulattaa erikseen rasva mikrossa.

Tein taikinaa sen verran, että sain tehtyä yhden tähtipullan ja puolikkaasta taikinasta lapset muotoilivat omia pulliaan. Neljävuotias päätti tehdä littania pullia, jotka hän voiteli pinnalta voilla ja ripotteli päälle sokeria. Kylläpäs tuli hyviä, aivan kuin kristallipullia eli pullista parhaimpia pullia. Ekaluokkalainen sen sijaan teki elämänsä ensimmäiset korvapuustit, ja jopa ilman äidin avustusta. Ja voi että kun äiti oli ylpeä. Niistähän tuli täydellisen näköisiä! Ja makukin oli mitä mainioin. Laitoin tyttöjen pullat pienelle lautaselle, eikä mennyt kuin hetki, kun lautanen oli tyhjentynyt. Ihana leivontahetki tyttöjen kanssa, alusta loppuun asti. Nuorempikin malttoi tällä kertaa tehdä pullat uuniin asti 🙂 Alla seitsenvuotiaan taidon näyte. Taka-alalla ja vasemmassa laidassa näkyy nuoremman muotoilemat ”kristallipullat” 🙂
Tässäpä tulee tähtipullan ohje 🙂

Nyhtö/tähtipulla
Kaksi n. 23 cm nyhtöpullaa

Pullataikina:
2.5 dl maitoa

1/2 pkt (25 g) tuorehiivaa
1 dl sokeria
0.75 rkl kardemummaa
0.5 rkl vaniljasokeria
1 tl suolaa
n. 6 dl vehnäjauhoja
0.5 dl juoksevaa margariinia
Täyte yhteen nyhtöpullaan:
100 g sitruunatuorejuustoa
1 dl mustikoita

Päälle:
munaa
raesokeria
Ohje:
 Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murustele joukkoon huoneenlämpöinen hiiva. Sekoita joukkoon myös kardemumma, sokeri ja suola. Mittaa puolet jauhoista maitoon ja sekoita sähkövatkaimella tai yleiskoneen vatkainosalla täysillä sekaisin n. 10 sekunnin ajan. Lisää melkein kaikki vehnäjauhot pikkuhiljaa lisää samaan aikaan vatkaten, kunnes taikina kiinteytyy. Tässä vaiheessa taikina on pehmeän ja hieman sitkoisen tuntuinen. Mittaa joukkoon rasva ja sekoittele se käsin joukkoon. 
Jos taikina tarttuu kovin käsiin, lisää hieman jauhoja ja kääntele/vaivaa taikinaa vielä käsin. Jos vaivaaminen ei tunnu kivalta (niinkuin musta), ota taikinamöykky jauhotetulle alustalle ja kääntele sitä kaksinkerroin, litistä, käännä kaksin kerroin, litistä jne. Lisää hieman jauhoja tarvittaessa, mutta pidä jauhojen määrä maltillisena. Taikinapallo kiinteytyy ja sitkon määrä lisääntyy melko nopeasti kääntelytaktiikalla. Laita taikinamöykky takaisin taikinakulhoon, laita päälle liina ja laita kulho lämpimään paikkaan nousemaan. Nosta taikina kaksinkertaiseksi. 

Ota taikinasta puolet pöydälle ja jätä loput kulhoon. Jaa pöydälle otettu taikina kolmeen osaan. Pyörittele jokainen osa palloksi.

ja kaulitse jokainen pallo ohuehkoksi, n. 20 cm halkaisijaltaan olevaksi levyksi. 

Levitä yhden levyn pinnalle ohut kerros tuorejuustoa. 

Ripottele pinnalle puolet mustikoista. 
Levitä myös toisen levyn pinnalle ohut kerros tuorejuustoa ja nosta levy mustikoiden päälle. Ripottele myös tuon levyn pinnalle mustikoita. 

Nosta päälle vielä kolmas levy. Laita keskelle pieni muki tms. osoittamaan keskusta ja ohjaamaan leikkausta. 

Leikkaa 12 sektoriin (jaa ensin puoliksi, sen jälkeen puoliksi ja kukin neljännes 3 osaan) niin, että aloitat leikkaamisen mukin reunasta. Keskusta jää siis ehjäksi. 

Ota kiinni kahdesta vierekkäisestä leikatusta suikaleesta ja kierrä vastakkaisiin suuntiin noin kolme kierrosta. 

Nipistä päät yhteen. Toista, kunnes olet käynyt läpi kaikki sektorit.

Anna kohota n.20-30 minuuttia lämpimässä paikassa. Voitele munalla ja ripottele pinnalle raesokeria.

Paista hieman keskitasoa alemmalla tasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia. 

Vinkki:
* Jos haluat kokonaan munattoman pullan, voitele se esim. sokerivedellä tai maidolla.


Instagram

  • Suolainen piirakka onnistuu hienosti myös munattomana, eikä sitä huomaa valmiista piirakasta lainkaan. Tähän piirakkaan kätkeytyi reilusti kinkkua ja juusto sekä myös pekonia ja paprikaa. Piirakka katosi juhlissa yllättävän paljon väkimäärään nähden eli hyvää oli. Kurkkaa ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinkku-juustopiirakka-pekonilla-munaton/ ja tuunaa piirakasta oman makusi mukainen. #suklaapossu #munaton #kinkku #juusto #pekoni #paprika #piirakka #eggless #pie #kotiliesiblogit
  • Punaherukat ❤️ Blogista löytyy nyt koottuna viisi mielestäni parasta punaherukkaleivonnaisohjetta. Siellä on mm. tämän jogurtti-punaherukkapiirakan ohje. Kurkkaa tämä ja muutkin ohjeet blogista. Ja leivo tänä vuonna vaikka jotain uutta :) https://kotiliesi.fi/suklaapossu/viisi-parasta-punaherukkaleivonnaista/
#punaherukka #leivonnaiset #yummy #redcurrant #pie #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Mein poika on aikamoinen lentokonefani ja teinkin hänelle 2-vuotiskakuksi tällaisen lentokonekakun. Kakussa oli sisällä mehevä munaton porkkanakakku. Tarkempi ohje ja enempi juttua blogissa https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-2-vuotissynttarikakku-eli-lentokone-kakku/ #munaton #porkkanakakku #2vuotias #pojansynttärit #synttärikakku #suklaapossu #kotiliesiblogit #kotiliesi
  • Tykkäätkö sitruunasta ja pehmeistä kekseistä? Jos vastaus on kyllä, niin silloin taatusti rakastat näitä pehmeitä mantelijauholla mehevöitettyjä sitruunakeksejä! Keksiohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pehmeat-manteliset-sitruunakeksit/ #sitruuna #älynhyvät #sitruunakeksit #keksit #suklaapossu #kotiliesi #kotiliesiblogit
  • Kristallipullat ovat kyllä parhaita pullia mitä on olemassa! Ainakin mein perheen mielestä. Jos näillä helteillä ei huvita leipoa, niin suosittelen ottamaan ohjeen talteen viileämpiä kelejä varten. Ohje löytyy täältä https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pullista-parhaat-kristallipullat/ #pulla #kristallipulla #yummy #best #bun #kotiliesiblogit #suklaapossu
  • Valkosuklaapannacottaa passionilla ja mansikoilla, nams! Tätä herkkua tarjottiin lastemme synttäreillä ja se sai kehuja, muiltakin kuin itseltäni 😋 Ohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/valkosuklaapannacotta-mansikoilla-ja-passionilla/ #valkosuklaa #pannacotta #passion #mansikka #punaherukka #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Kirsikka-kaurapaistos 😋 Tämä oli ensimmäinen vuosi, kun linnut jättivät meidän kirsikkasadon rauhaan ja sain marjoja niin paljon, että niistä sai tehtyä jotain. Ja se jokin oli tämä kaurapaistos, jota tehtiin heti seuraavana päivänä uudestaan. Ohje blogissa
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kirsikka-kauramurupaistos/
#helppojanopea #kirsikka #kauramuru #suklaapossu #cherry #oatmeal #kotiliesiblogit

suklaapossu

Keskustelu

Voi, uunituore pulla on kyllä niiiiin hyvää! Nam! Ja tuo mustikkapulla on varmasti ollut täydellistä. Ihastuin silloin itse kovasti siihen mustikkapullaan, mutta tuo sinun helpompi ja sitruunainen täyte kuulostaa myös todella hyvältä. Voih, nyt alkoi tehdä mieli pullaa 😛

Niin on! Ja tämä versio maistui ihanalta seuraavanakin päivänä, pysyi tosi hyvin mehevänä. Sitruuna maistui tässä melko miedosti ja mietinkin, että täytteen joukkoon voisi vaikka raastaa hieman sitruunankuorta tuomaan lisämakua. Mutta ihanaa oli nytkin, nami nami!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.