Suklaapossu

Taivaallinen limejuustokakku, liivatteeton

Juustokakku ilman liivatetta

Järisyttävän hyvä sitruunajuustokakku on ollut jo vuosien ajan blogini yksi suosituimmista versioista. Eikä syyttä. Sehän on ihan mahdottoman hyvää ja samalla kuitenkin tosi helppo tehdä. Se myös valmistuu ilman liivatetta, jonka takia täyte on suussasulavan pehmoinen. Tässä tulee nyt tuon sitruunajuustokakun sisar eli Taivaallinen limejuustokakku! Voi vitsit kuinka hyvää tämäkin oli! Jos pitäisi valita, kumpi on parempaa, se olisi mahdoton tehtävä. Tämän syömistä oli vaikea jättää siihen ensimmäiseen palaan. Enkä jättänyt.

Helppo juustokakun koristelu

Tämä juustokakku on melko samanlainen tehdä kuin sitruunainenkin versio, ainakin yhtä helppo. Sitruunan tilalla kuitenkin käytetään limeä ja limen kuorta tulee myös pohjaan. Lisäksi testasin samalla miten Flora Vispi taipuu tämän kakun tekemiseen. Tykkään tuosta Vispistä, sillä siitä tulee niin ilmava ja kuohkea vaahto. Jopa niin ilmava, että mun piti lisätä täytteen joukkoon enemmän tuorejuustoa ja myös limen mehua, jotta koostumuksesta ja mausta tuli tarpeeksi täydelliset. Nam, ihan tulee vesi kielelle kun vain muistelenkin tätä.

Järisyttavan hyvä limejuustokakku ilman liivatetta

Kakku on siis älyttömän pehmeä, moussemainen, lempeän limen makuinen. Keksipohjassa oleva lime korosti makua kivalla tavalla. Pohjaan voi toki mariekeksi-valkosuklaan sijasta käyttää vaikka kaurakeksejä+voisulaa, mutta silloinkin käyttämään hieman limen kuorta.

Limejuustokakku ilman liivatetta

Limen makua voi korostaa lisäämällä joukkoon hienoksi raastettua limen kuorta. Muista raasta limen kuori aina niin, ettei mukaan tule kuoren alla olevaa vaaleaa osaa, joka on vihreää kuorta karvaampi eikä siinä ole limelle tyypillistä makua. Ja toki aina kuori myös pestään hyvin ennen raastamista esim. karkealla perunanpesuun tarkoitetulla harjalla.

Oih, ja tässä tulee vihdoinkin ohje. Ei sitä näin ihanaa juustokakun ohjetta kannata pelkästään itsellään pitää, joten tässä se tulee.

Älyttömän herkullinen Limejuustokakku

Pohja:

15 kpl Mariekeksiä

75 g valkosuklaata

0.5 ison limen kuoriraaste

Limetäyte:

1 prk (2.5 dl) Flora Vispiä

600 g maustamatonta tuorejuustoa (suosittelen tähän Philadelhiaa)

n. 0.75-1 dl (maun ja limen happamuuden mukaan) sokeria

5-6 rkl limen mehua (=n. 2 ison limen tai 4 pienen limen mehut)

0.5-1.5 ison limen hienoksi raastettua kuorta

Ohje:

HUOM! En ottanut tällä kertaa vaihekuvia. Vaiheet ovat hyvin samanlaiset kuin Järisyttävän hyvän juustokakun postauksessa, joten voit sieltä vilkaista miltä missäkin leivontakohdassa pitäisi näyttää.

Aloita pohjan teolla. Rouhi Marie-keksit pienemmiksi. Laita ne esimerkiksi kestävään pakastepussiin ja runno pussia kunnolla ja hakkaa vaikka lihanuijalla, kunnes keksit ovat murskaantuneet pienemmäksi. Keksejä ei tarvitse saada ihan hienoksi, vaan riittää, että ovat hieman pienempää murskaa. Isommat kökkäreet jäävät kivoiksi rapeiksi sattumiksi. Sulata valkosuklaa mikrossa varovasti välillä sekoitellen. Sekoita keksimurska sulan valkosuklaan joukkoon ja sekoita joukkoon myös limen hienoksi raastettu kuori.

Voitele n. 20 cm irtopohjavuoka kevyesti. Voitelu auttaa kakkua irtoamaan siististi. Keijun Spray on tähän tarkoitukseen todella kätevä. Kaada keksi-valkosuklaamurska vuoan pohjalle ja levittele tasaisesti pohjalle. Laita jääkaappiin odottamaan täytteen tekemistä.

Vatkaa Flora Vispi paksuksi vaahdoksi. Pese limen kuori todella hyvin. Raasta kuori hienoksi raasteeksi ja purista limeistä mehut talteen. Vatkaa vispivaahdon joukkoon notkistetut tuorejuustot, hieman sokeria, limen mehua n. 5 rkl ja limen raastettu kuori. Maista ja lisää sokeria makusi mukaan. Täytteen koostumus on tässä vaiheessa kuohkean moussemaista, mutta melko vielä löysää.

Kaada täyte vuokaan pohjan päälle. Laita vuoka jääkaappiin ainakin kahdeksaksi tunniksi, mielellään yön yli.

Kun täyte on hyytynyt, poista vuoan reunat. Koristele esimerkiksi limen siivuilla, hienoksi raastetulla kuorella ja marengeilla. Nyt kakku on valmis nautiskeltavaksi. Nam! 🙂

Vinkki:

* Jos haluat enemmän limen makua ilman limen kirpsakkuutta, lisää täytteeseen hienoksi raastettua limen kuorta. Jos taas kaipaat kirpakkaampaa lopputulosta, lisää limen mehua. Huomaa, että mehun lisääminen lisää samalla myös riskiä siihen, että kakun täyte valuttaa kakkulautaselle nestettä samalla kun kakku jähmettyy. Tämän takia suosittelen, että mehua lisätään maksimissaan 2 rkl ohjeessa olevasta määrästä.

* Kekseinä voi käyttää myös vaikka kaurakeksejä, digestive-keksejä ja muita ei-kovin-makeita keksejä.

* Maistele täytettä ja säädä sokerin määrä kohdilleen. Laita sokeria ensin ohjetta pienempi määrä. Maista lopullinen määrä omaan makuusi sopivaksi. Limen happamuuksissa saattaa olla eroja, jolloin välillä sokeria kannattaa laittaa enemmän ja toiste taas vähemmän.  Muista, että kakku saa makeutta myös valkosuklaalla hyydytetystä pohjasta.

* Voit koota kakun myös suoraan tarjoilulautasella käyttäen apuna irtopohjavuoan reunaosaa. Aseta vuoan reunaosa keskelle tarjoilulautasta ja kokoa kakku sen sisäpuolelle. 

Juustokakun pala

Tämän kakun myötä toivotan kaikille herkullista Pääsiäistä!

Pidän tässä kohtaa pienen loman niin blogista kuin ”oikeista töistäkin”, mutta palaan vielä ennen Vappua Vappuherkkujen kanssa. Näihin kuuluu mm. maailman parhaat donitsit uunissa – muokattuna munattomiksi ja maidottomiksi. Nam!


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Taivaallinen limejuustokakku, liivatteeton

Taru / Taikakakut

Mun yks kempimakuja juustokakkua on lime! Niin hyvää! Tämäkin näyttää just oikein pehmoiselta! 😋 Sitruuna on kyllä kanssa aivan ihana! 😄

Suklaapossu

Sitrushedelmät sopii juustokakkuihin niiiin hyvin. Mä tykkään käyttää sitruunaa tosi paljon, mutta kyllä tämä limekin oli niin herkullinen, etten oikein tiedä, kumpi onkaan loppujen lopuksi parempi. Ja tuo koostumus, niin ihanan pehmoista 😋

Elwira

Sitruunaversio testattu, nyt pakko päästä testaamaan tämä lime. Olisikohan 1.5 kertainen ohje sopiva 24cm kakkuvuokaan?

kipe

75 valkosuklaata. Ilmeisesti aika monta valkosuklaata? Ajateltiin tehdä esikoisen 1-v synttäreille.

Suklaapossu

Ups, valkosuklaan määrästä puuttui grammamerkintä! Nyt kohta korjattu. Tosi hyvä kun kysyit. Hauskoja synttäreitä ja leivontahetkiä! 🙂

Heidi

Hei,
Voiko tämän pakastaa?

Suklaapossu

Hei Heidi. Tämä kakku on hyvin samantyyppinen kuin Järisyttävän hyvä sitruunajuustokakku (=hyytyy sitruksen voimin ilman liivatetta) ja tuon sitruunajuustokakun kommentteihin olen joskus kirjoittanut ”Harmittavasti en uskalla luvata, että kakun rakenne pysyisi pakastuksen jälkeen tarpeeksi hyvänä. Olen joskus pakastanut kakunjämiä, ja sulatuksen jälkeen se on ollut mielestäni hieman löysempää/pehmeämpää, kuin pakastamattomana. Tähän voi tietenkin vaikuttaa myös se, että kyseessä on ollut vain pieni kakunpala, eikä kokonainen kakku.”. Tämän limejuustokakun kanssa tilanne olisi todennäköisesti samanlainen. Loppukakun voi toki laittaa pakkaseen, mutta jos haluaa tarjota juhlissa, niin suosittelen tekemään kakun jääkaappiin valmiiksi päivää tai kahta aiemmin.

Marjo

Hei, voiko Floora Vispin korvata ihan perinteisellä kuohukermalla? Ja tulisiko siinä vaiheessa kakkuun laittaa myös liivatetta? En ole Saksasta vielä Floora Vispin kaltaista vastinetta löytänyt. 😬

Suklaapossu

Hei Marjo. Flora Vispin voi korvata ihan tavallisella kermalla. Tekotapaa kannattaa tällöin muuttaa hieman eli kermaa ei kannata vatkata kovin jäykäksi vaahdoksi ennen muiden aineiden lisäämistä, jotta se ei mene voiksi. Eli vatkaa aluksi löysähköksi vaahdoksi, lisää muut aineet ja vatkaa sen jälkeen hieman kovemmaksi 🙂 Ohje ei vaadi liivatteita kuohukermankaan kanssa, sillä lime kyllä hyydyttää täytteen. Kivoja leivontahetkiä sinne Saksaan 🙂

Marjo

Loistavaa, kiitos vinkistä! Tämä kakku menee ehdottomasti kokeiluun kesäjuhlia varten! Aurinkoista kesää! 😊

Suklaapossu

Kiva kuulla. Toivottavasti maistuu myös sinulle 🙂 Kiitos, aurinkoista ja herkullista kesää sinulle! 😊

Allu

Hei. Tein testikakun juhlia varten, oli kyllä todella hyvää! Kakku jäi kuitenkin keskeltä vähän löysäksi, osaatko neuvoa mikä auttaisi? Lisää limeä vai kauemmin jääkaapissa vai jotain muuta?

Suklaapossu

Hei Allu! Kauanko pidit kakkua jääkaapissa? Jos kakku oli vain keskeltä löysä, mutta reunoilta kiinteynyt, se viittaisi siihen, että kakku on ollut jääkaapissa liian vähän aikaa. Jos reunatkin olivat liian pehmeät, kannattaa vatkaamista jatkaa seuraavalla kerralla hieman pidempään, kunnes täyte kiinteytyy enemmän jo vatkausvaiheessa. Ihana kuulla, että kakku maistui 🙂

Allu

Kakku oli jääkaapissa vajaan vuorokauden. Tarkoitatko, että vatkaan vispikerman kiinteämmäksi ennen tuorejuuston lisäämistä vai koko seosta kauemmin?

Suklaapossu

Vastasitpas nopeasti Allu 🙂 Kakku oli siis tarpeeksi kauan jääkaapissa eli syy ei ole siinä. Vispikermakin saa olla melko hyvin vatkattua ennen tuorejuustojen lisäämistä, mutta koostumukseen pystyy parhaiten vaikuttamaan niin, että vatkaa koko seosta kauemmin. Se kuohkeutuu ja paksuuntuu sitä enemmän, mitä enemmän sitä vatkaa. Toki äärettömiin ei voi vatkata, ettei seos mene kokkareiseksi, mutta sen kyllä huomaa, kun seos paksenee selvästi.

Kipetsu

Olen 2-vuotiaan pojan isä ja kotikeipuri. Tämä maistui pojan ensimmäisellä ja toisellakin synttärillä. Piti leipoa vielä toiselle synttärille toinen erilainen kakku varakakuksi kun limekakku meni niin kovaa kyytiä vieraille.
Laittaisin vielä leivinpaperin kyllä irtopohjavuoan väliin että tulee tiivis.
Leivon saman äitienpäiväksi.
Muutkin miehet opetelkaa leipomaan kakku äitienpäiväksi. Äidin pitää nauttia päivästä eikä huhkia keittiössä oman kakun takia.

Suklaapossu

Hei Kipetsu! Mukava kuulla, että tämä on maistunut teillekin noin hyvin. Leivinpaperi on hyvä idea, varsinkin sellaisen irtopohjavuokien kanssa, jotka eivät välttämättä ole kovin tiiviitä. Hienoa, että on olemassa miehiä, jotka haluavat osallistua äitienpäiväleivonnaisten tekemiseen 🙂

Suvi

Heippa! Haluaisin laittaa mukaan vähän sulatettuja ja/tai rouhittua valkosuklaata, sillä rakastan yhdistelmää sitrushedelmät ja valkosuklaa. Toisaalta reseptisi ovat aina olleet ihan pomminvarmoja, joten vähän arveluttaa, uskaltaisinko muokata tätä vai meneekö pieleen. Missä suhteessa tuo valkosulkaa voisi toimia tässä reseptissä? Vai tuleeko jo liian makeaa?

Irina Lisinen

Heippa Suvi! Sulatettu valkosuklaa kuullostaa ainakin omaan korvaani hyvältä ajatukselta.
Tosin ilman testailuja en voi olla varma oikeista määristä/tekotavasta,mMutta katselin vanhoja ohjeitani ja niiden perusteella arvelisin, että kakun voisi tehdä näin: Valkosuklaata voisi varata noin 175 g ja samalla sokerin voisi tiputtaa miltei kokonaan pois tai ehkä jopa kokonaan. Valkosuklaassa sokeria on noin puolet valkosuklaan määrästä, jolloin tuossa olisi makeutta miltei saman verran kuin desissä sokeria. Silti voi olla, että sokeria olisi hyvä lisätä 1-2 rkl. Ehkä. Maun mukaan. Muuten sitten edettäisiin aikalailla ohjeen mukaan. Sulatetun valkosuklaan voisi lisätä ensin ja heti perään limen mehu.
Tuo on vain siis arvailua ja ennakkoajatus siitä, miten itse lähestyisin täytettä. Se saattaisi muuttua matkan varrella, kun pääsee maistelemaan täytettä ja tuntee sen koostumuksen käsissään. Mutta jos innostut testaamaan, kuulisin mieluusti minkälainen tuli 🙂

Vastaa käyttäjälle HeidiPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *