Suklaapossu

Täydellinen mansikka-sitruunajuustokakku

Mansikka sitruuna juustokakku

Mainitsin aiemmassa postauksessa herkutelleeni Juhannuksena aivan älyttömän hyvän makuisella mansikka-sitruunajuustokakulla. Kakussa oli :

  1. Pehmeä sitruunainen liivatteeton juustokakkutäyte
  2. Juustokakkumassan alla ja päällä reilusti tuoreista mansikoita.
  3. Pohjana ohut keksimurupohja, joka on maustettu ripauksella suolaa. Suolalisällä pohjan makumaailma muuttuu jännällä tavalla peräti hieman makeamman oloiseksi, herkullisella tavalla.
  4. Kakku on samaan aikaan sekä makeaa, mutta ei kuitenkaan liian makeaa, sillä sitruuna ja mansikat yhdessä taittavat makeutta täydellisesti. Nam, nams ja vielä kerran nam!

Kakku on lisäksi äärettömän helppo ja nopea tehdä. Keksimurupohjan päälle tulevan täytteen aineet vain vatkataan nopeasti sekaisin ja kaadetaan pohjalla nököttävien mansikan puolikkaiden päälle. Vielä muutama tunti jääkaapissa ja valmista on. Jos käy kuten meille, pian kakku onkin jo huvennut 🙂

Juustokakun sisään tuoreita mansikoita

Kakku oli niin herkullista, että miltei kirjoitin jo suoraan otsikkoon sanat ”maailman paras”. En tosin olisi huijannut siinä yhtään, sillä ainakaan tätä parempaa mansikka-sitruunajuustokakkua en ole tätä ennen maistanut eli tällä hetkellä tämä on se maailman paras. Ja ihan kaikkien muidenkin juustokakkujen ykköskastia, ehdottomasti!

nopea ja helppo mansikkakakku

Isompi tytöistä auttoi mansikoiden asettelussa. Ja nätti siitä pinnasta tulikin 🙂

Tuoreita mansikoita siivuina kakun päälle

Ennen kuin päästään ohjeeseen asti, pakko kehasta vielä hieman lisää. Kakun herkullisuudesta nimittäin kertonee jotain sekin, että syöjinä oli kaksi henkilöä, jotka eivät yleensä välitä juurikaan makeista leivonnaisista. Olinkin varautunut siihen, että saan viedä loppukakun heidän mökiltään mukanani kotiin ja nautiskella sitä vielä hieman seuraavana päivänä. Yllätys olikin suuri, kun kakkua otettiin monet kerrat lisää ja erityisesti se, että kakkua upposi älyttömän hyvin myös noille ei-makealle persoille herkuttelijoille. Kunnes kakusta oli jäljellä enää pieni kämmenen kokoinen palanen. Aika hyvin 4 aikuisen ja 2 lapsen kanssa. Olin niin iloinen kakun hyvästä menekistä, ettei yhtään harmittanut, ettei loppukakku kulkeutunut mukanani takaisin. Tämä on vieläpä niin helppo tehdä, että äkkiäkös väsään uuden tällaisen 😛 Sen teen enemmän kuin mielelläni, ja jo pian! Tai no mielelläni ja mielelläni. Kakku on ole mikään kovin kevyt herkku, joten ehkä on parempi sulatella edellistä kakkua vielä hetki ennen uutta.

No niin. Se siitä hehkutuksesta. Tässä tulee ohje kakkuun, jota en voi muuta kuin suositella testaamaan!

Mansikka-sitruunajuustokakku, liivatteeton 

n. 20 cm irtopohjavuokaa

Pohja:

150 g digestivekeksejä

1 rkl vaniljasokeria

ripaus (n. 0.25 tl) suolaa

50 g voita

Täyte:

400 g Philadelphia tuorejuustoa

250 g mascarponea

1 prk kondensoitua maitoa

1 dl sitruunan mehua

reilusti sitruunan kuoriraastetta (ainakin 2 sitruunan kuoret)

Lisäksi:

n. 1-1.5 litraa tuoreita mansikoita

Ohje:

Murskaa keksit hienoksi esim. tehosekoittimessa tai pussin sisällä kaulimella kaulimalla. Sekoita joukkoon vaniljasokeri, ripaus suolaa sekä 50 g sulatettua voita. Voitele n. 20 cm irtopohjavuoka kevyesti. Painele keksimuruseos vuoan pohjalle ja nosta sitä myös n. 2 cm reunoille. Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Pilko noin puoli litraa mansikoita koosta riippuen 2-3 osaan. Lado mansikan palat keksipohjan päälle.

Laita kaikki täytteen aineet kulhoon ja vatkaa vatkaimella kunnolla sekaisin minuutin tai parin ajan. Kaada täyte vuokaan.

Mansikat ja sitruuna yhdessä ovat herkullisia

Tasoita. Pinnan ei tarvitse olla aivan sliipattu, sillä pinnalle tulee vielä kerros mansikoita, jotka peittävät mahdolliset epätasaisuudet. Itselläni täyte ulottui sopivasti juuri vuoan yläreunaan, joten sain tasoitettua pinnan palettiveitsellä sipaisemalla. Mutta tosiaan, vähempikin tasaisuus riittää.

Sitruunajuustokakun täyte

Laita jääkaappiin jähmettymään vähintään 6 tunniksi, mielellään pidemmäksi aikaa.

Viipaloi vielä noin 1 litra tuoreita mansikoita ohuiksi siivuiksi. Lado mansikat vieri viereen ulkoreunasta aloittaen.

Ja eikun nautiskelemaan! 🙂

Maailman raras mansikkainen juustokakku

 

Räpsäsin kakun sisuksesta myös pari kuvaa, mutta niistä ei tullut mielestäni tarpeeksi julkaisukelpoisia, joten en laita niitä tähän. Muutenkin kuvat tuli räpsittyä hieman kiireessä (oli kiire päästä maistelemaan), mutta eiköhän niistä saa käsityksenä, minkälaista tämä on. Ja voitte varmaan kuvitella, kuinka kivan näköisiä ne täytteen alle asetetut mansikat olivat kakkua leikatessa. Kakun täyte kyllä tahtoi olla sen verran pehmeä, ettei ensimmäisistä paloista tullut kovin siistejä, eikä sisustakaan erottunut niin kauniisti, mutta loppupuolella leikkaaminen onnistui paremmin ja ihanat mansikkayllätykset tulivat paremmin esille.  Nam nam, kunpa tätä olisi vielä lisää…


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Täydellinen mansikka-sitruunajuustokakku

Taru/Taikakakut

Ihanan näköinen kakku! ❤Mansikoita minäkin oon piilotellut juustokakkuihin ja ne onkin kivoja yllätyksiä! 😊

Suklaapossu

Kiitos Taru! 🙂 Munkin pitäisi tehdä enemmän tällaisiä yllätyksiä, olivat ihania pieniä makupomppeja ja näyttivätkin tosi kivoilta 🙂

Laura

Tein kakkua ja siitä tuli niin löysä, ettei se pysynyt alkuunkaan kasassa, vaikka ennakoin sitä jo sen verran, että laitoin pari liivatetta täytteeseen. Veikkaan, että 3-4 liivatetta olisi hyvä määrä pitämään kakkua koossa.

Lisäksi koskapa mansikat tulivat heti pohjan päälle, eikä välissä ollut mitään sitovaa, irtosi pohja täytteestä erilleen. Ehkäpä mansikoita olisi pitänyt laittaa pohjan päälle harvakseltaan, niin täytettä olisi valunut myös suoraan keksipohjan päälle. Maku oli kuitenkin ihan hyvä, vaikka melko tuhtia toki, kun täytteeseen tuli pelkkiä juustoja 🙂

Suklaapossu

Hmmm. Mikäköhän tuossa on voinut mennä pieleen. Olisikohan juuri noiden liivatteiden käyttäminen aiheuttanut sen, ettei täyte pystynyt hyytymään niin kuin se olisi hyytynyt ilman niitä… Tässä kakussa nimittäin hyytyminen tapahtuu kemiallisen reagtion avulla, kun sitruunan mehu reagoi yhdessä maitotuotteiden kanssa. Itse en huomannut tuota pohjan liikkumista, mutta jos sitä pelkää, niin voihan sinne alle levittää vaikka ohuen kerroksen täytettä ennen mansikoita 🙂
Ja kyllä, tuhtia on. Mutta hyvää ja pienikin pala riittää helposti. Paitsi meillä tämä aiheutti vain pienimuotoista riippuvuutta 🙂

NGL

Jääkaapissa on hyytymässä. Saa nähdä, onnistuuko hyytyminen vai käykö kuten edellä kommentoineelle 🙂

NGL

No niin, nyt on maistettu! Herkullista oli ja pysyi hyvin koossakin, pohja todella mehevä. Nimimerkki Lauran kokemuksen syytä en osaa arvata. Voisiko vaikuttaa se, että pidin kakkua yön yli jääkaapissa tiivistymässä, eli reilusti yli 6 h?
Nyt on mietinnässä mahdollinen sistustan keventäminen, eli Phillyn sijaan vaikka rahkaa ja sitten kermavaahtoa.. Maitotiiviste antaa vähäsen liikaa makeutta meidän makuun.
Kiitos tästä ohjeesta, siitä voi kehitellä vaikka mitä jatkoja! 🙂

Suklaapossu

Loistavaa! Mietin itsekin tuota Lauran kokemusta tuossa hänelle kirjoittamassani vastauksessa. Täyte vaatii hyvän hyytymisajan eli ei ole liioteltua hyydyttää sitä vaikkapa yön yli. Rahkalla keventäminen kuullostaa hyvältä. Ja täytettä voi muutenkin muokkailla oman maun mukaiseist, kunhan muistaa, että se vaatii sitruunan mehua, jotta hyytyminen on mahdollista. Kiva, että tykkäsit ohjetta ja kävit kertomasa kokemuksesi. Herkullista heinäkuun jatkoa! 🙂

Anu

Voisikohan tätä kakkua pakastaa? Vaikuttaako jotenkin rakenteeseen ja miten käy pohjan mansikoiden, vetistyyköhän liikaa? Päälle tietysti tuoreet mansikat voi laittaa vasta pakastuksen jälkeen.

Suklaapossu

Pahoittelen, viestisi meinasi mennä kokonaan ohi. Valitettavasti en uskalla luvata, että kakku kestäisi pakastamisen. Olen pari kertaa pakastanut tämän tyyppisen sitruunalla hyydytetyn, ilman liivatetta tehdyn kakun ja ainakin mun jääkaapissa se on sulaessaan valuttanut lautaselle jotain sokerista lientä. Tuo liemi on nähdäkseni irronnut täytteestä, ja samalla myös kakun pohjaosa on saanut lisäkosteutta. Tosin juuri tässä kakussa pohja on melko kostea jo itsessään, joten tuo liemen lisäkosteus ei ehkä haittaisi. Mutta en kyllä uskalla suositellakaan pakastamista.

Täyte on kuitenkin niin nopea tehdä, että jos haluaa nopeuttaa kakun valmistamista, niin keksipohjan voisi tehdä valmiiksi jääkaappiin jo muutama päivä aikaisemmin ja täytteen sekoittaisi vain nopeasti päivää tai kahta ennen tarjoilua. Sopisiko tällainen aikatauluusi? 🙂

Kaisa

Tein tämän kakun ja upea siitä tuli. Ainoa ongelma itselläni oli, että kakku valutti runsaasti lautaselle sokerista lientä yön yli jääkaapissa ollessaan. Tämä liemi tietenkin pehmitti myös pohjan. Mitenköhän tämän voisi estää? Auttaisiko kenties liivatteen lisääminen?

Suklaapossu

Heippa Kaisa! 🙂 Mulla käy tällaisten sitruuna-pohjaisten, liivatteettomien kakkujen kanssa aina silloin tällöin samalla tavalla. Ei kuitenkaan aina. En ole vieläkään keksinyt, mikä siihen lopulta on syy, mutta pohdinta ja testailu jatkuu edelleen. Liivatteen lisääminen luultavammin auttaa asiaa, joten jos liivatteen käytölle ei ole estettä, niin kannattaa kokeilla 🙂

Sonja

7h oli hyytymässä, eikä hyytynyt kunnolla, levähti leikatessa. Tyttö ihmetteli, miksi laitoin niin paljon sokeria, jota en siis lisännyt. Eli todella makeeta. Toivottavasti huomenna on kiinteämpää ja makukin tasoittunut.

Suklaapossu

Sitruunoiden happamuuksissa saattaa joskus olla eroja ja liian miedot sitruunat eivät välttämättä hyydytä täytettä tarpeeksi, jolloin täyte jää väkisinkin löysemmäksi kuin olisi tarkoitus. Tämä vaikuttaa myös makuun ja tällöin täytteestä tulee melko makea. Harmittavasti sitruunan ulkokuoresta ei pysty päättelemään, kuinka happaman kappaleen sattuu milloinkin ostamaan. Täytettä kannattaa aina maistella ja lisätä sitruunaa tarpeen mukaan ohjetta enemmän. Tämä saattaa (siis saattaa) estää myös sen, ettei täyte päästä aivan niin paljon nestettä lautaselle ja kostuta pohjaa liikaa. Tuntuu välillä olevan niin tuurista kiinni nämä asiat. Mutta kiva kuitenkin kun kokeilit kakkua 🙂

Sonja

Kakku oli kiinteämpi, mutta ”suli” kun laitoin tarjolle ja pohja kostu ällöttäväks. Ei jatkoon 😆
Teen tästä edespäin ihan liivate/kerma version 👌

Helsky

Helpolta kuulostava resepti ja herkulliselta näyttävä lopputulos! Haluaisin vielä tarkentaa onko reseptissä oleva kondensoitu maito sitä lajia, joka on valmiiksi kinuskia vai sitä juoksevampaa sorttia?

Suklaapossu

Hei Helsky 🙂 Tarkoitan tässä kondensoidulla maidolla sitä juoksevaa, ei-karamellisoitua maitoa 🙂

Marjut

Hyvä maku täytteessä ja kakku hyytyi ihan hyvin. Mutta pohja kostui todella vetiseksi. Nolo laittaa tarjolle.

Suklaapossu

Harmi Marjut, että sinulle kävi noin! Mulla on joskus kakuista irronnut sokerilientä(?) lautaselle ja olen tällöin imeyttänyt sen talouspaperiin. Itse pohja on pysynyt rapeana valkosuklaan ansiosta, tai en ainakaan ole kiinnittänyt erityistä huomiota pohjan kostumiseen. Aina leivonnassa lopputulos ei kuitenkaan ole samanlainen, vaikka kaiken tekisikin samalla tavalla.

Ritva

Tein ensimmäistä kertaa ja kakut hyytyivät hyvin ja pysyivät kasassa. Tein kerralla 2 kakkua, oli amerikkalaisia ja suomalaisia sukulaisia vierailulla (yhteensä 20 henkilöä) ja molemmat tulivat syödyiksi.

Suklaapossu

Ihana kuulla Ritva! 🙂

Anne

Kiitos ohjeesta 🥰
Leipominen ei oo vahvinta alaani mutta tämä onnistui niin hyvin ettei jäänyt yhtään palaa jäljelle.
Käytin gluteenittomia keksejä ja voita olisi saanut olla enemmän mutta ensi kerralla sitten. Sujautin myös pensas mustikoita mansikoiden sekaan.
Kiitos

Suklaapossu

Hei Anne! Ihana kuulla, että tämä maistui myös teille 🙂

Anne

Erittäin makoisa kakku, laitoin mansikoita ja vadelmia ja onnistu todella hyvin, pysyi kasassa hyvin, teen kyllä toistekin!

Suklaapossu

Hei Anne! Kiitos kommentistasi. Ihana kuulla, että maistui! Ps. On kyllä minustakin todella herkullista.

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *