Suklaapossu

Tex mex-lihapiirakat uunissa

Texmex lihapiirakat valmistuvat uunissa

Uunissa paistetut lihapiirakat ovat ihania. Viimekertaisen lihapiirakkakokeilun jälkeen mielessäni on pyörinyt hieman tulisempien, tex mex-maustettujen lihapiirakoiden tekeminen. Voimakkaamman makuiset lihikset sopisivat todella mahtavasti talvisiin hetkiin, mutta koko talven näitä mietittyäni en malttanut odottaa enää hetkeäkään. Ja hyvä niin! Pahoittelen kehumista, mutta pakko sanoa, että näistä tuli juuri niin ihania kuin kuvittelin. Tosi hyvänmakuisia, ja sopivan tulisia! Vähän kuin olisi syönyt tortilloihin tehtyä tex mex-mausteseoksella maustettua jauhelihaa pehmeän, taikinakuoren sisällä. Ja hyvältä maistuvat näin kesälläkin 🙂

Lihapiirakat valmistuvat ilman kuuman öljyn kanssa läträämistä sämpylätaikinaa muistuttavasta taikinasta ja miedosti tulisesta Tex mex-makuisesta jauhelihatäytteestä näppärästi uunissa paistamalla. Kun piirakoiden pinnan voitelee heti paistamisen jälkeen voilla, saavat lihapiirakat pehmeän ja maukkaan pinnan. Voitelun takia nämä muistuttavat öljyssä paistettuja lihapiirakoita, mutta ovat ehkä hitusen terveellisempiäkin vähemmän rasvan takia.

Juhliin erilainen suolainen tarjottavat

Nämä sopivat loistavasti sekä arkeen että juhlaan. Koska piirakat kestävät hyvin pakastamisen, voi näitä tehdä isomman annoksen pakkaseen ja napsia sieltä pari kappaletta silloin tällöin vaikka lounaalla nautittavaksi. Tai sitten näitä voi tarjota vaikka juhlissa, jos kaipaa jotain erilaista tarjottavaa.

Ajatuksenani on tarjoilla näitä juhlissa, joten tein lihapiirakoista parin haukun kokoisia eli hieman pienempiä, kuin edelliskerralla. Sain taikinasta yhteensä 38 lihapiirakkaa. Punnitsin taikinapallot varmistaakseni, että ne ovat edes suunnilleen samankokoisia, ja kukin pallo painoi noin 28-29 grammaa.

Käytin jauhelihan maustamisessa yhtä minulle uutta tuttavuutta eli jeeraa, joka tunnetaan myös nimellä juustokumina. Juustokuminalla ei nimestä huolimatta ole kuitenkaan mitään yhteistä tavallisen kuminan kanssa. Jeera on mauste, jota käytetään tex mex-ruoissa sekä meksikolaisessa ja intialaisessa keittiössä, ja se tuo esim. valmiisiin tex mex-maustesekoituksiin niille ominaisen maun ja tuoksun. Jeeran lisäksi heittelin jauhelihan joukkoon muitakin tex mex-ruoista tuttuja makuja kuten valkosipulia. Maustaminen kannattaa aina tehdä oman maun mukaan eli seosta kannattaa aina maistaa mausteiden lisäämisen yhteydessä.

Tex Mex -lihapiirakat

noin 35-40 kpl

Taikina:

5 dl rasvatonta maitoa

5 rkl (= 0.75 dl) rapsi- tai rypsiöljyä

2 rkl tummaa siirappia (tai 3 rkl sokeria)

2 pss (á 11 g) kuivahiivaa

1.5 tl suolaa

n. 10-11 dl vehnäjauhoja

Täyte:

0.75 dl puuroriisiä

4.5 dl vettä

reilu ripaus suolaa keitinveteen

 

400 g (naudan) jauhelihaa

1 sipuli hienonnettuna

1.5 tl suolaa

2 tl jeeraa (eli juustokuminaa)

reilu 1 tl valkosipulimurskaa

1.5 tl savupaprikajauhetta

chilirouhetta/-jauhetta maun mukaan (laitoin muutaman pyöräytyksen todella tulisesta chilirouhemyllystä)

Ohje:

1. Tee taikina: Mittaa maito isoon kulhoon ja lämmitä mikrossa n. 42 asteiseksi (eli hieman kädenlämpöistä kuumemmaksi). Mittaa joukkoon öljy, siirappi (tai sokeri) ja noin 3 dl jauhoja, joihin on sekoitettu kuivahiiva. Vatkaa kunnolla sekaisin. Peitä kulho kelmulla ja anna seistä rauhassa noin vartti, kunnes seos alkaa kuplia. Lisää joukkoon suola sekä hieman jauhoja. Vaivaa taikinaa kunnolla välillä jauhoja lisäten. Taikinasta muotoutuu vähitellen kimmoisa pallo. Yritä pitää jauhot minimissä, jotta taikina pysyy pehmeänä. Laita hyvin vaivattu taikina kulhoon ja peitä hyvin kelmulla. Anna nousta kaksinkertaiseksi. Tähän kuluu aikaa noin 20-60 minuuttia.

2. Tee täyte: Valmista tällä välin täyte. Mittaa puuroriisi, vesi ja ripaus suolaa kattilaan. Keitä riisi kypsäksi (eli kunnes kaikki vesi on imeytynyt riisiin) eli noin 20-25 minuuttia. Nosta riisikattila jäähtymään. Pilko sipuli pieniksi paloiksi. Kuullota sitä pienessä öljytilkassa muutama minuutti. Lisää jauheliha. Mausta paistettu sipuli-jauheliha suolalla, jeeralla, valkosipulilla, paprikajauheella ja chilillä. Maista ja mausta halutessasi lisää. Sekoita jauhelihan joukkoon vielä riisi. Jauheliha-riisiseoksen pitää tässä vaiheessa olla reilun mausteinen, sillä maku miedontuu lihapiirakan sisällä.

3. Täytä: Laita uuni lämpeämään 250 asteeseen. Laita uuniin myös tyhjä uunipelti kuumenemaan. Ota kaksinkertaiseksi noussut taikina esille ja jaa se kahteen osaan. Jätä toinen osa odottamaan. Jaa toinen taikina noin 18-20 osaan. Pyörittele palat paloiksi. Kaulitse taikinapallot n. 8 cm halkaisijaltaan oleviksi pyöreiksi levyiksi. Laita jauhelihatäytettä pieni ruokalusikallinen kunkin ympyrän keskelle. Jätä reuna ilman täytettä, jotta reunat tarttuvat toisiinsa kiinni. Kostuta reunat kevyesti vedellä.

Lihapiirakat uunissa ovat herkullisia ja helppoja valmistaa

Nosta ympyrän reunat vastakkain. Paina kunnolla kiinni. Varmista vaikka haarukalla, että reunat ovat kunnolla kiinni. Jätä lihapiirakat odottamaan, että uuni on valmis. Sulata rasva valmiiksi.

4. Paista ja voitele: Kun uuni on valmis, ripottele kuumalle pellille vehnäjauhoja ja nosta 6-8 lihapiirakkaa paistumaan samaan aikaan. Paista piirakoita 250 asteessa n. 8-9 minuuttia, kunnes piirakoiden pinta on saanut kauniin ruskean värin. Nosta lihikset samantein ritilän päälle ja voitele voisulalla kauttaaltaan. Anna voin imeytyä ja lihisten pehmetä.

Valmistele seuraava pellillinen aina kun edellinen on uunissa. Pyörittele taikinapalat palloiksi, kaulitse, täytä, paista, voitele.

Vinkit:

* Varaa taikinan kohottamiseen iso kulho, jotta hyvin nouseva taikina pysyy kulhon sisäpuolella. Esitaikina saattaa nousta kohoamisen loppupuolella todella voimakkaasti, kun hiiva alkaa toimia. Nimimerkillä ”Tulipa siivottua pöytä pariin otteeseen kohotusten jälkeen”.

* Lihapiirakat kestävät pakastamisen. Pakasta heti jäähtymisen jälkeen, niin ovat tuoreen veroisia sulatuksen jälkeen.

* Mausta täytettä oman makusi mukaan. Muista, että maku laimenee täytteen sisällä, joten täytteessä saa olla reilusti makua jo valmistusvaiheessa.

* Voit tehdä taikinasta muunkin kokoisia lihapiirakoita. Muista, että isommat lihapiirakat paistuvat hieman pidempään, ja pienemmät ovat valmiita aikaisemmin. Isommille piirakoille paistolämpötila kannattaa pitää hieman pienemmällä eli n. 225 asteessa. Paistoaika on joka tapauksessa uunikohtainen, joten tarkkaile tilannetta.

Miedosti tuliset meksikolaistyyppiset lihapiirakat

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tex mex-lihapiirakat uunissa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *