Texmex-piirakka

Tex mex piirakka miedosti tulisella täytteellä maistuu niin arkena kuin juhlissa

Tämä Texmex-piirakka miedosti tulisella, mehevällä, munattomalla jauhelihatäytteellä ja rahkavoitaikina-pohjalla nousi samantein ehdottomasti parhaaksi jauhelihapiirakaksi, jota olen koskaan tehnyt. Piirakka on melko karun näköinen, mutta ei kannata antaa sen hämätä. Jauhelihatäyte saa makua salsan ja tacomausteen lisäksi paprikasta ja juustoista, eli makua löytyy.

jauheliha salsa piirakka

Meillä tätä oli tarjolla lasten yhteissynttäreillä aikuisten pöydällä. Myös molemmat sankarittaret halusivat maistaa tätä piirakkaa. Tyttö (6v), joka on tulisen ystävä muutenkin, tykkäsi tästä kovin.

Tein piirakan pakkaseen valmiiksi odottamaan synttäreitä viime hetken kiireiden ja stressin vähentämiseksi. Pidin chilin määrän maltillisena, sillä juhlissa on mukavempi herkutella piirakoilla, jotka eivät ole liian tulisia, eivätkä vie makuaistia kokonaan muilta herkuilta. Tulisuutta kannattaa säätää oman maun mukaiseksi esim. lisäämällä joukkoon chilirouhetta. Piirakka kestää myös pakastamisen, mutta kannattaa muistaa, että tulisuus taittuu pakkasessa lisää. Ja samalla myös pohjan koostumus muuttuu hieman.

suolainen miedosti tulinen jauhelihapiirakka juhliin

Pohjana tässä on lempparitaikinani eli rahka-voitaikinan tyyppinen taikina valkosipulilla maustettuna. Valkosipuli maistui raa’assa taikinassa tosi kivasti. Miedosti mutta selkeästi. Kypsän piirakan pohjassa valkosipulin makua ei sen sijaan enää niin halposti havainnut. Pohjan maustamisessa on voimassa samat säännöt kuin täytteen maustamisessa tai suolaisten leipomisessa muutenkin, eli kannattaa mennä oman maun mukaan. Itse tykkäsin tästä piirakasta just sillä tavalla kuin sen tein, mutta jos tekisin jonkun muutoksen, niin lisäisin pohjataikinaan vielä hieman lisää valkosipulia ja tekisin pohjan aavistuksen ohuempana.

Tämä piirakka sopisi muuten makunsa puolesta mainiosti myös tulevan Halloweenin tarjoiluihin. Pinnalle voi vielä laittaa koristeeksi oliiveistä tehtyjä hämähäkkejä, huih!!!

Miedosti tulinen Texmex-piirakka

Uunipellillinen (n. 40 x 35 cm)

Pohja:

200 g voita

250 g maitorahkaa

1 tl valmista valkosipulimurskaa (TAI 2 valkosipulinkynttä murskattuna)

2 dl ruisjauhoja

2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl suolaa

Täyte:

400 g vähärasvaista jauhelihaa

240 g Salsakastiketta (valitse tulisuus oman maun mukaan)

40 g = n. 4 rkl = 1 pss tacomaustetta

mustapippuria

2 rkl vehnäjauhoja

2.5 dl maitoa

2 dl ranskankermaa

1 punainen paprika

1 punasipuli

250 g punaleima emmental-juustoraastetta

n. 1.5 dl fetajuustokuutioita (ei pakollinen)

Ohje:

Tee rahkavoitaikina vähintään puoli tuntia ennen leipomista jääkaappiin valmiksi. Sekoita huoneenlämpöisen voin joukkoon rahka ja valkosipulimurska. Lisää jauhot, leivinjauhet ja suola. Sekoita vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat keskenään. Kääri taikina kelmuun ja nosta jääkaappiin.

Tee täyte. Paista jauheliha kypsäksi. Pidä pannu levyllä ja mausta seos tacomausteella, mustapippurilla ja Salsakastikkeella. Sekoita joukkoon vehnäjauhot. Lisää maito ja sekoita hyvin. Anna pulputa pari minuuttia, kunnes seos hieman sakenee. Sekoita joukkoon vielä ranskankerma, hienonnetut paprikat ja punasipulit sekä punaleimaemmetal-raaste. Lisää joukkoon vielä kuutioitua fetajuustoa. Maista ja mausta halutessasi lisää esim. chilijauheella.

Kaulitse taikina leivinpaperoidun pellin päälle ja hieman reunoille. Levitä jauhelihatäyte päälle.

Paista piirakkaa 200 asteessa alatasolla n. 35 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä kokonaan, niin täyte maustuu ja kiinteytyy.

Vinkki:

* Salsan ja tacomausteen tuoma tulisuus laimenee melko paljon ranskankerman ja muiden maitotuotteiden myötä, joten jos haluat oikein tulisen piirakan, lisää joukkoon vielä esim. hienonnettua chiliä tai chilitahnaa makusi mukaan.

* Piirakan voi pakastaa. Pakastaminen syö hieman tulisuutta ja muita makuja, joten huomioi tämä maustamisessa.

 

Kommentit (4)

Oi nam, tämä kuulostaa hyvältä!:) Varmaan onnistuu kasvisversiona myös härkiksestä esimerkiksi? Laiskuuksisssani myös kysyn, luuletko, että valmis rahka-voitakina sopisi tähän pohjaksi…?

http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen idea testata tätä härkiksestä! 🙂 En ole itse koskaan testannut valmista rahka-voitaikinaa, mutta eiköhän se toimi tässä myös yhtä hyvin. Jos innostut kokeilemaan, niin olisi kiva kuulla, mitä tykkäsit 🙂

Oi kun kuulostaa hyvältä, tätä tulee uuden vuoden juhlapöytään 🙂 Säilyykö rahka-voitaikina jos teen sen tänään jo jääkaappiin?

Kiva, että innostuit Satu! 🙂 Rahka-voitaikinan voi hyvin tehdä valmiiksi jo tänään. Vetäytyminen jääkaapissa tekee sille muutenkin hyvää, ja kylmänä se on helpommin kaulittavissa. Ihania uuden vuoden juhlia!

Kommentoi juttua: Texmex-piirakka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X