Nyt kun lämpimät kesäkelit vihdoinkin ovat alkaneet, tarkenee taas ajatella jäätelöä. Ja myös  tehdä sitä. Itsetehty jäätelö on siitä hyvä, että sen makumaailmaa voi muokata haluamakseen. Jäätelötekoon ei välttämättä tarvita edes jäätelökonetta ja aineitakin tarvitaan parhaimmillaan vain kaksi; kondensoitu maito ja kuohukerma. Tähän viime helteillä tekemääni jäätelöön laitoin myös pikakahvijauhetta sekä hetken mielijohteesta lorautin mukaan hieman amarettoa. Jäätelösta tuli oli aivan ihanaa!

Alkoholin lisäämisen jäätelöön tekee koostumuksesta hieman pehmeämmän. Oman kokemukseni mukaan alkoholissa kuitenkin pitää olla tarpeeksi prosentteja, sillä juuri alkoholi estää jääkiteiden muodostumisen. Joskus laitoin jäätelömassan mukaan jotain Amarettoa laimeempaa juomaa ja jäätelömassaan tuli aikamoisia kiteitä ja koko satsi meni roskiin. Tämä sen sijaan pysyi ihanan pehmeänä ja oli todella suussasulava. Jäätelöä aikuisten makuun.

Jäätelöstä saa lapsille sopivan jättämällä vain Amaretton pois, rakenne ei siitä kärsi.

Kermaksi suosittelen juuri kuohukerman käyttöä, sillä ainakaan oman
kokemukseni mukaan vispikermalla koostumuksesta ei tule aivan yhtä
pehmeä. Tai sitten vispikermaa pitäisi olla määrällisesti vähemmän, niin
homma voisi toimia. Siis ehkä, arvuuttelen vaan. Syy vispi- ja kuohukerman erossa on luultavammin siinä, että jos
vatkaa samaa määrän kuohukermaa ja vispikermaa vaahdoksi, on kuohukerman
tilavuus pienempi kuin vispikerman. Kermassa oleva rasva estää
jääkiteiden muodostumista, jolloin vispikerman rasvaprosentti jää
kuohukermaa pienemmäksi. Vispikermassa muutenkin on yleensä hieman
vähemmän rasvaa kuin kuohukermassa (jotta vaahto on ilmavampaa) mutta
ero vielä korostuu vipauksen jälkeen. Itse käytän lähes aina Floran Kuohua . Jotenkin olen tykästynyt sen pitkään käyttöaikaan. Sitä
löytyykin aina varastosta, jos vaikka iskee äkillinen leipomishimo
(kuten usein käy). Ja vaikka siinä on rasvaa normaalia kuohukermaa vähemmän, toimii se tässä jäätelössä todella hyvin.

Tiramisu-jäätelö

n. 1.5 l

Aineet:

5 dl kuohukermaa (itse käytin Flora Kuohua)

1 prk kondensoitua maitoa (ei keitetty)

n.1-2 tl espressopikakahvijauhetta

4 tl Amarettoa

Ohje:

Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon kondensoitu maito. Lisää espressojauhe hyvin vatkaten sekaan. Lisää amarettoa maun mukaan. Kaada jäätelömassa reilun litran vetoiseen vuokaan ja laita pakkaseen jähmettymään muutamaksi tunniksi. Ripottele päälle hieman kaakaojauhetta.

Vinkki:
* Jos jäätelö kovettuu pakkasessa liian kovaksi, ota se hetkeksi huoneenlämpöön. Jo pieni hetki huoneenlämmössä tekee jäätelöstä selvästi pehmeämmän.

Avainsanat

Kommentit (10)

Tämä ohje on otettava talteen, kun tiramisun ystävä olen 🙂

Suosittelen kokeilemaan. Näin jälkikäteen tuli mieleen, että joukkoon olisi voinut koittaa sekoitella amaretto-kahvissa liotettuja savoiardi-keksejä. Vaikka ne ehkä olisivat jäätyneet kiteiseksi. Mutta oli tosi hyvää näinkin, enkä syömistilanteessa kaivannut mitään enempää 🙂

Flora kuohu ei ole kermaa nähnytkään!!!

Niimpä, kukin käyttää mistä pitää. Puhun muuten varmaan jatkossakin kermavaahdosta, vaikka olisinkin käyttänyt Flora Kuohua. Se tuntuu olevan helpommin ymmärrettävissä ja luettavissa kuin kasvisrasvasekoitusvaahdosta puhuminen.. Hyvä kuitenkin, että asia tuli esille, niin mahdollisesti muutkin lukijat saivat tästä lisää tietoa. 🙂

Ohjeesi ovat hyviä, herkullisen näköisiä ja erittäin selkeitä ohjekuvia myöten. Itse vain saan "näppylöitä", kun kasvisrasvasekotteista puhutaan kermoina, vaikka kyseessä on aivan eri tuotteet. Meidän jääkaapissa ei näy kasvisrasvasekotteita, koska herkut teen oikeista aineista, mutta kukin käyttäköön, mistä pitää. Tarkoitukseni ei ollut provosoida.

Kiva huomata, että näitä tekstejä luetaan noin tarkkaan 😉 Se on totta, ei Flora Kuohu ole kermaa, vaan vaahtoutuvaa kasvirasvavalmistetta. Se käyttäytyy vatkattaessa pitkälti kuten aidot kuohukermat, paitsi ei ylivatkaudu niin helposti. Makueroakaan aidon kerman ja Flora Kuohun välillä ei näissä jäätelöissä kovin helpolla huomaa. Kirjoitinkin, että olen itse tykästynyt tuon käyttöön, mutta kukin käyttää tietenkin niitä valmisteita, jotka sopivat omaan keittiöön 🙂

Hyvä idea, en ole tullutkaan ajatelleeksi että tiramisun ja jätskin voisi yhdistää. Muutenkin tosi kiva blogi sulla, päädyin tänne seuratessani linkkiä toisesta blogista, ja tykästyin heti! 🙂

Tämä syntyi vähän kuin vahingossa aloitettuani kahvijäätelön teon. Mutta hyvä niin, tämä oli tosi hyvää. Kannattaa kokeilla, jos pidät tiramisusta 🙂 Kiva, että kävit ja mukava kuulla, että tykästyit blogiini. Toivottavasti viihdyt hyvin täällä jatkossakin 🙂

Voi kuinka herkullisen näköistä ja kuuloista. Lisätään niiden syntisten herkkujen listaan ;P josko jokukerta tulisi tehtyä :).

Meillä on tehty jäätelöjä tosi paljon viime päivinä. Tämä on edelleen kärkipäässä makunsa ja koostumuksensa puolesta. Kokeilepas ihmeessä. Syntistä ehkä, mutta kyllä vain on niin hyvää! ;D

Kommentoi juttua: Tiramisu-jäätelö

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Oikein Ihanaa ja Herkullista Ystävänpäivää! ❤️ Pst. Nämä donitsin makuiset muffinssit ehtii vielä hyvin leipomaan. Kurkkaa ohje blogista
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/mielettoman-ihanat-donitsin-makuiset-muffinit/ #suklaapossu #kotiliesiblogit #donitsit #muffinssit #ystävänpäivä #ystävänpäivä2019 #valentinesday
  • Supersuklaiset browniespalat sammuttavat pahimman suklaanälän jo yhdellä pienellä palalla. Vaikka kyllähän se toinenkin vielä menee hienosti, nams... Katso helppo ohje tahmean kosteisiin browniespaloihin blogin puolelta
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/supersuklainen-brownies/ #suklaapossu #kotiliesiblogit #suklaa #chocolate #brownies #makeatleivonnaiset
  • Herkullista Runebergin päivän iltaa! Meillä maisteltiin tänä vuonna viimevuotista epäonnen Runebergin kakkua hieman muokattuna ja nyt onnistui, jipii! Ohje löytyy blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/runebergin-kakku-munaton/ #Runeberginkakku #Runeberginpäivä #Suklaapossu #Kotiliesiblogit
  • Kaipasin alkuvuoden juhlapöytään jotain kevyempää ja testailin smoothiekakkua. Tästä versiosta tuli trooppisen makuinen ja koostumus oli kivan pehmoinen. Kakkua tehdessä pohdin myös liivatteiden eroja. Kurkkaa ohje ja liivatehölpötykset blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/trooppinen-smoothiekakku-ja-juttua-liivatteista/ #trooppinen #smoothiekakku #banaani #mango #lime #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Churrot ❤️ Ihastuin näihin rapeisiin pötköihin viime vuonna ulkomaanreissullamme ja nyt kokeilin niiden tekoa itsekin, ilman kananmunaa. Nam, ihania olivat itsekin tehtyinä! Kurkkaa ohje blogista ja nauti vaikka kuuman kaakaon kera talvisen ulkoilun jälkeen
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/churrot-eli-munkkitangot/ #ilmankananmunaa #munaton #churro #churros #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Tämä muumikakku päätyi ihanan kummipoikamme 2-vuotissynttäreille. Sisällä ihana mielettömän mehevä suklaakakkupohja munattomana sekä raikas appelsiinimousse. Herkkua! Kurkkaa tarkempi ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-2-vuotissynttarien-muumikakku/ #suklaapossu #muumi #kakku #kotiliesiblogit #suklaakakku #appelsiinimousse #kaulintamassa #pojansynttärit
  • Vihdoin uskaltauduin läträämään kuuman öljyn kanssa. Ensimmäiset öljyssä paistamani jutut olivat nämä herkulliset pikamunkit eli rahkamunkit. Kurkkaa ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pikamunkit-eli-helpot-rahkamunkit/ #rahkamunkki #suklaapossu #kotiliesiblogit #helpotjanopeat

suklaapossu

X