Tytön synttäreitä vietettiin miehen virallisena syntymäpäivänä. Halusin tehdä tytön Frozen-kakun
lisäksi myös miehelle pienen kakun yllätyksenä. Tiramisu on miehen
suurinta herkkua, joten kakusta tulikin sen makuinen. Otin kakkuun mallia viimekertaisesta Tiramisukakusta pienentämällä ohjetta, ja samalla vähentäen sokerin määrää. Ihan yllätykseksi asti tästä ei ollut, sillä kakku paljastui jo kakuntekohetkellä.

Kokoaminen
on hyvä tehdä jo ainakin pari päivää ennen kakun korkkaamista, sillä
näin maut ehtivät tasoittua ja kakun koostumus tiivistyy ja kosteutuu ja
maku tulee entistä herkullisemmaksi. Nyt lusikoimme kakkua naamaamme jo
seuraavana päivänä kakun täyttämisestä, ja jäin (/jäimme) kaipaamaan
tiramisulle luontaista mokkaista makua ja hmmm, ”sitä jotain”.
Seuraavana päivänä ongelma oli ratkennut ja jäljelle jääneet palat
olivat niin vietävän hyviä!

Pakkomielteeni ohjeen muuttamiseen näyttäytyi taas. Vaikka tämä oli parin päivän kuluttua miltei(?) täydellistä, niin täydellisempää siitä saisi luullakseni niin, että laittaisi enemmän mascarponevaahtoa suhteessa kakkupohjaan, vähän kuin Maailman parhaassa tiramisussakin. Mutta mutta, pysyisiköhän kakku sitten enää kasassa näin nätisti…? Ainakaan ilman liivatetta.. Voi vitsi, nyt tekisi mieli testata sitä samantein ja ottaa aimoannokset lisää tätä ihanuutta!

Tiramisukakku

n. 22 x 25 cm

Pohja (2 kääretorttupohjaa):

 
8 munaa
 
3.25 dl sokeria
 
3 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja

 
2 tl leivinjauhetta 

Kostutus (kaikki ei välttämättä mene, riippuu pohjien kosteudesta):

  2.75 dl vettä 
 
2 rkl espresso-pikakahvijauhetta
3 rkl sokeria
  3 rkl mantelilikööriä

Täyte:
 
8 munaa
  3.5 dl sokeria
 
625 g (=2.5 pkt) mascarponea 

Koristeluun:

tummaa kaakaojauhetta 
tummaa (50%) suklaata rouhittuna

Ohje:

Tee ensin kääretorttupohjat.  Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaaleaksi
vaahdoksi. Sekoita jauhot keskenään ja siivilöi varovasti käännellen
muna-sokerivaahdon joukkoon. Kaada taikina kahdelle syvälle
leivinpaperoidulle uunipellille. Paista taikinaa 225 asteessa n. 9-10 minuuttia,
kunnes pinta saa hieman väriä.

Tee täyte. Sekoita veden joukkoon espresso-pikakahvijauhe (purkista) tai
keitä normaalia vahvempi kahvi. Lisää kahviin 3 rkl sokeria.
Anna tarvittaessa
jäähtyä. Lisää mantelilikööriä. Jätä odottamaan kakun kokoamista.

Erottele valkuaiset ja keltuaiset toisistaan. Vatkaa
puolet sokerista (1.75 dl) ja keltuaiset keskenään kunnolla miltei
valkoiseksi vaahdoksi.
Lisää mascarpone ja vatkaa voimakkaasti vielä n. 1-2 minuuttia. Vatkaa
toisessa kulhossa valkuaisia vaahdoksi. Lisää joukkoon loput sokerit
(1.75 dl) pienissä erin ja vatkaa kovaksi vaahdoksi.
Yhdistä
mascarpone/keltuaisvaahto ja valkuaisvaahto keskenään varovasti
nostellen.


Kokoaminen kannattaa tehdä reunavuokaa käyttäen. Leikkaa
kääretorttupohjista reunavuokaan sopivan kokoiset palat (neljä n. 22 x 25 cm kokoista palaa. Kahdesta palasta tulee kokonaiset, yhden
pohjapalan voit koota ylimääräisistä reunapaloista). Nosta yksi pohja
tarjoilulautaselle reunavuoan reunojen sisäpuolelle. Kostuta pohja hyvin
kahvi-likööriseoksella.

Kaada pohjan päälle mascarpone-munavaahdosta noin neljännes. Laita
tämän jälkeen toinen pohjapala vaahdon
päälle ja kostuta (ja jatka laittamalla vuorotellen vaahtoa, pohjaa,
kostutuslientä ja vaahtoa ja..). Päällimmäiseksi tulee
kerros vaahtoa.


Laita jääkaappiin vähintään seuraavaan päivään. Siivilöi päälle
vielä tummaa kaakaojauhetta ennen tarjoilua ja ripottele päälle rouhittua tummaa suklaata. 

Vinkki: 
* Kakku vaatii vähintään yhden päivän vetäytymisen, mutta parhaimmillaan se on vasta 2-3 päivää täyttämisestä.

*Jos et omista kahta peltiä, voit
paistaa taikinan myös kahdessa erässä yhdellä pellillä: Kaada ensin
puolet taikinasta leivinpaperoidulle pellille ja paista se. Jäähdytä
pelti kylmässä vedessä ja jatka samalla tavalla taikinan toisen osan
kanssa.

* Jos tekee koko pohjataikinan (8 munasta) yhdellä kertaa, taikinaa tulee todella paljon. Jos pelkää, että kulhojen tilavuus tai vatkaimen teho riitä, taikinamassa kannattaa tehdä kahdessa osassa.

* Kosteus siirtyy alaspäin, joten alin pohja kannattaa kostuttaa vain kevyesti ja ylin eniten. Itse käytin tämän kakun alimman pohjan kostutukseen n. 0.5 dl, toisen 0.75 dl, kolmannen
1 dl ja päällimmäiseen pohjaan 1.25 dl kostutusliemestä.