Tosi maukas kasvispiirakka

Viime viikonlopun synttärijuhlien yksi suolaisista tarjottavista oli tämä herkullinen kasvispiirakka. Piirakka hupeni pöydästä todella nopsaan ja upposi lihaa rakastaviin juhlijoihin aivan yhtä hyvin kuin normaalit kinkkupiirakat yleensä tai ehkä jopa paremminkin.


Piirakan yksi herkullisuuden salaisuus taisi olla pehmeä pohjataikina, joka sai makua ja rakennetta perunamuusijauheesta. Ja kyllähän päällä oleva herkullinen täytekin osansa teki. Edit. 5.7.2014 Ajatuksen piirakkaan sain maistellessani töissä tosi ihanaa piirakkaa, jossa oli juuri tuollainen pohja ja päällä feta-kasvistäyte. Tuon pohjan ohjeen löysin netissä surffailun tuloksena Kotokolossa-blogista.

Piirakalle kävi samalla tavalla kuin tekemälleni Brita-kakulle, eli juhlien jälkeen siitä ei ollut jäljellä kuin pienen pieni murunen, vaikka syöjiä oli vain 7 ja tarjolla toki muutakin suolaista ja makeaa.

Tosi maukas kasvispiirakka

n. 20 x 30 cm (irtopohja)vuokaan tai n. 28 cm pyöreään vuokaan

Pohja:

1 dl perunamuusijauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
100 g voita tai leivinmargariinia huoneenlämpöisenä
1 dl jääkylmää vettä

Täyte:

1 pieni kesäkurpitsa
1 sipuli
1/2 punainen paprika
5 reilunkokoista kirsikkatomaattia
vajaa 1 tl valkosipulitahnaa (tai 2 valkosipulin kynttä pieneksi pilkottuna)
0.5-0.75 tl suolaa
200 g fetajuustoa
2 dl maitoa
2 kananmunaa
n. 50 g (1 dl) punaleima emmentalia raastettuna

Ohje:

Aloita pohjan teolla. Sekoita muusijauhe, vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Nypi huoneenlämpöinen, kuutioitu rasva joukkoon. Lisää kylmä vesi ja sekoita vain sen verran, että jauhot juuri ja juuri sekoittuvat joukkoon. Kaulitse taikina jauhoja apuna käyttäen ohueksi levyksi. Nosta taikina levy piirakkavuoan päälle ja painele kevyesti pohjalle ja reunoille. Nosta jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Pilko paprika ja sipuli pieniksi kuutioiksi. Mitä pienemmiksi leikkaat, sitä paremmin ne kypsyvät uunissa. Jos palat ovat kovin isoja, kypsennä niitä pannulla öljytilkassa muutama minuutti. Kuutioi myös kesäkurpitsa ja puolita tomaatit. Sekoita kasvikset keskenään ja lisää joukkoon valkosipuli ja suola.

Lisää puolet pilkotuista fetajuustoista piirakan pohjalle. Levitä päälle kasvissose ja päälle vielä loput fetajuustopalaset. Sekoita munat, maito ja juustoraaste keskenään. Kaada piirakan päälle. Paista 225 astetta alatasolla n. 35 minuuttia, kunnes piirakka on saanut väriä pintaansa eikä keskusta enää hölly vuokaa liikuteltaessa. Anna piirakan jäähtyä hetki, tai lämmitä se seuraavana päivänä uudestaan.


Kommentit (22)

Sä olet niin taitava <3 Tykkään tosi paljon sinun leipomista ja olen tehnyt sinun ohjeilla paljon kaikkea 🙂 Ihailen joka päivä melkein sun blogissa kun olet leiponut <3 Tein pikkusiskoni syntymäpäiville monia karkkeja ja sinulta löytyi ne ohjeet 🙂

Kiitos 🙂 Todella mukava kuulla, että olet viihtynyt blogissani ja olet löytänyt täältä paljon leivottavaa. Toivottavasti viihdyt jatkossakin 🙂

On kyllä tosi herkullisen kuuloinen piirakka.:) Täyttä harhaluuloa se, että kasvispiirakka ei maistu miltään! Olen joskus tehnyt hyvin samantyyppisiä kasvispiiraita – ja moni on ihmetellyt miten pelkkä kasvispiirakka voi olla hyvää. Tässäkin on valtavan hyvät ainekset ja mausteet + perunamuusijauhe antaa kyllä pohjaan ihanan maun ja koostumuksen.:)

Sanos muuta! Kasvispiirakkakin voi olla todella herkullista. Täytettä pitää vain uskaltaa maustaa hieman voimakkaammin kuin vaikka pekonia, savukinkkua tai muuta valmiiksi voimakkaamman makuista sisältävää piirakkaa. Tässäkin lisämakua antoi fetan lisäksi valkosipuli, nam. Tuo pohjakin oli tosi ihana, muusijauhe toimii siinä äärettömän hyvin 🙂

Hei, tätä samaa piirakkaa hehkutin blogissani tässä taannoin. Ihan huippuresepti!

Tämä oli ihan mahtavan hyvää! Meillä oli töissä läksijäiskahveella tarjolla tämäntapaista piirakka. Siinä oli ihanan pehmeä pottumuusipohja ja feta-kasvistäyte. Googlettelin läksijäisten jälkeen hieman pohjaohjeita ja päädyin sivuillesi josta muuten nappasin tuon pohjan! Ja samalla löysin hieman tukea omille ajatuksille täytteen suhteen. Surffailin vielä muuallakin ja kadotin siinä hötäkässä sivusi ja linkkaus jäi tekemättä. Kiitos! Laitankin samantein viittauksen sivuillesi 🙂 Jatkossa otan kyllä taatusti paremmin ylös käyttämäni nettisivut, etten enää hukkaa mahdollisia lähteitä!

Kärsiiköhän tässä piirakassa kovasti maku jos jättää kokonaan tuon valkosipulin pois?

– Eea

Moikka Eea! Valkosipuli antaa hieman makua, mutta uskoisin piirakan olevan hyvää, vaikka sen jättää pois. Voit vaikka laittaa valkosipulin tilalle jotain yrttiä antamaan lisämakua. Esim. persilja tai timjami sopisivat tähän varmaan tosi hyvin 🙂

Kiitos tästä ohjeesta! Tein tätä kasvispiirakka ja voin todellakin kehua sitä Tosi Maukkaaksi. Ehkäpä jopa parasta mitä koskaan olen syönyt! Kiitos 🙂

Voih, törmäsin tähän kommenttiisi sattumalta siivotessani sähköpostejani ja huomasin, etten olekaan vastannut tähän vielä.. Kiitos kommentistani ja todella mukava kuulla, että tykkäsit piirakasta noin paljon! 🙂 Voisin yhtyä sanoihisi, varmaan jopa parasta mitä olen ikinä syönyt 🙂

Jos tekis uunipellillisen, niin mitenhän paljon suuremmat ainesmäärät tarvii? 🙂

Ole hyvä! 😀 Toivottavasti piirakka maistuu/maistui 🙂 Mukavaa viikonjatkoa Mamappétit! 🙂

Jos kyse on normaalikokoisesta pellistä, niin kaksinkertainen annos on passeli 🙂

Voiskohan tätä pakastaa ilman, että vaikuttaa makuun tai koostumukseen? Kasvissyöjävieras tulossa ensi viikolla mutta mietin josko voisin tehdä tämän jo etukäteen pakastimeen… ☺

Moikka ja pahoitteluni että vastaaminen kesti näin pitkään, toivottavasti vastaus ehtii vielä! Eli kasviksissa on sen verran nesteitä, etteivät ne oikein tykkää pakkasesta enkä siis uskalla suositella tämän piirakan pakastamista. Toisaalta, jos olet jo ehtinyt pakastamaan, niin eipä se varmaan mikään katastrofikaan ole, tomaatti ja kesäkurpitsa ehkä vain päästävät nestettä sulaessaan.. 🙂

Tein gluteenityomilla jauhoilla (ja psylliumlisällä) ja täytteessä oli kesäkurpitsan tilalta pinaatti. Hyvää tuli, mutta kaulittavaa tuo gluteeniton pohja ei ollut. Sormilla painelin vuoan pohjalle sen.
Hyvää tuli!

Kiva kuulla, että maistui myös gluteenittomana, vaikka pohjan muotoilu ei tosiaan aina gluteenittomana ole helppoa. 🙂

Hei

Haluaisin tarjota juhlissa jotain suolaista. Yksi vieraista on muna-allergikko, joka vaikeuttaa leivonnaisten valintaa. Voisiko tätä tehdä piirakkaa tehdä munattomana?

Hei! 🙂 En ole kokeillut, mutta tuli mieleen, että jos muna-maidon sijasta laittaisi "liemeksi" maustettua rahkaa, ja jättäisi muuta maustamista hieman vähemmälle. Tai jos sulattaisi maidon joukkoon jotain juustoa, esim. Koskenlaskijaa kiinteyttämään täytettä. Miltäs nuo vaihtoehdot kuullostaisivat? 🙂

Kommentoi juttua: Tosi maukas kasvispiirakka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X