Trooppinen smoothiekakku ja juttua liivatteista

Smoothiekakku

Tammikuu on usein keventämisen aikaa, mutta samalla myös sesongin hedelmien nauttimista. Tässä kevyessä, helpossa, nopeassa, terveellisessä, trooppisen makuisessa kakussa yhdistyy nuo molemmat. Laitoin kakun blogin juustokakkukategoriaan, vaikka juustokakusta ei olekaan kyse, sillä täyte ei sisällä lainkaan tuorejuustoa eikä kermaa, vaan siihen tulee mm. reilusti erilaisia hedelmiä ja maitorahkaa.

Kakun keksimurupohja saa kivan lisäsäväyksen limen kuoriraasteesta. Täytteeseen tulee mangoa, banaania, persimonin sekä hieman limeä liivatteiden sulatusliemenä. Kakun makumaailma onkin aika trooppinen. Kakku syntyy tosi näppärästi vain hurauttamalla kaikki aineet sauvasekoittimella sekaisin. Kakun koostumus onkin pehmeä ja silkkisen sileä. Syöjien kommenteissa kuului juuri tuon koostumuksen, ja osaksi myös maun takia sanat ”ihan kuin vauvan sosetta”. Hih, ehkäpä se tosiaan muistutti sellaista. Tykättiin tästä tyttöjen kanssa niin paljon, että tätä tullaan tekemään jatkossakin, erilaisina variaatioina.

Kevyt kakku ilman kermaa ja tuorejuustoa

Asiaa liivatteista

Testasin kakun tekemistä ensimmäistä kertaa äitini loppiaiskahvitukseen. Tuohon ekaan kakkuun meni hippasen liikaa liivatetta, ja kakku muistuttikin enemmän siannahkakakkua, kuin pehmoista hyydykekakkua. Itse käytän yleensä aina liivatejauhetta, ja sen annostelu onkin jo tuttua ja turvallista. Tällä kertaa jouduin turvautumaan liivatelehtiin, sillä jauhepurkki ei suostunut avautumaan, eikä apuvoimiakaan ollut kotosalla sillä hetkellä. Mulla tuppaa liivatelehtien kanssa aina menemään sormi suuhun, sillä niiden hyytymistehoon vaikuttaa jo sekin, kauanko ne pehmenevät kylmässä vedessä ja kuinka kovin niistä puristaa ylimääräisiä vesiä pois. Kauemmin lionneet hyydyttävät huonommin, sillä ne sisältävät lisänestettä, kun taas liian vähän aikaa turvonneet lehdet saattavat jämähdyttää nesteen turhankin kovaksi.

Huomasin tarttuessani kahteen erimerkkiseen liivatelehtipakettiin, että liivatelehdissä on eroja, erityisesti painossa. Ensimmäiseen kakkuun laitoin 8 liivatelehteä, joista kukin painoi 2 grammaa. Tuo oli aivan liikaa ja kakku oli tiivis kuin mikäkin. Kakku leikkaantui tosi kauniisti, mutta koostumus oli turhankin tinttu ja kakku pysyi koossa vähän turhankin hyvin. Koska liivate syö myös makuja, oli tuon kakun maku myös liian mieto, eikä siitä meinannut tunnistaa edes makumaailmaa. Tein pian juhlien jälkeen toisen kakun, johon muutin liivatemäärää. Se kakku onnistui hienosti, ja tuon onnistuneen kakun ohje on tuolla alempana.

Toisen kakun kohdalla tein seuraavat muutokset: Kaapista löytyi toisen merkkisiä liivatelehtiä, joista kukin painoi 1.7 grammaa. Laitoin niitä toiseen kakkuun 6, joka vastaa viittä kahden gramman painoista lehteä. Toki liivatelehdissä saattaa olla merkkikohtaisia eroja myös hyytymistehoissa. Yleensä liivatelehtiä suositellaan pidettävän kylmässä vedessä 5-10 minuuttia ennen kuin ne sulatetaan. Itselläni leipomisen kuuluu olla sen verran rentouttavaa, ettei kelloa tarvitse kytätä jatkuvasti ja miettiä kuinka pian ne liivatteet ovatkaan valmiit. Liivatejauheen kanssa riittää, että jauhe on turvonnut sopivaan määrään nestettä, eikä ajan kanssa ole niin tarkkaa. Tällaista pientä liivatehölpötystä tällä kertaa.

Trooppinen kakku mangosta, banaanista ja limestä

Ja nyt itse trooppisen makuiseen kevyeen kakkuun ja sen ohjeeseen. Tässä se tulee, olkaa hyvät.

Smoothiekakku

n. 20 cm vuokaan

Pohja:

150 g keksejä (esim. Elovena karpalo-kinuski)

50 g voita sulatettuna

1 limen raastettu kuori

Täyte:

500 g mangososetta

1 kpl banaani

1 kpl (n. 250g) persimon

250 g maitorahkaa

2 tl vaniljasokeria

0.5 dl limen mehua (n. 1 limen mehu)

6 kpl liivatelehteä (jos lehti painaa 1.7 g/kpl TAI 5 kpl, jos lehti painaa 2 g / kpl)

Ohje:

Vuoraa n. 20 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Voitele vuoan reunat kevyesti esim. vuokaspraylla. Tämä auttaa kakkua irtoamaan nätisti.

Murskaa keksit hienoksi. Sekoita joukkoon sulatettu rasva. Pese limen kuori hyvin ja raasta se hienoksi raasteeksi. Varmista, että raastat vain pintaosan. Sekoita limen kuoriraaste keksimuruseokseen ja sekoita. Painele keksimurut vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Laita jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

 Keksimurupohja limellä maustettuna

Mittaa täytteen aineet limen mehua ja liivatteita lukuunottamatta kulhoon. Hurauta sauvasekoittimella kunnolla sekaisin. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan n. 5 minuutiksi. Kuumenna tällä välin 1 limen mehut mikrossa kiehuvaksi. Nosta pehmenneet liivatteet kuuman limen mehun joukkoon. Jos liivate ei liukene kunnolla, lämmitä mehua mikrossa vielä muutama sekunti, kunnes saat liivatteet sulamaan siihen täysin.

Kaada liivateseos ohuena nauhana muun täytteen joukkoon koko ajan sauvasekoittimella vatkaten. Kaada täyte keksimurupohjan päälle.

Smoothiekakun trooppinen täyte valmistuu helposti ja nopeasti

Laita kakku jääkaappiin hyytymään vähintään 8 tunniksi tai yön yli. Kun täyte on hyytynyt, poista vuoan reunat ja nosta kakku tarjoilulautaselle.

Vinkit:

* Kakusta saa gluteenittoman vaihtamalla keksit gluteenittomiin kekseihin.

* Näillä liivatemäärillä kakusta tulee ”höllyvän pehmeä”. Jos haluat hieman kiinteämmän kakun, lisää joukkoon 1 liivate enemmän.

 

Kommentit (2)

Kiitos opastuksesta liivatteiden saloihin! Mutta entä jos haluaisi tehdä smoothiekakun ilman liivatetta? Luuletko että se on mahdollista? Mikä mahtaisi olla paras hyydyttäjä?

Moikka Katri! 🙂 Uskoisin, että hyydyttäminen onnistuisi agar agar-jauheella hienosti. Olen käyttänyt sitä ennen ainoastaan marmeladin hyydyttämiseen, joten kakkujen hyydyttämisestä ei ole kokemusta, mutta ainakin Kamomillan konditorio-blogista löytyy hyviä vinkkejä agar agar-jauheen käyttöön koskien myös juustokakkuja. Kannattaa sieltä (eli täältä https://www.kamomillankonditoria.com/p/liivatteetta-keittiossa.html) käydä lukemassa tarkemmat ohjeet 🙂

Kommentoi juttua: Trooppinen smoothiekakku ja juttua liivatteista

Vastaa käyttäjälle Suklaapossu Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X