Suklaapossu

Tuulihatut

Tulevia juhlia varten halusin harjoitella tuulihattujen tekoa. Testasin netistä löytämääni kahta eri reseptiä ja molemmat toimivat oikein hyvin. Tein tuulihattuja yhteensä 5 annosta. Osa tuli nautittua testitäytteiden kanssa samantein, mutta samalla testasin myös pakastamista. Netistä löytämilläni keskustelupalstoilla osa suositteli pakastamista ja osa kertoi pakastamisen nahistavan tuulihatut. Huomasin, että tuulihattujen rapeus kärsi jo hieman jäähtymisvaiheessa, mutta itse en huomannut sen enempää nahistumista, enkä koostumuksen muuttumista pakastamisen myötä.

Tuulihattuihin voi laittaa sekä suolaisia että makeita täytteitä. Koska tällä kertaa testasin suolaista, laitan tämän suolaisten leivonnaisten osioon. Tällä kertaa en kerennyt kaivaa järkkäriä esille, joten kuvat ovat mitä ovat (pikkupokkarin käyttäminen on minulle hitusen hankalampaa..).

Molemmista taikinoista saa noin 40 keskikokoista tuulihattua. Tykästyin jotenkin enemmän taikina II:een, koska oli ehkä hieman helpommin pursotettavissa kuin I-versio..

 

Taikina I: 100g voita 2 dl vettä 2 dl vehnäjauhoja 3 munaa

 

Taikina II: 100g voita 2.5 dl vettä 2.25 dl vehnäjauhoja 3 munaa

0.5 tl leivinjauhetta

Ohje: Kuumenna rasva ja vesi kattilassa kiehumispisteeseen. Lisää jauhot sekoittaen taikinaa puuhaarukalla. Keitä seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se irtoaa kattilan reunoista. Taikina on tässä vaiheessa sitkeää ja hieman murumaista.

Nosta kattila pois liedeltä ja anna taikinan jäähtyä kunnolla. Alla olevassa kuvassa vasemman puoleiset tuulihatut on esimerkki siitä, miten käy, jos munat vatkaa sekaan tulikuumaan vesi-jauho-rasva-seokseen! Oikealla isot möykyt ovat onnistuneita tuulihattuja.

Lisää munat yksitellen sähkövatkaimella voimakkaasti vatkaten. Lisää seuraava muna vasta, kun edellinen on sekoittunut taikinaan kunnolla! Lisää leivinjauhe viimeisen munan kanssa samaan aikaan. Taikina näyttää munien lisäyksen jälkeen suunnilleen tältä:

Pursota pellille kokkareita. Leivonnaiset kohoavat uunissa kaksinkertaisiksi (alla olevassa kuvassa raa’at ja kypsät tuulihatut).

Paista 200 asteessa keskitasossa n.25 minuuttia (koosta riippuen 20-30 minuuttia). Älä auo uuninluukkua paiston aikana. Jos leivonnaiset eivät paistu kypsiksi, ne lässähtävät.

Täytteiksi testasin kinkku- ja tonnikalatäytettä, joista savukinkkuversio oli selkeä suosikkini:

Savukinkkutäyte:

50 g sipuli–ruohosipuli-Koskenlaskija sulatejuustoa 50 g Aurinkokuivattu tomaatti -tuorejuustoa

100 g ranskankermaa

50 g maustamatonta tuorejuustoa 50 g kylmäsavustettua kinkkua pieneksi pilkottuna

Lämmitä sulatejuustoa mikrossa, kunnes se pehmenee. Sekoita muut aineet sulatejuuston joukkoon.

Tonnikalatäyte:

1/2 tuubia tonnikalapasteijaa

100 g maustamatonta tuorejuustoa

Sekoita tonnikalapasteija ja tuorejuusto keskenään. Täytä tuulihatut.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tuulihatut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *