Törvipullat/tuuttipullat ovat olleet suosittu ja pidetty
muunnos laskiaspullista jo jonkin aikaa. Ymmärrän hyvin suosion, sillä
näitä syödessä ei kerma pursua ja syöminen on ainakin näin
lapsiperheessä tavallista pullaa reippaasti siistimpää. Olen joskus
kokeillut vastaavanlaisten tötteröiden/tuuttien tekemistä voitaikinasta
ja ne olivat aivan ihania. Tähän asti olen ihaillut pullataikinasta
tehtyjä versioita vain muiden blogeissa, mutta nyt päätin itsekin
kokeilla niitä. Teko-ohjeen poimin Pienet herkkusuut-blogista.

Tavallisen hillo-mansikkatäytteen sijasta pulliin päätyi Ruotsissa suuressa suosiossa olevaa nutellaa, nutellakerman muodossa. Samantapaisen täytteen olen nähnyt myös Maistuis varmaan sullekin -blogissa. Ihanan maukas, pähkinäinen täyte, tätä käytän toistekin! 🙂

Laskiaistötteröt/-tuutit

12 kpl

Taikina:

2.5 dl maitoa
1 dl sokeria
1/2 tl suolaa
0.75 rkl vaniljasokeria
n. 6-7 dl vehnäjauhoja
25 g tuorehiivaa
 
0.75 rkl kardemummaa
65 g voita

Pinnalle:

kananmuna
raesokeria + vaniljasokeria 

Täyte:

2 dl vispikermaa
n. 1.25-1.5 dl Nutellaa/suklaa-pähkinälevitettä

Ohje:

Valmista pullataikina. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murustele joukkoon hiiva ja sekoita myös sokerit, kardemumma ja vaniljasokeri. Sekoita taikinaa yleiskoneessa ja lisää jauhoja 1 dl kerrallaan, kunnes taikina alkaa on pehmoista ja alkaa irrota kulhon reunoilta. Lisää sekaan pehmeä voi. Vaivaa kunnes se on täysin sekoittunut. Kohota taikinaa lämpimässä
paikkassa noin 45 minuuttia.
 Pyörittele kohonneesta pullataikinasta pötkö ja jaa se 12 osaan. Rullaa jokaisesta taikinapalasta n. 55 cm pitkä pötkö.

Kiedo taikinapötkö tötterön ympärille. Aloita kapeasta päästä niin, että pohjaan ei jää reikää.
 
Kohota taikinatötteröitä
lämpimässä liinan alla noin puoli tuntia. Voitele munalla ja ripottele päälle raesokeria ja hieman vaniljasokeria. Paista 180
asteessa n. 15-20 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä ja kauniin ruskeita. Anna jäähtyä muutama minuutti ennen kuin irrotat tötteröt varovasti pullien sisältä.

Tee täyte vatkaamalla kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon nutella/suklaa-pähkinälevite. Pursota täyte tuuttien sisään. Nauti! 🙂


Vielä lisää ajatuksia pullien teosta ja jutuista, jotka voisi seuraavaksi tehdä toisinkin..
Elikkä aivan kaikki ei mennyt näiden tötteröiden teossa putkeen. Unohdin
voidella puolet tötteröistä ennen taikinan kiepsauttamista niihin.
Lisäksi suurin osa pullista repesi uunissa, ehkäpä juuri tuon
voitelemattomuuden takia ja lopputulos oli tämän näköinen:

Onneksi voidelluilla tuuteilla pullat pysyivät ehjinä, huh huh! Halusin myös testata kokonaan munattomia
pullia ja päätin kokeilla pullien voitelua rasvalla ennen paistamista.
Nuo pullathan eivät sitten saaneet uunissa lainkaan väriä pintaansa ja
uhkasivat jo kuivua, ennen kuin sain ne pois uunista. Jotta
epäonnentunne ei olisi loppunut tähän, päätti pursotuspussi räjähtää
käsiini juuri kun olin pursottamassa nutellakermaa tuuttien sisälle!
Huoh! Ensi kerralla paremmalla onnella 🙂

Tötterön
ympärille kieputettävien suikaleiden tekeminen erosi hieman
siitä, minkälaista tekniikkaa käytin aiemmin voitaikinatötteröiden teossa. Tällä
kertaa suikaleet rullattiin pitkäksi pötköksi, kun taas aiemmin
tekemissäni taikina kaulittiin levyksi ja siitä leikattiin ohuita
suiruja. En tiedä, oliko tuo suikaleiden tekotavan ero syy siihen, että
tällä kertaa tötteröistä ei tullut niin nättejä. Vai johtuiko siitä,
että käytin pullataikinaa voitaikinan sijasta.. Vai siitä, että unohdin
hätäpäissäni voidella tötteröt ennen suikaleiden kieputtamista. Vai vaan
tähtien asennosta.. Tämän lisäksi aurinko oli painumassa puitten taakse ja kuvaamisen kanssa tuli todella kiire. Kaivoin nopeasti kameran esille ja kokeilin samalla kauan kaapissa seisonutta jalustaani saadakseni pidemmän valotusajan. Heh, voitte vain kuvitella, miten siinäkin kävi, kun tällainen jalusta-amatööri aloitti kiireessä jalustan paikoilleen asentamisen. Hädissäni mm. kamera meinasi tipahtaa lattialle (onneksi sain jalustan jalasta kiinni!). Lopulta sain kuin sainkin otettua pari jonkinlaista kuvaa, huh.

No mutta kaikesta huolimatta sain inspiksen kokeilla
näitä tuutteja vielä uudestaankin (taikinalevystä
leikatuilla suikaleilla, sekä voidelluilla tötteröillä). Sen verran kivoja ja hyviä nämä olivat 🙂