Suklaapossu

Unikko-jogurttikakku

Työkaverini toi ulkomaan reissultaan unikkojauhetta ja laittoi vinkiksi reseptin, jossa sitä käytetään. Unikko oli minulle uusi tuttavuus, joten eipä auttanut muu kuin alkaa leipomaan.

Unikkojauhetta tuli kakkuun reilusti. Vaikka kakku oli päältä ruskea, sisältä paljastui vaalea kakku, joka oli täynnä tumman ruskeita unikkopilkkuja. Alla olevasta palakuvasta näkee, kuinka täynnä unikkoa kakku on. Näkeeköhän kuvasta myös sen, että kakku oli sisältä aivan ihanan pehmeä ja kostea, miltei märkä, mutta silti ihanan ilmava? Aivan täydellinen koostumus!

Kakun maku oli mielenkiintoinen. Uunituore kakku tuoksui mielestäni tosi epämiellyttävälle, mutta  tasaantui seuraavaan päivään mennessä. Työkaverini antoikin vinkiksi, ettei kakkua kannata missään nimessä maistella tuoreeltaan, vaan kakun pitää antaa olla rauhassa parikin päivää ennen korkaamista, niin maku muuttuu ja samalla myös paranee. Tuo pitikin hyvin paikkansa. Parin päivän jälkeen haju oli hälvennyt ja uskalsin maistella kakkua.

Ensi puraisun jälkeen en tiennyt mitä olisi ajatellut, mutta toinen puraisu sai kakun maistumaan hyvältä ja selvästi ensihaukkausta makeammalta. Kolmannen haukkauksen jälkeen sitä alkoi tehdä jo enemmän mieli, niin hyvältä se maistui. 🙂 Lopulta kakkuun meinasi tulla pieni himo. Olikohan unikon huumaavalla vaikutuksella asiaa tuohon 😉 Päätin vaihteeksi ruokkia työkavereita leipomuksilla ja kakku päätyi työpaikan kahvipöytään. Kummasti se siellä pikku hiljaa vaan väheni ja väheni.. Ja osa syöjistä kehui kakkua todella ihanaksi. Unikko maistuu kakussa todella vahvasti, joten tämä on selvästikin unikon ystävän kakku.

Unikko-jogurtti-kakku

n. 24 cm vuokaan.

Aineet:

4 munaa 

 2.5 dl sokeria

2.5 dl unikkojauhoja

2.5 dl vehnäjauhoja

2 tl vaniljasokeria

2 tl leivinjauhetta

1.25 dl rypsiöljyä

2.5 dl maustamatonta jogurttia 

Ohje:

Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa keskenään unikkojauhe, vehnäjauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe. Sekoita muna-sokerivaahtoon ensin maustamaton jogurtti. Lisää vuorotellen kuivia aineita ja öljyä sekaan varovasti käännellen. Kaadat taikina voideltuun vuokaan. 

Paista 180 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes kakku tuntuu keskeltä kiinteältä ja keskelle kakkua pistettyyn tikkuun ei tartu taikinaa. Paistoaika riippuu uunista, joten tarkkaile tilannetta. Kakku on parhaimmillaan vasta parin päivän ikäisenä, kun maku on tasaantunut pähkinäiseksi. 

Vinkki:

* Tuoreeltaan kakkua ei kannata maistella eikä paljon edes haistella. Tuoreen kakun tuoksu oli mielestäni jopa hieman etova. Mutta niin aika vain vaikuttaa tähän kakkuun, että parin päivän päästä maku kiinnostaa niin paljon, että siihen meinaan jäädä koukkuun. Näin ainakin omasta mielestäni.

En siis ensituoksun perusteella en uskonut, että kakussa olisi mitään hyvää. Ajattelinkin, että kakku jää kokonaan bloggaamatta ja räpsäisin pari ihan vain huvikseni. Kakku kuitenkin yllätti maullaan, joten uskallan kuitenkin laittaa sen tänne. Uunituoreen kakun tuoksusta en edelleenkään välitä, mutta pari päivää seisseen kakun maussa on sitä jotain. Jotain mikä saa haukkaamaan palan uudelleen ja uudelleen..


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Unikko-jogurttikakku

Leena-muori

Kun olin harjoittelussa Saksassa, törmäsin siellä unikkoon. Tuntui, että sitä käytettiin vaikka kuinka moneen leivonnaiseen. Se tuntui aluksi epäilyttävältä, mutta ei ne ollenkaan pahoja leivonnaisia ollu. Oon kotona monesti aatellu, että kokeilen jotain unikkojuttua, mutta se aina vaan on jääny. Mutta muistan tuon sinun vinkin, jos joskus innostun tekemään. 🙂

Suklaapossu

Saksassa unikko on tosi yleinen ainesosa leivonnaisissa, ja sieltä tämäkin unikkojauhepussi oli peräisin. Maku oli kyllä mielenkiintoinen, tekisi mieli testailla lisääkin. Kokeile ihmeessä itsekin, muistat vain antaa levätä ennen syömistä ;D

Taru

Tosi mielenkiintoinen kakku, maistuu ensin pahalle ja sitten hyvälle ;D Toiset leivonnaiset vaan vaatii tuota tekeytymistä ja aikaa.

Suklaapossu

Uunituoreena en edes uskaltanut maistaa, sen verran kuvottavan hajuinen oli 😐 Mutta kummasti se haju vain muuttui päivien kuluessa ja lopulta uskaltautui jo maistamaankin. Erikoinen ja erilainen kakku kaikenkaikkinens 😉

Siru

Ohoh, tätä tekisi jo melkein mieli testata! Että miten aluksi etovanhajuiseen tekeleeseen voikaan tulla himo 😀

Tita

Onpa mielenkiintoinen kakku. Kiva kun tulee tällaisia erikoisuuksia eteen välillä.

Suklaapossu

Oli kyllä kivasti erilainen kakku. Sen verran hyvää oli, että pitää tehdä toistekin 😉 Ensi kerralla tosin tiedän, että pakkaan kakun samantein tiukasti kelmuun ja availen kääreet varovasti aikasintaan vasta seuraavana päivänä, mieluummin vasta parin päivän päästä ;D

Päivi / Inkiväärihillo

Minä olen muutaman kerran tehnyt unikonsiemen-appelsiinikakkua, se on superherkkua! Unikonsiemenistä muutenkin pidän paljon, yritän aina kahvilassa etsiä tiskistä sen bagelin jossa on unikonsiemeniä eikä seesaminsiemeniä päällä 😀

Suklaapossu

Kuullostaapa hyvältä yhdistelmältä, appelsiini ja unikko! 😛 Tein tämän kakun lisäksi myös toisen unikkokakun, siinä sliipataan jo aika lähellä tuota samaista yhdistelmää ja hyvä tuli. Tosin unikko oli siinä pienemmässä roolissa kuin tässä. Laitan tuon ohjeen blogiinkin vielä ihan lähipäivinä 🙂 Näiden kokeilujen jälkeen uskaltaudun jatkossa kokeilemaan unikonsiemeniä leivonnassa enemmänkin. Tuota jauhetta voisi laittaa varmaan vaikkapa suoraan sämpylätaikinaan, hmmm. Ja sen jälkeen kokonaisia siemeniä päälle 😉

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *