Uunittomat leivonnaiset hellepäiviin

Ilman uunia valmistuvat leivonnaiset maistuvat helteellä.

Helteet ovat hellineet (ja ehkä jopa murjoneet) meitä viime viikkojen ajan oikein urakalla. Keittiön lämpötilakin on seilannut aamupäivän noin 24 asteesta päivän 30 asteeseen ja tämän takia sekä uunin että hellan käyttö on ollut jäähyllä tai ainakin erittäin pienellä käytöllä. Tällaisiin helteisiin sopiikin loistavasti sellaiset leivonnaiset, jotka syntyvät ilman kumpaakaan noista. Tai ainakin minimaalisella hellankäytöllä. Meillä tämä on tarkoittanut enimmäkseen erilaisia jäätelöjä, joista viimeisin oli vegaaninen (kookos)jäätelö raparperihillolla. Tuo jäätelö suli pehmikseksi ennen kuin ehdin ottamaan siitä kunnon kuvaa, joten ohje jää toistaiseksi vain omaan käyttööni.

Kokosin kuitenkin tähän postaukseen muutamia herkullisia vinkkejä hellepäivien leivontavinkeiksi. Ohjeissa ei tarvita uunia lainkaan ja suurin osa valmistuu myös täysin ilman liettä. Ohjeiden joukosta löytyy niin kakkuja kuin lasiin koottavia jälkiruokia, jäätelöitä ja nopeita makeita piirakoita sekä nestetasapainon ylläpitoon suolaisia herkkuja.

Aloitetaanpa manoffeella, joka on banoffee-tyyppinen todella nopeatekoinen ja herkullinen mansikkakinuskipiirakka. Piirakan voi tehdä mansikoiden sijasta myös muista marjoista ja sitä voi maustaa eri tavoin. Kokeile piirakkaan vaikka punaherukoita tai vadelmia, mausta pohja kardemummalla tai kanelilla, tai lisää joukkoon vaikka rouhittuja suolapähkinöitä ja Daimia. Tai kokeile piparmintuista punoffeeta. Vaihtoehtoja on lukemattomasti.

Smoothiekakku on kevyt, pehmeä ja trooppisen makuinen juustokakkutyyppinen kakku. Se ei kuitenkaan sisällä juustoa missään muodossa, vaan maku ja koostumus tulee suuresta määrästä hedelmiä ja maitorahkasta. Makumaailmaa on helppo muokata oman maun mukaiseksi ja esimerkiksi täyteläisyyttä kakkuun saisi lisäämällä joukkoon vaikka avocadoa.

 

Snickers-jäätelökakusta löytyy suklaata, kinuskia (paahdetusta sokerista, nam!), suolapähkinöitä ja helppotekoinen jäätelöpohja, joka valmistuu ilman jäätelökonetta. Tuleeko tästä hittijäätelö?

Vai olisiko kesän hittiherkku tämä Pätkisjäätelö, joka on tuhti, mutta niiiiin herkullinen itsetehty jäätelö. Tämäkin valmistuu helposti ilman jäätelökonetta.

Mansikka-sitrusmousse nautitaan laseihin koottuna. Sitruunan ja mansikan liitto on lyömätön ja sopii niin loistavasti tähänkin jälkkäriin.

Helppo mansikka-banaanijäätelö valmistuu vain kahdesta aineesta, ilman lisättyä sokeria. Tekemiseen kuluu aikaa vain muutama minuutti, kunhan sinulta vain löytyy banaania ja mansikoita pakkasesta.

Mikäs olisi sen maittavampaa helteillä kuin raikas raparperimehu. Tällä ohjeella valmistat samalla istumalla sekä mehun että mehunteosta ylijääneestä mäskistä hillon. Kokeile lisätä mehun joukkoon vaikka mansikoita tuomaan vaihtelua mehun makumaailmaan.

Mukimutakakku syntyy vain muutamassa minuutissa mikrossa ja se maistuu parhaiten kylmän (vanilja)jäätelön kera.

Daim-juustokakku valmistuu ilman liivatetta ja sai paljon kehuja eräissä juhlissamme. Se on mainion makuinen ja koostumus on todella pehmeä.

 

Helteillä on hyvä pitää huolta neste-suolatasapainosta ja siihen sopii loistavasti savulohimousse. Tämä on yksi mein perheen lemppari suolaisista tahnoista. Se sopii niin leipien päälle kuin voileipäkakun täytteeksi ja siihen voi dippailla vaikka tortillalastuja. Lohimousse valmistuu helposti ja nopeasti vain hurauttamalla kaikki aineet sileäksi, pehmeäksi tahnaksi.

Tämä ohje karkaa hieman kauemmas leivonnasta, mutta on löytynyt useina hetkinä mein ruokapöydästä kaikessa helppoudessaan ja herkullisuudessaan ja sopii loistavasti myös kesään. Feta-savulohisalaatti on kevyt, maukas ja juuri sopivan suolainen salaatti niin kesän helteisiin kuin arkiruoaksi läpi vuoden.

Tällaisia vinkkejä tällä kertaa. Toivottavasti löysit näiden joukosta jotain leivottavaa.

Mitä sinä tykkäät syödä helteillä?

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Uunittomat leivonnaiset hellepäiviin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X