Suklaapossu

Valkosuklaa-puolukkajuustokakku

Herkullinen juustokakku syntyy valkosuklaasta ja puolukasta

Puolukka ja valkosuklaa ovat ihana yhdistelmä. Tässä herkkukakussa onkin reilusti pehmeää, höttöistä, juuri ja juuri koossa pysyvää puolukkamoussea, hieman suussasulavan täyteläistä valkosuklaata yhdessä valkosuklaisen kauramurupohjan kanssa. Minulle, puolukan ystävälle, tämä raikas, hieman kirpsakka kakku maistui oikein hyvin.

Helppo tapa koristella juustokakku

Koko syksyn ajan somessa näkyi vaikka mitä ihania puolukkaherkkuja ja ihastellen katselin niitä täältä ruudun toiselta puolelta. Olisin halunnut itsekin leipoa vaikka mitä, mutta työkiireet, lasten harrastukset, huonot yöunet ja monet muut voimavaroja syövät jutut vaikuttivat siihen, ettei vapaa-ajan tekemisille löytynyt juurikaan sopivaa rakoa. Yritin testata pariin otteeseen jotain uutta, mutta koska leivontatahti oli tuolla hethellä hitaanlainen ja paras tatsi oli hävinnyt, eivät nuo kokeilut onnistuneet toivotunlaisesti. Lopulta kaivoin esille hyväksi testatun puolukka-valkosuklaajuustokakun ohjeen, muokkasin sitä hieman ja avot, syntyi tämä herkullinen kakku 🙂 Kuvistakin ehkä huomaa, että kakku on tehty jo syksyllä, mutta sopii makunsa puolesta loistavasti myös tähän joulunaikaan.

Pehmeä kirpeähkö juustokakku puolukoista

Vaikka valkosuklaata löytyy sekä pohjasta että alimmasta moussekerroksesta, sitä on kuitenkin melko pieni määrä raikkaaseen ja hieman kirpsakkaan puolukkamousseen verrattuna. Jos tekisin tämän vielä uudestaan, tekisin puolukkamousseosion puolet pienempänä, sillä uskon, että silloin maut olisivat vieläkin enemmän tasapainossa. Toki raikkaan kakun ystäville tämä on näilläkin määrillä oikein passeli kakku, mutta hieman makeammasta pitävät voivat halutessaan pienentää puolukkamoussen määrää.

Puolukka valkosuklaa juustokakku

Kakku oli tarjolla nuorimman tyttömme synttäripöydässä ja oli yksi tykätyimmistä kakuista heti liivatteettoman DAIM-juustokakun jälkeen. Tekiskö mieli?

Edit. 11.2.2020. Puolukkaosion liivatemäärä korjattu lukijan kommentin pohjalta hieman suuremmaksi (alkuper. määrä 3 tl), jotta kakku pysyy myös leikkausvaiheessa paremmin koossa. Kivoja leivonta- ja herkutteluhetkiä! 🙂

Valkosuklaa-puolukkajuustokakku

n. 20 cm vuokaan

Pohja:

100 g kaurakeksejä

50 g valkosuklaata

2tl = 2/3 rkl rypsiöljyä

Valkosuklaatäyte:

100 g maustamatonta tuorejuustoa

100 g valkosuklaata

100 g maitorahkaa

1 dl vispikermaa

Puolukkamousse:

3 dl vispikermaa

300 g maustamatonta tuorejuustoa

400 g puolukoita soseutettuna

250 g maitorahkaa

n. 0.75 dl (maun mukaan) sokeria

1 rkl vaniljasokeri

4 tl liivatejauhetta (TAI 8 liivatelehteä)

4 rkl vettä

Ohje:

Laita reunavuoka tai irtopohjavuoan reunaosa tarjoilulautaselle. Voitele kevyesti sisäpuolelta esim. voiteluspraylla. Huomaa, että kakusta tulee 20 cm vuokaan tehtynä korkea, joten varmista, että vuoan reunat riittävät.

Tee kakun pohja murskaamalla keksit hienoksi. Sulata 50 g valkosuklaata mikrossa varovasti n. 15 sekunnin välein sekoitellen. Sekoita sulatetun valkosuklaan joukkoon öljy ja kaada seos keksinmurujen joukkoon. Sekoita kunnolla sekaisin. Painele muruseos tarjoilulautaselle vuoan reunojen sisäpuolelle tasaisesti. Nosta jääkaappiin hyytymään täytteenteon ajaksi.

Vatkaa tuorejuustoa sähkövatkaimella pehmeämmäksi. Sulata 100 g suklaata mikrossa varovasti välillä sekoittaen. Lisää sula suklaa tuorejuuston joukkoon ja vatkaa kunnolla sekaisin. Lisää joukkoon maitorahka sekä vispikerma (ilman vatkaamista). Vatkaa seosta voimakkaasti noin 1-2 minuuttia, kunnes se paksenee hieman, mutta on edelleen hyvin levitettävissä. Levitä valkosuklaatäyte keksimurupohjan päälle.  Laita takaisin jääkaappiin puolukkamoussen tekemisen ajaksi.

Valkosuklaamousse

Tee puolukkamousse: Soseuta puolukat. Vatkaa vispikerma löysäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon maitorahka, notkistettu tuorejuusto sekä puolukkasose. Mausta sokerilla. Vatkaa kunnolla sekaisin. Maista ja lisää halutessasi lisää sokeria. Muista, että puolukkamousse saa jäädä kirpsakaksi, sillä valkosuklaamoussessa ja pohjassa on makeutta.

Sekoita pienessä mikron kestävässä kulhossa liivatejauhe ja vesi keskenään sekaisin. Anna turvota muutama minuutti. Kuumenna turvonnut liivate mikrossa n. 15 sekunnin ajan tai kunnes se on kokonaan sulanut. Kaada ohuena nauhana puolukkatäytteen joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten. Kaada puolukkatäyte valkosuklaamoussen päälle…

Puolukkamousse

…ja tasoita pinta vuokaa varovasti heiluttelemalla.

Laita kakku jääkaappiin hyytymään ainakin 8 tunniksi tai yön yli. Poista reunat ja koristele halutessasi vaikka kermavaahtoruusukkein ja kuivatuilla vadelmilla. Ja eikun kimppuun!

Vinkki:

* Sokerin määrä kannattaa säätää omaan makuun sopivaksi. Valkosuklaamoussesta ja pohjasta tulee makeutta, joten puolukkatäyte saa jäädä aika kirpsakaksi.

* Kakku on munaton, jos käytät munattomia keksejä. Kakusta saa myös gluteenittoman, kun valitsee pohjaan gluteenittomat keksit.

* Täytekerrosten järjestyksen voi halutessaan myös vaihtaa eli laittaa puolukkamoussen heti keksikerroksen päälle ja valkosuklaan päälimmäiseksi. Tällöin puolukkamousse kannattaa tehdä muutama tunti ennen valkosuklaamoussea, sillä sen pitää hyytyä ennen tymäkämmän valkosuklaamoussen laittamista.

* Puolukkamousse on kakussa hallitsevassa asemassa. Sen voi halutessaan tehdä myös puolet pienempänä. Tällöin kakusta tulee hieman makeampi ja vähemmän kirpsakka.

* Voit tehdä kakun myös isompaan vuokaan. Esimerkiksi jos käytössäsi on noin 24 cm vuoka, voit tehdä pohjan ja valkosuklaaosion 1.5-kertaisena ja pitää puolukkamoussen samankokoisena. Tällöin kakusta tulee hieman matalampi.

* Jos vuoassa on matalat reunat, niitä voi jatkaa esimerkiksi reunakalvoilla. Muista voidella kalvojen sisäpuoli, niin kakku irtoaa nätisti.

Kakku hyytymään

Ps. Testasin puolukkamoussea kahdella eri tavalla. Laitoin aluksi puolukkaosioon pienen purkillisen eli 250 g maitorahkaa ja täyte maistui herkullisen puolukkaiselle ja juuri sopivalle. Testasin täytettä myös niin, että laitoin kakkuun koko loppupurkillisen puolen kilon purkista eli yhteensä 400 g maitorahkaa. Tämä laimensi puolukan makua liikaa, ja totesin pienemmän määrän olevan passeli. Kuvat on otettu tuosta kakusta, jossa maitorahkaa on reilummin. Maitorahkan määrä ei kuitenkaan juurikaan vaikuta ulkonäköön, joten uskalsin mennä näillä kuvilla 🙂

Puolukkajuustokakku valkosuklaaraidalla

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Valkosuklaa-puolukkajuustokakku

Kotileipuri

Mistähän johtuu, että puolukkamousse ei mulla hyytynyt? Ohjeen mukaan tein mutta ei tule nättejä paloja. Kokonaisena pysyy koossa mutta kun leikkaa palan niin puolukkaosa lässähtää.

Suklaapossu

Hei Kotileipuri! Vaikuttaisi siltä, että liivatetta ei ollut riittävästi. Kysyisinkin, mitä liivatetta käytit? Käytitkö liivatejauhetta vai -lehtiä? Jos lehtiä, niin minkä merkkisiä ne olivat? Olen huomannut, että liivatelehdissä on yllättävän paljon eroja ja jotkut lehdet ovat niin pieniä, etteivät välttämättä riitä hyydyttämään täytteitä, jotka jäävät muutenkin melko pehmeiksi. Jos käytössä on liivatejauhe, kannattaa se mitata virallisilla mitoilla (eli ei syömiseen käytettävillä teelusikoilla tms.), jotta määrä on taatusti oikea. Löytyisiköhän syy näistä?

Kotileipuri

Liivatejauhetta käytin ja normiteelusikalla mittasin mielestäni reiluja lusikoita.

Suklaapossu

Liivatteen (ja muidenkin leivonta-aineiden) mittaamisessa suosittelen aina käyttämään virallisia mittoja, sillä reilu normiteelusillakin mitattuna määrä saattaa olla hieman alakanttiin (tai lusikasta riippuen toiseenkin suuntaan). Syy lässähtämiseen voi toki löytyä myös esim. käytetyistä aineista ja siitä, kuinka paksuksi puolukkamoussen vatkasi. Itsellänikin puolukkaosa jäi pehmeäksi, joten pienet erot aineissa tai vatkaamisessa saattavat tehdä siitä turhankin löysää.

Tosi hyvä kun kysyit tästä, sillä tämän johdosta muokkaan liivatteen määrää varmuudeksi isommaksi. Näin tehden yllä mainitsemani erot eivät vaikuta koostumukseen niin paljoa 🙂

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *