Valkosuklaa-raparperiruudut Whiskyllä
Isäni toi jälleen muutaman kilon raparperin varsia. Suurin osa niistä päätyy pakkaseen tai hilloiksi, mutta halusin tänä kesänä testata vielä jotain uutta leivontareseptiä. Löysin hyvänkuulloisen raparperiruutu (rhubarb bars)-ohjeen täältä. Ohjeesta teki mielenkiintoisen valkosuklaan karamellisoinnin lisäksi myös Whiskyn käyttö.. En edes pidä whiskyn mausta, mutta halusin nähdä sopiiko se leivontaan. En nimittäin pysty juomaan kahviakaan, mutta leivontaan se sopii mitä parhaiten! 🙂
Aloittaessani leipomaan tajusin aikani olevan sen verran rajallinen, että joutuisin jättämään valkosuklaan karamellisoinnin väliin. Alkuperäisohjeessa luvattiin lopputuloksen olevan ilman sitäkin herkullinen, joten päätin kuitenkin jatkaa. Ja herkullisia nämä mielestäni olivatkin! Lopputuotoksessa Whisky ei kylläkään maistunut mielestäni ollenkaan, vaan makupaletti koostui makeasta valkosuklaasta, kirpeähköstä raparperista, ihanan rapeasta pohjasta ja pehmeän rapsakasta kinuskivivahteisesta päällisestä! Leivokset olivat koostumukseltaan jossain keksin ja piirakan välissä. Jos jotain muuttaisin, niin tekisin satsin inan isompaan vuokaan, niin saisin pohjasta ja paloista muutenkin hieman ohuempia. Eikä kaltaiseni makeanystävän mielestä valkosuklaan suuremmasta määrästäkään haittaa olisi (lisäsin määrät suoraan ohjeeseen) 🙂
n.16-20 kpl.
Pohja:
2.25 dl vehnäjauhoja
0.75 dl tomusokeria
1/4 tl suolaa
120 g kylmää voita pieninä palasina
Täyte:
220-250 g valkosuklaata
n. 1 l reilun sentin mittaisia
raparperinpaloja
1.5 dl sokeria
2 rkl whisky
Päälle:
90 g voita sulatettuna
2.5 dl vehnäjauhoja
1.25 dl = n. 100g fariinisokeria kevyesti pakattuna
1/4 tl suolaa
Ohje:
Tee pohja. Lämmitä uuni 175 asteiseksi. Sekoita jauhot, sokeri ja suola joko kulhossa tai hurauttaen nopeasti sekoittimessa, kunnes aineet ovat sekaisin. Lisää voi. Nypi voi joukkoon tai hurauta koneella kunnes syntyy taikinapallo. Kaada taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja vaivaa kevyesti pari kertaa. Levitä seos n. 20cm x 20 cm leivinpannulle tasaiseksi levyksi. Pistele pohja haarukalla ja esipaista n. 20 minuuttia, kunnes se on kullanruskea. Anna pohjan jäähtyä.
Tee raparperitäyte: Yhdistä raparperin palat, sokeri ja whisky pannulla ja lämmitä keskilämmöllä kunnes seos alkaa kiehua. Peitä pannu ja keitä n.6-8 minuuttia, kunnes raparperinpalat on pehmenneet. Poista kansi ja keittele keskilämmöllä kunnes neste haihtuu. Itse keittelin seosta yli puoli tuntia, ja neste vain oli ja pysyi. Lopulta kaadoin seoksen siivilään ja valuttelin ylimääräisen nesteen pois..
Tee päällinen. Sekoita aineet keskenään kulhossa ja sekoita sormin sekaisin.
Levitä sula valkosuklaa pohjan päälle. Levitä raparperiseos suklaan päälle ja ripottele muruseos päälle kevyesti painellen. Paista n. 50 minuuttia, kunnes päällinen on kullanruskea. Jäähdytä kunnolla ennen tarjoamista.
Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Valkosuklaa-raparperiruudut Whiskyllä
Tämä lähti ekaa kertaa uuniin 🙂 . Tarkoitus olis viedä ystäväperheeseen tuliaiseksi illalla, toivottavasti saan onnistumaan!
No, miten kävi, onnistuivatko? ;D Toivottavasti raparperiruudut maistuvat ystäväperheellesi 🙂