Suklaapossu

Vanilja-raparperikakku

”Piti” keksiä töihin vietäväksi kakku synttäreiden kunniaksi. Veljeni toi kassillisen raparpereja, joten aloin etsimään ohjetta niille. Löysin Kinuskikissalta herkullisen näköisen kakun ohjeen ja eikun leipomaan!

Koristukset jäivät tekemättä. Ripottelin pinnalle vain vaniljajauhetta. Yksinkertainen on kaunista 🙂 Ainoan kuvan otin iltahämärissä todella todella huonossa valossa, joten se ei ole lainkaan julkaisukelpoinen. Nyt on siis taaaaas yksi piirakka, jota on pakko tehdä vielä uudestaan (jotta saa hyvän kuvan) 🙂

Kehuja tuli. Vaniljatäyte oli pelkiltään aivan mahdottoman hyvää! Pari muutosta kuitenkin tekisin. Eli pohja olisi voinut olla mieluummin esim. muropohja (150g voita, 1.5 dl sokeria, 1 muna, 4.5 dl vehnäjauhoja, 1 tl leivinjauhetta. Voi ja sokeri sekaisin, lisätään loput aineet) koska tämä turhan kova. Rapareihin lisäksi hieman enemmän pottujauhoja (esim. 2.5 rkl).


Pohja (mieluummin. muropohja kuin tämä?): 

3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl sokeria
ripaus suolaa
100 g voita tai margariinia
2 rkl vettä

Raparperitäyte:

500 g raparperia
2 rkl perunajauhoja (saisi olla 2.5 rkl)
125 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria

Vaniljatäyte:

4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
2 maustemittaa vaniljajauhetta
1 ½ dl tomusokeria
2 valkuaista
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl sitruunamehua

Ohje:
Leikkaa irtopohjavuoan (halkaisija 22-24 cm) pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunan alaosa (siihen asti, johon pohjataikina ulottuu).

Sekoita kulhossa vehnäjauhot, sokeri ja suola. Paloittele joukkoon voi ja nypi sekaisin. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle. Pese raparperit ja kuori niistä ulommainen kerros. Leikkaa paloiksi. Sekoita joukkoon perunajauho ja levitä pohjan päälle. Mittaa voi ja sokeri kattilaan ja keitä, kunnes seos muuttuu karamellimaiseksi. Kaada raparpereiden päälle.

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 35 minuuttia ja anna sitten jäähtyä. Huom: vuoan alle kannattaa laittaa foliota suojaksi vuoasta tihkuvan nesteen varalta.

Putsaa vuoan sisäreunoja, mikäli niihin on paistamisen aikana tarttunut jotain. Sivele reunoille kevyesti kasviöljyä – näin valmis kakku on helpompi irrottaa siististi vuoasta.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita kermaan vaniljajauhe. Vatkaa vaahdoksi ja lisää vaahdotuksen lomassa joukkoon tomusokeri.

Vaahdota valkuaiset. Yhdistä kerma- ja valkuaisvaahto sekä tuorejuusto.

Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatelehdet. Sekoita ohuena nauhana hitaasti vatkaten täytteeseen. Kaada täyte vuokaan. Ripottele pinnalle koristeeksi vaniljajauhetta tai vaniljatangon siemeniä. Anna kakun hyytyä jääkaapissa noin kolme tuntia. Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vanilja-raparperikakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *