MAINOS |
MAINOS |  Suklaapossu

Vaniljainen mustikka-täytekakku ja vinkki upeasta kilpailusta

Kaupallinen yhteistyö: Dr. Oetker 

Turkoosi mustikkakakku on kaunis ja herkullinen kakku

Tämän viikon sunnuntaina vietetään äitienpäivää ja muutkin kevään ja kesän juhlat lähestyvät hurjaa vauhtia. Nyt onkin hyvä aika suunnitella ihania tarjottavia juhlahetkiin. Mainiona apuna tarjottavien suunnittelussa toimii Dr. Oetkerin tuotteet, joiden laajaan valikoimaan pääsin tutustumaan paremmin tässä jokin aika sitten, kun sain toteutaa yhteistyössä Dr. Oetkerin kanssa tämän herkullisen, vaniljaisen mustikka-täytekakun.

Kakkujuttuja sivuten, tiesitkö muuten, että Dr. Oetker:illa on käynnissä kakkukisa, jonka voittaja saa mahtavan palkinnon!?! Jos et tiennyt, niin luehan tästä lisää alempaa, heti kakkuohjeen jälkeen. Nyt ensin hieman juttua tästä herkullisesta kakusta. Oli muuten ilmeisen hyvän makuinen kakku, sillä en kuullut syöjien suusta mitään paranneltavaa, vaan pelkkiä kehuja 🙂

Mustikkatäytekakku on juhlien paras kakku

Kakku syntyi kun sain käteeni Ocean mix-strösselipurkin ja ihastuin siihen samantein. Kauniin turkoosin sävyisien strösselien joukossa oli erimuotoisia ja erikokoisia merensävyisiä nonparelleja, joiden joukossa vilahti isompia kullankeltaisia pyöreitä palloja. Voisin hyvin kuvitella käyttäväni tätä vaikka missä leivonnaisissa. Sininen väri toi mieleeni muun muassa meren, turkoosista pitävän tyttäreni ja mustikan…

Ocean mix, kaunis nonparelli

Tajusinpa myös senkin, etten ole käyttänyt mustikkaa varmaan koskaan kakun täytteessä. Ja sellainen kummallisuushan piti korjata.

Leivoin perussokerikakkupohja, jonka sisälle tulevaan täytteeseen tein herkullisen mustikkahillokkeen. Hilloke muuten tuo kakkuun jo tisessään juuri sopivasti kosteutta, joten pohjia ei tarvitse kostuttaa erikseen mitenkään. Hillokkeen lisäksi väliin tulee vielä vaniljamoussea, aidolla vaniljalla.

Strösselit

Vanilja sopii mustikan kanssa yhteen loistavasti, joten halusin tuoda kakkuun vaniljaisuutta esille joka paikassa. Sitä löytyykin niin pohjasta, täytteestä kuin kuorrutteestakin. Vaikka vaniljaa on joka paikassa, sitä oli juuri sopivasti. Toinen mustikan perinteinen makukaveri on kardemumma, mutta kädessäni ollut kaneli-sokeri-purkki houkutti yhdistämään myös sitä kakun mustikkahillokkeeseen. Kaneli sopiikin yllättävän hyvin mustikan kanssa yhteen. Kanelia tässä kakussa on kuitenkin vain sen verran, ettei se tunge liian selvänä läpi, mutta antaa mukaan miedon lisämakunsa.

Dr oetker tuotteilla tehty kakku

Sekä mustikka että vanilja ovat on sen verran miedon makuisia, että sen kanssa sopiva kuorrute on kermavaahto. Suurimman osan kakusta koristelin valkoisella kermalla. Loppuvaahdon joukkoon lurautin hieman sinistä geeliväriä, joka toimii kerman kanssa paremmin kuin litkumpi elintarvikeväri. Koska kesällä juhlat saattavat olla todella kuumat, koristelusta saa kestävämmän ja tasaisemman lisäämällä kermavaahdon joukkoon Cream fix-jauhetta. Nonparellit kestivät kakun päällä yllättävän hyvänä pitkään, mutta suosittelen koristelua vasta hieman ennen tarjoilua.

Ocean mix nonparelleilla koristeltu kakku

Tässäpä tulee tämän nami nami kakun ohje.

Vaniljainen mustikka-täytekakku

n. 10 hengelle

Pohja:

4 munaa

1.5 dl sokeria

2 tl Dr. Oetker Vaniljasokeria

1.5 vehnäjauhoja

0.5 dl perunajauhoja

Mustikkahilloke:

400 g mustikoita

n. 1 rkl vettä

1 dl hillosokeria

2 tl Dr. Oetker Kanelisokeria

Vaniljatäyte:

1 pss (á 90 g) Dr. Oetkerin Vaniljan makuista kakkumoussejauhetta

2.5 dl kylmää maitoa

1 Dr. Oetker vaniljatanko

2 tl sokeria

Päällinen:

4 dl vispikermaa

2 tl Dr. Oetker vaniljasokeria

1 pss Dr. Oetker Cream fix-jauhetta

Koristeluun:

Ocean mix-strösseleitä

Dr. Oetkerin sinistä geeliväriä

Ohje:

Tee pohja valmiiksi vähintään muutamaa tuntia ennen täyttämistä tai vaikka edellisenä päivänä. Vatkaa munat, sokeri ja vaniljasokeri vaaleaksi paksuksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon vehnä- ja perunajauhot ja sekoita käännellen, kunnes kaikki jauhot ovat sekoittuneet joukkoon. Kaada taikina kahteen kevyesti voideltuun n. 16 cm kokoiseen irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Kun pohjat ovat kypsiä, nosta vuoat pois uunista ja tiputa vuoka n. 10 sentin korkeudelta pöydän pintaan. Tämä auttaa pohjia pysymään tasaisina. Jäähdytä pohjat kokonaan.

Keitä myös mustikkahilloke ajoissa valmiiksi, jotta se ehtii jäähtymään kokonaan ennen kakun täyttämistä. Laita mustikat, vesitippa, hillosokeri ja kanelisokeri kattilaan. Keitä mustikoita viitisen minuuttia. Jäähdytä kokonaan.

Kun alat täyttämään kakkua, tee vaniljatäyte. Leikkaa vaniljatanko pitkittäin puoliksi. Kaavi sisällä olevat vaniljan siemenet lusikan tai veitsen kärjellä pois. Hiero vaniljan siemenet pieneen määrään (n. 2-3 tl tavallista sokeria), niin siemenet erottuvat helpommin ja sekoittuvat moussen joukkoon paremmin. Laita vatkauskulhoon 2.5 dl maitoa, pussillinen kakkumoussejauhetta sekä vaniljan siemen -sokeriseos. Vatkaa ensin pienimmällä teholla 1 minuutti. Jatka vatkaamista täydellä teholla. Kakun väliin sopivan, tarpeeksi tukevan moussen vatkaamiseen kuluu aikaa vatkaimen tehosta riippuen n. 2-4 minuuttia, joten jatka vatkaamista, kunnes täyte näyttää kakun väliin sopivan paksulta.

Täytä kakku. Leikkaa kumpikin kakkupohja kahteen osaan. Aseta yksi osa tarjoilulautaselle. Lusikoi pohjan päälle noin kolmannes mustikkahillokkeesta ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Levitä hillokkeen päälle noin kolmannes vaniljatäytteestä tasaiseksi kerrokseksi. Täytä loput kakusta samalla tavalla.

Helppo ja herkullinen kakku

Päällimmäinen kakkupohja jää ilman mustikkahilloketta, joten sitä voi kevyesti kostuttaa esim. maidolla, marjamehulla tai vaniljasokerilla maustetulla vedellä. Peitä kakku lopuksi kelmulla ja laita jääkaappiin maustumaan vähintään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Tee kuorrute: Vatkaa vispikerma löysäksi vaahdoksi. Mausta kerma vaniljasokerilla ja lisää joukkoon pussillinen Cream fix-jauhetta. Vatkaa kermaa hieman lisää, kunnes siitä tulee levitettävää/pursotettavaa. Levitä kakun pintaan kerros kermavaahtoa. Tasoita. Värjää loppukerma sinisellä geelivärillä. Halutusta tummuudesta riippuen väriä lisätään enemmän tai vähemmän. Noin 1 tl väriä tuo kermaa jo kivasti väriä. Kääntele väri joukkoon varovasti, jotta kermaa ei tule vatkattua liikaa. Laita pieniä nokareita värjättyä kermaa kakun reunoille ja tasoita esim. veitsellä.

Väriä kermavaahtoon

Lusikoi loput kermat pursotuspussiin ja pursottele kakun päälle ruusukkeita rennoin ottein.

Koristele kakku hieman ennen tarjoilua ripottelemalla Ocean mix-strösseleitä kakun alareunaan ja kakun päälle ruusukkeiden keskelle. Alareunan saa koristeltua parhaiten, kun ottaa strösseleitä kämmeneen, vie käden lähelle kakkua ja ”kaataa” strösselit kädestä kakun reunaan.

 

Vielä pari sanaa kakkukisasta, jossa on loistava palkinto:

Vinkkasin jo alussa, että Dr. Oetkerilla on käynnissä mahtava kakkukisa. Kisan pääpalkintona on … matka New Yorkiin!!! Ohje on lyhykäisyydessään tämä: Leivo kakku, koristele se kauniisti ja jaa kuva kakusta hastagilla #cakeithappen  ja näin olet mukana. Kilpailuaikaa on mun vanhenemispäivään eli 12.6.2019 asti.

Varmaan jo arvasitkin, että mä osallistuin kisaan tällä mustikkakakulla. Olisi hienoa nähdä kisakakkujen joukossa myös sinun luomuksesi, joten ei muuta kuin mukaan! Onnea kisaan ja ihania juhlahetkiä!

 

Juhlapöydän mustikkakakku

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vaniljainen mustikka-täytekakku ja vinkki upeasta kilpailusta

Kyökkikissa

Ostin kerran vaniljatangon, mutta se oli niin kova, ettei siemenien kaapiminen mitenkään onnistunut. Ovatko ostamasi tangot olleet pehmeitä?

Suklaapossu

Itse olen joskus myös törmännyt koviin tankoihin (en muista minkä merkkisiä ovat olleet), mutta ainakin tämä Dr. Oetkerin vaniljatanko oli pehmeä ja siemenet sai kaavittua siitä irti todella hyvin 🙂

Kyökkikissa

Kiitos vastauksesta! Jospa siis kokemuksesi rohkaisee minua ostamaan uudemman kerran. Olen ajatellut, että vaniljatankojen tuonti tänne kestää niin kauan, että ne ehtivät jo kuivua.

Suklaapossu

Kannattaa vielä kokeilla 🙂 Niissä saattaa olla merkkikohtaisestikin eroja, kuinka tuoreita ja pehmeitä tankoja löytyy. Jos muuten joskus sattuu tulemaan vielä liian kova tanko vastaan, niin siitä voi tehdä vaikka vaniljasokeria, esim. tähän tyyliin https://kotiliesi.fi/suklaapossu/itsetehty-vaniljasokeri/

Kyökkikissa

Kiitos vinkistä!

Suklaapossu

Ole hyvä Kyökkikissa 🙂

Vastaa käyttäjälle KyökkikissaPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *