Suklaapossu

Vegaaniset eli maidottomat ja munattomat pullat

vegaaniset pullat

Vegaanisesta pullataikinasta syntyy ihanan pehmeitä pullia, jotka maistuvat vähintään yhtä hyville kuin tavalliset tai jopa paremmille. Pullataikina syntyy ilman munaa ja nesteeksi tulee mm. kookosmaitoa. Tavallisesti muna auttaa taikinan käsittelyssä mutta samalla se myös kovettaa ja kuivattaa valmiita pullia. Munan poisjättäminen tekee pullista normaalia pehmeämpiä. Kookosmaito tuo pullaan myös lisäpehmeyttä, mutta se ei maistu pullasta juurikaan ellei sitä osaa erityisesti maistella. Näitä herkkupullia kannattaa ihmeessä kokeilla, vaikka vegaaniselle pullalle ei olisikaan tarvetta!

vegaaniset pyoreät pullat

Olen tainnut jo usein kertoa, etten ole kovin hyvä pullanvääntäjä. Korvapuustit ovat onnistuneet ehkä kerran, mutta yleensä ne muistuttavat enemmän sammakoita kuin pullia… Tytön jalkkisjoukkueella oli vähän aikaa sitten myyntivuoro ja sain jostain syystä päähäni tehdä sinne pullia. Miltei kaduin tuota lupausta heti sen tehtyäni. Pullat ovat kuitenkin olleet jostain syystä näin aikuisiällä niin hankalia, että haluan käyttää kaikki mahdolliset pullien leipomismahdollisuudet harjoitellakseni niiden tekoa. Ja kyllä, tarkoitin aikuisiällä, sillä lapsena tuli tehtyä pullaa vaikka kuinka, ja silloin ne onnistuivat. Tai ehkä lapsena ei tullut katsottua pullan ulkomuotoa samalla tavalla kuin nykyään, vaan maku oli tärkein. Niin kuin se on tietenkin nykyäänkin. Se maun takia uskalsinkin leipoa pullia buffettiin tarjolle, vaikka ne eivät olisikaan aivan täydellisen näköisiä. Eikä niistä kauniita tullutkaan. Kameraankaan ei tarttunut yhtään julkaisukelpoista kuvaa. Ja tuohan harmitti sen verran, että päätin tehdä mahdollisimman pian uudestaan niitä. Tällä kertaa testasin pehmoisen rahkapullataikinan sijasta vegaanisesta taikinasta ja tein myös korvapuustien sijasta pyöreinä peruspullina ja peruskierrepullina. Ja nyt tuli mielestäni kivoja 🙂

Paistoin osan kanelitäytteisistä pullista suoraan pellillä leivinpaperin päällä ja loput muffinssivuoan koloissa, sillä pelkäsin pellillä olevien leviävän pitkin peltiä. Hyvin kuitenkin onnistui, molemmilla tavoilla.

pehmeat pullat ilman munaa ja maitoa

Samalla kun innostuin pullapuuhista, testasin erästä netistä lukemaani vinkkiä, jossa kannustetaan kohottamaan pullataikinaa ensimmäisellä kerralla vain hyvin lyhyesti ja vasta pulliksi leivottuna kunnolla. Ensimmäisen kohotuksen on tarkoitus rentouttaa taikinaa ja tuoda mukaan ilmakuplia. Toisen kohotuskerran on tarkoitus kohottaa pullat pehmeiksi ja isoiksi. Kohotinkin taikinaa ensimmäisellä vain noin 15 minuuttia. Tässä ajassa en huomannut taikinan nousseen juurikaan, mutta sen käsittely oli miellyttävämpää kuin ennen kohotusta. Toinen eli valmiiksi muotoiltujen pullien kohotus oli sitten reilusti pidempi, reilun tunnin, jotta pullat nousivat kaksinkertaisiksi. Huomasin, että tällä nostatustavalla pullat pysyivät muodossaan paremmin kuin yleensä. Tai sitten syynä oli tuo kookosmaitopohjainen taikina. Joka tapauksessa, tuli tosi maukkaita, ja aika nättejä pullia.

kierrepullat kanelilla

Rakastan vaniljasokerin makua, joten heitin tämänkin taikinan joukkoon vaniljasokeria. Sen voi kuitenkin halutessaan jättää laittamatta. Kanelipullissa paras osa on kanelitäyte, joten kierrepullien sisään laitoin reilusti kanelia. Toiselle puolelle levyä laitoin tavallista sokeria ja toiselle puolelle fariinisokeria. Voi jummi, kun fariinisokeritäytteisistä pullista tuli herkkua! Aivan ihania! Niitä olisin voinut mussuttaa enemmänkin.

Vegaaniset pullat ovat herkullisia ja katoavat äkkiä

Taikina jäi tosi, tosi pehmeäksi. Se irtosi juuri ja juuri kulhon reunoilta, mutta jäi edelleen hieman tahmaamaan sormia. Inhoan pullanteossa eniten juuri tätä kohtaa, kun taikina on melkein valmis, mutta tarttuu edelleen sormiin ja se venyy paukkuu ja tahmaa kaikki paikat. Jätin tälläkin kertaa vaivaamisen tähän, sillä taikina kuitenkin irtosi kulhosta joten kuten. Valmiin taikinan sain kuitenkin kaulittua ja rullattua ilman että se tarttui sen enempää mihinkään, kun vain ripotteli reilusti jauhoja pöydälle.

Niin ja jauhoista pakko mainita sen  verran, että kannattaa käyttää puolikarkeita vehnäjauhoja, sillä niistä saa pulliin parhaimman sitkon. Ehkä tässä onkin ollut yksi mun pullaongelmista, sillä en ole koskaan katsonut mitä jauhoja käytän, vaan olen heittänyt taikinaan ehkä useimmiten erikoisvehnäjauhoja, jotka eivät olekaan ne parhaat jauhot. Näin sitä oppii uutta vanhanakin 🙂 Ja opin myös sen, että taikina kannattaa kaulita melko leveäksi, jottai kierrepulliin tulee monta kierrosta. Ennen olen tehnyt vain n. 25 cm levyisen levyn, mutta tällä kertaa se oli noin 40 cm eli miltei tuplasti leveämpi. Ja kyllä tuli kauniit raidat, vaikka itse sanonkin. Aika itsestäänselvä juttu näin kun jälkikäteen mietin, mutta piti sekin sitten erikseen kokeilla ennen kuin tajusin 🙂

pullan kaneliraidat

Pullat kannattaa syödä tuoreeltaan, sillä silloin ne ovat parhaimmillaan. Loput kannattaa pakastaa heti niiden jäähdyttyä. Meillä ei päässyt pakkaseen asti kuin 4 peruspullaa, sillä ne hävisivät suit sait sukkelaan pelliltä jo kesken kuvaamisen.. Ja toistanpa vielä itseäni kehumalla fariinisokeritäytteisiä pullia, kannattaa ihmeessä kokeilla!

Vegaaninen, maidoton pullataikina ilman munaa

n. 24 pyöreää pikkupullaa tai noin 30 kierrepullaa (tai 12 pyöreää pikkupullaa sekä 15 kierrepullaa)

Aineet:

1 tlk (á 400 g) kookosmaitoa

1 dl vettä

1.25 dl rypsi-/rapsiöljyä

50 g tuorehiivaa

1.5-2 dl sokeria (sokeritäytteisiin kierrepulliin vähemmän, ilman lisäsokeria oleviin enemmän)

2 tl vaniljasokeria (ei pakollinen)

2 tl suolaa

n. 13-14 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Kierrepullien väliin:

n. 50-75 g huoneenlämpöistä, maidotonta margariinia

reilusti kanelia

1.5 dl sokeria tai fariinisokeria (tai puolet kumpaakin sekaisin tai eri puolille levyä)

1 tl vaniljasokeria

Pinnalle:

n. 2 rkl siirappia

n. 1 rkl vettä

raesokeria

Ohje:

Mittaa kookosmaito, vesi ja öljy kulhoon. Lämmitä mikrossa kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää sokeri. Vatkaa joukkoon vehnäjauhoja vähän kerrallaan. Lisää ens alkuun noin puolet jauhoista. Lisää sen jälkeen suola. Jatka jauhojen lisäämistä ja vaivaa taikinaa samalla. Kun taikina alkaa irrota kulhon reunoilta, jätä se liinan alle kohoamaan n. 15 minuutiksi.

Pyöreät pullat: Jaa taikina kahteen osaan ja kumpikin osa vielä 12 yhtä suureen osaan. Pyörittele palat pyöreiksi pulliksi. Nosta pullat pellille kohoamaan.

TAI täytepullat: Jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse molemmat levyt n. 40 cm x 40 cm kokoiseksi levyksi. Levitä pinnalle ohut kerros maidotonta margariinia, reilusti kanelia ja (fariini)sokeria.

Fariinisokeria pullan sisään

Kääri rullalle, jätä saumapuoli rullan alapuolelle. Leikkaa rulla noin 15 osaan. Asettele rullan ”häntä” pullan alapuolelle, jotta pulla pysyy muodossaan myös uunissa. Nosta palat joko suoraan pellille tai muffinssivuoan koloihin. Tee toiselle levylle sama juttu eli kaulitse, täytä, rullaa ja leikkaa.

Kohota pullat hyvin

Kohota pullia liinan alla n. 60-90 minuuttia, kunnes ne ovat kohonneet tarpeeksi. Pullat ovat kohonneet hyvin, kun niitä painaa kevyesti sormella ja kuoppa pompsahtaa takaisin.

 

Sekoita vielä siirappi ja vesi keskenään. Voitele pulla siirappiseokselle kevyesti ja ripottele pinnalle raesokeria.

Paista pullat 225 asteessa uunin ylätasolla noin 9-10 minuuttia, kunnes pullat ovat saaneet kevyesti väriä pintaansa.

Vinkit:

* Taikina kohotetaan ensimmäisellä kerralla lyhyen aikaan

* Voitele pullat siirappivedellä kauttaaltaan kevyesti, mutta katso, ettei siirappivettä mene kovin paljon leivinpaperin päälle, sillä se kovettuu uunissa ja palaa helposti. Terveisin pullien paistaja, jonka palohälytin alkoi soida kun avasi uunin luukun.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vegaaniset eli maidottomat ja munattomat pullat

Reilu Leipomo

Kokeilen reseptia, kun on aika. Katsotaan onko lopputulos on hyvä vai ei 😀

Suklaapossu

Kiva kuulla, Reilu Leipomo, että innostuit testaamaan! 🙂 Sitten kun aika koittaa, olisi kiva kuulla, mitä tykkäsit 🙂

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *