Suklaapossu

Yksi parhaista - Ranskalainen kinkku-juustopiiras

Paras kinkkupiirakka

Tämän syksyn viimeinen 5-vuotisjuhlien tarjottava tulee tässä. Tätä suolaista tarjottavaa miettiessäni mieleeni pälkähti eräs herkullisen piirakan, jota äitini tekee usein omiin kahvituksiinsa. Tuo juustoa ja kinkku sisältävä piirakka hupenee aina pöydästä nopeasti, mutta yhtään ihmettele, sillä se on todella, siis todella herkullista. Piirakan muistettuani muistin myös, etten ole koskaan itse tehnyt tuota piirakkaa. Miten ihmeessä näin olikin päässytkin käymään, huh! No, asia piti korjata samantein ja kaivoin ohjeen esille. Piirakka löytyikin helposti leivonta-arkistostani, johon olen kirjoittanut joskus aikoinaan kaikki äitini ohje-laatikosta löytämäni käsinkirjoitetut ohjeet.

Ranskalainen juustopiiras

Piirakka on alkuperäiseltä nimeltään Ranskalainen juustopiiras. Nimesin sen kuitenkin kinkku-juustopiirakaksi, sillä piirakassa on suuren juustomäärän lisäksi myös reilusti kinkkua. Myös täyte koki pienen muutoksen, sillä laitoin kinkkua hieman ohjetta enemmän ja smetanan tilalla jääkaapista löytynyttä ranskankermaa. Voin kuitenkin vannoa, että smetanan vaihtumista ranskankermaan ei valmiista piirakasta huomannut. Ohut pohja ja paljon emmental-juustoa yhdessä savukinkun kanssa on vain niin hyvää että! Yleensä en kovin paljon välitä muropohjaisista piirakanpohjista, mutta tässä se on hyvää. Ehkä se on kiinni siitä, että pohja on todella ohut, jolloin täyte eli se tärkein pääsee toimimaan pääroolissa. Piirakan makumaailmaa voi myös muutella helposti esim. pekonilla tai paprikalla. Olen päässyt maistelemaan molempia, ja on ollut ihan huippuhyvää niinkin, nams!

Juustokinkkupiirakka

Meillä koko piirakka katosi juhlien aikana ennätysnopeasti, vaikka paikalla oli vain 6 aikuista syöjää (ja liuta lapsia, jotka kuitenkin keskittyivät enemmän lastenpöydän tarjoiluihin). Kinkku-juustopiirakka ei kuitenkaan ollut ainut tarjottava, vaan niiden lisäksi pöydästä löytyi myös pesto-broilerivoileipäkakku sekä puolukka-mansikkakakku mirror glaze-kuorrutteella sekä älyttömän hyvä kolmen suklaan juustokakku, isomman tytön leipomia lusikkaleipiä sekä muita pieniä makeita juttuja. Alla olevassa kuvassa hieman osviittaa ”aikuisten pöydän” tarjottavista, josta lapsillakin toki oli lupa käydä hakemassa syötävää. Ja niinhän ne tekivätkin. Erityisesti lusikkaleivät ja piparkakun makuiset pehmeähköt keksit katosivat nopsaan pienten suihin 🙂

Synttärit tarjottavat

Mutta tässä tulee vihdoinkin ohje tähän älyttömän hyvään piirakkaan. Mein tyttö on jo monet monet kerrat ehtinyt pyytämään tätä, ja nyt on aineet varattu kaappiin odottamaan leivontahetkeä. Juhlista oppineena, tätä piirakkaa tehdään meillä seuraavalla kerralla reilusti! 🙂

Yksi parhaista – Ranskalainen kinkku-juustopiiras

n. 26 cm vuokaan

Pohja:

100 g voita

2dl vehnäjauhoja

½ tl suolaa

3 rkl jääkylmää vettä

Täyte:

150-200 g savukinkkua

200 g punaleima Emmentaalia

3 munaa

100 g ranskankermaa/smetanaa

reilu 0.5 tl savupaprikajauhetta

n. ½ dl hienonnettua (lehti)persiljaa

Ohje:

Nypi kylmä voi ja vehnäjauhot keskenään murumaiseksi seokseksi.

Lisää suola ja vesi ja sekoita nopeasti sekaisin.

Vuoraa kevyesti voideltu n. 26 cm uunivuoan pohja taikinalla ja nosta taikinaa myös reunoilla n. 1.5 cm. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan täytteen teon ajaksi.

Kuutioi juusto ja kinkku. Ripottele noin puolet kinkusta taikinan päälle. Ripottele kinkun päälle juustokuutiot ja niiden päälle vielä loput kinkusta.

Sekoita munat ja ranskankerma/smetana keskenään. Mausta seos paprikajauheella ja pieneksi pilkotulla persiljalla.

Kaada munaseos vuokaan tasaisesti kaikkialle. Voit varovasti sekoitella täytettä, jos näyttää siltä, ettei munaliemi mennyt tasaisesti.

Paista piirakkaa 200 asteessa hieman keskitasoa alemmalla tasolla n. 45 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin. Jos pinta uhkaa tummua liikaa, laita piirakan päälle folion pala loppuajaksi.

Nosta piirakka jäähtymään.

Vinkit:

* Piirakka on parhaimmillaan kunnolla jäähdyttyä tai uudelleen lämmitettynä, joten voit tehdä sen hyvissä ajoin valmiiksi.

* Piirakka kestää hyvin pakastamisen.

* Kokeile täytteeseen myös paistettua pekonia tai/ja paprikaa! Ihana yhdistelmä!

* Saat pellillisen piirakkaa tuplaamalla aineet. Tarkkaile tällöin paistoaikaa, sillä se saattaa olla eri, kuin vuoassa paistettaessa.

Paras suolainen piirakka

Pst. Mun piti ottaa piirakasta myös palakuva, mutta hups, enpäs ehtinytkään kaivaa kameraa esille ennen kuin näin viimeisen palan nousevan lautaselle.. No mutta eiköhän noista kokonaisesta piirakasta otetuista kuvistakin saa selvän, kuin ihanaa tämä on!


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Yksi parhaista - Ranskalainen kinkku-juustopiiras

Eea

Tämä tulikin sopivasti, meillä on ensi viikolla sukulaisia tulossa kylään niin tämä vaikuttaisi hyvältä ohjeelta! Miten hoidat lämmityksen ennen juhlia? Lähinnä että missä asteessa ja kuinka pitkään suurin piirtein? Täytyykö laittaa foliota päälle? Ja tämä varmaan toimisi myös pellillisen kokoisena? Ja jos tekisi pekonilla niin tuleeko sitä samanverran kuin kinkkua? Tulipas kysymyksiä ?

Suklaapossu

Hienoa Eea, osuipas ohje sopivaan saumaan 🙂 Laitoin piirakan lämpeämään n. 175 asteeseen ja olisikohan se ollut siellä n. 20 minuuttia ilman foliota. Kokeilin lämpötilaa välillä kädellä keskeltä piirakkaa. Kun se tuntui lämpimältä, nostin piirakan tarjolle. Tämä on hyvä piirakka myös siitä, että se on tosi hyvää (ehkä jopa hieman parempaa) hieman haaleana eli täysin kuumaksi ei tarvitse eikä kannatakkaan lämmittää. Piirakasta saa tehtyä pellillisenkin, tuplaa vain aineet (pellin koosta riippuen saattaa olla, että taikina ja täyte kannattaa tehdä 2.5-kertaisena) ja huomioi tuon paistoajassa. Itse en ole koskaan lisäillyt pekonia tähän (vaikkakin syönyt monet kerrat), ja kyselin äsken pekonin lisäyksestä vielä äidiltäni. Hän kertoi paistaneensa pienen paketillisen pekonia rapeaksi ja lisänneensä sen pieneksi pilkottuna kinkun lisäksi. Kinkun määrää hän on hieman pienentänyt, mutta laittanut sitä aina pekoninkin kanssa. Pekoni kutistuu paistettaessa melko paljon, eli jos haluaa laittaa pelkästään pekoni piirakkaan, kannattaa sitä varata jopa kinkkua enemmän. Saitkohan nyt vastauksen kaikkiin kysymyksiisi? 🙂

Taru / Taikakakut

Tein tätä yhtenä iltana kun niin teki mieli jotain suolaista ja herkullista iltapalaa. Piirakka olikin herkullista ? Kuvia en ottanut, mutta ennen uuniin menoa se oli aikalailla samannäköinen kun sulla, mä vaan paistoin piirakkani vahingossa liian ruskeaksi niin että se ei sitten enää ollut yhtään kaunis ?
Niin ja on kysyttävä että miten ihmeessä saat aina niin kauniita kuvia? Musta tuntuu että vaikka ajoittaisin leipomiset aamupäivään niin silloinkin on liian hämärää ? Saati sitten jos illalla leipoo… Nyt on kyllä taas niin ärsyttävän hämärää kokoajan ?

Suklaapossu

Kiva kuulla Taru, että maistui sielläkin, vaikka pinta ehti saamaan vähän enemmän väriä. Ei se ulkonäkö vaan maku 😉
Tää pimeä aika on tosiaan aika tuskaa valokuvaamisen suhteen mullakin. Mä kuvaan vielä käsivaralta, jolloin valotusajan pitää olla tarpeeksi lyhyt, niin senkin puoleen on aika vaikeeta löytää sopiva kuvaushetki päivässä. Tämän piirakkakuvan otin tytön synttäreillä miltei pari kuukautta sitten, ja silloin vielä valoa riitti. Nyt onkin ihan eri tilanne ja saa kyllä tosissaan etsiä ne kirkkaimmat hetket päivässä. Varsinkin kun joka päivä sataa vettä… Onneksi on viikonloput ja pari vapaapäivää viikossa, niin voi keskellä päivää koittaa etsiä vähän valosampia hetkiä. Voishan sitä käyttää jalustaakin, mutta näin muksujen vipeltäessä samaan aikaan vieressä, en ole uskaltanut käyttää sitä.. Niin ja mä fiksaan kuvan valoisuutta vielä kuvaamisen jälkeen kameran omalla kuvanmuokkausohjelmalla. Sekin tekee jo paljon! Ootko sellaista kokeillut? 🙂

Taru / Taikakakut

No tietkö et mä jemmasin pari viikkoa sitten koko järkkärin ja jalustan komeroon. Meni hermot! ? Mulla on vielä automaattinen tarkennus rikki et joudun käsin tarkentamaan silmämääräisesti. Ja siksi sitten joka toinen kuva on epätarkka… Mä kyllästyin koko hommaan. Mä oon jo monta postausta kuvannut kännykällä! Ja kännykällä olen sit myös muokannut kuvat. Sit latasin tietokoneelle jonkun ihan ärsyttävän kuvankäsittelyohjelman jolla lisään sit leiman kuviin… ihan ärsyttävää hommaa. Kännykällä en oo osannut tekstiä kuvan päälle lisätä ? Että tälläset touhut mulla ???

Suklaapossu

Aijjai. Automaattitarkennuksen puuttuminen tekee kuvaamisesta taatusti tuskaa. Vaikka autom.tarkennus toimiikin mun kamerassa, suurin osa kuvista on silti tarkentanut johonkin muualle mihin halusin. Enkä voi syyttää kameraa, vaan turhan nopeita liikkeitä kameran kanssa heiluessani. Mutta hyvä, että kännykän kamera sentäs toimii! Nyt vain toivot joulupukilta jotain hienoa järkkäriä! 😉

Anu

Herkullisen kuuloinen ohje, menee kokeiluun! 🙂 Mistä tuo valkoinen piirakkavuoka on?

Suklaapossu

Kiva, että innostuit Anu 🙂 Tämä on kyllä herkkua. Just eilen tytär olisi halunnut tehdä tätä, mutta harmittavasti meiltä ei löytynyt kaikkia aineita. Piirakkavuoan oon löytänyt Heirollilta 🙂

Anu

Kiitos! Heirolia veikkasin, pitääkin poiketa siellä 🙂

Suklaapossu

Tuo on musta tosi kiva vuoka. Käypäs ettimässä sinäkin 🙂

Minttu

Toimiikohan tämä juhlapöydässä pakastamisen jälkeenkin?

Suklaapossu

Hei Minttu! Meidän kokemusten myötä uskalla luvata, että kestää 🙂 Lämmittää vaan lämpimäksi (ei tulikuumaksi) ennen tarjoilua ja ripottelee pinnalle tuoretta persiljaa tms., niin piirakka on tuoreen veroinen 🙂

Tuuli

Pohjaa ei siis tarvitse esipaistaa?

Suklaapossu

Hei Tuuli! Juuri näin. Pohja on todella ohut ja ehtii hyvin kypsyä täytteen alla, kun piirakan paistaa toiseksi alimmalla tasolla.

Kristiina

Miten säilytetään jos tehdään pari päivää etukäteen? Olisko hyvä laittaa kelmuun ja jääkaappiin? Tai riittääkö pelkkä leivosrasia (pahvilaatikko)?

Irina Lisinen

Moi Kristiina! Mä ole säilyttänyt tätä vuoassa kelmulla hyvin suojattuna 🙂

Liisa

Oletpas pienen piirakan tehnyt KUUDELLE ihmiselle !

Irina Lisinen

Tarjottavaa löytyi reilusti, joten tuo piirakka oli tällaisenaan juuri sopivan kokoinen tuolle porukalle. Jos se olisi ollut (miltei) ainoa tarjottava, niin tällöin toki siitä olisi voinut tehdä hieman isommankin 🙂

mardumaa

Olen tehnyt reseptilläsi piirakkaa jo kolme vuotta ( varmasti yli 20 kertaa) ja se on perheemme luottoresepti! Nyt on lehtikaalisatoa tullut runsaammin kuin odotin ja upotin sitä piirakkaan kinkun kaveriksi ja nirsot teinitkin popsi kaalit mutisematta! Kiitos mahtireseptistä!

Irina Lisinen

Hienoa! Tämä piirakka on kyllä ihan mahdottoman hyvää! Muistan, että äitini leipoi sitä usein jo silloin, kun asuin vielä kotona (eli kauan kauan sitten), mutta se maistuu edelleenkin yhtä hyvälle joka kerta.
Ja sitä on helppo myös muokata. Kiitos lehtikaalin lisäysvinkistä! 🙂

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *