Suklaapossu

Yksi parhaista - Wilhelmiina-keksit munattomina

Kinuskikeksit

Wilhelmiina-keksit ovat yksi parhaimmista maistamistani kekseistä. Ne ovat kinuskisia, melko makeita, mureita ja kertakaikkiaan vain älyttömän herkullisia, ihania keksejä.

Wilhelmiina keksit munattomina

Herkullisuudestaan huolimatta, olen tehnyt Wilhelmiinoja hyvin harvoin, ehkä vain pari kertaa elämäni aikana. Tänä syksynä kuitenkin olen tehnyt niitä jo kahdesti. Samalla testailin miten Wilhelmiinojen kanssa käy, jos ne tekee ilman kananmunaa. Ja hyvin kävi, kekseistä tuli huippuhyviä, eikä munattomuutta huomannut juuri lainkaan. Tai itse en ainakaan huomannut yhtään mitään eroa tavallisiin Wilhelmiinoihin, vaan ne olivat yhtä mureita ja herkullisia kuin tavallisetkin versiot. Nam.

Parhaat rapeat keksit

Wilhelmiinat yleensä sisältävät vain munan keltuaisen, jolloin valkuaiselle pitää keksiä jotain muuta käyttöä. Nämä keksit sopivatkin hienosti muna-allergisilla, mutta näitä on kiva tehdä myös silloin, mikäli ei keksi käyttöä ylimääräiselle valkuaiselle.

Kolavinokkaat ovat herkullisia pikkuleipiä

Testaillessani ohjetta kokeilin myös hieman erilaisia jauhomääriä. Koska taikinaan ei tule kananmunaa kostuttamaan taikinaa, siihen kannattaa laittaa hieman tavallista vähemmän jauhoja. Jos taikina kuitenkin tarttuu muotoiluvaiheessa käsiin tai alustaan, voi jauhoja käyttää siinä kohtaa muotoiluapuna.

Wilhelmiinakeksi on yksi parhaista pikkuleivistä

Toistan jo itseäni ja usean muiden näitä maistaneiden sanoja kertoessani, että nämä ovat hieman karusta ulkonäöstään huolimatta aivan älyttömän herkullisia keksejä. Nam!

 

Wilhelmiina-keksit, munattomat

n. 56 kpl

Aineet:

200 g voita

2 dl sokeria

2 rkl siirappia

4.8-5 dl vehnäjauhoja

1 rkl vaniljasokeria

2 tl ruokasoodaa

Ohje:

Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen.

Vatkaa huoneenlämpöinen voi, sokeri ja siirappi vaaleaksi, löysähköksi vaahdoksi. Sekoita 4.8 dl jauhoja, vaniljasokeri ja sooda keskenään ja lisää voi-sokeri-vaahtoon. Kääntele kaikki aineet hyvin sekaisin.

Jaa taikina neljään osaan ja ota esille kaksi uunipeltiä, jotka vuoraat leivinpaperilla. Tee kummallekin uunipellille kaksi noin 40 cm pituista pötköä. Jätä pötköjen väliin reilusti tilaa, sillä keksit leviävät uunissa melkoisesti.

Taikinapötköt pellillä

Paista keksejä 175 asteessa n. 15-18 minuuttia, kunnes keksit ovat kauniin väriset. Leikkaa keksit vinosti paloiksi heti, kun poistat ne uunissa, sillä tällöin ne ovat vielä pehmeitä ja leikkaantuvat kauniisti. (Ps. alla oleva kuva on otettu keksien koe-erästä, joissa oli jauhoja liikaa. Ohjeen mukaisista keksilevyistä  tulee tätäkin leveämpiä).

Kinuskiset mureat keksit

Anna jäähtyä rauhassa.

Vinkit:

* Laita jauhoja taikinaan ensin vähemmän. Jos taikina tuntuu kovin tahmaiselta pötköjen tekovaiheessa, lisää jauhoja.

* Wilhelmiinat säilyvät hyvinä ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä. Mikäli ne eivät sitä ennen katoa…

* Keksit kestävät mainiosti myös pakastamisen.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Yksi parhaista - Wilhelmiina-keksit munattomina

Pirjo

Kuinkakohan nämä onnistuisivat kaurajauhoista? Aika hakusessa nimittäin keksit, jotka olisivat maidottomia, munattomia ja gluteenittomia.. 🙈

Suklaapossu

Hei Pirjo! 🙂 En heti osannut vastata, joten kävin googlettelemassa gluteenittomia Wilhelmiinaohjeita ja löysin ohjeita, joissa on käytetty vehnäjauhojen tilalla kaurajauhoja. Kyseisissä ohjeissa oli lisäksi 1 keltuainen, mutta niin pieni määrä munaa ei pitäisi vaikuttaa keksien koostumukseen ratkaisevasti, joten uskaltaisin ainakin kokeilla jättää sen kokonaan pois. Kun ei oteta keltuaista huomioon, nuo muut ohjeet olivat muuten kuten tämä tässä, mutta vehnäjauhojen tilalla oli 6 dl kaurajauhoja. Eli uskaltaisin sanoa, että onnistuu tai ainakin uskaltaa kokeilla 🙂 Jos innostut testaamaan, niin kuulisin mieluusti miten kävi 🙂

Pirjo

Uskalsin kokeilemaan ohjetta kaurajauhoja käyttäen. Tein tuolla sinun ohjeellasi ja laitoin sen 5dl näitä ko. jauhoja. Kekseistä tuli hyviä ja mielestäni koostumuskin oli hyvä! Kelpasivat myös vieraille. 🙂

Suklaapossu

Loistavaa, mahtava kuulla! Tästä tiedosta on hyötyä muillekin gluteenittomia (ja munattomia) keksejä kaipaaville. Kiitos Pirjo kun tulit kertomaan kokemuksesi ja oikein ihanaa joulunaikaa 🙂

Eiku

Ei ole siirappia käykö fariinisokeri

Suklaapossu

Hei Eiku. Siirapin ja sokerin taikinaan voi käyttää fariinisokeria, joka on näiden kahden sekoitus. Eli korvaa sokeri ja siirappi kokonaan fariinisokerilla, niin pääset suht lähelle oikeaa koostumusta. Painele fariinisokeri kevyesti mittaan, jotta määrä on sopiva.

Liisa

Itse käytin kaurajauhojen lisäksi mantelijauhoja. Tuli tosi hyviä, en kylläkään muista, missä suhteessa käytin kaura- ja mantelijauhoa.

Suklaapossu

Kiitos vinkistä Liisa! 🙂 Mantelijauholisä sopii näihin varmaan tosi hyvin 🙂

Seija

Nämä ovat ihania! Tein jouluksi myös miniälle gluteenittomia, hyvin onnistuivat.

Suklaapossu

Ihana kuulla Seija 🙂 Tämä oli gluteenittomia kaipaaville hyvä tieto. Saanko udella, mitä gluteenittomia jauhoja käytit? 🙂

lapselle pientä hyvää

mitenhän taikina käyttäytyy esim. kaura keijuun tehtynä. On pehmeämpi rasva kuin voi. Allergia leivontaa maku edellä. leivonta margariini olis kovempaa, mut pahaa

Suklaapossu

Hei ”lapselle pientä hyvää” 🙂 En ole kokeillut näitä kaura keijulla, mutta jos vain se vaahtoutuu samantyyppisesti kuin voi/leivontamargariini, niin uskoisin näiden onnistuvan silläkin hyvin. Voi olla, että keksit leviävät uunissa hieman enemmän, mutta toisaalta, ohuet Wilhelmiinat ovat myös tosi hyviä. Leviämistä voisi estää esim. laittamalla taikinan jääkaappiin ennen kuin taikinan muotoilee pötköiksi/ennen paistamista. En siis ole kokeillut näitä tuolla rasvalla, joten kaikki tämä perustuu vain päässäni olevaan tietoon ja on osaksi arvailua. Paras tapa saada varmuus asiaan on leipoa keksit 🙂

Raitacat

Moikka noi keksit vaikuttavat hyviltä. Kokeilin niitä muutama viikko sitten, silloin laitoin liikaa ruokasoodaa ja keksit eivät onnistuneet. Olen itse allerginen kananmunille ja maidolle. Ja käytän teidän sivuston reseptejä pelkästään koska ne ovat parhaasta parhaat.🤤😍😍😍

Suklaapossu

Hei Raitacat! Harmi, etteivät onnistuneet ensimmmäisellä kerralla, mutta onneksi soodan määrä on helppoa korjata pienemmäksi, jolloin ehkä keksitkin onnistuvat paremmin 🙂 Ja voi kuinka ihana kuulla, kiitos!!! <3 Ihanaa ja herkullista joulun odotusta!

Tiina

Moikka, onko jollakin tietoa: onkohan tämä sama resepti kuin Nuorenparinleivät? Ainakin ulkonäkö ja koostumus näyttää olevan ihan sama…. Koska en pidä soodan läpitunkevasta mausta, voin varmaan korvata sen leivinjauheella (1tl soodaa=2tl leivinjauhetta)?

Suklaapossu

Moikka Tiina! Enpä ole koskaan kuullutkaan nuorenparinleivistä. Jään itsekin innolla odottamaan, jos jollakulla olisi parempaa tietoa sen nimisistä pikkuleivistä 🙂

Soodalla on tässä taikinassa nousemisen lisäksi se tehtävä, että se levittää taikinan. Jos siis korvaat soodan leivinjauheella, ei taikina välttämättä leviä kuten pitäisi. Yksi keino saada taikina leviämään leivinjauhetta käytettäessä saattaisi olla se, että vähentää hieman jauhojen määrää, jolloin löysempi taikina pääsee paremmin leviämään. Mutta tämä on vain arvuuttelua, enkä ole varma, miten se oikeasti toimisi tässä. Jos innostuit kokeilemaan, kuulisin mieluusti, miten kävi 🙂

Elina

Edelleen ihan liikaa jauhoja tuossa ohjeessa, vaikka laskin grammalleen 4,8dl mukaan.

Poropeukaloko tekijänä

Mitähän sitä oli taikinassani liikaa tai liian vähän kun taikinapötköt levisivät ihan ”puolettomasti” ? Sitten valmiina ne ovat sitkeitä ja tietysti liian ohuita liiallisen leviämisen vuoksi.
Soodaa en kyllä mielestäni laittanut kuin sen 1 tl mutta silti keksit hieman polttelevat suuta-ainakin jos syö enemmän kuin yhden.
Taisi olla ekat ja vikat Wilhelmiinat meillä 🙁

Suklaapossu

Hei Poropeukaloko tekijänä. Hmm. Jos taikina leviää kovin uunissa, on taikinaan hyvin todennäköisesti mennyt liian vähän jauhoja. Yleensä 1 dl jauhoja painaa 65 g, joten jos omistat vaa’an, voit vaikka testailla, antaako normaalisti mittaamasi desilitra suunnilleen tuon grammamäärän. Meillä tytöt ovat testailleet omaa mittakättänsä ja luvut ovat vaihdelleet kovinkin. Tuo soodan polttelu voisi myös olla merkki samasta tilanteesta. Jos jauhoja on liian vähän, on soodaa tällöin suhteessa aivan liikaa. Toivottavasti vielä innostut testailemaan uudemman kerran ja saat onnistumisen iloa! 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *