Yksi parhaista – Wilhelmiina-keksit munattomina

Kinuskikeksit

Wilhelmiina-keksit ovat yksi parhaimmista maistamistani kekseistä. Ne ovat kinuskisia, melko makeita, mureita ja kertakaikkiaan vain älyttömän herkullisia, ihania keksejä.

Wilhelmiina keksit munattomina

Herkullisuudestaan huolimatta, olen tehnyt Wilhelmiinoja hyvin harvoin, ehkä vain pari kertaa elämäni aikana. Tänä syksynä kuitenkin olen tehnyt niitä jo kahdesti. Samalla testailin miten Wilhelmiinojen kanssa käy, jos ne tekee ilman kananmunaa. Ja hyvin kävi, kekseistä tuli huippuhyviä, eikä munattomuutta huomannut juuri lainkaan. Tai itse en ainakaan huomannut yhtään mitään eroa tavallisiin Wilhelmiinoihin, vaan ne olivat yhtä mureita ja herkullisia kuin tavallisetkin versiot. Nam.

Parhaat rapeat keksit

Wilhelmiinat yleensä sisältävät vain munan keltuaisen, jolloin valkuaiselle pitää keksiä jotain muuta käyttöä. Nämä keksit sopivatkin hienosti muna-allergisilla, mutta näitä on kiva tehdä myös silloin, mikäli ei keksi käyttöä ylimääräiselle valkuaiselle.

Kolavinokkaat ovat herkullisia pikkuleipiä

Testaillessani ohjetta kokeilin myös hieman erilaisia jauhomääriä. Koska taikinaan ei tule kananmunaa kostuttamaan taikinaa, siihen kannattaa laittaa hieman tavallista vähemmän jauhoja. Jos taikina kuitenkin tarttuu muotoiluvaiheessa käsiin tai alustaan, voi jauhoja käyttää siinä kohtaa muotoiluapuna.

Wilhelmiinakeksi on yksi parhaista pikkuleivistä

Toistan jo itseäni ja usean muiden näitä maistaneiden sanoja kertoessani, että nämä ovat hieman karusta ulkonäöstään huolimatta aivan älyttömän herkullisia keksejä. Nam!

 

Wilhelmiina-keksit, munattomat

n. 56 kpl

Aineet:

200 g voita

2 dl sokeria

2 rkl siirappia

4.8-5 dl vehnäjauhoja

1 rkl vaniljasokeria

2 tl ruokasoodaa

Ohje:

Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen.

Vatkaa huoneenlämpöinen voi, sokeri ja siirappi vaaleaksi, löysähköksi vaahdoksi. Sekoita jauhot, vaniljasokeri ja sooda keskenään ja lisää voi-sokeri-vaahtoon. Kääntele kaikki aineet hyvin sekaisin.

Jaa taikina neljään osaan ja ota esille kaksi uunipeltiä, jotka vuoraat leivinpaperilla. Tee kummallekin uunipellille kaksi noin 40 cm pituista pötköä. Jätä pötköjen väliin reilusti tilaa, sillä keksit leviävät uunissa melkoisesti.

Taikinapötköt pellillä

Paista keksejä 175 asteessa n. 15-18 minuuttia, kunnes keksit ovat kauniin väriset. Leikkaa keksit vinosti paloiksi heti, kun poistat ne uunissa, sillä tällöin ne ovat vielä pehmeitä ja leikkaantuvat kauniisti. (Ps. alla oleva kuva on otettu keksien koe-erästä, joissa oli jauhoja liikaa. Ohjeen mukaisista keksilevyistä  tulee tätäkin leveämpiä).

Kinuskiset mureat keksit

Anna jäähtyä rauhassa.

Vinkit:

* Laita jauhoja taikinaan ensin vähemmän. Jos taikina tuntuu kovin tahmaiselta pötköjen tekovaiheessa, lisää jauhoja.

* Wilhelmiinat säilyvät hyvinä ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä. Mikäli ne eivät sitä ennen katoa…

* Keksit kestävät mainiosti myös pakastamisen.

Kommentit

Kommentoi juttua: Yksi parhaista – Wilhelmiina-keksit munattomina

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X