Hyvinvointi

10 yllättävää asiaa vanhemmuudesta - näin eri tavoin äitiys vahvistaa naista

Äitiys on naiselle mahdollisuus kasvaa vahvemmaksi ihmiseksi. Vanhemmuus opettaa kärsivällisyyttä, rautaisia organisointitaitoja ja omiin vaistoihin luottamista. Lue, miten äitiys voi tehdä naisesta vahvemman elämän eri osa-alueilla.

Äitiys on välillä raskasta mutta kasvattavaa. Arkiset murheet alkavat tuntua pieniltä, kun on vastuussa toisen elämästä, ja perhe-elämä pakottaa kasvattamaan pitkän pinnan. Raskaus ja synnytys saavat myös monet naiset arvostamaan kehoaan.

Listasimme äitiyden 10 upeaa puolta, jotka vahvistavat naista.

1. Opit hallitsemaan tunteitasi

Vanhemmuus pakottaa aikuisen hillitsemään kuohujaan. Jos aikuinen provosoituu lapsen äksyilystä, tiedossa on yleensä pahempi kiukkukohtaus. Huutava aikuinen myös pelottaa lasta.

Äitiys opettaa temperamenttista ihmistä hallitsemaan hankalia tunteitaan, kuten suuttumusta ja turhautumista. Taidosta on valtavasti hyötyä myös töissä ja kaikissa ihmissuhteissa.

2. Kärsivällisyytesi kasvaa

Koska lapsen kärsivällisyys on rajallinen, vanhemman on näytettävä hänelle esimerkkiä. Pyöräilyn oppii vain, jos nousee satulaan muksahduksista huolimatta.

Aikuisen on myös hyväksyttävä lapsen hitaus ja se, ettei hän osaa aina ennakoida tarpeitaan. Pukemisessa kestää, ja pienelle tulee pissahätä, kun hänet on juuri pakattu toppavaatteisiin.

Niin ärsyttävää kuin arkinen kaaos, hitaus ja sotku onkin, se kasvattaa äidin pinnaa. Pissahätää valittava lapsi on kuorittava haalarista hammasta purren, vaikka lähtö viivästyisi. Keskittymiskyvystä ja kärsivällisyydestä on hyötyä muissakin tilanteissa, joissa on puskettava eteenpäin takaiskuista ja hälinästä huolimatta.

3. Organisointitaitosi parantuvat

Naiset tekevät kotitöitä tutkitusti enemmän kuin miehet. Varsinkin organisointi- ja viestintätyöt ovat äitien vastuulla. He pitävät yhteyttä päiväkotiin ja kouluun, ja miettivät, miten arkea pyöritetään, kun lapsi sairastaa.

Äitien metatyöksi kutsuttu piilotyö kuormittaa, mutta opettaa myös ennakoimista ja tehokkuutta. Miten niin lasta ei voi syöttää samalla, kun siivoat kissan oksennusta ja naputat sähköpostia? Äidit tietävät, että voi.

Äidit tietävät myös, että heillä on vain kaksi kättä. Organisoinnin lisäksi he oppivat delegoimaan töitä muille, tarvittaessa mikroaaltouunille ja toisten äitien tekemille lihapullille.

Äiti ja lapsi lumisessa maisemassa

4. Opit neuvokkuutta

Murphyn laki iskee usein lapsiperheeseen. Takapenkillä alkaa pahoinvointi,  kun matelet iltapäiväruuhkassa, ja tärkeä tavara on kateissa aina kriittisellä hetkellä.

Isojen ja pienten pulmien ratkaiseminen opettaa äidille nokkeluutta. Mitä enemmän selvität arkisia hankaluuksia, sitä neuvokkaammin ratkaiset myös suuret ongelmat.

5. Opit elämään pelkojesi kanssa

Vanhemmat herkistyvät usein vaaroille, jotka uhkaavat lasta. Äidin pelot voivat olla erityisen voimakkaita, sillä hormonit ja väsymys nostavat tunteet pintaan vauva-aikana.

Äidin on kuitenkin opittava elämään pelkojensa kanssa, sillä jos lasta suojelee liikaa, hän luota itseensä. Äitiys auttaa naista ymmärtämään, että vaikka huoli lapsesta olisi aina läsnä, sen kanssa voi elää – niin myös muiden pelkojensa kanssa.

6. Murehdit vähemmän pikkuasioita

Lapsen synnyttyä olet vastuussa suuremmasta asiasta kuin koskaan aikaisemmin: toisen elämästä. Oivallus ei ole kuitenkaan ole aina pelottava, vaan vapauttava. Se voi muuttaa elämän tärkeysjärjestystä hyvällä tavalla.

Naiset murehtivat yksityiskohtia joskus enemmän kuin miehet, mutta äitiys pakottaa keskittymään olennaiseen. Pienistä asioista stressaamista on vähennettävä, jotta energiaa riittäisi tärkeimpään.

7. Opit huomioimaan muut

Vauva on konkreettisesti kiinni äidissä, joka on usein hänen ravinnonlähteensä. Lapsen perustarpeet, kuten nälkä, on asetettava ykköseksi, ja jäähtyneet lounaat tulevat äideille tutuiksi. Jotta perhe-elämä toimisi, myös puolison tarpeet on huomioitava, ja niitä on soviteltava yhteen omien halujen kanssa.

Omien tarpeiden lykkääminen toisten vuoksi on välillä turhauttavaa, mutta se kasvattaa empatiakykyä. Äitiys onkin mahdollisuus kasvaa joustavammaksi ja epäitsekkäämmäksi ihmiseksi.

8. Opit asettamaan omat rajasi

Vaikka vanhemman on asetettava lapsen perustarpeet ykköseksi, hän ei voi tehdä sitä jatkuvasti oman jaksamisensa kustannuksella. Töissä ei voi paahtaa koko ajan täysillä, jotta energiaa riittäisi itselle ja perheelle.

Omien rajojen asettaminen on tärkeä oivallus naisille, jotka tekevät enemmän kotitöitä kuin miehet. Jos nainen tavoittelee täydellisyyttä, hän voi uupua, ja elämä voi tuntua loputtomalta velvoitelistalta. Äitiys pakottaa naisen olemaan terveellä tavalla itsekäs, sillä jos omat akut eivät lataudu, virtaa ei riitä muillekaan.

9. Alat arvostaa kehoasi

Naisen keho on ihmeellisen vahva. Se kantaa, synnyttää ja ravitsee lapsen jopa monta kertaa naisen elämän aikana.

Äitiys voi jättää kehoon arpia, kiloja ja venynyttä ihoa. Moni nainen alkaa kuitenkin suhtautua vartaloonsa armollisemmin äitiyden myötä. Arvet eivät ole kauneusvirheitä, vaan merkkejä eletystä ja synnytetystä elämästä.

10. Luotat enemmän vaistoihisi

Äidinvaisto voi kuulostaa mystiseltä, mutta kyse on loogisesta asiasta. Äiti viettää lapsen kanssa intensiivisesti aikaa etenkin tämän elämän alkutaipaleella, ja hän oppii huomaamaan pienetkin muutokset lapsen käytöksessä.

Voimakas tunne siitä, että lapsella ei ole kaikki hyvin, tai häntä tarvitsee hoitaa tietyllä tavalla, voi siis olla täysin perusteltu. Alettuaan kuunnella äidinvaistoaan moni nainen alkaa luottaa arvostelukykyynsä enemmän muissakin tilanteissa.

Lue lisää äitiydestä:

Äitiys muutti Annikaa, 36: ”Vauvan myötä olen löytänyt taas itseni”

Asperger-pojan äiti: ”Odotin parempaa aikaa”

Äitipuolen ei pidä tavoitella täydellisyyttä

Sari Pöyliö: Äidit, tyttäret ja pyöristetyt nurkat

Näin hillitset itsesi uhmaikäisen kanssa – 7 vinkkiä

Äitiys muuttaa aivoja pysyvästi – näin se ilmenee

Lähteet: Mannerheimin lastensuojeluliitto, Parenting,  THL

Kommentoi

Kommentoi juttua: 10 yllättävää asiaa vanhemmuudesta - näin eri tavoin äitiys vahvistaa naista

No just

Kohdat 1-7 hoituvat vähintään yhtä hyvin opiskelemalla lääkäriksi ja tekemällä sitten ympärivuorokautisia päivystysvuoroja. 24t yhtämittaista työtä kiireessä ja paineessa. Väliin jää niin uni kuin vessakäynnit, riittävä nesteensaanti ruokailusta puhumattakaan eikä edes oman perheen edun vuoksi vaan tuntemattomien tähden. Kyllästyttää hymistely että vain vanhemmuus tekee sitä tai tätä. Ihminen voi altistaa itsensäelämän realiteeteille ja vaatimuksille muillakin tavoin. No tunnustetaan että kohdat 8-10 jäävät toteutumatta, etenkin kohta 8

Mirkku

Allekirjoitan joka kohdan, ainakin omalta kohdaltani. Olen myös sitä mieltä, että ilman äitiyden kokemusta ei pysty tietämään, ettei se vahvista.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.