Hyvinvointi

8 vinkkiä: Näin valitset turvalliset aurinkolasit

UV-säteily vaurioittaa silmiä ja auringonvalon häikäisy haittaa näkemistä. Jotta silmät eivät vahingoitu, ne kannattaa suojata oikeanlaisilla aurinkolaseilla. Laseja hankkiessa kannattaa panostaa erityisesti laadukkaisiin linsseihin. 

Aurinkolasien tärkein tehtävä on suojata silmiä liialta auringonvalolta, häikäistymiseltä ja UV-säteilyltä. UV-säteily vaurioittaa verkkokalvon soluja, ja siitä on haittaa silmien väliaineille. Lisäksi UV-säteily muun muassa vauhdittaa kaihin syntyä.

Lasien käyttätarkoitus vaikuttaa siihen, millaiset lasit kannattaa valita. Esimerkiksi autoillessa aurinkolaseilta vaaditaan erilaisia ominaisuuksia kuin yleiskäytössä.

Kokosimme listan asioista, jotka aurinkolasiostoksilla kannattaa pitää mielessä:

1. Mistä voi tietää, että linsseissä on riittävä UV-suojaus?

Aurinkolasien valinnassa tärkeintä on varmistaa, että niiden UV-suojaus on riittävä. Riittävä UV-suojaus löytyy laseista, joiden kehyksissä on merkintä UV 100 % tai UV 400. Merkinnät tarkoittavat, että lasit suodattavat UV-säteilyn kokonaan.

Minimivaatimus aurinkolaseille on CE-merkintä. Se kertoo, että aurinkolasit suojaavat ultraviolettisäteilyltä ja vastaavat eurooppalaisia laatu- ja suojausstandardeja. Koska merkintä löytyy kaikista EU:n alueella myytävistä laseista, se on huono mittari lasien laadulle. CE-merkintä yksinään ei takaa sitä, että lasit suodattavat ultraviolettisäteilyn kokonaan.

Kotimaisista optikkoliikkeistä ostetuissa laseissa on riittävä UV-suoja. Markettien ja vaatekauppojen aurinkolaseista merkinnät kannattaa sen sijaan aina tarkistaa. Jotkin aurinkolasit on saatettu valmistaa lähinnä asusteeksi, eikä niiden UV-suojaus välttämättä ole riittävä.

2. Polarisoitu vai polarisoimaton linssi?

Polarisoidut linssit suojaavat silmiä vaakasuorilta pinnoilta heijastuvalta valolta. Esimerkiksi vesi, lumi ja märkä tienpinta vahvistavat heijastuksillaan auringonvaloa, joka saattaa häikäistä ikävästi. Lisäksi polarisoidut linssit lisäävät kontrastia ja auttavat näkemään värejä paremmin.

Polarisoituja linssejä suositellaan erityisesti veneilyyn ja autoiluun.

aurinkolasit, aurinkolasien valinta, näin valitset aurinkolasit, turvalliset aurinkolasit

3. Mihin linssin väri vaikuttaa?

Linssin väri vaikuttaa pääasiassa siihen, minkä värisenä maailma näkyy linssien läpi. Linssillä voidaan myös parantaa kontrastia ja kirkastaa näkymää.

Kaupunkikäyttöön laseja valittaessa linssin värillä ei ole suurtakaan merkitystä. Sekä harmaa että ruskea linssi sopivat hyvin yleisaurinkolaseihin.

Ruskeaa linssiä suositellaan erityisesti autoiluun ja golfaajille. Keltainen linssi on hyvä monille urheilijoille, esimerkiksi ampujoille ja laskettelijoille. Sitä ei kuitenkaan suositella autoilijoille.

4. Tumma vai vaalea linssi?

Tummat linssit suojaavat parhaiten auringon häikäisyltä. Autoilijan tulee kuitenkin varmistaa, että linssi ei ole liian tumma. Liian tumma linssi haittaa näkemistä silloin, kun aurinko menee pilveen tai auto kaartaa varjoisalle metsätielle.

Suojauskykyluokka kertoo, miten kirkkaassa aurinognpaisteessa lasit antavat riittävän häikäisysuojan. Se on ilmoitettu kaikissa opitkkoliikkeissä myytävissä aurinkolaseissa. Autoilijalle luku on erityisen tärkeä, sillä siitä selviää, ovatko lasit liian tummat autoiluun. Autoilijalla lasien suojauskykyluokka saa olla maksimissaan 3.

Vaaleammat linssit tai liukuvärjätyt linssit saattavat saada maailman näyttämään miellyttävämmältä kuin tummat linssit. Vaaleat linssit eivät kuitenkaan välttämättä suojaa yhtä hyvin häikäisyltä.

5. Mikä on paras materiaali linssille?

Aurinkolasien linssien materiaali on sidoksissa linssien kykyyn suojata silmiä UV-säteilyltä. Yleisesti ottaen muovilinssit suodattavat UV-säteilyä hyvin. Se, kuinka hyvin lasiset linssit suodattavat UV-säteilyä, riippuu linssien materiaalista sekä siitä miten linssit on tuotettu.

6. Millaiset kehykset tulisi valita?

Aurinkolasien kehysten tulee pysyä napakasti kasvoilla. Ne eivät kuitenkaan saa hiertää korvien takaa eivätkä painaa poskipäitä. Lasien ei myöskään kuulu osua ripsiin tai kulmakarvoihin. Suuret linssit ja leveät sangat ovat siitä hyvät, että ne suojaavat silmiä myös sivulta tulevalta auringonvalolta.

Tyylillisesti kehysten valinta riippuu aurinkolasien käyttötarkoituksesta. Autoiluun kannattaa valita kehys, joka tulee mahdollisimman vähän näkökentän tielle. Myös tietyissä urheilulajeissa on hyvä huomioida kehyksen kestävyyden lisäksi näkyvyys.

Kaupunkikäyttöön voi sen sijaan ostaa näyttävät kehykset, jotka toimivat myös kauniina asusteena. Kevään 2018 trendeihin kuuluvat pastelliset sorbettivärit sekä voimakkaat tehostevärit.

aurinkolasit, aurinkolasien valinta, näin valitset aurinkolasit, turvalliset aurinkolasit

7. Mitä hinta kertoo aurinkolaseista?

Suurimmat erot halpojen ja kalliiden aurinkolasien välillä ovat linsseissä. Edulliset, puristetut muovilinssit saattavat vääristää ympäröivää maailmaa, mikä puolestaan voi aiheuttaa päänsärkyä.

Laadukkaan optiikan linssit puolestaan eivät vääristä ja niissä on varmuudella luvattu UV-suoja.

Lasit omilla vahvuuksilla maksavat luonnollisesti enemmän kuin lasit ilman vahvuuksia. Kaikkein kalliimmissa aurinkolaseissa puolestaan brändi, tyyli ja kehykset tuovat laseille lisähintaa.

8. Mitä on otettava huomioon, kun valitsee aurinkolaseja lapselle?

Koska lapsen silmän mykiö läpäisee säteilyä helpommin kuin aikuisen silmä, on erityisen tärkeä suojata lapsen silmät häikäisyltä ja UV-säteilyltä. Tarkista, että linssi suojaa 100-prosenttisesti UV-säteilyltä ja että se on tarpeeksi tumma estämään häikäisyn.

Lapsen aurinkolasien tulee pysyä tukevasti päässä tarpeeksi lähellä silmiä siten, ettei aurinko pääse paistamaan lapsen silmiin aurinkolasien ja kasvojen välistä.

Pienelle lapselle on hyvä valita muoviset kehykset. Muoviset kehykset saavat aikaan vähemmän ruhjeita kuin metalliset kehykset, mikäli lapsi kaatuu tai muuten teloo itsensä lasit päässä. Samasta syystä muoviset linssit ovat lapselle turvallisemmat kuin lasiset.

Lasien mallin valinnassa on hyvä kunnioittaa lapsen mielipidettä. Jos lapsi pitää laseista, hän myös todennäköisemmin haluaa käyttää niitä.

Lähteet: Näkemisen ja silmäterveyden toimialaNissen, Instrumentarium, Silmäasema, PiilolinssioptikkoAnna

Kommentoi

Kommentoi juttua: 8 vinkkiä: Näin valitset turvalliset aurinkolasit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.