Terveys

Aikuinen, ovatko omat rokotuksesi ajan tasalla? Huolehdi nämä rokotukset kuntoon

Rokotuskortti hukassa eikä muistikuvaa, milloin ja mitä rokotteita olet saanut? Ei hätää, kerromme mitä rokotuksia sinulla tulisi olla ja mistä tiedät ovatko rokotuksesi voimassa.

Aikuisena omat rokotukset on itse huolehdittava ajan tasalle. Viisaimmat ovat säästäneet neuvola- tai rokotuskortin. Harva meistä kuitenkaan on niin viisas.

”Valitettavasti tieto omista rokotuksista on tällä hetkellä koottava monista eri lähteistä, kuten omasta neuvolakortista, kouluterveydenhuollosta, terveyskeskuksista ja työterveyshuollosta”, Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo.

Kansalliseen rokotusrekisteriin siirtyy tiedot vuodesta 2009 eteenpäin julkisella sektorilla annetuista rokotteista. Rekisteriin ei merkitä rokotuksia takautuvasti. Omia rokotustietoja voi katsoa kanta.fi-palvelusta. Omakannasta näkee muun muassa reseptit ja hoitoon liittyvät kirjaukset.

Mitä rokotuksia aikuisella sitten pitäisi olla?

Aikuisten kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat kaikille kurkkumätä- ja jäykkäkouristusrokote, poliorokote, tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote sekä riskiryhmille muun muassa influenssarokote.

Kurkkumätä-ja jäykkäkouristusrokote kaipaa tehosterokotusta kymmenen vuoden välein. Poliorokotteesta tehostetta suositellaan riskialueille lähteville, sieltä saapuville ja heidän lähipiirilleen.

”Riskialueita on vähän. Niihin kuuluvat Nigeria, Afganistan ja Pakistan”, Hanna Nohynek sanoo.

Tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote ei myöskään tarvitse tehostetta. Kaksi MPR-rokoteannosta tai sairastetut taudit riittävät.

”Jos ei tiedä sairastaneensa tauteja tai saaneensa niihin kaksi rokoteannosta, niin yleensä annetaan uudet rokoteannokset”, Hanna Nohynek sanoo

Rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia. Ne annetaan omalla terveysasemalla. Influenssarokote on maksuton muun muassa raskaana oleville naisille ja kaikille 65 vuotta täyttäneille.

Mistä tietää ovatko omat rokotukset ajan tasalla?

Oma syntymävuosi antaa osviittaa mahdollisista rokotuksista.

Vuonna 1940 ja sen jälkeen syntyneille on annettu neuvoloissa ja kouluissa poliorokote. Kurkkumätä- ja jäykkäkouristusrokote on annettu neuvoloissa vuonna 1950 ja sen jälkeen syntyneille. Vuonna 1975 ja sen jälkeen syntyneistä lähes kaikki ovat saaneet MPR-rokotuksen neuvolassa tai koulussa tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan.

Epäselvissä tapauksissa voidaan tarkistaa vasta-ainetasoja tai antaa rokotteen tehosteannoksia.

”Parempi liian paljon suojaa kuin ei mitään suojaa”, ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo.

Rokotus voi aiheuttaa pistokohtaan paikallisen reaktion, jos elimistössä sattuisikin olemaan jo vasta-aineita. Kuumotus, punotus tai turvotus ei kuitenkaan ole vaarallista, kuumereaktiot kestävät yleensä vuorokauden.

Lue myös:

Flunssa vai influenssa? Näistä merkeistä tunnistat taudit Milloin luomesta pitää huolestua? Näin tunnistat ihosyövän – katso kuvat ja lue oireet Antibiootteja ei saa ottaa ”varmuuden vuoksi” – käytä oikein ja ehkäise superbakteerien leviämistä Näin suojaudut punkeilta – estä borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus tehokkaasti Mistä tunnistaa punkin levittämän borrelioosin ja puutiaisaivotulehduksen? Lue, milloin on syytä hakeutua lääkäriin

Kommentoi

Kommentoi juttua: Aikuinen, ovatko omat rokotuksesi ajan tasalla? Huolehdi nämä rokotukset kuntoon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.