Hyvinvointi

Aikuisen naisen rintaliivit – näin ostat mukavat ja tukevat liivit

Tukea, mukavuutta ja iloa silmälle. Aikuinen nainen vaatii rintaliiveiltään sitä mitä puolisoltaankin. Joskus tuntuu, että sopivan parin löytäminen on tosi vaikeaa. Tässä ohjeet sen oikean löytämiseen!

Pitäisi ostaa rintaliivit. Hikistä hommaa, tietää jokainen. Aikuiselle naiselle ei riitä mikään kevyt toppi, vaan tarvitaan mukavat ja tukevat rintaliivit. Lue tästä vinkit niiden ostoon.

Kaarituella vai ilman?

Tämä on täysin makuasia. Kaarituki erottaa rinnat paremmin toisistaan, ja jotkut tahtovat ehdottomasti sen antaman selkeän muodon.

Jotkut, varsinkin  tukevammat naiset kokevat, että istuessa kaarituki painaa ikävästi palleaa. Toiset taas kokevat, että juuri kaarituettomat painavat. Niissä kun on kuppien alla tukemassa kaarituen sijasta leveä kuminauha, joka saattaa istuessa kääntyä rullalle ja painaa.

Vain kokeilemalla selviää, kumpi itsestä tuntuu paremmalta.

Aikuisen naisen rintaliivit: Pitsiä vai pehmikettä?

Nykyään moni aikuinenkin nainen haluaa kevyesti vuoratut, ”topatut” rintaliivit. Niitä saa sileinä ja saumattomina, joten ne toimivat hyvin esimerkiksi t-paitojen alla.

Pieni toppaus myös estää nänniä näkymästä, minkä vuoksi niistä on tullut sitä suositumpia mitä ohuemmiksi ja tiukemmiksi vaatteet ovat käyneet.

Isorintaistenkaan ei tarvitse välttää näitä vuorauksia, sillä ne eivät lisää volyymia rintaan – jos niitä ei vartavasten ole siihen suunniteltu. Sen sijaan muotoonprässätyt liivit vaikuttavat kyllä selvästi rinnan muotoon. Ne tekevät rinnoista pyöreät, mikä on monen makuun.

Entä voisiko liiveissä olla pitsiä? Ehdottomasti, siitä vaan hyvät rouvat! Nykyiset pitsit ovat varsin litteitä eli huomaamattomia paidan alla. Ja toisin kuin moni luulee, pitsi voi olla hyvinkin tukevaa. Se näyttää ehkä kepeältä, mutta joustamattomana se tarjoaa hyvää tukea.

Tukea nyt vaan tarvitaan

Kun povi ei enää pysy itsestään terhakkaana, liiveiltä tarvitaan enemmän tukea. Hyvän tuen tunnistaa näistä kolmesta seikasta:

  1.  Kupin materiaali ei ole kovin venyvää. Varsinkaan alapuoli ei saisi joustaa, muuten tulee helposti sipulipussivaikutelma.

2.  Liivien ympärys on napakka. Tukea antaa myös ympäryksen korkeus sivuilla ja takana.

3.  Olkaimet eivät jousta ylenmäärin. Jos ne ovat kovin venyvät ja kapeat, niitä joutuu säätämään yhtenään.

Aikuisen naisen rintaliivit: Mutta miten mukavuus?

Tukevat voivat olla mukavat – mutta tämäkin on makuasia. Yksi tykkää tiukasta otteesta, toinen tahtoo lempeää joustoa.

Vanhemmiten naisista tulee mukavuudenhaluisia. Monikaan seniori-ikäinen ei enää kaipaa yhtä napakoita liivejä kuin nuorempana.

Mukavissa liiveissä tuki on ympäryksessä, ei hartioilla. Ympärys on sopiva silloin, kun se siltä tuntuu.

rintaliivit
© Rintaliivejä

Suomalaisnaisten suurin rintaliivisynti on ostaa liivit, joiden ympärys on liian väljä ja kupit liian pienet. Tämä johtuu siitä, että he pelkäävät selkäpuolelle tulevia pallukoita. Selässä kun tuppaa lähes kaikilla keski-ikäisillä olemaan pehmeyttä, joka napakoissa liiveissä pikkaisen puristuu esiin.

Mutta siinä päädytään ojasta allikkoon: jos jätät ympäryksen väljäksi, liivit nousevat takaa ylös – ja lopsauttavat edessä rinnat alas.

Liian kireitäkään ei silti kannata ostaa. Muuten muistat niiden epämukavuuden joka kerta kun olet laittamassa niitä päälle, ja niin ne jäävät käyttämättä.

Sovituskopissa on paljon pelissä

Kun sovitat liivejä, hakaset neuvotaan aina jättämään uloimpaan asentoon. Tämä siksi, että liivien venyessä käytössä voit sitten kiristää niitä myöhemmin.

Yhtälailla ne voi sovittaa keskimmäisessä asennossa. Moni tekee näin, jotta jättää joustonvaraa vaikkapa kuukautisten aikaiseen turvotukseen.

Mistä tietää, että malli sopii itselle?  Kiinnitä huomiota näihin kuuteen seikkaan:

  1.  Katso, että kaari kerää koko rinnan. Se ei saa jäädä rinnan päälle niin, että rinta tursuaa sen alta.

2.  Kaarien keskiosan tulisi asettua rintojen väliin ihoa vasten. Se ei saa nousta edestä ilmaan eikä työntyä liian pitkälle kainaloon.

3.   Varo kaksoistissejä. Eli katso, ettei kupin yläreuna purista rintoja niin, että reunan päälle kohoaa toinen rinta. Jos näin käy, valitse toinen malli tai koko.

4.  Myös kaarituettomissa liiveissä tulee katsoa, ettei kupin reuna mene liiaksi kainaloon eikä purista edestä.

5.  Vilkaise lisäksi, ovatko rintasi liiveissä mieluisan muotoiset. Toiset tekevät tötterömpää mallia, toiset tuovat pyöreyttä. Jos kaari on kapea, rinnat tulevat suoraan eteen. Jos kuppi levenee kainaloon, kuten ”pienentävissä” usein, rinnat eivät ole niin esillä. Tällöin tosin suuririntaisilla rinta saattaa kävellessä osua käsivarteen, minkä jotkut kokevat haittaavina.

6.  Urheiluliivit eivät koskaan voi estää rintoja liikkumasta täysin, mutta litistäessään rintoja lähemmäs kehoa ne vähentävät niiden hölskyntää.

Kahdet rintaliivit eivät riitä

Rintaliivejä tarvitaan useita, sillä eri asut, eri puuhat – ja naiset, kyllähän te tiedätte – eri fiilikset vaativat eri liivit. Hyvään varusteluun on myös hyvä syy. Liivit säilyvät parempina, jos ne saavat käyttöjen ja pesujen välissä hetken huilata.

Ja ole niin hyvä – itsellesi – että hankit liivit, joissa on hyvä olla. Juuri arkiliivien pitäisi olla ne mukavat ja laadukkaat. Juhlaliivit voivat vaikka hetken puristaakin, jos asu sitä vaatii.

Muista myös, että rinnat muuttuvat naisen elämänkaaressa melkoisesti. Sama malli saati sama koko ei siis toimi teinistä vaihdevuosiin.

Asiantuntijana Wiipurin korsetin omistaja Anu Niemi (os. Eronen).

Kommentoi

Kommentoi juttua: Aikuisen naisen rintaliivit – näin ostat mukavat ja tukevat liivit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.