Koivuallergia

Allergia aiheuttaa oireita – auttaako antihistamiini?

Allergia tuntuu nenässä, silmissä ja kurkussa. Miten allergikko pärjää siitepölyn kanssa? Asiantuntijat antavat vinkkejä Kotilieden lukijoille.

Milloin estolääkitys on syytä aloittaa, kun oireita aiheuttavat leppä ja koivu?

Saan oireita lepästä ja koivusta. Milloin antihistamiinia tarvitaan? • Helmilinnea

Siitepölykauden alku ja oireiden vaikeus voivat vaihdella vuodesta toiseen, ja siksi yhtä, kaikille sopivaa ja vuodesta toiseen voimassaolevaa ajankohtaa aloittaa allergialääkitys ei ole. Kaikki siitepölyallergikot eivät edes tarvitse säännöllistä lääkitystä. He pärjäävät säätämällä lääkitystä oireiden mukaan.

Jos oireesi ovat kohtalaisen lievät ja ne ovat pysyneet kurissa antihistamiinitableteilla, riittää että aloitat lääkityksen, kun saat keväällä ensimmäiset oireet (aivastelu, silmien kutina, nuha). Antihistamiinit auttavat nopeasti, jo puolessa tunnissa.

Jos oireesi ovat yleensä hankalia ja tarvitset antihistamiinin lisäksi kortisoninenäsumutetta, sinun kannattaa kuunnella siitepölytiedotteita. Aloita lääkitys sitten, kun tiedotteissa kerrotaan ilmassa olevasta lepän siitepölystä. Sitä voi kulkeutua meille hyvinkin varhain Keski-Euroopasta, jo silloin, kun leppä ei meillä vielä kuki.

Miksi antihistamiini ei auta allergiaoireisiin?

Silmäni vuotavat ja punoittavat ja nenä vuotaa. Käytän antihistamiinitabletteja 1–2 päivässä, mutta se ei aina auta. Vaihdanko lääkemerkkiä? • Mummi

Antihistamiinin vaihto toiseen ei yleensä auta eikä tutkimusten mukaan niiden tehossa ole suuria eroja. Yksilöllisiä eroja voi toki olla, ja yksi antihistamiini saattaa yhdellä ihmisellä auttaa paremmin kuin toisella.
Jos oireesi ovat hankalat, sinun kannattaa antihistamiinin lisäksi aloittaa kortisoninenäsumute. Se on yleensä antihistamiinia tehokkaampi ja se auttaa myös silmäoireisiin. Ellei auta, lisäapua saa kromoglikaatti- tai antihistamiinisilmätipoista.

Heinäseipäät pellolla

Laajeneeko heinä­allergia astmaksi?

Minulla on ollut liki 40 vuotta heinäallergia, jota olen hoitanut vaihtelevasti antihistamiineilla.  Voiko allergiani muuttua astmaksi, ellen käytä antihistamiineja? • Maikki

Allergiaoireet eivät tavallisesti pahene merkittävästi iän mukana. Ellei sinulle ole tähän mennessä ilmaantunut astmaoireita, ei ole todennäköistä, ­että niitä tulisi nytkään. Astma voi toki puhjeta vaikka yli 60-vuotiaana, mutta valtaosa näistä vanhemmalla iällä ilmaantuvista uusista astmatapauksista ei liity siitepölyallergiaan.

Siitepölyallergiaa voi hoitaa oireiden mukaan. Elleivät oireet haittaa, lääkitystä ei tarvitse käyttää. Sitä voi alkaa käyttää silloin, kun oireista on kiusaa.
Lapsilla allergiaoireet voivat aikuista tavallisemmin pahentua astmaksi asti. Tutkimuksissa on huomattu, että lapsilla siitepölyallergian varhainen siedätyshoito voi estää myöhemmin astmaa. Tästä asiasta tarvitaan kuitenkin lisätutkimuksia.

Pyyhitään pölyä

Kuinka voin estää siitepölyn pääsyn sisätiloihin?

Miten voin estää siitepölyä tulemasta sisään ilmastoinnin kautta? • Meppu

Koneellisen ilmastoinnin suodattimet kannattaa vaihtaa ennen ja jälkeen siitepölykauden. Vanhoissa asunnoissa tuuletusventtiilit ovat yleensä ikkunan yläkarmissa ja niissä on talvi- ja kesäasento. Siitepölyaikaan niitä voi pitää talviasennossa, ja säädellä siten pölyisen korvausilman pääsyä huoneilmaan.

Jos haluaa tuulettaa ikkunat auki, ikkunoihin kannattaa hankkia rauta- tai päivittäistavarakaupasta suodatinkangas. Se neuvotaan vaihtamaan 1–3 kuukauden välein.

Asiantuntijoina: Allergianeuvoja Anne Vuorenmaa, Allergia- ja astmaliitto ja kliinisen allergologian dosentti ja asiantuntijalääkäri, Timo Vanto, Turun yliopisto ja Allergia- ja astmaliitto.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 9/2016.

Lue myös:

Mehiläisen tai ampiaisen pisto: normaali myrkkyreaktio vai allergiaa?

Allergia kuriin – tiesitkö tämän siedätyshoidoista?

Allergisen siivousvinkit

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Allergia aiheuttaa oireita – auttaako antihistamiini?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X