Liikunta

Auttavatko ravintolisät tai ruokavalio? Näin hidastat nivelrikon etenemistä

Nivelrikko vaikeuttaa liikkumista, ainakin jos jumittuu sohvalle surkuttelemaan. Liike on lääkettä nivelrikkoon. Ravintolisien tutkimusnäyttö puuttuu, mutta oireet voivat helpottua.

Liikkeelle lähtö sattuu ja porraskävely tekee kipeää – onko tämä nivelrikkoa?

Liikkeellelähtökipu on tyypillinen nivelrikon eli artroosin ensioire: ensimmäiset askeleet kirpaisevat, mutta homma helpottuu, kun kävelyssä pääsee vauhtiin. Tosin kipu palaa ehkä puolen kilometrin, kilometrin päästä.

Polvinivelrikossa portaiden tai mäen laskeutumisesta tulee hankalaa. Nivel voi turvotella.

Alkuvaiheessa kipu tulee liikkuessa tai sen jälkeen, myöhemmin myös levossa. Ennen pitkää nivelen liike rajoittuu, jolloin sukkien pukeminen tai varpaankynsien leikkaaminen vaikeutuu.

Virheasennot kielivät pitkälle edenneestä nivelrikosta.

Nivelrikko on rappeumasairaus, jossa ruston kestävyys heikkenee, rusto ohenee ja pikkuhiljaa katoaa. Vähitellen vauriot etenevät koko niveleen. Kyse ei ole pelkästään mekaanisesta, kuormituksen aiheuttamasta kulumasta, vaan myös biologisista prosesseista, joissa rustoa hajottavat tapahtumat ovat aktiivisempia kuin korjaavat.

Voiko nivelrikko tulla viisikymppiselle?

Vaikka nivelrikko yleistyy ikääntyessä, ikä ei ole ainoa altistava tekijä, vaan nivelrikko voi tulla viisikymppiselle ja nuoremmallekin. Se voi tulla periaatteessa mihin niveleen tahansa: tavallisimmin polveen, lonkkaan, selkään ja naisilla sormiin. Kolmanneksella yli 75-vuotiaista naisista se on polvessa, ja joka viidennellä lonkassa.

Myös perimä, tietty nivelen rakenne, ylipaino, tupakointi ja pitkään jatkunut kova kuormitus altistavat nivelrikolle. Monesti kuormitus on liittynyt työhön, ja esimerkiksi siinä toistuviin, yksipuolisiin liikkeisiin.

Fyysinen työ altistaa nivelrikolle

Nivelen tapaturmat, kuten murtumat tai kierukka- ja ristisidevammat, voivat ennen pitkää johtaa nivelrikkoon. Jos polvikierukka pitää syystä tai toisesta poistaa, nivelrikko yleensä aikaistuu.

Oireilevan nivelrikon taustalta löytyykin yleensä useita eri tekijöitä.

Paraneeko nivelrikko?

Valitettavasti tässä taudissa pakki puuttuu, eli tauti etenee. Tuhoutuneen ruston tilalle ei kasva entisenlaista kudosta. Kun tauti löydetään varhaisessa vaiheessa, sen etenemisvauhtiin voidaan vaikuttaa.

Vaurioituneet nivelet eivät aiheuta kaikille hoidettavaa sairautta. Lääkäri diagnosoi nivelrikon oireiden, kliinisen tutkimuksen ja pääsääntöisesti röntgenkuvan avulla.

Loppuuko hölkkäharrastus nivelrikkoon?

Liikunta on nivelrikon tärkein hoito ja keino hidastaa sen etenemistä. Se ylläpitää nivelruston rakennetta, tehostaa nivelen aineenvaihduntaa ja mahdollistaa sen ravinnonsaannin. Sillä huolehditaan nivelen liikkuvuudesta ja lihasvoimasta.

Nivelet tarvitsevat tuekseen hyväkuntoiset lihakset. Treenatut lihakset voivat estää oireita.

Kaikki liikunta on nivelelle hyväksi, mutta tarvittaessa lajia on hyvä säätää itselle sopivaksi. Jos hölkkä on lempilaji, kannattaa suunnata joustaville metsäpoluille ja satsata kunnon kenkiin.

Liikuntakielloista on luovuttu, sillä vaarana on, että ihminen lopettaa liikunnan kokonaan – ja sohvaperunalla tauti on aina vaikeampi. Omaan tilanteeseen sopivat liikuntaohjeet saa fysioterapeutilta.

Kävely metsässä

Auttavatko ravintolisät tai ruokavalio?

Markkinoilla on muun muassa glukosamiinia sisältäviä valmisteita, joita myydään nivelten hyvinvoinnin ylläpitoon. Tutkimusnäyttö niiden tehosta puuttuu, mutta jos ihminen kokee saavansa niistä avun ja oireet helpottuvat, niitä voi käyttää. Määrättömästi ei luontaistuotteita kannata syödä, sillä kaikkien aineiden liikakäytöllä on haittansa.

Nivelrikon hoitoon ei suositella mitään erityistä ruokavaliota. Tärkeintä on huolehtia, että energian kulutus ja saanti pysyvät tasapainossa ja paino kurissa. Ylipaino paitsi lisää myös pahentaa olemassa olevaa nivelrikkoa. Selkeästi ylipainoisella polvinivelrikkopotilaalla jopa vain 10 prosentin painonpudotus saattaa vähentää merkittävästi kipua.

Miten lääkäri auttaa nivelrikkopotilasta?

On olemassa pistettäviä lääkkeitä, kortisonia ja hyaluronia. Ne eivät paranna niveltä, mutta helpottavat oireita, kortisoni muutamasta päivästä muutamaan viikkoon. Hyaluroniin suhtaudutaan nivelrikon hoitosuosituksissa varauksella, sillä tutkimusnäyttö on ristiriitaista. Osa potilaista kokee, että hyaluronivalmisteista on hyötyä, jolloin käyttö on perusteltua.

Kipua hoidetaan suun kautta otettavilla kipulääkkeillä ja paikallisilla lääkevoiteilla. Polvinivelrikkopotilasta voidaan usein auttaa virheasentoja oikaisevalla polven saranatuella, joka tasaa kuormitusta ja helpottaa siten kipua.

Kuinka kauan tekoniveltä pitää odottaa?

Omilla elämäntavoilla voi vaikuttaa siihen, millaiseksi elämä nivelrikon kanssa muodostuu. Nivelrikko on aaltoileva sairaus, ja välillä voi olla pitkiäkin hyviä aikoja. Siksi tekoniveltä harkitaan perusteellisesti, eikä lievässä nivelrikossa sitä tarvita. Tekonivelen aika on, kun huonoja jaksoja on selvästi hyviä enemmän, kipu estää liikkumisen ja haittaa nukkumista.

Tekonivel ei ole ikuinen, ja mitä nuoremmalle se laitetaan, sitä varmemmin se joudutaan uusimaan. Jos potilas ja erikoislääkäri päätyvät leikkaukseen, siihen pääsee julkisella sektorilla pääsääntöisesti puolen vuoden kuluessa lääkärin arviosta.

Asiantuntijana ortopedi, ylilääkäri Mikko Manninen, Orton Oy.

Juttu on julkaistu Kotiliesi 16/2017 -lehdessä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Auttavatko ravintolisät tai ruokavalio? Näin hidastat nivelrikon etenemistä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.