Hyvinvointi

Edessä yksinäinen joulu? Näin helpotat yksinäisyyden tunnetta ja löydät seuraa halutessasi

Yksin vietetyn joulun ei tarvitse olla ankea. Hemmottele itseäsi ja kyseenalaista ajatus perhejuhlasta. Yöpaidassa sohvalla vietetty joulu voi olla täydellinen, jos päätät niin.

Yksin vietetty joulu voi tuntua pahalta, jos ulkopuoliset säälittelevät asiaa ja mainokset pursuilevat kuvia perhejoulusta. Itsekseen vietetty joulu voi kuitenkin olla antoisa, eikä seuraa kaipaavan tarvitse olla yksin.

Nämä vinkit vievät ajatuksesi pois surkuttelusta ja auttavat nauttimaan joulusta:

joulukoristeita

1. Kyseenalaista perhejoulun ihanne

Puhumme joulusta perhejuhlana ja yksinäinen joulu mielletään usein surulliseksi. Sen sijaan yksinäistä pääsiäistä, vappua tai juhannusta ei kauhistella.

Mitä enemmän yksinäistä joulua surkutellaan, sitä pahemmalta se tuntuu – turhaan. Olosi helpottuu, kun ymmärrät tämän ja opit suhtautumaan jouluun neutraalisti. Se on juhla, josta jokainen voi luoda omanlaisensa.

Joulu voi olla perhejuhla, mutta paljon muutakin. Se merkitsee yhdelle työpäivää, toiselle elokuvamaratonia ja kolmannelle pitkiä päiväunia. Haasta oman mielesi, mainosten ja ympäristön käsitykset siitä, millainen on hyvä joulu ja luo juhlasta itsesi näköinen.

2. Hemmottele itseäsi

Voit nauttia joulusta, vaikka aattoosi ei kuuluisi sukupäivällistä tai parisuhdehetkiä. Iloitse siitä, että arjen hektisyys helpottaa. Ulkoile, sauno, herkuttele, tee hemmotteluhoitoja, katso elokuvia, kuuntele musiikkia, lue ja polta kynttilöitä.

Entistä useammat paikat, kuten ravintolat ja kuntosalit, ovat auki aattona ja välipäivinä. Voit myös tehdä jotain höpsön hauskaa. Lähde pulkkamäkeen tai pidä olohuoneessa piknik ja laita taustalle video, jossa aallot lyövät hiekkarantaan.

3. Laske rimaa ja löysäile

Täydellisyydentavoittelu yhdistettynä yksinäisyyden murehtimiseen tekee joulusta kurjan. Käännä ajatuksesi toisinpäin: kun vietät joulun yksin, et ole tilivelvollinen muille. Kenenkään tunnelma ei latistu, vaikka et ostaisi lahjoja ja koristelisi kotia. Sinun ei tarvitse stressata rahanmenoa ja uupua joulupuuhissa.

Itsenäinen joulu voi olla ihanaa, aikataulutonta löysäilyä. Nuku puolillepäivin, lue lehti rauhassa ja vietä pyhät kotivaatteissa. Akkusi latautuvat tehokkaammin kuin sukulaiselta toisen luo kiitäessä.

4. Älä suostu säälityn rooliin

Vaikka olisit sinut yksinäisen joulun kanssa, ulkopuolisten sääli voi tuntua pahalta. Sääli on usein yritys ilmaista empatiaa, eikä säälijä ymmärrä asettavansa toisen alisteiseen asemaan.

Jos muut surkuttelevat yksinäisyyttäsi, ilmaise kauniisti, mutta jämäkästi, että joulusi on yhtä tyydyttävä kuin muidenkin. Jos et kaipaa seuraa, kieltäydy kohteliaasti vierailukutsuista ja kerro, että nautit joulusta omalla tavallasi.

Talviloma on ulkoilijan parasta aikaa.

 

5. Keskity kiitollisuudenaiheisiin

Yksi negatiivinen ajatus johtaa helposti toiseen ja kierre on valmis. Sinun ei tarvitse olla jouluna tekopositiivinen, mutta ole yritä olla kiitollinen ja kunnioita itseäsi.

Joulu on hyvä hetki vuoden henkiselle tilinpäätökselle. Mieti, missä onnistuit, kehityit ja autoit muita?  Mistä voit olla kiitollinen?

6. Osallistu seurakuntien tai järjestöjen joulutapahtumiin

Seurallisen ihmisen joulun ei tarvitse olla yksinäinen, vaikka omaa lähipiiriä ei olisi. Seurakunnat, järjestöt ja yhdistykset järjestävät kaikille avoimia joulutapahtumia myös aattona. Osallistu rohkeasti, jos kaipaat tekemistä ja uusia tuttavuuksia.

Tarjolla on esimerkiksi keskustelu-, askartelu- ja lauluiltoja sekä ilmaisia jouluaterioita.

Seurakuntien lisäksi tilaisuuksia järjestävät esimerkiksi Suomen Punainen Risti, palvelutalot, mielenterveysseurat ja työttömien yhdistykset.

Vuonna 2002 seurakunnat tarjoavat joulutapahtumia verkon välityksellä.

Kuorolaulu tuo joulumielen.

7. Kriisipäivystys auttaa, kun tarvitset tukea

Joulu voi nostaa pintaan kipeitä tunteita, joita on raskasta käsitellä yksin. Ahdistusta ei kannata padota, sillä apua on saatavilla pyhinäkin.

Kirkon valtakunnallinen palveleva puhelin tarjoaa keskusteluapua numerossa 0400 22 11 80 kello 18 alkaen. Puhelin päivystää perjantai- ja lauantaiöisin kello 03:n asti ja muulloin 01:en.

Tukea saa myös kirkon chat-palvelusta, joka on avoinna maanantaista perjantaihin kello 12−20. Chatissa juttelu on anonyymiä, eikä se vaadi rekisteröitymistä.

Suomen mielenterveysseuran kriisipuhelin palvelee jouluna numerossa 010−195 202. Linja on avoinna juhlapyhinä kello 15−07. Vertaistukea saa myös verkkokriisikeskus Tukinetin ja mielenterveysjärjestö Helmin avoimilta ja anonyymeilta keskustelupalstoilta.

Lähteet: Helmi ry, Kirkon Keskusteluapua -sivusto, Psychology Today, Suomen mielenterveysseura, Tukinet

Kommentoi

Kommentoi juttua: Edessä yksinäinen joulu? Näin helpotat yksinäisyyden tunnetta ja löydät seuraa halutessasi

Martinique 1956

Jos ihminen haluaa ilahduttaa toista ihmistä jollain lahjalla, niin minkä takia siihen pitää joulu olla? Lahjalla ilahduttaminen ilman sitä on paljon aidompaa ja se tulee sydämestä silloin. Joulusta on tehty sellainen kauppiaiden rahasampo ja voi sitä hössötyksen hössötystä valtaosin ihmisistä!

Martinique 1956

Ihan fiksuja juttuja näin yksinäisten ihmisten kannalta, kun joulua aina lässytetään tekopyhästi perhejuhlana.

Suvaitsevainen äiti

Parempi yksin, kuin huonon kaverin kanssa. Olen siitä iloinen, kun annoin lapsieni matkustaa esim ulkomaille joulunaikaan, kun he sitä halusivat. Kyllä perhejoulussa on sellaista svelvollisuudentuntoakin mukana, että on niinkuin pakko tehdä, mitä joku muu haluaa.

Pirjo

Joulu on muutaman päivän pituinen, ulkoilemaan lähtiessä siellä kyllä näkee ihmisiä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.