Hyvinvointi

Kuka vain voi joskus joutua elvyttämään – muistatko, miten elvytetään oikeaoppisesti?

Elvytys on yksi tärkeimmistä ensiaputaidoista, joka kaikilla pitäisi olla hallussa. Asiantuntija ohjeistaa elvyttämään oikein.

Elvytystä tarvitaan silloin, kun ihminen ei herää ja hän hengittää epänormaalisti. Elvytys on tärkeää aloittaa niin pian kuin mahdollista. Valtaosalla esimerkiksi sydänkohtauksen saaneista on hyvät mahdollisuudet selvitä elossa, kun elvytys aloitetaan alle kymmenen minuuttia kohtauksesta.

Elvytyksellä tarkoitetaan painelu-puhalluselvytystä. Painamalla 30 kertaa elottoman henkilön rintakehää pyritään saamaan autettavan veri kiertämään. Puhaltamalla 2 kertaa henkilön suuhun saadaan autettavan keuhkoihin ilmaa ja siten lisähappea koko elimistöön.

”Aivosolut tuhoutuvat jo 1–6 minuutissa pahasti, jos ihminen ei hengitä. Siksi aivoille pitää saada nopeasti happea”, kertoo Suomen Punaisen Ristin ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinne.

Myllyrinne antaa seikkaperäiset ohjeet elvytykseen.

Lue myös: Mitä pitää tehdä, jos näkee kadulla makaavan ihmisen? Älä ainakaan kävele ohi, vaan toimi näiden asiantuntijan ohjeiden mukaan

Elvytys käynnissä
Elvytystilanne voi sattua kohdalle yllättäen. Siksi elvytystaitoja kannattaa harjoitella säännöllisesti. © iStocphoto

Elvytys: näin painelu-puhalluselvytys tehdään

  1. Selvitä, onko henkilö herätettävissä. Puhuttele ja ravistele.
  2. Jos henkilö ei herää, soita 112. Laita puhelin kaiuttimelle ja jatka auttamista.
  3. Aseta henkilö selälleen ja avaa hengitystie nostamalla hänen leukaansa. Tarkista, hengittääkö hän normaalisti. Kokeile kämmenselällä suun ja sierainten kohdalta, tuntuuko ilmavirtausta.
  4. Jos autettava ei hengitä tai hengittää epänormaalisti, pyydä jotakuta hakemaan defibrillaattori, jos ympärilläsi on muita ihmisiä.
  5. Aloita paineluelvytys. Varmista, että autettava makaa tasaisella alustalla selällään. Aseta kädet päällekkäin keskelle autettavan rintalastaa. Paina käsivarret suorina alaspäin 30 kertaa ripeään tahtiin. Rintakehän kuuluu painua 5–6 cm alas, joten painelut saavat olla melko voimakkaita.
  6. Jatka elvytystä puhalluksilla. Aseta suusi tiukasti autettavan suuhun kiinni ja sulje sormillasi hänen sieraimensa. Puhalla 2 kertaa autettavan keuhkoihin. Puhallus on kuin tavallinen uloshengitys, eli ei kovin voimakas.
  7. Jatka vuorottelemalla paineluita ja puhalluksia kunnes ihminen virkoaa ja hengittää tai kunnes ensihoitopalvelu saapuu paikalle.

Katso videolta, miten elvytetään:

Lapsen elvytys

Alle murrosikäisten lasten ja vauvojen elvyts aloitetaan viidellä alkupuhalluksella, minkä jälkeen jatketaan samaan tapaan kuin aikuisten elvytyksessä: 30 painelua ja 2 puhallusta, 30 painelua ja 2 puhallusta, ja niin edelleen.

Vauvoille painelut tehdään kahdella sormella, ei koko kämmenellä.

Hukkuneen elvytys

Vedestä pelastetun henkilön elvytys alkaa viidellä alkupuhalluksella, minkä jälkeen jatketaan samaan tapaan kuin aikuisten elvytyksessä: 30 painelua ja 2 puhallusta, 30 painelua ja 2 puhallusta.

Lue myös Anna.fi: Äkillinen sairauskohtaus tulee usein varoittamatta – opettele tämä tärkeä FAST-muistisääntö aivoverenkiertohäiriön varalta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuka vain voi joskus joutua elvyttämään – muistatko, miten elvytetään oikeaoppisesti?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.