Hyvinvointi

En saa suutani auki - miten voin oppia sosiaaliseksi?

Et uskalla avata suutasi vieraiden kanssa. Tuttujen kanssa juttelet mielelläsi, mutta cocktailkutsut ovat kauhistus. Lue, miten seurustelutaitoa voi oppia.

Vieraiden kohtaaminen on aina hieman arvaamaatonta. Tutuista tietää, kuinka he käyttäytyvät, mikä tuo turvallisen tunteen. Vieraassa seurassa jotkut kokevat kokea olonsa hyvin turvattomaksi, mikä on omiaan vetämään suun suppuun.

Erilaiset luonteet

On hyvä muistaa, että olemme erilaisia. Temperamentiltaan ujot ja arat eivät ehdi lämmetä kutsuilla sähäkämpien seurapiirihaiden tahtiin. He kokevat olonsa siellä epävarmaksi ja epämukavaksi.

Joidenkin on myös vaikea luottaa muihin. Taustalla saattaa olla huonoja kokemuksia tilanteista, joissa omia paljastuksia on myöhemmin käytetty heitä vastaan. Joku pelkää, että muut eivät arvosta sitä mitä hän sanoisi. Tai että paljastuukin hölmöksi itseään koulutetumpien seurassa. Tai että tekee itsensä naurettavaksi avaamalla suunsa.

Suomalainen ja häpeä

Meidät suomalaiset on perinteisesti kasvatettu häpeän kulttuuriin. Siinä ei ole lasta kehuttu ja kannustettu, vaan hänet on pakotettu reippaaksi, vaikka olisi kuinka arka.

Nyt onneksi ymmärretään paremmin, että toiset tarvitsevat enemmän aikaa sopeutuakseen uusiin tilanteisiin. Jos pelkäävää lasta ei heitetä suoraan leijonan luolaan, vaan hän saa edetä varovasti, hän saa hyviä kokemuksia ja oppii luottamaan tilanteisiin. Huonot kokemukset vain vahvistavat käsitystä, että ei kannata yrittää, koska se tuntuu pahalta.

Cocktailkutsuja kammoava aikuinen voi harjoittelemalla oppia juttelemaan myös vieraille, vaikkei hänestä hölösuuta koskaan tulisikaan. Viisainta on edetä vähitellen, jottei tunnu, että taas tässä viskataan leijonan luolaan.

Yksin juhlissa

Harjoittele sosiaalisia taitoja

Ensimmäinen askel on hyväksyä itsensä ujona ja arkanakin. On turha vertailla itseään sujuviin seuramiehiin ja kohti kurottaviin poskisuutelijoihin. Mene tilanteeseen omana itsenäsi äläkä ajattele, että sinun pitäisi olla tietynlainen.

Kun saavut kutsuille, anna itsellesi aikaa. Katsele rauhassa sivummalta, mikä on meininki. Vähitellen sopeudut tunnelmaan. Muista, että moni muu tuntee samoin kuin sinä. Ja muista, että seurassa tarvitaan aina kuuntelijoita, ei vain puhujia.

Miten olla sosiaalinen?

Voit myös etukäteen kuivaharjoitella tilanteita. Kun sinulla on suunnitelma, et tule yllätetyksi, kun joku lähestyy sinua. Jos olet huolissasi siitä, että et keksi mitään puhuttavaa, mieti aiheita valmiiksi. Joskus voit harjoitella myös valmiita vastauksia odottamiisi kysymyksiin, varsinkin jos ne tuntuvat vaikeilta tai kiusallisilta.

Jos kuitenkin paniikki iskee eikä mikään muu auta, voit aina vedota siihen, että nyt täytyy käydä vessassa. Sillä voi saada hetken hengähdysaikaa, jos olo käy sietämättömäksi. Joskus pelkkä tieto tällaisesta ”paniikkinappulasta” helpottaa.

Kehitä vuorovaikutustaitoja vähitellen

On hyvä yrittää, vaikka se tuntuisi vaikealta. Omalla epämukavuusalueella voi vierailla kerta kerralla vähän pidempään. On tärkeää, että saisit tilanteesta edes yhden pienen onnistumisen kokemuksen. Sitä kannattaa sitten itselleen hehkuttaa: hyvä minä, hienosti toimittu!

Jos taas joku ei mennytkään kuten olisit toivonut, sitä ei kannata jäädä märehtimään. Se, että jos olet joskus epäonnistunut, ei tarkoita että epäonnistuisit jälleen.

Asiantuntijana johtava psykoterapeutti Nina Tapio, psykoterapiakeskus Vastaamo.

 

Katso myös:

Työelämässä jaksaminen

Lopeta murehtiminen: 10 vinkkiä

Häpeän mustasukkaisuuttani

Kommentoi

Kommentoi juttua: En saa suutani auki - miten voin oppia sosiaaliseksi?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.