Rintasyöpää sairastava nainen
Hyvinvointi

Erikoisliivejä, kalliita sidetarpeita ja suuria sairaalalaskuja – tämän takia rintasyöpä tulee kalliiksi

Ei riitä, että rintasyöpä vie usein rinnan ja nakertaa naiseutta. Monelle sen sairastaminen tekee myös ison loven lompakkoon. Kovimmille joutuvat pienituloiset.

Rintasyöpään sairastuminen aiheuttaa pelkoa, hätää, kipua ja surua. Ja kuluja.

Suurimman loven lompakkoon tekee ansiotulojen menetys. Sairauspäiväraha on yleensä 70 prosenttia palkasta, joten jo ennestään pienituloiset ja asuntolainaiset voivat joutua tiukille.

Sairaala- ja poliklinikkakäynneistä ja hoidoista joutuu maksamaan itse, kunnes julkisen terveydenhuollon vuotuinen maksukatto, 691 euroa, täyttyy.

Syöpälääkkeistä saa korvausta vuotuisen 50 euron alkuomavastuun täytyttyä. Omalla rahalla joutuu ostamaan esimerkiksi kipulääkkeitä ja limakalvojen kuivumista hoitavia tuotteita.

Haavanhoitotuotteet erityisen kalliita

Kuluja tulee myös uusista rintaliiveistä ja itse maksettavista hoitotarvikkeista.

”Haavanhoitotuotteet ja sidetarpeet ovat kalliita”, Rintasyöpäyhdistyksen neuvontahoitaja Outi Kurki sanoo.

Rintaleikkauksen jälkeiseen turvotukseen tarvitaan usein fysioterapiaa. Tässäkin on oltava valppaana: laki ja asetukset takaavat potilaalle korvauksia, mutta niiden selvittäminen ja hakeminen on potilaan omalla vastuulla.

Nainen ostaa rintaliivejä.
Rintaliivit joutuu usein uusimaan leikkauksen jälkeen.

Valitettava fakta on, että rintasyöpään sairastuu elinaikanaan yhä useampi nainen, jo joka kahdeksas.

Tämä tarkoittaa noin 5 000 sairastunutta vuodessa, ja määrä kasvaa yhä.

Syöpien määrän lisääntymistä selittää ikärakenteen muutos. Kun eletään yhä vanhemmiksi, ehditään myös sairastua. Myös muuttuneet elintavat vaikuttavat: naiset synnyttävät lapset yhä vanhempina, jos synnyttävät lainkaan.

Krooninen rintasyöpä johtaa usein työkyvyttömyyteen

Kovimmin syöpä koettelee parantumatonta syöpää sairastavien taloutta.

Tällaista kroonistunutta syöpää sairastavat joutuvat usein työkyvyttömyyseläkkeelle. Kun tämä tapahtuu nuorena, eläke voi jäädä hyvin pieneksi.

Outi Kurki on kuullut, että usein parantumatonta syöpää sairastavien parisuhde päättyy.

”Puolisolle voi olla liikaa se, että sairastuneen elämä pyörii jatkuvasti syövän ja hoitojen ympärillä. Ero taas heikentää taloudellista tilannetta.”

Miten tähän voisi sitten varautua? Kannattaisiko ottaa naisille kaupiteltava syöpävakuutus? Ehkä – jos olisi varaa. Syöpävakuutukset ovat kalliita, joten ne ovat vaihtoehto lähinnä heille, joiden talous ei ole kovin kireällä.

Onneksi ainakin neuvontaa on tarjolla maksutta. Rintasyöpäyhdistyksen neuvontahoitaja on palkattu Roosa nauha -keräyksen tuotoilla.

Roosa nauha -päivää vietetään 13.10.2017.

Lähde: Kela.fi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Erikoisliivejä, kalliita sidetarpeita ja suuria sairaalalaskuja – tämän takia rintasyöpä tulee kalliiksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.