Hyvinvointi

Eroon maksaläiskistä? Ihotautien erikoislääkäri kertoo, kuinka onnistut ja vältyt pigmenttiläiskiltä

Maksaläiskä on ihon ei-toivottu mutta usein vaaraton vieras. Ruskeiden läikkien syntymistä kasvoille ja muualle ihoon voi kuitenkin ehkäistä. Lue ihotautien erikoislääkärin neuvot!

Nimestään huolimatta maksaläiskällä ei ole mitään tekemistä maksan kanssa. Maksaläiskä tarkoittaa sitä, että iholle kertyy pigmenttiä. Suurin syyllinen löytyy taivaalta, nimittäin auringon uv-säteily on vastuussa ruskeiden läikkien ilmestymisestä iholle.

Lue, mitä iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Maria Huttunen kertoo maksaläiskistä sekä niiden ehkäisystä ja poistamisesta.

1. Kenellä maksaläiskiä esiintyy?

Maksaläiskiä voi olla sekä miehillä ja naisilla. Naisilla estrogeenihormoni altistaa pigmentin kertymiselle ja usein maksaläiskiä syntyy raskauksien tai e-pillerien käytön aikana.

Maksaläiskiä tulee ihoalueille, jotka ovat altistuneet auringolle. Tyypillisesti maksaläiskiä esiintyy kasvojen iholla, kuten ohimoilla, otsassa ja poskipäillä, sekä hartioilla, olkapäillä, rinnan alueella ja käsissä.

”Yleensä maksaläiskiä esiintyy aikuisilla ja vanhemmilla ihmisillä”, Maria Huttunen kertoo.

2. Miten maksaläiskiä voi ehkäistä?

Suurin syy maksaläiskiin on aurinko ja sen ultraviolettisäteily. Paras keino läiskiltä suojautumiseen ja niiden tummumisen ehkäisyyn onkin aurinkovoiteen käyttö. Maria Huttunen suosittelee käyttämään UVA- ja UVB-suojan omaavaa 50 suojakertoimista aurinkovoidetta. Varsinkin alkukeväällä ja kesällä suuri suojakerroin on tarpeen.

”On parempi käyttää varsinaista aurinkosuojavoidetta, vaikka meikkivoide olisikin varustettu aurinkosuojalla”, Huttunen sanoo.

Alkoholipitoiset deodorantit, hajusteet ja hajuvedet kannattaa jättää kaappiin auringossa oleskelun ajaksi, sillä ne voivat aiheuttaa esimerkiksi kaulan iholle maksaläiskiä.

3. Mistä maksaläiskän tunnistaa?

Maksaläiskä on tumma ja suurehko läiskä kasvoilla tai muilla auringolle altistuneilla ihoalueilla.

Maksaläiskä ilmaantuu tyypillisesti kesän seurauksena ja se on voimakkaimmillaan loppukesällä ja syksyllä. Läiskä vaalenee talvella, jos se ei saa aurinkoa ja voimistuu taas seuraavana kesänä. Maksaläiskä tulee vuosi vuodelta voimakkaammin esille.

4. Miten maksaläiskän saa pois?

Maksaläiskää ei ole pakko poistaa. Jos kuitenkin haluat läiskästä eroon, Maria Huttunen kannustaa kääntymään ihotautilääkärin puoleen.

”Maksaläiskä on mahdollista saada pois, mutta pahoja läiskiä voi olla vaikea saada kokonaan häivytettyä. Yleisimmin maksaläiskää hoidetaan erilaisilla laserhoidoilla tai kemiallisilla kuorinnoilla.”

”Kotikonstein maksaläiskää voi olla vaikea poistaa. Samoin kosmetologien keinot eivät välttämättä riitä, koska pigmentti on syvällä ihossa eikä se lähde ihon kevyellä pintakuorimisella”, Huttunen lisää.

Jos haluat peittää maksaläiskät meikin avulla, taputtele läiskien päälle runsaspigmenttistä peiteainetta joko ennen meikkivoiteen levittämistä tai sen jälkeen.

5. Voiko maksaläiskä olla vaarallinen?

Suurin osa maksaläiskistä on vaarattomia. Ne aiheuttavat ihoon vain kosmeettisia muutoksia, joista ei ole vaaraa terveydelle.

Poikkeus on Lentigo maligna -melanooma, jota esiintyy vanhemmilla ihmisillä silloin, kun maksaläiskä muuttuu pahalaatuiseksi. Jos aikaisemmin väriltään ruskeassa läiskässä alkaa olla myös muita värisävyjä, kuten tummaa, vaaleaa tai punertavaa, kannattaa maksaläiskää näyttää lääkärille.

”Lentigo maligna on harvinainen, käytännössä maksaläiskät ovat harmittomia”, Maria Huttunen lohduttaa.

Lue myös:

Testasimme 10 kasvoille tarkoitettua aurinkovoidetta – parhaat tuotteet lapsille, herkkäihoisille ja helposti palaville 4 täsmätuotetta pigmenttiläiskiin Tiesitkö? Välttelet turhaan vettä ja saunaa kuivan ihon hoidossa Hoida myös lievästi oireilevaa couperosa-ihoa – voit välttää hankalan ruusufinnin synnyn 4 vinkkiä avuksi aikuisen naisen akneen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Eroon maksaläiskistä? Ihotautien erikoislääkäri kertoo, kuinka onnistut ja vältyt pigmenttiläiskiltä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.