Hyvinvointi

Onko sinullakin hajupommi suussa? Raikasta haiseva hengitys näillä vinkeillä

Mitä tehdä, jos haiseva hengitys vaivaa hammaspesusta huolimatta? Lue 7 vastausta mieltä vaivaaviin kysymyksiin!

Asiantuntija dosentti ja erikoishammaslääkäri Susanna Paju Helsingin yliopistosta kertoo, miksi haiseva hengitys vaivaa.

Lue myös: Et kai sinäkin hoida hampaitasi väärin? Karsi nämä yleiset virheet

1. Miksi haiseva hengitys vaivaa, vaikka pesen hampaat kahdesti päivässä ja puhdistan hammasvälit?

Tunkkainen haju suussa on tuttu varsinkin aamuisin. Syljeneritys vähenee yöllä, jolloin suu kuivuu. Herätessä sylki ei ole vielä ehtinyt kostuttaa suuta, ja kuiva suu tuoksahtaa. Aamutunkkaisuus häviää, kun pesee hampaat ja syö aamupalaa – nimenomaan tässä järjestyksessä.

Jos hengitys haisee muulloin, syynä on luultavimmin hammasväleihin, ientaskuihin tai kielen uurteisiin ja nystyihin kerääntynyt ruoanjäte tai bakteeriplakki. Suun bakteereista osa tuottaa aineenvaihdunnassaan haisevia rikkiyhdisteitä.

Kun hampaat on harjattu kahdesti päivässä ja niiden välitkin on puhdistettu, kielen pinnan puhdistaminen voisi auttaa. Se onnistuu pehmeällä hammasharjalla, lusikan reunalla tai erityisellä kielen kaapimella. Kielen puhdistamisessa pitää olla hellävarainen, jotta kieli ei ärsyynny tai vahingoitu.

Lue myös: Nielutulehdus vaivaa – mistä erottaa bakteerin ja viruksen aiheuttaman tulehduksen?

2. Miten ruokatottumukset vaikuttavat hengityksen hajuun?

Valkosipuli, jotkut yrtit, kahvi, alkoholi ja tupakka haisevat hengityksessä. Syömättömyys, rankka laihduttaminen ja kovin vähähiilihydraattinen ruokavalio voivat johtaa ketoosi-tilaan, jossa elimistö polttaa energiakseen rasvaa hiilihydraattien sijaan, ja tämä aiheuttaa hengitykseen asetonin hajun.

Säännöllinen ateriarytmi eli viisi kuusi syömiskertaa päivässä ilman naposteluja on suun terveydelle hyväksi.

Lue myös: Näillä arkisilla valinnoilla pidät huolta sydämesi terveydestä ja vähennät sydänsairauksien riskiä

3. Raikastuuko haiseva hengitys suuvedellä tai kurkkupastilleilla?

Syy pahanhajuiseen hengitykseen voi olla esimerkiksi huonossa hygieniassa, osittain puhjennutta viisaudenhammasta ympäröivän ikenen tai yleensä ienten tulehduksessa sekä huonosti istuvassa, bakteereja keräävässä hammasproteesissa. Näihin suuvedet ja pastillit eivät auta. Ne voivat tuoda hetken helpotuksen, mutta perussyytä ne eivät hoida. Sokeria sisältävät kurkkupastillit päinvastoin haittaavat hammasterveyttä.

Jos kuitenkin haluaa käyttää suuvettä, kannattaa valita varta vasten pahanhajuiseen hengitykseen tarkoitettu tuote ja välttää vahvoja suuvesiä. Vahvoja, klooriheksidiiniä sisältäviä suuvesiä käytetään hampaiden poistojen ja suun alueen leikkausten jälkihoitona, mutta niitä ei saisi käyttää pitkään. Jos suuhygienia on kunnossa ja silti hengitys haisee, tarvitaan hammaslääkäriä.

Lue myös: Nappaa vinkit: näin saat vauhtia aineenvaihduntaan

Haiseva hengitys voi johtua huonosta hammashygieniasta

4. Voiko hammaslääkäri auttaa?

Tilanteen selvittely alkaa suun perusteellisella tutkimuksella, jossa käydään läpi hampaiden, ikenien ja suun limakalvojen kunto. Jos hoidettavaa löytyy, se hoidetaan.

Vastaanotolla käydään läpi myös potilaan oma suun hoito. Usein takimmaisten hampaiden ja hammasvälien puhdistaminen jää vajaaksi tai puhdistusvälineet ovat sopimattomat. Hammasharja ei ehkä ulotu kunnolla takimmaisiin hampaisiin eikä hammastikku puhdista kaikkia poskihampaiden pintoja. Harjan vaihto sähköhammasharjaan ja tikun taipuisaan, pikkuisen pulloharjan näköiseen hammasväliharjaan auttaa. Hammasväliharjan pitää kurkistaa hampaiden välistä suun sisäpuolelle, ja sillä tehdään hankaavaa liikettä monta kertaa – yksi tökkäisy ei riitä.

Ikenistä vuotava veri kielii tulehduksesta. Se paranee yleensä itsestään, kun tehostaa hammasvälien puhdistusta.

Lue myös Anna.fi:stä: Voiko vichyä juoda hampaiden pesun jälkeen? Suuhygienisti vastaa

5. Voiko syy pahanhajuiseen hengitykseen olla vakavassa sairaudessa tai lääkkeessä?

Syy pahanhajuiseen hengitykseen löytyy yhdeksässä tapauksesta kymmenestä suusta ja lopuissa lähinnä ruoansulatuskanavasta, kuten närästystä aiheuttavasta refluksitaudista. Joillain ihmisillä nielurisoihin tulee vaaleita, haisevia möykkyjä eli proppuja. Pitkittynyt poskiontelotulehdus ja sen vuoksi onteloissa seisova lima on otollinen kasvualusta bakteereille ja sitä kautta hajulle. Harvinainen, krooninen tulehdus, hajunenä eli ozena, aiheuttaa pahaa hajua uloshengitystilmaan. Huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes voi tuoda hengitykseen makean tuoksun.

Suuta kuivattavat sairaudet ja lääkkeet altistavat pahanhajuiselle hengitykselle. Suun kuivuminen voi liittyä reumatauteihin ja diabetekseen. Lääkkeistä erityisesti sydän- ja verisuonisairauksien hoitoon käytetyt lääkkeet, ns. antikolinergiset psyykenlääkkeet, jotkut antihistamiinit ja hengitettävät astmalääkkeet sekä usean lääkkeen yhtäaikainen käyttö aiheuttavat suun kuivuutta.

6. Reikiintyvätkö hampaat haisevassa suussa herkemmin?

Hyvin iso reikä voi haista, mutta rikkiyhdisteitä tuottavat, pahaa hajua aiheuttavat suun bakteerit eivät juurikaan saa aikaan hampaiden reikiintymistä eli kariesta. Haju viittaa pikemminkin iensairauksiin eli ientulehdukseen, josta kehittyy hoitamattomana parodontiitti, hampaita tukikudoksestaan irrottava sairaus. Yleisterveyden kannalta iensairaudet ovat kariesta isompi vaara, sillä ne lisäävät muun muassa vakavien sydäntapahtumien riskiä, ja siksi ikenet tulee hoitaa kuntoon.

7. Nenä tottuu hajuihin, eikä oma haiseva hengitys haise aina omaan nenään. Pystyykö hengitystä itse testaamaan jotenkin?

Omien hammasvälien puhdistukseen käytetty hammastikku tai -väliharja ja kielen siivonnut kaavin haisevat samalta kuin oma suu. Hengityksen hajusta voi aina kysyä hammaslääkäriltä tai suuhygienistiltä.

Hengityksen hajua pidetään arkaluonteisena asiana. Koska se voi olla merkki hoitoa vaativasta sairaudesta, siitä pitäisi voida sanoa toiselle.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 3/2017.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko sinullakin hajupommi suussa? Raikasta haiseva hengitys näillä vinkeillä

Hengitys haisee täälläkin välillä

Suolistosta tulee pahaa hajua, etenkin aamuisin ja laihdutuskuurin ollessa meneillään. Musta tee voi olla yksi hyvä juttu asiaan ja persilja, minttu, ehkä sitruunakin. Joku tulehdushan varmaan kyseessä saattaa olla.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.