Hyvinvointi

Haluatko vaalentaa hiuksesi ekologisesti ja hellävaraisesti? Savivaalennus voi olla valintasi – katso ennen ja jälkeen -kuvat!

Savivaalennus on ekologista ja hiuksille hellävaraista vaalennusta etsivän valinta. Testasimme kotimaisen luonnonkosmetiikkasarja Ekopharman savivaalennuksen. Lue kokemukset ja katso kuvat.

Savivaalennus ei ole kasviväri. Kasviväreillä ei ole mahdollista vaalentaa hiuksen omaa pigmenttiä. Sen sijaan savivaalennus on ekologinen ja hiuksille hellävarainen tapa vaalentaa hiusta.

Savivaalennuksen vaikutus perustuu valkosaven, ruokasoodan ja vetyperoksin yhteisvaikutukseen. Savivaalennus ei sisällä perinteisten synteettisten vaalennusaineiden kemikaaleja, kuten ammoniakkia, persulfaatteja tai ammoniumpersulfaatteja.

Tällä hetkellä savivaalennusta tehdään vain kampaamoissa. Sitä kannattaa tiedustella esimerkiksi oman paikkakunnan ekokampaamoista.

Lue myös: Mietityttääkö hiustenvärjäys kemikaaleilla? Hiusten kasvivärjäys on uusi luomuvaihtoehto – testasimme, peittääkö kasviväri harmaat

Mikä on savivaalennus?

Savivaalennusaineessa on kolme ainesosaa.

Kosmetiikassa käytetty hapete on kemiallinen tehtaalla valmistettu aine, eli se ei ole luonnonkosmetiikkaa.

”Voimme sanoa, että vaalennus on ekologinen, sillä vetyperoksidi muuttuu hajotessaan vedeksi ja hapeksi. Eli vaikka hapete ei ole luonnonkosmetiikkaa, se on biohajoavaa, samoin kuin savi ja sooda. Kun seos menee viemäriin, sillä ei ole vaikutusta vesistöön”, kouluttaja Marika Oinonen Ekopharmasta kertoo.

”Kyseessä ei ole luomuvaalennus, ei missään nimessä vetyperoksidin takia, mutta savivaalennus on tällä hetkellä ekologisin ja luonnonmukaisin vaalennus, joka hiuksille voidaan tehdä.”

Savivaalennuksen hellävaraisuus johtuu siitä, että sen pH on alhainen verrattuna synteettisiin vaalennusaineisiin.

”Hiuksen oma pH on 4½–5½. Savivaalennuksen pH pyörii 7–8 ympärillä, riippuen hapetteen vahvuudesta. Synteettisillä pH saattaa olla jopa 12.”

Hellävaraisuudesta johtuen savivaalennuksella ei ole mahdollista saada vitivalkoisia hiuksia kerralla. Se vaalentaa hiuksia 1–3 astetta, kun synteettisesti tehty vaalennus voi vaalentaa hiuksia 5–7 astetta.

”Savivaalennus vaalentaa muutaman asteen ja jättää hiuksiin kauniin, toffeeseen vivahtavan sävyn. Hius on hyväkuntoinen ja kiiltää vaalennuksen jälkeen, mikä on hyvin eri tilanne kuin synteettisten vaalennustuotteiden käytön jälkeen.”

Kampaaja osaa kertoa, sopiiko savivaalennus omiin hiuksiin. Periaatteessa vaalennus käy kaikenlaisille ja -värisille hiuksille. Sitä voidaan käyttää niin värjäämättömille hiuksille, kuin kasvi- että synteettisesti värjätyille hiuksille.

Vaalennusta tehdessä voidaan käyttää erilaisia vaalennustekniikoita raidoista kaikkien hiusten värjäämiseen.

Lue myös: Tukka lähtee, mikä avuksi? Näin hoidat hiustenlähtöä

Miten savivaalennus tehdään?

Ennen savivaalennusta Marika Oinonen Ekopharmasta pesee hiukseni savishampoolla, jossa on valkosavea ja nokkosta, teepuuöljyä sekä piparminttua. Ei ole siis väliä, onko hiuksissa esimerkiksi muotoilutuotteita tai ovatko ne likaiset tai vastapestyt, kun menee kampaajalle.

”Kannattaa pitää 3–4 viikon tauko synteettisillä värjäysainella tehdyn värjäyksen jälkeen ennen savivaalennusta”, Oinonen neuvoo.

Hiukseni ovat pitkät, hieman luonnonkiharat ja sävyltään perinteinen maantie. Hiuksissa on vaaleita raitoja, jotka on tehty synteettisellä vaalennuksella viime kesänä.

Oinonen sekoittaa kaksi seosta. Toisessa hän käyttää kolmeprosenttista vetyperoksidia ja toisessa kuusiprosenttista. Kolmeprosenttisella raidoitetaan alahiukset, kuusiprosenttisella päällimmäiset.

”Hapetteita löytyy yhteensä neljä: kolme-, kuusi- ja yhdeksän- sekä 12-prosenttiset. Viimeisintä ei suositella savivaalennuksen kanssa sen vahvuuden takia.”

Oinosen sekoittamista savi-sooda-vetyperoksidiseoksista muodostuu voidemaisia, hieman maustamatonta jogurttia muistuttavia seoksia. Ne eivät tuoksu vahvasti.

Raidat värjätään samalla tavalla kuin synteettisetkin. Savivaalennuksen vaikutusaika on 10 minuutista tuntiin riippuen halutusta lopputuloksesta ja lähtökohdasta sekä käytetystä hapetteesta. Miedompi hapate vaatii enemmän aikaa.

Itselläni aine vaikuttaa päässä vajaan tunnin. Se ei missään vaiheessa kirvele hiuspohjaani. Lopuksi hiukset pestään.

Lopputuloksena tyvikasvu on kadonnut, ja tilalla on vivahteikas valikoima luonnollisia toffeen, beigen ja kullan sävyjä, jotka sekoittuvat hyvin vanhoihin raitoihin.

Hiukseni kiiltävät ja tuntuvat hyväkuntoisilta, eivätkä ne takkuunnu yhtään enempää kuin ennen värjäystä. Ensimmäisen kotipesun jälkeen hiuksia lähtee odotettua vähemmän, mikä on hyvällä tavalla yllättävää.

Vasemmalla hiukset ennen savivaalennusta, oikealla savivaalennuksen jälkeen. Liikuta kuvaa play-merkkien kohdalta nuolella tai sormella vasemmalle ja oikealle.

Miten savivaalennuttuja hiuksia hoidetaan?

Vaikka savivaalennus on hiuksille hellävarainen, hiukset kaipaavat huolenpitoa värjäyksen jälkeen. Oinonen suosittelee valitsemaan hoitotuotteet hiuslaadun ja kunnon mukaan. Kampaaja voi auttaa valitsemaan oikeat tuotteet.

”Hiukset tarvitsevat vaalennuksen jälkeen kosteutta. Hiussuomut jäävät vaalennuksessa auki, ja on tärkeää, että ne sulkeutuvat. Tuotteiden on hyvä kosteuttaa, korjata rakennetta ja vahvistaa hiusta.”

Joka kuudes pesukerta etenkin pitkiin ja rakennekäsiteltyihin hiuksiin kannattaa tehdä tehohoito esimerkiksi hiusnaamiolla.

”Naamio levitetään pyyhekuiviin hiuksiin, märistä hiuksista naamio valuu vain alas. Naamiota kannattaa pitää viidestä kymmeneen minuuttia.”

Savivaalennettuja hiuksia voi halutessaan pestä myös hopeashampoolla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Haluatko vaalentaa hiuksesi ekologisesti ja hellävaraisesti? Savivaalennus voi olla valintasi – katso ennen ja jälkeen -kuvat!

Zadaa

En huomaa värieroja juuri ollenkaan, aikaisempi jopa parempi?

AK

Aikaisempi parempi!

Ekokampaajs

Tällä hetkellä vain ekokampaaja taitaa savivaalennuksen. Jutussa mainitaan kampaaja, mikä on eri asia kuin ekokampaaja. Ekokampaaja on erikoistunut toteuttamaan muiden ekologisten hoitojen lisäksi myös savivaalennuksia.

Pörröpää

Sävyttää nätisti, mitenkähän toimii kiharalle tukalle.

Pat

Tosi hyvä lopputulos, savivaalennus kiinnostaa

Kumpi

En ymmärrä kumpi on ennen ja kumpi jälkeen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.