Hyvinvointi

Haluttomuus tuo kriisin parisuhteeseen – näin seksistä voi syttyä uudelleen

Haluttomuus nakertaa parisuhteita etenkin ruuhkavuosina ja keski-iässä. Kadonneen kipinän metsästys kannattaa aloittaa läheisyyden elvyttämisestä. Haluja voi herätellä myös uusilla asennoilla ja leluilla, mutta joskus apu löytyy lääkäristä, ei seksikaupasta.

Väestöliiton tutkimuksen mukaan jopa puolet suomalaisnaisista kärsii joskus halujen laimentumisesta, yleensä ruuhkavuosina ja vaihdevuosien jälkeen. Miehet eivät kärsi haluttomuudesta yhtä paljon, mutta heidänkin kiinnostuksensa seksiin vähentyy selvästi 60 ikävuoden korvilla.

Haluttomuus on yksi parisuhteen vaikeimmista ongelmista, sillä siihen on harvoin yhtä selkeää syytä. Seksuaalinen kipinä on mahdollista löytää uudelleen, mutta se vaatii parilta avoimuutta, rohkeutta ja motivaatiota.

Pareilla haluttomuuden syyt vaihtelevat

Ensimmäinen askel kipinän elvyttämisessä on haluttomuuden syiden tunnistaminen. Aluksi kannattaa pohtia, johtuuko haluttomuus parisuhdeongelmista, elämäntilanteen aiheuttamasta stressistä vai siitä, että kiihottuminen on fyysisesti vaikeaa, vaikka seksi kiinnostaisi.

Nuorilla haluttomuus johtuu usein arjen hektisyydestä ja yhteisen ajan puutteesta. Vanhempien parien haluja taas laimentavat suhteen ja seksin arkipäiväistyminen.

Stressi ja suhteen urautuminen voivat aiheuttaa riitoja. Vaikka riidat eivät liittyisi seksiin, ne nakertavat läheisyyttä. Välit voivat mennä niin pahaan solmuun, että jo samassa huoneessa oleminen on vaikeaa, rakastelusta puhumattakaan.

Haluttomuus voi johtua myös fyysisistä syistä. Taustalla voi olla sairauksia tai muutoksia hormonituotannossa. Naisen limakalvot voivat olla raskauden ja vaihdevuosien jälkeen niin kuivat, että yhdyntä sattuu. Testosteronitason lasku voi aiheuttaa erektiohäiriöitä, ja mies voi alkaa vältellä seksiä. Myös masennus ja masennuslääkkeet voivat laimentaa haluja.

pariskunta

Nämä asiat voivat aiheuttaa haluttomuutta:

Erotiikan elvytys alkaa läheisyydestä

Läheisyys ja tunne siitä, että on rakastettu ja hyväksytty, ovat halun kulmakiviä. Jos seksielämä on kuihtunut täysin, yhdyntä kannattaa unohtaa hetkeksi. Kemian elvyttämisen voi aloittaa yhdessäolosta ja hellästä koskettelusta, jonka ei tarvitse johtaa seksiin.

Saunominen, kumppanin hierominen, sylikkäin makoilu ja yhteiset harrastukset tuovat elämään romantiikkaa ja iloa. Koskettelu vähentää stressiä ja lisää halukkuutta voimistavien mielihyvähormonien tuotantoa. Suhteen ongelmia on helpompi ratkoa rentoutuneena, kun tunneyhteys alkaa löytyä uudelleen.

jalkojen hierontaa

Kuuntele ja puhu parisuhteessa

Ongelmat parisuhteen vuorovaikutuksessa johtavat usein ongelmiin seksissä. Jos puhuminen on vaikeaa, kumppanit eivät uskalla kertoa, millaista seksiä he haluavat. He voivat myös torjua toistensa toiveet tylysti.

Avoimuus ja kuunteleminen vahvistavat läheisyyttä ja halua. Vuorovaikutuksen petraamisen voi aloittaa kyselemällä toiselta tämän päivän kuulumisia. Älä puhu päälle, väheksy tai ilkeile, vaan kuuntele kumppaniasi.

Arkisesta jutustelusta kannattaa edetä seksistä puhumiseen, vaikka se olisi aluksi hankalaa. Jos suora puhe ujostuttaa, ilmaise äännähdyksillä ja eleillä, mistä nautit. Tarkkaile kumppanisi reaktioita ja kysy, millaisesta koskettelusta hän pitää.

Lelut piristävät, mutta eivät korjaa ongelmia

Rutinoitunutta seksielämää voi piristää apuvälineillä. Ne voivat helpottaa rakastelua ja tuovat siihen leikkisyyttä.

Liukastusaineet tekevät seksistä miellyttävää naiselle, jos hänen limakalvonsa ovat kuivat ja yhdyntä aiheuttaa kipua. Hieromasauvat ja vibraattorit voivat auttaa naista laukeamaan, sillä vain viidesosa naisista saa orgasmin yhdynnässä.

Seksikkäät vaatteet, roolileikit, eroottiset filmit ja kirjat voivat tuoda uusia ideoita makuuhuoneeseen. Myös uusissa paikoissa ja asennoissa rakastelu voi saada seksin tuntumaan taas jännittävältä.

Lelut, asut ja asennot ovat silti vain seksin maustajia. Ne eivät ratkaise suhteen ongelmia tai auta, jos toinen haluaa rajua seksiä päivittäin, toinen hellää romantiikkaa kerran viikossa.

Jotta seksielämä parantuisi, molempien pitää haluta halujen elvyttämistä. Jos suhde on kriisissä tai kumppanien halut ovat aivan erilaiset, apua kannattaa hakea pariterapiasta, ei seksikaupasta.

seksilelut piristävät

Rakasta itseäsi ja kehoasi

Huono seksuaalinen itsetunto vähentää etenkin naisten haluja. Moni nainen murehtii ulkonäköään ja sitä, tekeekö hän sängyssä kaiken oikein.

Itsensä rakastaminen ja hemmottelu ovat joskus avaimia halujen löytämiseen. Hemmottelu voi tarkoittaa yhdelle omaa aikaa, toiselle pitsialusvaatteita ja kolmannelle lupaa nauttia niin seksistä kuin ruoastakin ilman ulkonäköpaineita.

Myös masturbointi auttaa naista tutustumaan kehoonsa ja iloitsemaan siitä. Seksistä nauttiminen on helpompaa, kun nainen osaa hyväillä itselleen orgasmin omin käsin.

Kehoaan kannattaa paitsi rakastaa, myös huoltaa. Tämä koskee sekä naisia että miehiä. Esimerkiksi piilevä diabetes tai kilpirauhasen vajaatoiminta voivat oireilla haluttomuutena. Myös univaje, ylipaino, tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö vähentävät seksihaluja ja aiheuttavat erektio-ongelmia.

Jos seksi kiinnostaa, mutta keho ei syty, ongelmasta kannattaa puhua lääkärille. Erektiohäiriötä voidaan hoitaa lääkkeillä, emättimen kuivuttaa estrogeenivoiteilla ja liukasteilla. Joskus oudon apeuden taustalla voi olla vakava sairaus, joka vaatii hoitoa.

Lähteet: Seksuaaliterveysklinikka ja Väestöliito sekä Hattunen, Leena: Haluttaako? Seksuaalisen halun ääriviivoja. (2007, Gummerus).

Lue lisää seksistä ja läheisyydestä:

Vaivaako seksin puute parisuhteessa? Lisää läheisyyttä 3 keinon avulla

Psykologi Tony Dunderfelt: ”Kiire ja pinnallisuus estävät nauttimasta rakkaudesta ja seksuaalisuudesta”

40 vuotta yhdessä: ”Seksi on koko ajan vain parantunut

Kosketa minua hellästi – miten löytää elämää rikastuttava seksuaalisuus?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Haluttomuus tuo kriisin parisuhteeseen – näin seksistä voi syttyä uudelleen

Pete Wilsten

Seksilelut voivat olla mainio suhteen piristäjä kuten artikkelissa ansiokkaasti todettiin. Monet seksikaupat myyvät välineitä, joita voisi paremmin kutsua nimellä ”seksiapuvälineet”, sillä niillä on myös terapeuttinen tarkoitus erilaisen läheisyyden helpottajana ja auttajana. Seksistä voi nauttia niin monella tavalla eikä yhdyntä ole niistä kuin yksi. Tunnetuimpia välineitä ja seksikauppoja on listattu http://www.seksikaupat.net josta voi selailemisen aloittaa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.