Hyvinvointi

8 vinkkiä: Näin kannustat kotona vetelehtivää nuorta

Jos nuori jää vaille koulutus- ja työpaikkaa, pyrkikää löytämään hänelle jotakin säännöllistä tekemistä. Syrjäytymisvaarassa olevalle nuorelle on saatavilla apua.  

Nuoren mielessä saattaa pyöriä monenlaisia kysymyksiä ja ympäristön luomia paineita siitä, millainen pitäisi olla. Tilannetta ei helpota se, että opiskelemaan on usein vaikea päästä, etenkin, jos peruskoulun päästötodistus ei ole kohtalainen.

Ongelma koskee erityisesti nuoria miehiä. Noin joka viides suomalainen alle 25-vuotias nuorukainen on työelämän ja koulutuksen ulkopuolella.

Heistä suuri osa  etsii välivuotena alaansa tai on taloussuhdanteen vuoksi tällä hetkellä vailla töitä. Jotkut taas ovat oikeasti vaarassa jäädä pysyvämmin syrjään ja ulkopuoliseksi yhteiskunnasta.

Syitä on yhtä monia kuin yksilöitä, ja vanhemman osa voi olla haastava. Vaikka kaikkeen ei voi vaikuttaa, ongelmia ennaltaehkäisevät ihan arkiset välittämistä viestittävät teot.

1. Luo hyviä hetkiä keskusteluille

Pyri luomaan suotuisia hetkiä keskustelulle. Joillekin nuorille on helppo puhua, kun kävelette yhdessä jonnekin tai kun matkaatte autossa. Toinen taas lähtee mielellään yhdessä saunomaan, jolloin lauteilla jutustelu on luontevaa.

Pyri aistimaan, milloin nuori haluaisi keskustella tai on vastaanottavainen kysymyksellesi. Pysäytä silloin muut puuhasi juttutuokiota varten.

 2. Kannusta, se auttaa

Kukapa jaksaisi yrittää sitkeästi, jos ympäriltä viestitään, ettei kuitenkaan onnistu. Kannustuksella voi olla ratkaiseva merkitys siinä, että hyvät asiat loksahtavat eteenpäin.

Iloitse nuoren kanssa onnistumisista ja tue häntä pettymyksissä. Niistä voi aina oppia seuraavaa yritystä varten.

 3. Kehu heti, kun siihen on aihetta

Lapsi ei pilaannu kehumalla. Tunne onnistumisesta ja muilta saatu tunnustus vaikuttavat itsetuntoon ja siihen, miten jaksaa yrittää.

Kerro, kun olet ylpeä lapsestasi. Kannusta häntä keskittymään parhaisiin puoliinsa ja ymmärtämään, ettei kukaan voi olla hyvä kaikessa.

Nuoria tukevan Etsivän Työn vastaava ohjaaja Satu Muikku kertoo, että ajatuksena on heijastaa nuoreen tämän positiivisia voimavaroja. Sitä voi harjoittaa kotonakin. Nuori ei välttämättä itse huomaa tai tiedosta vahvuuksiaan.

Kehu myös lapsesi ulkonäköä. Nykyaikaan kuuluu kovaa kilpailua ja uudenlaisia odotuksia, joista osa liittyy ulkonäköön ja menestymiseen.

”Työelämä on entistä epävarmempaa. Nuoren voi olla vaikea löytää töitä, ja työt ovat pätkissä. On osattava markkinoida itseään, oltava sitkeä ja siedettävä pettymyksiä”, erikoistutkija Kaija Appelqvist-Schmidlechner Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta summaa.

4. Kuskaa, sillä nuori tarvitsee yhteisön

Tue nuoren harrastamista. Nuori tarvitsee yhteisön, johon kuulua. Hyvä harrastus voi toimia tällaisena.

Harrastus myös tarjoaa onnistumisen kokemuksia, tukee lapsen suotuisaa kehitystä ja suojaa monelta ongelmalta. Vanhemman tehtävänä on motivoida ja kannustaa – ja usein myös kuskata.

5. Viljele huumoria

Peter Peitsalo Miessakeista vetää Diakonia Ammattikorkeakoulun ja Miessakkien Auta miestä mäessä -hankkeen valmennusryhmää. Hän kertoo, että tapaamisissa nauretaan paljon.

Nuorten miesten on helpompi suhtautua omiin asioihinsa, kun ryhmässä on samassa tilanteessa olevia ihmisiä.

”Kun nuoret kokevat, että heidän on helppo jutella kevyesti, he tulevat paikalle, ja voimme ottaa vaikeitakin asioita keskusteluun.”

Viimeksi nauratti erään ryhmäläisen pulma: hän oli harmissaan, vaikka hänelle oli tarjottu kahta työpaikkaa.

”Onhan se ikävää, kun joutuu toiselle työpaikalle sanomaan, että ei tulekaan.”

Kotona mököttävää nuorta voi auttaa sekin, että heittää tämän oven alta sydämenmuotoisen lapun: olet tärkeä!

6. Tee ja toimi nuoren kanssa

Puhuminen ja kuunteleminen ovat tärkeitä, mutta joillekin nuorille on helpompi ottaa vastaan tietoa ja käsitellä tunteita toimimalla. Yhdessä tekeminen myös lähentää ja viestii siitä, että toinen on tärkeä.

Lähtisikö nuori vaikka lenkkipolulle tai opettajaksi nettipeliin? Voisitteko käydä tutustumassa johonkin nuorta kiinnostavaan ammattiin? Entä jos ottaisitte yhdessä toisistanne voimaa tuovat valokuvat?

Auta nuorta myös mahdollisten tukipapereiden täyttämisessä, tai hakekaa siihen apua.

7. Tue nuorta päivärytmissä

Ihminen tarvitsee osallisuuden tunnetta ja mielekästä tekemistä. Se on hyväksi mielelle. Päivätoimintoihin on vaikea osallistua, jos rytmi kääntyy yökukkumiseksi ja päivänukkumiseksi.

Löytyisikö lähistöltä jotakin päiväaikaista harrastustoimintaa tai kunnan järjestämää työelämään valmentavaa pajaa? Suostuisiko nuori kokeilemaan sitä vaikka jonkin kannustimen siivittämänä?

8. Etsi syrjäytymisvaarassa olevalle nuorelle tukea

 Joskus nuori valitsee niin kuin valitsee, vaikka vanhemmat tekisivät mitä. Muista, että nuorella itselläänkin on vastuu valinnoistaan. Pidä huolta myös omasta jaksamisestasi.

 

Asiantuntijoina: Erikoistutkija Kaija Appelqvist-Schmidlechner Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen mielenterveysyksiköstä. Kehittämis- ja koulutuspäällikkö Peter Peitsalo Miessakeista. Vastaava ohjaaja Satu Muikku Etsivä työ Tampereelta.

 

Lue aiheesta lisää:

Navajoterapeutti Ari Kuivalainen: ”Rumpukurssi auttoi normaaliin arkeen”

Kotiliesi kysyy: Miten auttaa vihaista nuorta?

Potkut tuli – Kolmen irtisanotun tarina

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: 8 vinkkiä: Näin kannustat kotona vetelehtivää nuorta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.