Hyvinvointi

Nainen: Näin outoja tulkintoja kehostasi on tehty ­­– nyt kannattaisi puhua klitoriksesta

Tuore kirja kertoo naisen ruumiin kummallisesta historiasta. Vieläkään tiede ei tiedä naisen elimistöstä kaikkea, koulussakin puhutaan vain naisen lisääntymiselimistä.

Miehen ja naisen välinen ero johtuu siitä, että naiset ovat kotoisin Venuksesta, miehet Äänekoskelta.

Tämän tarkkanäköisen tiivistyksen isä on kirjailija ja toimittaja Mark Levengood, joka katsellut rakasta synnyinmaataan pitkään Ruotsin näkövinkkelistä.

Jos omassa parisuhteessa tuntuu toisinaan siltä, että välimatkan Venuksesta Äänekoskelle voi mitata valovuosissa, ei huolta: tätä mieltä tiedekin on ollut satoja vuosia.

Länsimainen lääketiede on lähtenyt nimittäin liikkeelle siitä olettamuksesta, että naiset ja miehet koostuvat aivan erilaisista aineksista. Lääketieteen ja  kirurgian tohtori Ervo Vesterinen perkaa tästä asetelmasta seuranneita kummallisia käsityksiä tuoreessa kirjassaan Naisen ruumiin historia.

Vesterinen kertoo antiikin lääkäreiden ja tiedemiesten uskoneen, että ihmiskehossa vallitsi nesteiden tasapaino. Miehen kehosta nämä nesteet tekivät kuuman ja kuivan, naisesta kylmän ja kostean.

Vesterinen siteeraa esimerkiksi kreikkalaista lääkäriä Galenosta, jonka mukaan naisen kehon kylmyys käänsi hänen sukuelimensä sisäänpäin, kohti lämpöä.

Länsimaisen lääketieteen isä Hippokrates puolestaan arveli, että jo kohdussa miespuolinen sikiö sijoittui yleensä oikealle puolelle siinä missä naispuolinen sikiö viihtyi vasemmalla.

Kohtua pidettiin ylipäänsä varsin erikoisena värkkinä! Ei liene sattumaa, että se sai nimensä kreikan kielen sanasta hystera.

Aromaattisia suitsukkeita

Kreikkalaisten lääkäreiden mielestä kohtu oli vatsaontelossa irrallaan liikkunut elin, jonka vaeltelusta saattoi seurata vakavia oireita kuten hengenahdistusta, kouristelua, tajuttomuutta ja lopulta jopa kuolema.

Nestetasapainon säilyttämiseksi kannalta oli tärkeää, että kuukautiset olivat säännölliset ja runsaat. Hippokrateen aikaan kehotettiin muun muassa ”suitsuttamaan” emätintä aromaattisilla aineilla kuukautisten elvyttämiseksi silläkin uhalla, että se aiheutti päänsärkyä.

Kuukautisiin liittyviä ongelmia, naisten vaivoja, lääkittiin mitä eksoottisimmilla tavoilla ja avuksi otettiin myös astrologia.

Uskonnon vaikutuksesta kuukautisten ajateltiin myöhäiskeskiajalla olleen myrkyllisiä. Vesterisen mukaan hiukset piti peittää tarkasti, jottei myrkky päässyt niiden kautta ulos kehosta. Silmien kautta se saattoi välittyä pahimmillaan kehdossa nukkuvaan lapseen.

Naisen vartalo

Jos seksistä ei nauti, ei tule raskaaksi

Jälkeläisten tuottaminen on kautta aikojen ollut naisen kehon tärkein tehtävä. Antiikissa ajateltiin, että nainen pystyy säätelemään raskaaksi tuloa tahdonvoimallaan: jos hän ei nauttinut seksistä eikä saanut orgasmia, hän ei voinut tulla raskaaksi.

Jos nainen sitten tuli raskaaksi ja halusi tietää tulevan lapsensa sukupuolen, hänen tuli kastella ohran ja vehnän jyvät virtsallaan. Jos vehnä iti, tulossa oli poika, jos taas ohra, lapsesta tuli tyttö.

Jos minkäänlaista itämistä ei tapahtunut, nainen ei ollut raskaana.

Klitoris oppikirjoihin!

Antiikin opeille on helppo hymyillä 2000-luvun Suomessa.

Kirjailija Ervo Vesterinen kuitenkin muistuttaa, että vielä 1970-luvulla Suomessa tehtiin esimerkiksi kohdun korjausleikkauksia, joilla pyrittiin parantamaan hedelmällisyyttä. Tämä perustui ajatukseen siitä, että kohtu oli väärässä asennossa.

Miten mahtaa käydä tulevaisuudessa? Onko kaikki tieto naisen kehosta jo olemassa vai herättävätkö nykyiset käsityksemme hilpeyttä muutaman kymmenen vuoden kuluttua?

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, kliininen seksologi Leena Väisälä uskoo, että tiede ja asenteet kehittyvät tulevina vuosina etenkin naisen seksuaalisuuden ymmärtämisessä. Naisen halu nauttia lakkaa olemasta tabu.

Mehiläisessä ja Aava-klinikalla työskentelevä Väisälä vastaa puhelimeen työmatkalta Espanjasta. Hän muistuttaa oitis, että naista itseään häiritsevään haluttomuuteen on Yhdysvalloissa kehitetty jo lääkitys, joka ei kuitenkaan ainakaan ihan lähiaikoina ole rantautumassa Eurooppaan.

”Naisen klitoriksen hermotuksesta on saatu tutkittua tietoa vasta viimeisten 25 vuoden kuluessa. Samoin sen koosta on ollut aivan viime vuosiin kummallisia käsityksiä. Edelleenkään koulun oppikirjat eivät kerro klitoriksesta juuri mitään, vaikka penis ja sen toiminta esitellään tarkasti.”

Hyvästit yksiavioiselle suhteelle

Leena Väisälä arvelee, että asenteiden tasolla murtuu ideaali pitkästä yksiavioisesta parisuhteesta.

”Varmasti suurimpia muutoksia tulee edelleen olemaan se, että naista ei nähdä seksuaalisesti passiivisena vaan aktiivisena toimijana ilman leimoja, huoraksi nimittelyä. Positiivisesti”, Väisälä sanoo.

Tiede kehittyy, ja erilaisten hormonien ja välittäjäaineiden toiminnasta saadaan uutta tietoa.

Kirurgin veistä tarvitaan yhä vähemmän, koska monet leikkaukset pystytään korvaamaan hellävaraisimmilla hoidoilla.

”Hormonikierukka on jo nyt auttanut runsaisiin kuukautisvuotoihin ja vähentänyt turhia kohdunpoistoja. Jatkossa löydetään varmasti uusia hoitoja myös vaikkapa myoomiin.”

Väisälä keksii vielä yhden konkreettisen muutoksen, joka liittyy lapsettomuushoitoihin.

”Kun nyt tehdään koeputkihedelmöityksiä, kasvatetaan usein useita munasoluja. Tulevaisuudessa pärjätään ehkä vain yhdellä.”

Lue vielä nämä:

Sari Pöyliö: Ne neljäkymmentä vuotta

Seksistä voi nauttia vaihdevuosissa – oman seksuaalisuutensa viisikymppisenä löytänyt Heli Heino neuvoo miten

Jokainen päivä on hyvä naistenpäivä – lue, miten tiede ylistää ihanaa naiseutta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nainen: Näin outoja tulkintoja kehostasi on tehty ­­– nyt kannattaisi puhua klitoriksesta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.