Hyvinvointi

Vyöhyketerapiaa kotona – lue helpot ohjeet, ja sinäkin osaat!

Vyöhyketerapialla voi hoitaa monenlaisia kehon kiputiloja ja vaivoja. Ja mikä parasta, sitä voi tehdä myös itse kotisohvalla iltauutisia katsoessaan tai bussimatkalla töihin. Vyöhyketerapeutti Piia Jokela-Nuorasen neuvoilla vyöhyketerapiaa on helppo kokeilla kotona.

Vyöhyketerapia rentouttaa ja puhdistaa kehoa, vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja tehostaa verenkiertoa. Vyöhyketerapiaa voi antaa myös kotona.

Lue myös: Kaikki huolestuttaa? Erota murehtiminen ahdistuneisuushäiriöstä

Tuhansia vuosia vanha hoitomenetelmä on ollut käytössä kiinalaisessa lääketieteessä ja intialaisessa ayurveda-perinteessä. Myös intiaanit ovat käyttäneet vyöhyketerapiaa hoitomuotona. Länsimaiseen tietoisuuteen vyöhyketerapia tuli 1900-luvun alussa.

Vyöhyketerapiapisteitä korvassa ja jalassa

Hoito perustuu kehossa olevien heijastepisteiden paineluun. Niitä painamalla ja hieromalla vaikutetaan kehon hyvinvointiin kokonaisvaltaisesti. Päähoitopaikat ovat jalkapohjat, kämmenet ja korvat.

Korva on tehokas hoitopaikka etenkin akuuteissa vaivoissa. Esimerkiksi migreeniä ja pahoinvointia hoidetaan korvan heijastepisteitä painamalla. Vyöhyketerapialla on saatu migreenin hoidossa aikaan hyviä tuloksia, kertoo vyöhyketerapeutti, hieroja ja doula Piia Jokela-Nuoranen.

Vyöhyketerapiassa voidaan keskittyä kehon ongelmakohtiin, esimerkiksi käsittelemällä jalkapohjasta vatsan hyvinvointiin ja toimintaan vaikuttavaa aluetta. Paineltava kohta voi tuntua varsin aralta, jos alueella ei kierrä veri kunnolla.

– Vyöhyketerapiassa yritetään perinteisen hieronnan tavoin saada verenkiertoa, lihaksia ja koko kehoa toimimaan paremmin. Ammattitaitoinen vyöhyketerapeutti tuntee jumissa olevat kohdat ja avaa ne polaarisella painantatekniikalla, eli akupainannalla. Kun jumit aukeavat, veri lähtee kiertämään paremmin, olo kohentuu ja ajatus kirkastuu. Vyöhyketerapia saa mielihyvähormonit liikkeelle. Kun kehon parantajahormonit saa käyntiin, hyvän olon tunne lisääntyy, Jokela-Nuoranen tietää.

Vyöhyketerapia voi auttaa migreeniin

Vyöhyketerapiaa käytetään päänsäryn ja migreenin hoitoon, tulehduskierteiden, kuten virtsatietulehduksen katkaisemiseen, unettomuuteen ja hormonaalisten vaivojen, kuten lapsettomuuden hoitoon. Vyöhyketerapia rentouttaa koko kehoa ja siksi siitä on apua myös niskahartia-alueen jännitystilojen hoidossa.

Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin tähtäävä hoitomenetelmä sopii kaikille vauvasta vaariin, Jokela-Nuoranen sanoo.

– Vauva-ajan koliikin, eli suolistovaivojen hoidossa vyöhyketerapiasta on havaittu olevan runsaasti apua. Asiaa on tutkittu Suomessa ja maailmalla. Tutkimuksissa on saatu tieteellistä näyttöä vyöhyketerapian suotuisista vaikutuksista koliikkiin. Suosittelen vyöhyketerapiaa kaikille vauvoille, sillä isolla osalla vauvoista on jännitystiloja niskan alueella.

 Turvallista vyöhyketerapiaa kotona

Vyöhyketerapeutti Piia Jokela-Nuoranen toivoo, että ihmiset uskaltaisivat koskettaa ja hoitaa toisiaan enemmän. Käsillä ja sormenpäillä paineleminen rentouttaa ja tuntuu hyvältä.

– Toisen koskettamista pelätään turhaan. Pariskunnat ja ystävykset voisivat hieroa toisiaan, tehdä jalkahoitoa ja painella korvanlehtien heijastepisteitä. Jos toinen vaikuttaa ärtyneeltä, hänelle kannattaa tokaista, että nyt suu suppuun ja hierotaan. Kiukku laantuu, jos saa nauttia rentouttavasta hieronnasta.

Vyöhyketerapian kokeileminen kotona on turvallista, kunhan kuuntelee hierottavan toiveita ja reaktioita. Hieronnan tulee pysyä ns. makean kivun alueella, eli sen tulee tuntua hierottavasta hyvältä.

– Harvalla hierontaan tottumattomalla on sellaisia voimia, että hän voisi käsillä ja sormilla hieroessaan aiheuttaa vahinkoa. Vyöhyketerapiaan tarkoitettua erillistä tikkua käytettäessä on kuitenkin hyvä tietää, mitä on tekemässä, ettei paina heijastepisteitä liian kovasti, Jokela-Nuoranen muistuttaa.

Vyöhyketerapiahoidosta kannattaa pidättäytyä, jos hoidettavan alueen iho on rikki tai ihottumainen, jottei ihoa ärsytä enempää. Hoitoa ei suositella myöskään kipeälle ja kuumeesta kärsivälle. Elimistö yrittää rauhoittaa tulehdustilaa kuumeen avulla, eikä luonnollista mekanismia kannata häiritä.

– En suosittelisi vyöhyketerapiahoitoa vakavasta sairaudesta kärsivälle, koska kehoa ei ole hyvä ärsyttää silloin enempää. Rentouttavaa ja kevyttä hierontaa voi kuitenkin pääsääntöisesti tehdä milloin tahansa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vyöhyketerapiaa kotona – lue helpot ohjeet, ja sinäkin osaat!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.