Hyvinvointi

Hilseshampoo auttaa pääsemään eroon hilseestä kotikonstein – moni hilseestä kärsivä sortuu hiustenpesussa yhteen virheeseen

Hilseshampoo rauhoittaa, kosteuttaa ja kuorii päänahkaa sekä estää hilseen muodostumista. Asiantuntija vinkkaa kolme toimivaa tuotetta ja kertoo, mihin niiden teho perustuu.

Kun päänahka kutisee, tekee mieli raapia. Jos rapsuttelun jälkeen kynnen alle tai paidan harteille jää kellertäviä hiutaleita tai vaaleaa puuterimaista pölyä, on syynä todennäköisesti hilse.

Ensisijainen keino hilseilevän päänahan hoitoon on tiheä, jopa päivittäinen shampoopesu. Moni tekee kuitenkin päinvastaisesti ja karsii shampoon käytön minimiin. Se ei kannata, sanoo iho- ja kosmetiikka-asiantuntija, farmaseutti Merike Laine Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksestä.

”Kun päänahkaa ei pestä, siellä oleva hiiva ja siten myös hilse lisääntyvät”, Laine sanoo.

Paras shampoo hilseilevän päänahan pesuun on hilseshampoo tai lääkeshampoo. Pyysimme Lainetta kertomaan, mistä tunnistaa hyvän lääkkeettömän hilseshampoon ja mitä sen käytössä on huomioitava.

Lue myös: Miksi päänahka kutisee ja pukkaa finnejä? Syy saattaa löytyä tavasta, jolla peset hiuksesi

Millainen on hyvä hilseshampoo?

Hyvä hilseshampoo rauhoittaa, kosteuttaa ja kuorii päänahkaa. Se myös hillitsee talin eritystä ja estää hilseen muodostumista. Tällaisia vaikutuksia on useilla eri ainesosilla. Esimerkiksi salisyylihappo kuorii, glyseroli puolestaan kosteuttaa päänahkaa.

Rasvaiselle, isoina kellertävinä hiutaleina oireilevalle hilseelle kannattaa valita rasvaiselle hilseelle tarkoitettu shampoo. Sellaisen tunnistaa pakkauksen englanninkielisestä sanaparista oily dandruff.

Kuivalle hilseelle voi kokeilla ensin tavallista shampoota ja perusvoidetta. Jos ne eivät auta, Laine kehottaa testaamaan erityisesti kosteuttavia hilseshampoita.

Allergioista ja ihottumista kärsivän kannattaa puolestaan suosia hajusteettomia vaihtoehtoja, joissa ei ole yleisimmin allergisoivia säilöntäaineita, kuten metyyli-isotiatsolinonia.

Jos aineosien nimien ja niiden vaikutusten muistaminen saavat pään pyörälle, ei hätää. Itselle paras tuote löytyy nimittäin useimmiten testaamalla, ei pakkausselosteita syynäämällä.

”Ei ole olemassa yhtä oikeaa vaihtoehtoa. Joku tuote toimii yhdellä, toinen ei saa siitä lainkaan apua”, Laine sanoo.

Kuinka usein hilseshampoota pitää käyttää?

Hilseshampoon käyttöohjeet tulee tarkistaa aina pakkausselosteesta. Osa tuotteista sopii jatkuvaan, päivittäiseen käyttöön, toiset toimivat kuuriluonteisesti.

Tyypillisesti kuurit kestävät noin kuusi viikkoa. Tällaisia shampoita neuvotaan käyttämään kahtena–kolmena päivänä viikossa. Välipäivinä voi käyttää tavallista, hellävaraista shampoota.

Jos hilse ei poistu hilseshampookuurin aikana, kannattaa kokeilla ketokonatsoli-sienilääkettä sisältävää lääkeshampoota ja hydrokortisoniliuosta.

Jos itsehoitokeinot eivät auta tai päänahan iho on pahasti rikkoutunut, on oikea osoite lääkärin vastaanotto. Lääkäri voi kirjoittaa päänahan tilanteen mukaan reseptiksi vahvemman paikallishoitoliuoksen tai suun kautta otettavan hiivasienilääkkeen tai antibiootin.

hilse
Hilseilevää päänahkaa voi hoitaa salisyylihappoa sisältävillä kuorintavoiteilla. Myös alkoholipitoinen käsihuuhde saattaa tuoda joillekin avun. ”Käsidesit sisältävät kosteuttavia aineita, kuten glyserolia. Ihan mitä tahansa marketin käsidesiä ei kuitenkaan kannata päähän tunkea”, Merike Laine sanoo. © iStockphoto

Kuinka paljon hilseshampoosta kannattaa maksaa? Asiantuntija arvioi kolme tuotetta

Hilseshampoiden hinnat voivat vaihdella muutamasta eurosta jopa pariin kymmeneen euroon. Paras hilseshampoo ei kuitenkaan automaattisesti koreile korkeammalla hinnalla, sanoo iho- ja kosmetiikka-asiantuntija Merike Laine.

Pyysimme Lainetta arvioimaan kolme marketeista ja apteekeista tuttua hilseshampoota niiden pakkausselosteiden perusteella.

Lisäksi Kotilieden toimittaja testasi tuotteet maallikon näkökulmasta. Kutakin shampoota kokeiltiin vähintään kahden pesun verran. Toimittajan arvioissa ei oteta kantaa siihen, kuinka hyvin tuotteet poistivat hilsettä, sillä shampoon vaikutukset ovat yksilöllisiä ja vaativat pidempiaikaisempaa testausta.

1. Marketeista tuttu budjettishampoo sopii monenlaiseen päähän

LV Hilseshampoo 250 ml, noin 3,10 e.

LV Hilseshampoo
© Heku/Jari Leino

Tätä markettishampoota ei tarvitse lähteä metsästämään apteekeista, sillä se löytyy useimmista ruokakaupoista. Lisäksi se on kelpo budjettivaihtoehto niille, jotka eivät halua laittaa shampooseen useita kymppejä.

Shampoota neuvotaan käyttämään säännöllisesti vähintään kolme kertaa viikossa. Hajusteettoman ja väriaineettoman tuotteen kerrotaan sopivan erityisesti herkkäihoisille. Tuote vaahtoa hyvin, mutta voisi olla hieman kosteuttavampi.

Asiantuntijan kommentti: Pakkauksessa on Allergia-, iho- ja astmaliiton myöntämä allergiatunnus, mikä vahvistaa, että shampoossa on minimoitu allergisoivien aineiden määrä. Tämä on hyvä perusshampoo herkkäihoiselle.

Hilseshampoo sopii sekä kuivasta että rasvaisesta hilseestä kärsivälle. Hilsettä poistava ja ehkäisevä ainesosa on hiivasienen muodostusta ehkäisevä piroktoniolamiini. Muut ainesosat ovat pitkälti samoja kuin tavallisessa shampoossa.

2. Hajusteeton ja kosteuttava hilseshampoo hellii herkkää ihoa

ACO Special Care Anti Dandruff Shampoo 200 ml, noin 12,60 e.

ACO Special Care Anti Dandruff Shampoo
© Valmistajat ja maahantuojat

Shampoo on tarkoitettu kuivalle ja hilseilevälle päänahalle – juuri sellaiselle, jollaisesta etenkin atoopikot kärsivät talviaikaan. Tuotteen kerrotaan sopivan päivittäiseen käyttöön.

Tätä voisi hyvin kuvitella käyttävänsä pahimpien pakkasten aikaan. Shampoo on hajusteeton, ja sen tuoksu kolmesta vaihtoehdosta miedoin. Shampoo levittyy hyvin eikä ärsytä päänahkaa.

Asiantuntijan kommentti: Kosteuttava ainesosa, propaanidioli, on mainittu ainesosaluettelossa jo kolmantena. Voisi siis ajatella, että tässä tuotteessa on todella kiinnitetty huomiota kosteuttavaan vaikutukseen.

Shampoossa on mukana myös kuorivaa salisyylihappoa ja hilseen lisääntymistä ehkäisevää piroktoniolamiinia.

Lue myös Anna.fi: Yllätys: käsidesi rauhoittaa herkää päänahkaa – näin hoidat kutiavaa päätä oikein

3. Hyvä hilseshampoo rasvaiselle hilseelle

Squanorm Anti-Dandruff Treatment Shampoo – Oily Dandruff, 200 ml, 17,20 e.

Squanorm Anti-Dandruff Treatment Shampoo - Oily Dandruff
© Valmistajat ja maahantuojat

Shampoo on suunniteltu erityisesti niille, joita vaivaavat rasvainen hilse ja päänahka. Se on vertailun shampoista ainoa, jossa on käytetty hajusteita. Tuoksu on miellyttävä, hieman sitruksinen. Pehmeää shampoota on helppo levittää ja se vaahtoaa parhaiten.

Hinta on kuitenkin selkeästi kallein, yli kuusinkertainen verrattuna esimerkiksi LV:n shampooseen. Shampoo tosin on tarkoitettu käytettäväksi vain kuuriluonteisesti: kaksi–kolme pesua viikossa noin kuuden viikon ajan. Ei sovellu alle 12-vuotiaille.

Asiantuntijan kommentti: Tämä on hyvä täsmätuote rasvaiselle hilseelle. Tuotteessa on useampia vaikuttavia aineita: muun muassa hiivasienen kasvua estävää piroktonialamiinia, kuorivaa glykolihappoa ja rauhoittavaa bisabololia.

Osa vaikuttavista aineista on kuitenkin pakkausselosteen häntäpäässä. Tämä herättää kysymyksiä siitä, kuinka paljon niitä on käytetty shampoossa. Ainesosat, joita tuotteessa on eniten, mainitaan ensin. Koska tuotteessa on kuitenkin useampi vaikuttava aine, vähempi määrä yksittäisiä aineita on toivotun tuloksen kannalta todennäköisesti riittävä.

Tuote ei sovi hajusteallergikolle tai tuoksuherkälle sen sisältämien hajusteiden vuoksi.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hilseshampoo auttaa pääsemään eroon hilseestä kotikonstein – moni hilseestä kärsivä sortuu hiustenpesussa yhteen virheeseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.