Hyvinvointi

Hoida kuivat huulet kuntoon – huulten kuorinta kannattaa unohtaa!

Rohtuneet ja kuivat huulet on mahdollista saada kuntoon oikealla hoidolla. Lue lääkärin neuvot ja miksi huulten kuorinta on hyvä jättää tekemättä.

Kuivat huulet on tuttu vaiva monille etenkin talvisin. Ilmasto vaikuttaa huulien kuivumiseen ja rohtumiseen paljon. Pakkanen ja viima sekä lämmin ja kuiva sisäilma ovat kaikki huulia kuivattavia asioita.

”Huulet ovat rakenteeltaan ihon ja limakalvon väliltä, ja ne lasketaan yleensä limakalvoon kuuluvaksi. Huulten puna-alueella ei ole hiki- eikä talirauhasia ja siksi ne kuivuvat ja ärtyvät muuta ihoa helpommin. Punaisuus johtuu pintakerroksen ohuudesta ja pienten hiussuonten runsaudesta”, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Johanna Förster Ihosairaalasta kertoo.

”Huulien kanssa käy helposti niin, että jos ne yhtään kuivuvat, ärtyvät tai rohtuvat, niitä alkaa automaattisesti nuoleskella. Lipomista ei itse yleensä huomaa, ja se käynnistää itseään ylläpitävän kierteen. Syljessä on ruoansulatusentsyymejä, eikä sylki tee iholle hyvää, se kuivattaa ja ärsyttää.”

Kuivat huulet voivat johtua kosmetiikasta, mutta harvemmin vitamiinien puutteesta

Ylimääräinen veden juonti ei auta kuiviin huuliin. Förster ei myöskään epäilisi vitamiini- tai hivenainepuutosta pelkän huulten kuivumisen perusteella.

”Jos syö normaalia ruokaa, kokojyväviljatuotteita, kasviöljyjä, vihanneksia ja hedelmiä, eikä ole mitään suolistosairautta, joka aiheuttaisi imeytymishäiriöitä, ei ole erityistä syytä epäillä vitamiinien tai hivenaineiden puutosta huulten kuivumisen syynä. Jos noudattaa hyvin kapeaa tai erikoista dieettiä, voi puutoksia kehittyä, mutta tällöinkin muut oireet ovat yleensä ensisijaisia.”

”Jos suupielet halkeilevat, voi kokeilla lyhyttä B-vitamiinikuuria, mutta yleensä suupielten halkeilukaan ei johdu B-vitamiinipuutteesta.”

Lue myös: Tiesitkö? Välttelet turhaan vettä ja saunaa kuivan ihon hoidossa

Kuivat huulet voivat johtua huulten nuolemisesta, sillä sylki kuivattaa ihoa.
Huulien nuoleminen kannattaa unohtaa, jos sinulla on kuivat huulet.

Joitain hammastahna tai tarkemmin sanoen hammastahnan sisältämät vaahtoamisen aiheuttavat aineet ärsyttävät. Silloin kannattaa kokeilla vähemmän vaahtoavia vaihtoehtoja.

”Hammastahnoissa vaahtoaineet ovat jonkin verran kemiallisesti ihoa ärsyttäviä ja kuivattavia. Niille voi myös allergisoitua.”

Myös huulikiilto tai huulipuna voi kuivattaa huulet. Samoin lääkkeet voivat kuivattaa. Esimerkiksi aknelääke isotretinoiinin tyypillinen sivuvaikutus on kuivat ja rohtuneet huulet.

Paras huulirasva löytyy testaamalla

”Huulirasvat eivät ole lääkkeitä, niistä ei ole tehty vertailevaa tutkimusta eli ei ole näyttöä, että tämä rasva on parempi kuin tuo rasva. Olemme yritysten mainospuheiden varassa”, Förster sanoo.

”Suosittelisin apteekin huulivoiteita. Yleisesti ottaen, mitä vähemmän huulirasvassa on ainesosasia, sitä vähemmän siinä on mahdollisia allergeeneja.”

Förster ei suosittele kuivien ja rohtuneiden huulien hoitoon tuotteita, joissa on hajusteita ja väriaineita, sillä ne aiheuttavat allergisoitumisriskin. Allergioita voi syntyä helpommin, kun tuotetta laitetaan rikkinäiselle ja ärtyneelle iholle.

Lue myös: Testasimme huulirasvat – tuttu klassikko sai täydet pisteet: ”Ei karkaa huulilta”

”Huulten ei kuulu tarvita jatkuvaa rasvausta. Jos tunnin välein joutuu laittamaan huulirasvaa, on huulissa jokin ongelma. Jos huulet eivät kuivu, ei huulirasvaa kannata käyttää. Turhasta rasvailusta voi joutua huulirasvakoukkuun, jossa on totuttanut itsensä jatkuvaan rasvailuun. Silloin kannattaa pikkuhiljaa harventaa rasvaamisväliä.”

Paras huulirasva kuiville huulille löytyy testaamalla.
Kuivat huulet vaativat usein huulirasvaa.

Huulten kuorinta ei Försterin mukaan kannata.

”En näe huulten kuorinnasta mitään hyötyä, sillä voi saada ne ärtymään lisää. Huulten rakenne on sellainen, että huulet uudistavat itse itseään, niitä ei tarvitse mitenkään käsitellä. Jos huulet hilseilevät tai niistä irtoaa ihoa, se on merkki siitä, että ne on ärtyneet, ei siitä, että niissä olisi liikaa ihoa. Huulet rauhoittuvat sillä, kun hoitaa ärsytyksenlähteen pois.”

Lue myös: 5 virhettä, jotka teet suihkussa – ihosi kiittää, kun luovut näistä tavoista

Kuivat huulet kannattaa näyttää lääkärille, jos huulet ovat huonossa kunnossa

Kuivat, rohtuneet huulet tai huulien kirvely on hyvin harvoin merkki mistään vakavasta.

”Huulien kuivuminen ei ole yleinen tunnettu merkki mistään vakavasta taudista. Kyllä se on enemmän tämä ilmasto. Moni pärjää kesällä ilman huulirasvaa, mutta kun pakkaskelit tulevat, on pakko rasvata.”

”Jos tavallinen huulirasva ei kohtuukäytettynä auta, kannattaa tehdä jotain muuta. Usein käy niin, että on kärsitty kuukausitolkulla, huulet ovat rikki ja huonossa kunnossa, ennen kuin huulia tullaan näyttämään lääkärille. Avun hakeminen kannattaa, ihottuman rauhoittuminen kestää sitä pidempään, mitä pidempään tilanne on kestänyt.”

Esimerkiksi luonnostaan herkästi kuivuvan ja ärtyvän atooppisen ihon hoitoon voi tarvita lääkärin määräämiä lääkevoiteita, jos hydrokortisoni ei lyhyinä jaksoina käytettynä auta.

Lue myös: Huulipunat testissä! Lue, mikä puna kosteuttaa huulet ja mikä tekee hampaista vaaleamman näköiset

Förster muistuttaa, että huulet on hyvä suojata auringolta huulivoiteelta, jossa on aurinkosuoja. Tarpeellinen suojakerroin riippuu siitä mitä tekee ja kuinka paljon auringolle altistumista tulee.

”Huhtikuussa uv-säteilyn määrä on Lapin hangilla on jo aikamoinen. Kesäaikaan huulten aurinkosuojaus on yhtä tärkeätä kuin muun ihon.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hoida kuivat huulet kuntoon – huulten kuorinta kannattaa unohtaa!

Hertta

Jostakin luin vinkin käyttää tarvittaessa kosteuttavaa silmänympärysvoidetta huuliin. Helpotti nopeammin ja paremmin kuin huulivoide.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.