Hyvinvointi

Hoida myös lievästi oireilevaa couperosa-ihoa – voit välttää hankalan ruusufinnin synnyn

Monella suomalaisella on herkkä couperosa-iho, joka oireilee korostuneina pintaverisuonina, punoituksena ja lehahteluna. Taipumuksesta couperosaan voi saada vihiä jo varhaisessa vaiheessa.

Couperosa ei ole lääketieteen tunnistama termi, vaan couperosan ajatellaan olevan rosacean, eli ruusufinnin, esiaste. Taipumus couperosa-iholle kulkee geeneissä, ja se on yksi suomalaisten yleisimmistä iho-ongelmista.

Couperosa pysyy kuitenkin kurissa hellävaraisella hoidolla.

”Lämpötilavaihtelut ovat iholle haastavia ja pahentavat couperosan oireita. Kovilla pakkasilla ja kuumassa saunassa iho kannattaa suojata vahamaisella voiteella, jossa ei ole vettä. Ulkona kannattaa lisäksi käyttää esimerkiksi huivia kasvojen suojaamiseen”, kosmetologi ja farmaseutti Tarja Kivinen sanoo.

Tunnista taipumus couperosa-ihoon

Couperosaa esiintyy yleisimmin naisilla, joten voit saada vihiä taipumuksesta katsomalla äitisi ihoa: erotatko punoittavia verisuonia poskilla ja nenänpielissä?

”Ihon pinnalla näkyvien verisuonten ajatellaan usein virheellisesti olevan katkenneita verisuonia, kun todellisuudessa verisuonet ovat laajentuneita. Hankalassa couperosassa ihonhoitoon voi käyttää verisuonia vahvistavia tuotteita, joita saa apteekista.”

Couperosa puhkeaa yleensä 30–50 ikävuoden välillä, mutta se antaa vihiä itsestään jo nuoremmalla iällä: Saako lasillinen viiniä posket kuumottamaan? Onko kasvojen iho niin ohut, että hehkut tomaattina rankan liikunnan jälkeen? Saako kylmä pakkasilma tai kuuma sauna poskesi lehahtelemaan?

Couperosa-ihoa tulee hoitaa hellästi
Ihon pinnalla näkyy laajentuneita verisuonia, jotka aiheuttavat punoitusta.

Hoida couperousa-ihoa hellästi

Herkkää ja ohutta ihoa tulee hoitaa hellävaraisesti.

”Pahin virhe couperosa-ihon hoidossa on liian voimakkaiden tuotteiden käyttäminen. Couperosaan ei tulisi koskaan käyttää rakeisia kuorintoja tai happoja. Ohut iho ei kestä niitä.”

Ihonhoitoon erikoistuneilta kosmetologeilta ja apteekeista löytyy laaja valikoima erityisesti couperosa-ihon hoitoon suunniteltuja tuotteita, joilla pahaakin punoitusta saa rauhoitettua. Hoidon täytyy olla pitkäjänteistä, joten ihmekonsteihin ei kannata turvautua.

Oikeiden tuotteiden löytämiseksi kannattaa nähdä vaivaa.

”Sopivien tuotteiden löytäminen voi olla hakuammuntaa, joten hoidon tarpeessa voi kääntyä ammattilaisen puoleen. Ihonhoitoon erikoistuneen kosmetologin kanssa voi selvittää tarkasti, millaiset tuotteet iholle sopivat”, Tarja Kivinen vinkkaa.

Meikki auttaa suojaamaan

Ihonhoitoon kannattaa panostaa myös silloin, kun couperosa ei oireile pahasti. Hoitamattomana couperosa voi edetä rosaceaksi eli ruusufinniksi, jonka hoito onkin jo monimutkaisempaa.

Couperosaan taipuvaisen on syytä välttää kortisonivoiteita. Ne ohentavat ihon pintaa ja tuovat ennen pitkää ihon pintasuonet entistä näkyvimmiksi.

Ennen meikkiä iho kannattaa puhdistaa ja kosteuttaa herkän tai couperosa-ihon tuotteilla. Couperosaa esiintyy yhtä lailla kuivaihoisilla kuin rasvoittuvallakin iholla, joten sopivat hoitotuotteet tulee valita oman ihon tarpeita kuunnellen.

Ihon punaisuutta voi häivyttää vihreän sävyisellä peitevoiteella, joka levitetään poskille ja muille punoittaville alueille ennen meikkivoidetta. Meikkaamista ei kannata muutenkaan vältellä, sillä kerrostettu meikki suojaa ihoa viimalta.

Auringolta suojautumiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, sillä ohut iho saa auringosta helposti vaurioita, jotka osaltaan pahentavat couperosaa.

Vältä kuumia juomia ja vahvoja mausteita

Couperosa-taipumus ei parane, mutta sen oireita voi hillitä pitkäjänteisellä hoidolla. Ulkoisen hoitamisen lisäksi myös sisäisistä keinoista voi olla apua. Kuumien juomien ja voimakkaiden mausteiden välttelystä voi olla apua lehahtelun vähentämisessä.

Myös tupakka, alkoholi ja kofeiini saattavat vahvistaa couperosaa. Stressi on pahasta, sillä se näkyy nopeasti ihon kunnon huononemisena.

Jos paikallinen ihonhoito ei auta ja iho osoittaa pahenevia ärtymisen merkkejä, on hyvä hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle. On mahdollista, että kyseessä ei olekaan couperosa tai rosacea, vaan joku harvinaisempi ihotauti, johon tarvitaan toisenlaista hoitoa.

Lue lisää ihonhoidosta:

Avuksi aikuisen naisen akneen Tiesitkö tämän? Kuusi vinkkiä atooppisen ihon hoitoon Näin valitset sopivat ihonhoitotuotteet – 6 vinkkiä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hoida myös lievästi oireilevaa couperosa-ihoa – voit välttää hankalan ruusufinnin synnyn

Sinun täytyy kommentoidaksesi.