Terveys

Muistitesti auttaa, jos muistin pätkiminen huolettaa – vastaa 10 kysymykseen

Muistin huononeminen voi tuntua pelottavalta, mutta pelon takia ei kannata venyttää muistitestiin hakeutumista. Jos kyseessä on muistisairaus, aikainen diagnoosi mahdollistaa pikaisen lääkityksen aloittamisen.

Muistitesti kannattaa tehdä heti, kun muistin tila mietityttää, Itä-Suomen yliopiston neurologian professori Hilkka Soininen kannustaa.

”Seuraamme säännöllisesti kolesteroliarvoja ja verenpainetta, ja aivoterveyttä kannattaisi tutkia ihan samaan tapaan.”

Lue myös: Tarkistuslista muistisairaan läheiselle: Näin teet kodista ja pihasta turvallisen

Muistin pätkimisen huolettaessa kannattaa ottaa yhteyttä terveyskeskukseen, työterveyslääkäriin, yksityiseen geriatriin tai neurologiin tai kunnan muistihoitajaan. Apua saa myös paikallisesta muistiyhdistyksestä. Aihetta ei missään tapauksessa kannata jäädä pohtimaan itsekseen, sillä mitä aikaisemmin muistisairaus diagnosoidaan, sitä aiemmin voidaan aloittaa myös lääkitys, joka hidastaa taudin etenemistä.

Muistisairauksia ei voida ainakaan toistaiseksi parantaa, mutta tutkimuksista käy ilmi, että sairastuneen elämänlaatua ja toimintakykyä voidaan ylläpitää paremmin, jos hoito ja kuntouttaminen on aloitettu heti oireiden ilmaannuttua.

Millainen muistitesti on?

Jos hakeutuu muistin takia lääkärin pakeille, ammattilainen aloittaa tilanteen selvittelyn tavallisesti muistitutkimuksella. Yksi yleisesti käytetty testi on MMSE eli Mini-Mental State Examination. Sen avulla voidaan kartoittaa lähimuistin häiriöitä.

Tärkein osuus kaikkiaan 19 tehtävän testissä on sen orientaatio-osuus. Näillä 10 kysymyksellä voit testata, miten hyvin selviytyisit muistitestin yhdestä osuudesta.

Klikkaa kysymyksen edessä olevaa ruutua, jos osasit vastata siihen oikein. Kysymysten jälkeen saat tietää, kuinka monta kymmenestä kysymyksestä tiesit. Mitä enemmän vastauksia saat oikein, sitä paremmin lähimuistisi toimii.

1. Mikä vuosi nyt on?

Vain tarkalleen oikea vuosi lasketaan.

2. Mikä vuodenaika nyt on?

Anna vastaus kuukauden mukaan.

Talvi = joulu, tammi, helmi

Kevät = maalis, huhti, touko

Kesä = kesä, heinä, elo

Syksy = syys, loka, marras

3. Monesko päivä tänään on?

Yhden päivän virhe suuntaan tai toiseen sallitaan.

4. Mikä viikonpäivä tänään on?

5. Mikä kuukausi nyt on?

6. Missä maassa olet?

7. Missä maakunnassa olet?

8. Millä paikkakunnalla olet?

9. Mikä on tämä paikka, jossa olet?

Jos olet kotona, kerro osoite. Muuten paikan nimi riittää (esim. sairaala).

10. Monennessako kerroksessa olet?

Sait tulokseksi 0/10

Lue lisää MMSE-muistitestistä ja katso kaikki sen kysymykset Suomen muistiasiantuntijat -sivustolta.

Muistitesti ei vaadi monimutkaisten matemaattisten ongelmien ratkomista

Testaamista ei tarvitse jännittää, mutta tutkimuksiin kannattaa hakeutua hyvin levänneenä, jotta ajatus kulkee mahdollisimman hyvin. Lääkäri haluaa ensin tietää potilaan lähtötason. Tämä tarkoittaa sitä, että nykyistä hallituskokoonpanoa ei tarvitse muistaa, jos ei siitä ole kiinnostunut aiemminkaan.

Jos muistin pätkiminen huolettaa, kannattaa tehdä muistitesti.

Muistin tutkimiseen käytetään myös CERAD-testiä, jolla arvioidaan kognitiivisia toimintoja: muistamista, asioiden hahmottamista, kielellistä sujuvuutta ja perustoimintoja kuten nimeämistä sekä visuaalista muistia piirrostehtävien avulla.

Testiin kuuluu myös esimerkiksi vähennyslaskua, mutta tässäkin otetaan huomioon tutkittavan lähtötaso. Jos matematiikka ei kuulu vahvuusalueisiin, ei testissäkään odoteta kiitettävää tulosta.

Muistitestiin kuuluu myös läheisen haastattelu. Potilaan hyvin tunteva läheinen pyydetään lääkärin vastaanotolle tutkimusten jälkeen, ja häneltä tiedustellaan erilaisia arjen sujumiseen liittyviä asioita.

Myös muut syyt voivat aiheuttaa muistihäiriöitä

Huonontunut muisti ei välttämättä tarkoita muistisairautta, sillä muutkin syyt voivat aiheuttaa muistin heikkenemistä. Ikääntymiseen liittyy usein luonnollista muistin heikkenemistä. Esimerkiksi masennus, B12-vitamiinin puutos ja kilpirauhasen vajaatoiminta voivat aiheuttaa samanlaisia oireita kuin muistisairaudet.

Myös jatkuva stressi voi laittaa muistin koville, ja asiat saattavat unohtua herkemmin kuin tavallisesti.

Muistitesti kannattaa silti tehdä, sillä sen avulla voidaan myös sulkea pois mahdollinen muistisairaus ja keskittyä etsimään muuta syytä muistin pätkimiselle.

Lue myös: Muistin heikentyminen voi alkaa jo nelikymppisenä – näin jumppaat aivojasi 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Muistitesti auttaa, jos muistin pätkiminen huolettaa – vastaa 10 kysymykseen

Jorma

En päässyt selvyyteen,onko muisti heikentynyt.
Jorma

Sinun täytyy kommentoidaksesi.