Hyttysen pisto

Hyttysen pisto – näin lievität inisevien öttiäisten aiheuttamia paukamia

Kesä tuo mukanaan auringon ja lämmön, mutta myös ärsyttävät verenimijät. Hyttysen piston aiheuttamaa kutinaa voi kuitenkin lievittää. 

Hyttysen pisto kutittaa ja punoittaa – ja on vähintäänkin ärsyttävä. Miksi hyttysen pisto oireilee? Entä miten pistoa kannattaa lähteä hoitamaan?

Lue myös: Ovatko hyttyssavut turvallisia, sopivatko ne kaikille? Astmalääkäri vastaa

Hyttysen pisto aiheuttaa valtaosalle oireita

Hyttysen pisto kutiaa, koska elimistö reagoi hyttysen syljen sisältämiin, elimistölle vieraisiin aineisiin vapauttamalla histamiinia.

Jokainen reagoi hyttysen pistoon kuitenkin omalla tavallaan. Yksi tuskin huomaa pientä paukamaa iholla, kun taas toisella pistokohtaan voi ilmestyä valtava, punertava ja kutiseva patti. Jopa 90 prosenttia ihmisistä saa jonkinlaisia allergisia oireita hyttysen pistosta, mutta vain 10 prosenttia lasketaan hyttysallergikoiksi.

Allerginen reaktio ilmenee aluksi nokkospaukamana, joka häviää usein jo muutamassa tunnissa. Nokkospaukamalla tarkoitetaan punaista paukamaa, jonka moni tunnistaa juuri hyttysen pistoksi.

Hyttysen pisto voi aiheuttaa kutisevan nokkospaukaman. Kuvassa nokkospaukama.

Hyttysen pisto voi aiheuttaa kutisevan nokkospaukaman. Kuva: iStockphoto

Tyypillisesti iho punoittaa, turvottaa ja kutisee. Reaktio voimistuu uudelleen vuorokauden kuluessa, ja se saattaa kestää päiviä, pahimmillaan jopa pari viikkoa. Rakkulareaktiotkaan eivät ole tavattomia.

Hyttyset ovat onneksi lähinnä alkukesän piina. Pahimmat reaktiot alkavat helpottaa loppukesästä ja syksystä, kun elimistö siedättyy hyttysen erittämille aineille kesän aikana.

Miten hyttysen piston aiheuttamaa reaktiota voi lievittää?

Oli reaktio mikä vain, raapiminen vain pahentaa tilannetta. Se vaurioittaa ihon suojakerrosta, ja silloin pistoon voi syntyä tulehdus hyttysen syljen antibakteerisista ominaisuuksista huolimatta.

Hyttysen pistoa kannattaa hoitaa esimerkiksi kylmäkääreiden avulla. Esimerkiksi kylmällä vedellä kasteltu pyyhe voi laskea turvotusta.

Mieto kortisonivoide ja antihistamiinipuikko lievittävät kutinaa. Jos pistos aiheuttaa kipua, sitä voi lievittää yleisimmillä kipulääkkeillä.

Lue myös: Kipulääkkeet ovat erilaisia – asiantuntija kertoo, milloin kannattaa valita ibuprofeeni ja milloin parasetamoli

Ennaltaehkäise pahimmat paukamat

Hyttysen pistoja kannattaa pyrkiä ennaltaehkäisemään. Jos tietää, että saa hyttysen pistoista isoja paukamia, kannattaa turvautua antihistamiiniin. Se kannattaa ottaa varmuuden vuoksi jo edellisenä iltana, jos seuraavana päivänä on menossa mustikkametsään tai veden äärelle.

Inisijöiltä voi yrittää suojautua käyttämällä pitkähihaisia- ja lahkeisia vaatteita. Myös hyttyskarkotteen suihkiminen auttaa. Markkinoilta löytyy nykyään monia tuoksuttomia hyttysmyrkkyjä hajuherkille.

Lue myös: Hys, hyttynen ja myrkyn haju! Testasimme 3 tuoksutonta hyttysmyrkkyä

Suihkeita karttava voi turvautua hyttyssavuihin tai karkoteainetta levittävään sähköiseen hyttyskarkottimeen.

Mitä kotikonsteja sinulla on hyttysten pistojen lievittämiseen? Paljasta kommenteissa!

Lähteet: Yale Adler: Iholla – Kaikki kehomme suurimmasta elimestä (Otava 2018), Mehiläinen

Avainsanat

Keskustelu

Hyttysen ja paarmojen puremaan auttaa halpa konsti, väkiviina etikka joka varmaan löytyy jokaisen kotoa,.itse olin mansikkamaata kitkemässä kun paarmat tekivät takamuksiini valtavat patit mutta kun laitoin etikkaa talouspaperiin ja voitelin patteja,kutina lakkasi heti ja patit katosivat myös, suosittelen kaikille tätä konstia,sain vihjeen sisareltani.

Kiitos vinkistä Pattiarka Lissu. Minulla turpoaa esim. raaja pahasti paarman puremasta, kirvely ja kutina on mahdotonta. Olen kokeillut kortisonivoidetta ja tea tree öljyä, hieman apua. Joudun usein ottamaan myös Kyypakkauksen. Turvotus ja kipu kestää pari vuorokautta, jälki viikon pari. Nyt myös hyttysten ja mäkäräisten puremat kutiavat voimakkaasti.

Jostain luin, että esim. miehen partavesi tai naisten kasvovoide, jossa on E-vitamiinia auttaa. Ja olemme todenneet, että esim. Nivea Men partagerlissä on E-vitamiinia, sitä pistokohtaan, ei kutise.

Kommentoi juttua: Hyttysen pisto – näin lievität inisevien öttiäisten aiheuttamia paukamia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X