Hyvinvointi

10 helppoa tapaa parantaa muistia – ovatko nämä niksit jo käytössäsi?

Muistin voi pitää terävänä helpoilla ja hauskoilla harjoituksilla. Mielleyhtymät auttavat painamaan asioita mieleen ja ristikoiden ratkominen nuorentaa muistia jopa 10 vuodella.

Muistiaan voi ylläpitää ja parantaa arkisilla nikseillä. Pelaa päivittäin erä pasianssia, ratko ristikoita tai haasta aivosi taidenäyttelyssä:

1. Harrasta taidetta

Musiikki, kirjallisuus ja kuvataide aktivoivat aivoja ja tämä pitää muistin virkeänä. Etenkin haastava taide on hyvää ärsykettä älynystyröille: mitä tämä esittää, mitä tällä halutaan sanoa?

2. Ratko ristikoita ja sudokuja

Essexin yliopiston ja Lontoon Kings Collegen tutkimuksen mukaan ristikkoharrastus pitää aivot nuorina. Tutkimukseen osallistui yli 17 000 tervettä yli 50-vuotiasta. Ristikoita ratkovien muisti, päättely- ja havainnointikyky olivat jopa kymmenen vuotta nuoremman henkilön tasolla.

3. Älä kirjoita kaikkea muistiin

Muistimme ennen ulkoa kymmeniä lankapuhelinnumeroita. Älä anna elektronisten apuvälineiden laiskistaa aivojasi, vaan opettele muistamaan numerosarjoja, osoitteita ja nimiä.

luovu muistilapuista - paranna muistia

4. Käytä mielleyhtymiä

Muistat asiat helpommin, kun keksit mielleyhtymiä. Matti pitää ruoanlaitosta. Tämän avulla muistat, että hän asuu ruokaan liittyvässä paikassa eli Omenakujalla. Kaijan nimi alkaa k:lla ja hänen puhelinnumerossaan on k-alkuisia numeroita: kolme, kuusi ja kahdeksan.

5. Naura ja pidä hauskaa

Yhdysvaltalaisen Loma Lindan yliopiston tutkimuksen mukaan nauru parantaa muistia, sillä se vähentää stressihormoni kortisolin erittymistä. 20 minuuttia hekotusta päivittäin riittää. Katsele siis hyvällä omallatunnolla hassuja kissavideoita.

6. Pelaa

iloiset seniorit pelaavat yhdessä ja ottavat selfien

Pelit parantavat muistia, havainnointi- ja päättelykykyä. Testaa pasianssia, lauta- ja muistipelejä ja sanavisoja. Hauskoja aivopähkinöitä löytyy myös Suomen muistiasiantuntijoiden kirjasesta.

7. Tee yksi asia kerrallaan

Sinkoilu on myrkkyä muistille. Keskity tekemiseesi ja sulje muut asiat mielestäsi. Tämä koskee myös kotitöitä: kokkaa ensin ruoka, lajittele vasta sitten pyykki.

8. Karsi ja sano ei

Aivomme pystyvät käsittelemään rajatun määrän tietoa kerrallaan. Älä kahmi velvollisuuksia tai tee kymmentä asiaa yhtä aikaa. Jos huomaat muistisi pätkivän, rauhoita elämäntilanne.

9. Riko rutiineja

Pienikin rutiinien muuttaminen on hyvää aivojumppaa. Tee iltalenkki uutta reittiä pitkin, vaihda huonekalujen paikkaa tai meikkaa kasvot eri tyylillä kuin tavallisesti.

10. Nuku ja pidä taukoja

Uni auttaa oppimaan uusia asioita, säilyttämään tietoa ja palauttamaan sitä mieleen. Nuku vähintään 7 tunnin yöunet ja pidä päivän aikana taukoja. Keskeytä välillä työt ja tee muuta tai sulje silmät ja ota torkut.

Lähteet: Duodecim, Muistiliitto , NCBI, Suomen muistiasiantuntijat, University of Exeter

Kommentoi

Kommentoi juttua: 10 helppoa tapaa parantaa muistia – ovatko nämä niksit jo käytössäsi?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.