Hyvinvointi

18 yleistä unta ja niiden selitykset – tätä unesi tarkoittavat!

Yksi on aina alasti, toinen lentää ja kolmannelta putoavat hampaat. Lue selitykset tavallisille unille!

Unien tulkinta voi tuntua höpsöltä, mutta unia tulkitsemalla voit myös oppia jotain itsestäsi. Tulkintaa ei pidä kuitenkaan ottaa liian tosissaan, sillä unet eivät ole yksiselitteisiä.

Miksi näemme toistuvasti unia samoista asioista?

On varsin yleistä, että ihmiset näkevät toistuvia unia. Suurin osa niistä on epämiellyttäviä tai painajaismaisia, kertoo psykologian professori Antti Revonsuolle, joka tutkii unia Turun yliopistossa.

Kyky nähdä unta on vanhempi kuin ihmislaji. Osa tutkijoista ajattelee, ettei unilla ole erityistä tarkoitusta. Jotkut pitävät unia ongelmanratkaisun välineinä, toiset taas eräänlaisena psykoterapiana.

Antti Revonsuo on kehittänyt teorian, jonka mukaan unet valmentavat meitä kohtaamaan uhkaavia tilanteita. Unennäköjärjestelmä hyödyntää harjoittelussa muistojamme, joihin liittyy stressiä.

Luolamiesaikoina stressiä aiheuttivat petojen hyökkäykset, nykyään suorituspaineet. Muutos näkyy myös unissa.

”Kun ei ole sapelihammastiikereitä, joita pakoon lasten tarvitsisi juosta, samantyyppinen stressi tulee koulutaksiin ehtimisestä tai koulussa suoriutumisesta”, Revonsuo selvittää.

Unennäköjärjestelmä ei kykene arvioimaan, miten todennäköistä kokemustemme toistuminen on. Siksi on tavallista, että joudumme vielä aikuisenakin harjoittelemaan koulussa tai armeijassa selviytymistä.

Unien tulkinta: mitä psykologia sanoo?

Ei tiedetä, mikä aivoissa päättää unen sisällön. Usein unissa ei tunnu olevan mitään järkeä. Saatamme unessa ihmetellä, miksi pihalla tallustelee jääkarhu, mutta emme kyseenalaista sitä. Tämä johtuu siitä, että kriittinen ajattelu on unen aikana sammuksissa.

Harjoitusuhan on tunnuttava todelliselta, jotta ottaisimme sen vakavasti. Vaikka pahat unet tuntuvat ikäviltä, niistä ei kannata huolestua. Karmeuksien näkeminen unissa ei tarkoita, että olisi tulossa hulluksi tai epäonnistunut jonkin asian käsittelyssä.

”Kaikki näkevät aika sekopäisiä unia”, Revonsuo lohduttaa.

Ahdistavien unien äkillinen lisääntyminen kertoo stressistä. Silloin on syytä miettiä, voisiko elämää jotenkin rauhoittaa. Jos nukkuminen ei tahdo onnistua painajaisten takia, kannattaa hakeutua unihäiriöihin erikoistuneen lääkärin pakeille. Kotikonstina voi kokeilla mielikuvaharjoittelua, jossa painajaiselle kehitellään uusi, miellyttävä juoni.

Unet eivät ole alitajunnan salakielisiä viestejä, joita voisi avata oppaiden avulla. Unitutkija neuvoo unohtamaan viihteellisen unien tulkitsemisen. Sen sijaan unensa voi ajatella peiliksi, joka näyttää heijastumia oman elämän tärkeistä asioista. Parhaiten unimaailma avautuu unipäiväkirjaa pitämällä.

Lue myös Anna.fi: 10 yleisintä painajaista, ja mitä ne tarkoittavat

Unien tulkinta: 18 yleistä unta ja niiden selitykset

Vaikka unitutkijan mukaan unien merkitykset eivät ole absoluuttisia, unia on selitetty vuosikymmenien ajan. Listasimme kahdeksantoista tyypillistä tapaa selittää yleiset unet. Helpottuuko unien tulkinta näiden viihteellisten analyysien avulla?

1. Näet unta, että sinua ajetaan takaa

Takaa-ajouni voi merkitä sitä, että koet jonkun ihmisen tai jonkin asian uhaksi elämässäsi. Uni voi myös paljastaa ongelman, jota olet vältellyt.

2. Unessasi on este tai esteitä

Voit joutua unissasi ryömimään tunneleiden läpi, ylittämään siltoja tai kiipeämään vuorille. Tehtävä on vaikea tai suorastaan mahdoton. Todennäköisesti omassa elämässäsi olevat vaikeudet ja haasteet ovat seuranneet sinua uniisi esteiden muodossa.

3. Näet unta menetyksestä, hylkäämisestä tai sieppaamisesta

Pelko rakkaiden menettämisestä on yleinen. Jokin tosielämän tapahtuma on voinut nostaa pelon mieleesi. Voit nähdä unta hyökkääjistä tai siepatuksi tulemisesta, jos et tunne oloasi turvalliseksi. Voit myös pelätä jääväsi yksin.

4. Näet unta kuolemasta

Saatat pelätä, että kuolet tai joku läheisesi kuolee. Kuolemauni voi kertoa, että ystävyytesi jonkun kanssa on ohi tai jokin urheilu tai harrastus ei enää kiinnosta sinua.

Unessa kuoleman ei tarvitse olla niin lopullista kuin tosielämässä.

5. Näet unta lentämisestä

Lentouni voi osoittaa, että sinulla menee hyvin. Lentäminen voi merkitä vapautta, mielikuvituksen irti päästämistä, luovuutta ja henkisyyttä. Se voi ilmaista myös tarvetta olla vapaa ja oma-aloitteinen.

Jos lentouni kauhistuttaa, voit pelätä omaa mielikuvitustasi. Jos lentäminen on vaikeaa, voi se olla merkki siitä, että yrität nousta jonkin ongelman yläpuolelle.

6. Näet romanttisia unia

Romanttiset unet auttavat lapsia valmistautumaan tuleviin ihmissuhteisiin. Unet antavat esimakua siitä, millaista on rakastua toiseen ihmiseen.

Voit myös nähdä unta ihmisestä, josta et pidä. Uni saattaa osoittaa sinulle, että kyseisessä henkilössä on joitain hyviäkin puolia. Jos inhoamasi henkilö rakastaa sinua unessa, saatat tarvita ystävää, muttet tiedä keneen turvautua.

7. Näet unta kuuluisuuksista

Saatat nähdä unta siitä, että olet jonkun kuuluisan henkilön ystävä. Tämän tapainen uni voi kertoa, ettei itsetuntosi ole täysin kohdallaan ja saatat olla alamaissa. Uni muistuttaa sinua siitä, että olet ainutlaatuinen.

8. Olet unessa alasti, alusvaatteisillasi tai yöpuvussa

Tunnet itsesi paljaaksi ja suojattomaksi.

9. Näet unta vessasta

Vessauni viittaa asioihin, joista olet kiusaantunut ja joista et haluaisi muiden tietävän. Saatat ujostella tai häpeillä jotain ja haluat pitää sen vain omana tietonasi.

Tukossa oleva pönttö tarkoittaa, ettet pysty ilmaisemaan ikäviä ajatuksiasi ja tunteitasi.

10. Näet unta ruoasta

Jos näet unta ruoasta, mieti syötkö monipuolisesti. Uni saattaa yrittää ohjata sinua terveellisempään elämään. Jos ruoka maistuu unessa pahalta, voit hereillä ollessasi joutua hyväksymään ajatuksia tai arvoja, mistä et oikeasti pidä.

Ruoka voi tulla uniin myös, jos tunnet olosi tyhjäksi. Ruoka edustaa usein lohtua, rakkautta ja turvallisuutta. Toisaalta ruokauni voi merkitä sitä, että olet tyytyväinen elämääsi.

11. Näet unta vedestä

Jos vesi on kirkasta, sen voi tulkista elämäksi ja luovuudeksi. Jos vesi taas on unessa sameaa ja tuntuu vaaralliselta ja uhkaavalta, se voi ilmaista turvattomuudentunnetta. Jos jokin painaa omaatuntoasi, saatat nähdä unta, jossa peset itseäsi tai olet likaisessa vedessä.

Hukkumisuni voi tarkoittaa, että tarvitset apua johonkin ongelmaan. Hyökyaalto taas ilmaisee voimakkaita tunteita, kuten rakastumista, tai sitä, että jokin asia on ylivoimainen.

12. Unien tulkinta: Kuljet unessa jollakin kulkuneuvolla

Julkiset liikennevälineet kuljettavat paljon ihmisiä yhtä aikaa samaan suuntaan eivätkä salli sinulle yksilöllisiä liikkeitä. ”Virran” mukana meneminen voi olla rauhoittava ajatus.

Autolla voit mennä sinne, minne haluat. Ohjauspyörän takana istuva henkilö on unessa tärkeä. Hän symboloi sitä osaa persoonallisuudestasi, joka sillä hetkellä ohjaa elämääsi.

Liikkumavälineet, joissa käytät omaa energiaasi, kuten polkupyörä, sukset ja rullalauta, symboloivat hupia, iloa ja vauhtia.

13. Putoat tai kaadut unessasi

Saatat pelätä epäonnistumista tai pelkäät tuottavasi jollekulle pettymyksen. Putoamisuni voi tarkoittaa myös, että olet epävarma jonkin asian suhteen.

14. Hampaat tai hiukset putoavat unessasi

Hampaat ja hiukset voivat edustaa valtaa ja voimaa. Unet hampaiden tai hiusten menettämisestä voivat tarkoittaa sitä, että olet huolissasi siitä, miltä näytät. Hiusten menettäminen unessa voi tarkoittaa suuttumusta tai rahanmenetystä. Maitohampaiden irtoaminen voi osoittaa, että olet valmis kehittymään.

15. Unessasi tapahtuu räjähdys tai siinä on liekkejä

Sisälläsi on patoutuneita tunteita. Etenkin liekit kielivät kuumista tunteista. Viha voi ilmetä kuumana ja leimuavana tunteena.

16. Myöhästyt tai jäät osattomaksi unessa

Ihminen näkee unta myöhästymisestä tai osattomaksi jäämisesti yleensä silloin, kun pelkää epäonnistuvansa jossain tärkeässä asiassa tai jäävänsä paitsi joitain mitä pitää tärkeänä.

17. Näet unta, jossa olet vanhempi tai nuorempi

Jos näet unta, jolla olet nuorempi kuin oikeasti olet, on sinulle saattanut tapahtua jotain, mikä on saanut sinut tuntemaan itsesi avuttomaksi. Saatat tuntea itsesi pieneksi myös silloin, kun opettelet jotain uutta.

Unet joissa olet vanhempi, kohentavat itseluottamustasi. Ne auttavat sinua valmistautumaan tulevaisuuteen.

18. Näet opettavaisen unen

Unissa voit ilmaista kaikkia tunteitasi satuttamatta itseäsi tai muita. Et ole paha, jos teet unessasi pahaa etkä ole hyvä, jos teet unessasi hyvää. Tärkeää on se, miten suhtaudut uniisi. Helpotus, jonka tunnet herätessäsi on hyvä opetus, varsinkin jos tunnet kiusausta tehdä jotain väärin.

Etkö löytänyt untasi listalta? Lue lista yllättävistä unien tulkinnoista. Mitä tarkoittaa unessa ilmapallo tai matkalaukku?

Lähde: Sandra Collier: Tunne unesi (Rasalas 2004) ja 1 000 ajatonta unta (WSOY), osa artikkelista on julkaistu aiemmin Kotiliedessä 10/2014. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: 18 yleistä unta ja niiden selitykset – tätä unesi tarkoittavat!

rape

imisiä paljon juhlat

unikirja

Lapsena unessa lentäminen oli helppoa, aikuisena nuo unet ovat melkein tyystiin loppuneet. Luovuus siis kadonnut ja niin varmaan on tapahtunutkin.

Jatkotutkimuksiin hiukset

Näin unta että hiukseni oli leikattu pilalle. Typistetty lyhyeksi ja muodottamaksi. Unessa kauhistuin hiuksiani ja kun heräsin,olin onnellinen että se olikin vain unta.

hulluko

Mitähän mahtaa tarkoittaa kun unessa kuolee eikä edes herää siihen? Ja vielä useammassa unessa eri tavoilla. Tai tippuminen vaihtuu lentämiseksi tai hallituksi alastuloksi ilman heräämistä? Tai unet vilisee hirviöitä ja demoneja mutta unet eivät ole painajaisia.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.