Hyvinvointi

Ahdistaako jatkuva muutos? Näin vaalit onnellisuutta

Jatkuva muutos maailmassa hämmentää ja tuskastuttaa. Mistä onnellisuus löytyy arjen pyörityksessä? Lue asiantuntijan vinkit.

Kun menet töihin, työnkuvasi saattaa muuttua tai saat uutisen yt-neuvotteluista. Kun palaat kotiin, voi olla, että saat kirjeen asuntosi lainaehtojen muuttumisesta tai yhtiövastikkeen korotuksesta. Illalla järjestelet iäkkään vanhempasi asioita, koska tämä ei pysy kärryillä muuttuvan maailman kotkotuksissa.

Pisteenä iin päälle eräs kaunis päivä puolisosi ilmoittaa haluavansa erota. Arki on liian tasapaksua.

Olet ulalla. Luet lehdestä ja kuulet konsultilta työpaikallasi, että sinun pitää olla muutosketterä. Hämmennyt. Olosi on kuin syöpäläisenä heräävän työmiehen Franz Kafkan romaanissa Muodonmuutos. Todellisuus tuntuu absurdilta ja kummalliselta.

Ja tämän kaiken keskellä pitäisi olla onnellinen – tai ainakin näyttää siltä.

Uskalla pysähtyä

Muutokset ihmisten kokeman arjen tasolla ovat viime vuosina kiihtyneet, vahvistavat sosiaalipolitiikan tutkimukset. Miten muutosten keskellä voisi aidosti kokea onnea?

Positiivinen psykologia tarjoaa yhden näkökulman. Filosofian praktikko, psykoterapeutti Antti S. Mattila sanoo, että ihminen on muutoksen keskellä eräänlaisessa tienhaarassa. Siihen kannattaa pysähtyä ja antaa aikaa sen pohtimiselle, mitä seuraavaksi itse oikeasti haluaa tehdä.

Mattila tietää tutkimuksista, että ulkoiset olosuhteet, kuten asuinpaikka, ilmasto tai raha, eivät vaikuta onnellisuuteen kuin kymmenysosan verran, jos perusasiat ovat kunnossa. Enemmän merkitystä on omilla asenteilla ja näkökulmilla elämään.

Onnea ja tasapainoa voi pyrkiä hakemaan niistä asioista, joissa kokee olevansa oman elämänsä herra.

”Kun yksilö on autonominen eli vapaa valitsemaan, hän uskoo omiin kykyihinsä, ja kun myös ihmissuhteet ovat kunnossa, hän voi itse ohjata elämänsä kulkua.”

Onnellisuus on vaikea käsite. Siinä missä joku tarkoittaa sillä kokonaisvaltaista tyytyväisyyttä, toinen hakee nopeita nautintoja ja kolmas elämän merkityksellisyyttä.

Kirjassaan Onnentaidot (Duodecim 2012) Mattila selvittää erilaisia lähestymistapoja onnellisuuteen. Karkeasti jaoteltuna toinen pääsuuntaus painottaa subjektiivista kokemusta ja toinen kukoistamista eli itsensä toteuttamista ja arvon tuomista maailmaan.

Kehitä kykyä onneen

Antti S. Mattila on kirjassaan listannut erilaisia elämänalueita, joihin panostaminen lisää onnellisuutta:

Älä aliarvioi itseäsi

Antti S. Mattila kannustaa jokaista uskomaan, että onnellisuus on mahdollista.

“Jos ihminen pystyy soveltamaan arjessaan vahvuuksiaan, hän saa enemmän virtaus- eli flow-kokemuksia ja onnistumisen kokemuksia.”

Muista toisaalta olla realisti, kun muutos heittää uuteen elämänvaiheeseen.

Tutkimusten mukaan monet tosin aliarvioivat kykynsä sopeutua muutoksiin. Vaikka yllättävät muutokset tai jatkuvat käänteet eivät tunnu hyviltä, muutos voi tuoda mukanaan myös hyvää.

 

Lue myös:

Potkut tuli – kolmen irtisanotun tarina

Aivoinfarkti vei Juhanilta liikuntakyvyn

Lapsen kuolema muutti Sampo Linkonevan elämän

Ben Furman: ”Anteeksiantaminen, onnistumisen elämykset ja usko huomiseen ovat pohja hyvinvoinnille”

Jenni Haukio: ”Luonnossa saan ajatuksistani arkiset huolet”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ahdistaako jatkuva muutos? Näin vaalit onnellisuutta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.