Suhteet

Kenen luo jouluksi? Näin vältät perheriidat ja vietät stressittömän joulun

Jouluna erilaiset toiveet juhlanvietosta törmäävät. Nuoria voi ahdistaa säntäily eri kyläpaikkojen välillä. Vanhempia stressaa vastuu joulujärjestelyistä. Mitä tehdä, jos ajatus joulunvietosta ahdistaa?

Missä joulu vietetään? Kenen kanssa? Juostaanko läpi kaikki sukulaiset? Vai järjestetäänkö joulu kymmenelle vieraalle ja ahdistutaan järjestelyistä?

Kuulostaako tutulta? Monessa perheessä stressikierrokset lisääntyvät sitä mukaa, kun joulu lähenee. Muiden kiireiden ohella ahdistusta voi aiheuttaa pohdinta, kenen luona ja millainen joulu vietetään.

Joulun suunnittelemisen monimutkaisuus on usein suoraan verrannollinen niiden ihmisten määrään, joilla on toiveita joulunvieton suhteen, asiantuntijat sanovat.

”Esimerkiksi uusperheissä joulun rakentaminen muuttuu todella haasteelliseksi, kun pitää ottaa huomioon uuden puolison ja molempien puolisoiden lasten odotukset, ja kaiken lisäksi myös isovanhemmilla on omat odotuksensa”, eronjälkeisissä perhemuodoissa eläviä perheitä ja nuoria pariskuntia tutkinut Anna-Maija Castrén Itä-Suomen yliopistosta sanoo.

Entä pitääkö kaikkien erilaiset toiveet joulunvieton suhteen aina huomioida?

”Moni ajattelee, että toisten odotuksiin pitää vastata, mutta mielestäni ensisijainen kysymys on, mitä itse haluaa joululta”, pari- ja perheterapeutti Elli Raipela sanoo.

Listasimme tutkija Castrénin ja terapeutti Raipelan avulla vinkit, miten joulusta tulee stressittömämpi.

Lue myös: Aineeton joululahja x 10: Mitä antaa joululahjaksi aikuiselle, joka ei halua lisää tavaraa?

1. Muistuta, että muuttunut elämäntilanne muuttaa myös joulua

Perhesuhteiden muuttuminen muuttaa myös aina perheen tapaa viettää joulua.

”Jos puoliso on kuollut edeltävänä vuonna, pariskunta on saanut lapsen tai tulee ero, joulukin muuttuu. Sen hyväksyminen ja siihen sopeutuminen voi olla vaikeaa mutta välttämätöntä”, Anna-Maija Castrén sanoo.

Joskus ahdistusta joulunvietosta voi aiheuttaa myös pelko siitä, että kaikki läsnäolijat eivät ymmärrä tilanteen muuttuneen.

”Kun syntyy ensimmäinen lapsi, pitää ymmärtää, että tuoreet vanhemmat eivät välttämättä pysty istumaan viittä tuntia joulupöydässä tai valvomaan puolille öin. Vauvan vanhemmilla voi olla stressiä siitä, ymmärtävätkö toiset muuttuneen tilanteen. Myös isovanhempien pitää kyetä muuttamaan odotuksiaan joulun suhteen”, Anna-Maija Castrén sanoo.

Stressi helpottaa, kun kaikki osapuolet tiedostavat, että elämäntilanteen muuttuessa myös joulutraditiot muuttuvat.

”Ihmiset eivät välttämättä tunnista, mistä joulunviettosuunnitelmiin liittyvä ahdistus johtuu. Ongelmat henkilöidään. On luontaista ajatella, että joulun viettäminen ahdistaa, koska esimerkiksi anoppi on hankala. Kun katsoo tilannetta ulkopuolelta, huomaa, että ongelmat eivät ole henkilöissä, vaan stressi johtuu uudesta tilanteesta, erilaisista odotuksista ja siitä, että kaikkien on sopeuduttava muutokseen.”

Näin selviät joulustressistä, miten selvitä joulustressistä, unelmajoulu, unelmien joulu, joulu yksin
Rentoa yksinoloa, suklaata ja ihana jouluelokuva! Näyttääkö sinun unelmiesi joulu tältä?

2. Tunnista tarpeesi ja riko perinne tarvittaessa

Toisinaan joulunviettoon liittyvät kuviot alkavat ahdistaa, vaikka perhesuhteet eivät olisikaan muuttuneet. Tällöin Elli Raipela kehottaa miettimään omia tarpeitaan.

”Esimerkiksi lomamatkan odottaminen on monelle positiivinen asia. Jos joulun odottaminen ei tunnu samalta, voi miettiä, mistä se johtuu. Joulunodotuksen pitäisi olla kiva asia.”

Raipela mainitsee Heli Laaksosen runon Joulupatja. Siinä runon puhuja ehdottaa uudeksi jouluperinteeksi patjaa, joka raahataan vuoteesta olohuoneen lattialle. Patjalla makoillaan joulusta uuteenvuoteen kirjoja lukien ja konvehteja syöden. Vieraita ei saa tulla käymään eikä mihinkään tarvitse mennä.

”Moni kirjoittaa Laaksosen runon joulukorttiin. Siinä on jotakin, mistä haaveillaan, mutta silti kortin lähettäjä tekee joulun stressaantuneena läheisilleen tai lähtee vierailemaan monessa paikassa. Sen välillä, mitä todella haluaa ja mitä tekee, on suuri ristiriita.”

Raipela kehottaa miettimään, mitkä joulutraditioista tuottavat mielihyvää ja mitkä eivät. Mikäli jouluviettoon on käytävä pitkin hampain, ilmapiiri voi tulehtua, kun tyytymätön myrkyttää koko joulun.

”Olen törmännyt sellaiseen, että aikuiset lapset manaavat, kun jouluna pitää käydä siellä ja täällä, ja vanhemmat manaavat, että koko joulu menee jälkikasvua passatessa. Tällaisessa tilanteessa olisi tärkeää tuoda esille oma tyytymättömyys ja kyseenalaistaa perinteet: voiko perinnettä muuttaa, jos se on käynyt epätyydyttäväksi?”

Lue myös: Ilmainen joululahja ilahduttaa mutta on kevyt kukkarolle – 6 x ihana ilmainen joululahja

3. Puhu suoraan, kun toivot muutosta

Elli Raipela uskoo, että avain jouluperinteiden muuttamiseen on avoimessa kommunikaatiossa ja omien tarpeiden sanoittamisessa.

”Ei kannata sanoa, että en halua tulla viettämään joulua, kun olet tuollainen. Sen sijaan voi sanoa, että haluaisin kokea erilaisen joulun tai että vuosi on ollut niin raskas, että tänä vuonna ajattelin tehdä eri tavoin.”

On mahdollista, että joku loukkaantuu, mutta keskeistä on miettiä, miellyttääkö muita omalla kustannuksellaan vai tekeekö sellaisen joulun, jonka viettäminen ei ahdista.

”Jos tuntuu vaikealta sanoa läheiselle, että tänä jouluna emme tulekaan kylään, kannattaa korostaa ympärivuotista näkemistä. Voi sanoa, että tulemme käymään joskus toiste, kun joulunaikaan on niin paljon kaikkea. Voi myös pohtia, voisiko joulua viettää ennen virallisia joulunpyhiä tai niiden jälkeen.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kenen luo jouluksi? Näin vältät perheriidat ja vietät stressittömän joulun

Sinun täytyy kommentoidaksesi.